200 TOP Building Construction Questions and Answers

Building Construction Questions :-

Building Construction (Masonry)
1. Stone masonry is
(a) very cheap
(b) cheap
(c) costly
(d) extremely costly

2. Brick masonry is
(a) cheap
(b) moderately costly
(c) costly
(d) very costly

3. Size of modular bricks is
(a) 19 x 9 x 9 cm
(b) 20 x 10 x 10 cm
(c) 22 x 11 x 7.5 cm
(d) 23 x 12 x 8.5 cm

4. Size of conventional brick is
(a) 19 x 9 x 9 cm
(b) 20 x 10 x 10 cm
(c) 22 x 11 x 7.5 cm
(d) 23 x 12 x 8.5 cm

5. The most commonly bond in brick masonry is
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

Building Construction Questions and Answers
Building Construction Questions

6. The bond which contains alternate courses of headers and stretchers is called
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

7. In English bond, in each header course a ___ is placed next to quoin header.
(a) king closer
(b) half bat
(c) queen closer
(d) none of these

8. In English bond stretchers overlaps upto ___ of their length over the header course.
(a) 10%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 75%

9. Alternate headers and stretchers are provided in each course in
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

10. Every header is placed centrally over the stretcher below it in
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

Answers:
1. c
2. b
3. a
4. c
5. a
6. a
7. c
8. b
9. b
10. b

Building Construction (Masonry)
1. In Ashlar fine masonry
(a) height of stones used is never less than their breadth
(b) length of stones is never less than twice their height
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

2. In Ashlar chamfered masonry stones are chamfered on the exposed face at
(a) 300
(b) 450
(c) 600
(d) none of these

3. In the above question, stones are chamfered to a width of
(a) 10 mm
(b) 25 mm
(c) 50 mm
(d) 100 mm

4. Ashlar facing masonry contains an Ashlar facing and backing of
(a) rubble masonry
(b) brick masonry
(c) either (a) or (b)
(d) neither (a) nor (b)

5. Strength of stone masonry is
(a) Excellent
(b) more than that of brick masonry
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

6. Damp resistance of stone masonry is
(a) low
(b) medium
(c) high
(d) very high

7. Chemical resistance of stone masonry is
(a) very poor
(b) poor
(c) good
(d) excellent

8. Chemical resistance of brick masonry is
(a) very poor
(b) poor
(c) good
(d) very good

9. Fire resistance of stone masonry is
(a) very low
(b) low
(c) moderate
(d) very high

10. Fire resistance of brick masonry is
(a) very low
(b) low
(c) high
(d) extremely high

Answers:
1. c
2. b
3. b
4. c
5. c
6. c
7. c
8. b
9. c
10. c

Building Construction (Masonry)
1. The projecting course of stone or brick masonry at ground floor level is called
(a) DPC
(b) plinth
(c) lintel
(d) jamb

2. An impervious course laid at plinth level to prevent rise of water from foundations to superstructure by capillary action is called
(a) DPC
(b) plinth course
(c) jamb
(d) sill

3. Horizontal member of RCC etc.. provided above opening is called
(a) jamb
(b) sill
(c) gable
(d) lintel

4. Choose the incorrect statement.
(a) In rubble masonry the stones received from query are used without dressing.
(b) uncoursed masonry is cheapest and weak type of masonry
(c) random rubble masonry is used for low cost housing.
(d) coursed rubble masonry is inferior type of masonry

5. In random rubble masonry
(a) course height is uniform
(b) size of stones are not uniform
(c) through stones are provided at frequent intervals
(d) all the above

6. In coursed rubble masonry
(a) height is uniform
(b) joints are uniform
(c) through stones are provided at frequent intervals
(d) all of the above

7. In coursed rubble masonry, the thickness of joints generally does not exceed
(a) 5 mm
(b) 10 mm
(c) 20 mm
(d) 40 mm

8. No mortar is used in
(a) random rubble masonry
(b) coursed rubble masonry
(c) dry rubble masonry
(d) all these

9. Ashlar masonry
(a) is costly
(b) consists of stones neatly dressed
(c) requires skilled labour
(d) all these

10. In Ashlar fine masonry
(a) stones are dressed true and square on all sides
(b) height of course never less than 30 cm
(c) thickness of joints should not exceed 3 mm
(d) all the above

Answers:
1. b
2. a
3. d
4. d
5. d
6. d
7. b
8. c
9. d
10. d

Building Construction (Masonry)
1. The lengthy face of the brick is known as
(a) face
(b) king closer
(c) queen closer
(d) stretcher

2. Horizontal layer of bricks or stones is called
(a) bed
(b) course
(c) quoin
(d) none of these

3. External corners of the wall are called
(a) frogs
(b) bats
(c) heartings
(d) quoins

4. The part of the brick obtained by cutting the triangular corner portion from the middle points of width and length of brick is called
(a) king closer
(b) queen closer
(c) stretcher
(d) none of these

5. A king closer is a
(a) full brick
(b) 3/4 brick
(c) longitudinally 1/2 brick
(d) crosswise 1/2 brick (IES 2000)

6. A part of a brick obtained by cutting a brick longitudinally into two equal parts is called
(a) king closer
(b) queen closer
(c) stretcher
(d) bat

7. The brick half piece to its length is called
(a) king closer
(b) queen closer
(c) stretcher
(d) half bat

8. The original layers of stones along witch they have formed is called
(a) bed
(b) through bed
(c) natural bed
(d) none of these

9. A single stone which is fixed at regular intervals joining face and back is called
(a) frog
(b) through stone
(c) natural stone
(d) plinth course

