200 TOP Building Materials Questions and Answers

Building Materials Questions :-

Building Materials (Aggregate)
1. When the particle thickness is less than 0.6 times the mean sieve size fraction to which particle belong; the particle is called
(a) irregular
(b) elongated
(c) flaky
(d) round

2. If a particle passes through 20 mm sieve and retains on 16 mm sieve, then the mean size of the particle is
(a) 20 mm
(b) 16 mm
(c) 18 mm
(d) 2 mm

3. If mean size of a particle is 18 mm then thickness of flaky particle would be
(a) 10.8 mm
(b) more than 10.8 mm
(c) less than 10.8 mm
(d) 32.4 mm

4. When the particle longest dimension is greater than 1.8 times the mean sieve size fraction to which particle belong; the particle is called
(a) round
(b) flaky
(c) elongated
(d) angular

5. If mean size of a particle is 18 mm then longest dimension of elongated particle would be
(a) 10.8 mm
(b) 32.4 mm
(c) less than 10.8 mm
(d) more than 32.4 mm

Building Materials Questions and Answers
Building Materials Questions

6. Surface texture of brick is
(a) smooth & porous
(b) honeycombed & porous
(c) granular
(d) crystalline

7. Surface structure of gravel is
(a) smooth
(b) rough
(c) granular
(d) crystalline

8. Surface texture of sandstone is
(a) granular
(b) rough
(c) glassy
(d) honeycombed

9. Surface structure of limestone is
(a) glassy
(b) rough
(c) honeycombed
(d) none of these

10. The ration between weight of aggregate dried in saturated surface dry condition and weight of water occupying then volume equal to that of solids including permeable pores , is called
(a) specific density
(b) apparent specific gravity
(c) specific gravity based on saturated surface dry basis
(d) none of these

Answers
1. c 2. c 3. c 4. c 5. d 6. b 7. a 8. a 9. b 10. c

Building Materials (Aggregate)
1. The aggregate in which particle of all sizes are present in various proportions is called
(a) graded aggregate
(b) all-in-aggregate
(c) single size aggregate
(d) none of these

2. The aggregate in which majority of particles are one and same size is called
(a) graded aggregate
(b) all-in-aggregate
(c) continuous aggregate
(d) none of these

3. The maximum size of coarse aggregate for the concrete in a column of size 400 x 400 mm should be
(a) 40 mm
(b) 35 mm
(c) 25 mm
(d) 20 mm (AMIE June99)

4. As the size of coarse aggregate decreases, the workability of concrete
(a) decreases
(b) increases
(c) first increases then decreases
(d) first decreases then increases
(IES 1992)

5. Shape of crushed rocks is
(a) rounded
(b) irregular
(c) flaky
(d) angular

6. The shape of laminated rock is
(a) rounded
(b) flaky
(c) irregular
(d) angular

7. River gravel is
(a) flaky
(b) irregular
(c) angular
(d) rounded

8. Following shape of particle is not desirable in aggregate
(a) rounded
(b) irregular
(c) angular
(d) flaky

9. Flaky shape is not desirable because it has
(a) lowest surface area for given volume
(b) highest surface area for given volume
(c) lowest perimeter for a given volume
(d) none of these

10. Flaky particle in aggregate
(a) reduces workability
(b) reduces durability
(c) hardened concrete looks like a stratified rock
(d) all these

Answers
1. a 2. d 3. d 4. a 5. d 6. b 7. d 8. d 9. b 10. d

Building Materials (Aggregate)
1. A 20 mm size aggregate means
(a) minimum size of individual particle is 20 mm
(b) maximum size of individual particle is 20 mm
(c) average size of individual particle is 20 mm
(d) none of these

2. An individual perticle is of 20 mm size if
(a) it retains on 20 mm sieve
(b) passes through 20 mm sieve and retained on next lower sieve
(c) passes through 20 mm sieve and all the other lower sieves
(d) none of these

3. According to IS:460-1962, sieve size varies from
(a) 160 mm to 25 micron
(b) 120 mm to 50 micron
(c) 80 mm to 75 micron
(d) none of these

4. In a sieve set, the size next to 80 mm is
(a) 63 mm
(b) 50 mm
(c) 40 mm
(d) 20 mm

5. In a sieve set, the size next to 4.75 mm is
(a) 3.25 mm
(b) 3.00 mm
(c) 2.50 mm
(d) none of these

6. Coarse aggregate always retains on
(a) 80 mm sieve
(b) 50 mm sieve
(c) 6.3 mm sieve
(d) 4.75 mm sieve

7. Fine aggregate passes through
(a) 80 mm sieve
(b) 50 mm sieve
(c) 4.75 mm sieve
(d) 75 micron sieve

8. Fine aggregate retains on
(a) 4.75 mm sieve
(b) 150 micron sieve
(c) 75 micron
(d) none of these

9. The dividing line between coarse aggregate and fine aggregate is
(a) 20 mm
(b) 2.36 mm
(c) 10 mm
(d) 4.75 mm (AMIE June99)

10. The combination of coarse and fine aggregate is called
(a) single size aggregate
(b) graded aggregate
(c) all-in-aggregate
(d) none of these

Answers
1. b 2. b 3. c 4. a 5. d 6. d 7. c 8. c 9. a 10. c

Building Materials (Cement)
1. The percentage of tricalcium aluminates in sulphate resisting cement is
(a) more than 6%
(b) less than 6%
(c) more than 16%
(d) less than 16%

2. Sulphate resisting cement is useful in structures
(a) in river waters
(b) sea waters
(c) in cold environment
(d) in hot environment

3. Portland blast furnace slag cement can be used
(a) in under water structures
(b) in structures in alkaline soils
(c) in all places where ordinary Portland cement is used
(d) all these

4. Slag from blast furnace contains
(a) alumina
(b) lime
(c) silica
(d) all these

5. Blast furnace slag has approximately
(a) 45% calcium oxide and about 35% silica
(b) 50% alumina and 20% calcium oxide
(c) 25% magnesia and 15% silica
(d) 25% calcium sulphate and 15% alumina (IES 1996)

6. White cement is used in
(a) interior decoration
(b) architectural finish
(c) costly
(d) all these

7. In white Portland cement manufacturing
(a) china clay is used
(b) oil is used as a fuel
(c) raw material contains very little manganese and iron
(d) all these

8. Portland pozzolana cement is used in
(a) dams
(b) weirs
(c) barrages
(d) all these

9. Pozzolana contains
(a) silica
(b) alumina
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

10. Pozzolanic materials are
(a) fly ash & volcanic ash
(b) alkaline soil & fly ash
(c) crushed lime & pumice
(d) none of these

Answers
1. b 2. b 3. c 4. d 5. a 6. d 7. d 8. d 9. c 10. a

Building Materials (Cement)
1. Blaines air permeability method is used to determine
(a) permeability of cement
(b) fineness of cement
(c) soundness of cement
(d) remoulding effect (AMIE Dec97)

2. Vee-Bee consistency test is carried out to measure
(a) permeability of cement
(b) fineness of cement
(c) setting time of cement
(d) remoulding effect (AMIE Dec97)

3. Properly ground cement should have an specific surface of
(a) 1500 s cm per gram
(b) 2000 s cm per gram
(c) 2250 s cm per gram
(d) 2450 s cm per gram
(AMIE June1997)

4. Quick setting cement is used
(a) under running water
(b) in mass concrete
(c) for interior decoration
(d) to impart architectural finish

5. Quick setting cement contains a higher percentage of
(a) silicate
(b) sulphate
(c) lime
(d) alumina

6. Quick setting cement hardens in
(a) 5 minutes
(b) 15 minutes
(c) 30 minutes
(d) 2 hours

7. Low heat cement contains lower percentage of
(a) C3A
(b) C3S
(c) Both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

8. Low heat cement contains higher percentage of
(a) C2S
(b) C2S
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

9. Low heat cement is used in
(a) RCC slabs
(b) Columns
(c) Dams
(d) Tunnels

10. Sulphate resisting cement contains a small proportion of
(a) silicate
(b) tricalcium aluminates
(c) dicalcium silicates
(d) alumina

Answers
1.b 2. d 3. c 4. a 5. d 6. c 7. c 8. d 9. c 10. b

Building Materials (Cement)
1. In soundness test, after immersing whole assembly in water for 24 hours, distance between the indicator points is measured
(a) assembly then returned to water
(b) brought to boiling in 25 to 30 minutes & boiled for 1 hour
(c) after cooling, distance between indicator points is again measured
(d) all these

2. In soundness test, the difference between distance between indicator points before and after cooling should not be more than
(a) 5 mm
(b) 10 mm
(c) 15 mm
(d) 20 mm

3. In determining tensile strength of cement, test briquettes are made of
(a) cement
(b) sand
(c) mortar
(d) concrete

4. In determining tensile strength of cement, the ratio of cement and sand in mortar meant for test briquette is
(a) 1:1
(b) 1:2
(c) 1:3
(d) 1:6

5. In determining tensile strength of cement, the water content(by weight) used in mortar meant for test briquette is
(a) 8% of cement and sand combined
(b) 12% of cement and sand combined
(c) 16% of cement and sand combined
(d) what required for standard consistency

6. Tensile strength of concrete is measured by
(a) direct tension test in the universal testing machine
(b) applying compressive load along the diameter of the cylinder
(c) applying third point loading on a prism
(d) applying tensile load along the diameter of the cylinder (IES 1996)

7. The total surface area of one gram cement per square centimeters is known as
(a) fineness
(b) specific surface
(c) specific volume
(d) none of these

8. turbid meter test is used for measuring
(a) setting time
(b) soundness
(c) tensile strength
(d) specific surface

9. In turbid meter test, cement is kept in suspension in
(a) petrol
(b) diesel
(c) white kerosene
(d) any of these

10. In the turbid meter test to determine fineness of cement
(a) a laser beam passes through the solution
(b) an X ray passes through the solution
(c) a ray of light passes through the solution
(d) none of these

Building Materials Objective Questions and Answers Pdf ::

Answers
1. d 2. b 3. c 4. c 5. a 6. b 7. b 8. d 9. c 10. c

Building Materials (Cement)
1. Vicat needle is used in determination of
(a) initial setting time
(b) final setting time
(c) consistency
(d) both (a) and (b)

2. In Vicat test, the final setting is assumed when the attachment of the needle fails to make any impression on the mould but the needle
(a) Penetrates the sample by 5 mm
(b) makes just an impression on the sample
(c) does not penetrate the sample
(d) pierce the sample by 10 mm

3. Initial setting time of cement should not be less than
(a) 15 minutes
(b) 30 minutes
(c) 28 minutes
(d) 1 hour (IES 1992)

4. Final setting time of cement should not be more than
(a) 1 hour
(b) 2 hours
(c) 5 hours
(d) 10 hours

5. Which of the following pairs in respect of ordinary Portland cement are correctly matched?
1. Initial setting time……30 min.
2. Final setting time…….10 hours
3. Normal consistency……..10%
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1,2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3 (IES 1997)

6. The ability of cement to maintain a constant volume is called
(a) flashing
(b) honeycombing
(c) soundness
(d) creep

7. Soundness test of cement is done to determine its
(a) durability in sea water
(b) free lime content
(c) iron oxide content
(d) alumina content (IES 1994)

8. Soundness of cement is tested by
(a) Vicat apparatus
(b) Le Chatalier apparatus
(c) soundness meter
(d) Duff Abrams apparatus

9. In the soundness test, the whole assembly is immersed in water at a temperature of
(a) 19 ± 10C
(b) 27 ± 10C
(c) 37 ± 10C
(d) 47 ± 10C

10. In the soundness test, the whole assembly is immersed in water for
(a) 30 minutes
(b) 1 hour
(c) 24 hours
(d) 48 hours

Answers
1. d 2. b 3. b 4. d 5. c 6. c 7. b 8. b 9. a 10. c

Building Materials (Cement)
1. Tube mill is used in
(a) grinding
(b) burning
(c) mixing
(d) none of these

2. In the dry process of cement manufacturing, raw material is first crushed to a size of about
(a) 5 mm
(b) 10 mm
(c) 15 mm
(d) 25 mm

3. In the dry process, finely grounded cement passes to
(a) godown
(b) silos
(c) packaging plant
(d) shops

4. Match List I with List II
List I(Laboratory tests)
A. Vicat apparatus
B. Le-Chatelier apparatus
C. Slump test
D. Turbid meter
List II(Property)
1. Soundness of cement
2. Initial setting time of cement
3. Workability of cement concrete
4. Specific surface
(a) A1,B2,C3,D4
(b) A1,B4,C3,D4
(c) A3,B4,C2,D4
(d) A2,B1,C3,D4 (IES 1993,95,96)

5. Setting time of cement is determined by
(a) Le Chatelier apparatus
(b) Vicat apparatus
(c) Turbid meter test
(d) none of these

6. The height of standard Vicat mould is
(a) 10 mm
(b) 20 mm
(c) 30 mm
(d) 40 mm

7. In a paste of standard consistency, Vicat plunger penetrates the sample in standard Vicat mould
(a) 5 to 7 mm
(b) 33 to 35 mm
(c) 10 mm
(d) 20 mm

8. In Vicat test, the initial setting is assumed when the needle fails to pierce the sample completely and reaches upto
(a) 5 mm from bottom
(b) 10 mm from bottom
(c) 15 mm from bottom
(d) 20 mm from bottom

9. Vicat plunger is used in determination for
(a) initial setting time
(b) final setting time
(c) consistency
(d) both (a) and (b)

10. Vicat needle is used in determination of
(a) initial setting time
(b) final setting time
(c) consistency
(d) both (a) and (b)

Answers
1. a 2. d 3. b 4. d 5. b