10. Pieces of stones are called
(a) ballast
(b) spalls
(c) crushed stone
(d) none of these

Answers:
d
b
d
a
b
b
d
c
b
b

Building Construction Objective Questions and Answers Pdf :-

1. If a very important building is to be constructed on black cotton soil then ___ foundation should be used.
(a) spread footing
(b) strip footing
(c) raft
(d) grillage

2. A foundation may fail due to
(a) change of strata
(b) differential loading system
(c) unsymmetrical loading system
(d) all the above

3. A foundation fails if
(a) sub-soil water level is dropped
(b) there is a lateral pressure on the structure
(c) there is unequal settlement of masonry
(d) all these

4. In India __ % area is covered with black cotton soil.
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

5. Black cotton soil shows
(a) high volumetric changes when subjected to moisture variation
(b) swelling when come in contact with moisture
(c) shrinking when moisture evaporates
(d) all these

6. In black cotton soil, due to alternate swelling and shrinking in wet and dry cycles of season
(a) differential movement of ground occurs
(b) tensile and shear stresses occur in foundation
(c) generates cracks in super structure
(d) all these

7. In black cotton soils, safe bearing capacity of the soils is taken as
(a) 5 kg/cm2
(b) 2.5 to 3.0 kg/cm2
(c) 1 kg/cm2 to 1.5 kg/cm2
(d) 0.50 to 0.75 kg/cm2

8. In black cotton soil, the minimum depth of foundation should be
(a) 4 m below ground level
(b) 2 m below ground level
(c) 1 m below ground level
(d) 0.5 m below ground level

9. In black cotton soil which footing is suitable?
(a) spread footing
(b) RCC footing
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

10. In black cotton soil, the bottom of foundation trench should be filled with
(a) sand
(b) moorum
(c) broken stone
(d) any of these

Answers
c
d
d
b
d
d
d
b
b
d

Building Construction (Foundation)
1. Reinforced concrete footing
(a) is used for soils with low bearing capacity
(b) is used for soils with high bearing capacity
(c) is used for black cotton soils
(d) none of the above

2. In reinforced concrete footing RCC concrete bed is provided
(a) at the bottom of spread footing
(b) below lean concrete bed
(c) instead of lean concrete
(d) both (a) and (c)

3. Rolled steels joists are provided in
(a) Spread footing foundation
(b) RCC footing foundation
(c) Grillage foundation
(d) Raft foundation

4. Raft foundation is
(a) very costly
(b) used in low bearing capacity soils
(c) suitable for black cotton soil
(d) all the above

5. In raft foundation
(a) covers entire structure like a floor
(b) raft slab is reinforced in the form of square mesh at the bottom
(c) some times inverted beams are provided in the raft slab
(d) all the above

6. The load per unit area which the soil can support without yielding or displacement, is called
(a) safe bearing capacity of soil
(b) bearing capacity of soil
(c) strength of foundation
(d) none of these

7. Bearing capacity of the soil can be increased by
(a) increasing depth of foundation
(b) blending soil with granular material and ramming thereafter
(c) stabilizing the soil
(d) all the above

8. In water logged area, by draining the soil, bearing capacity of the soil
(a) decreases
(b) increases
(c) remains unchanged
(d) none of these

9. According to IS: 1904 – 1966, maximum safe bearing capacity for coarse sand, medium sand and fine sand are respectively(in kg/cm2)
(a) 4.5, 2.5, 1.5
(b) 33, 16.5, 9
(c) 16.5, 9.0, 4.5
(d) none of these

10. In above question, safe bearing capacity for medium clay, sand-clay mixture, and soft clay are respectively(in kg/cm2)
(a) 2.5, 1.5, 1.0
(b) 3.5, 1.5, 1.0
(c) 4.5, 2.5, 1.5
(d) none of these

Answers:
a
d
c
d
d
b
d
b
a
a

Building Construction (Foundation)
1. Spread footing foundation is
(a) deep foundation
(b) shallow foundation
(c) suitable for black cotton soil
(d) both (b) and (c)

2. Spread footing foundation consists of
(a) piles
(b) widened footings
(c) concrete columns to support load of super structure
(d) none of the above

3. Usually a course of ___ is provided below the course of brick or stone masonry in spread footing.
(a) strong concrete
(b) lean concrete
(c) cement paste
(d) crushed stone

4. The grade of cement concrete used in spread footing bottom support is
(a) 1:2:4
(b) 1:3:6
(c) 1:4:8
(d) either (b) or (c)

5. In spread footing, the thickness of concrete bed should not be less than
(a) 10 cm
(b) 15 cm
(c) 20 cm
(d) 30 cm

6. In above question, the projection of concrete bed should not be more than
(a) 10 cm
(b) 15 cm
(c) depth of concrete
(d) width of super structure wall

7. Various courses of spread footing are generally
(a) 10 to 30 cm deep
(b) 20 to 30 cm deep
(c) > 30 cm deep
(d) < 20 cm deep

8. In spread footing, offsets for brick masonry are generally
(a) 5 cm
(b) 8 cm
(c) 10 cm
(d) 15 cm

9. In above question, for stone masonry, offsets are
(a) 5 cm
(b) 8 cm
(c) 15 cm
(d) 30 cm

10. General thumb rules for spread footings are (T is thickness of wall)
(a) width of foundation concrete is 2T + 30 cm
(b) width of bottom most course of footing is 2T
(c) depth of concrete block is (2/3)T
(d) all the above

Answers:
1. b
2. b
3. b
4. d
5. b
6. c
7. a
8. a
9. b
10. d

Building Construction MCQs ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *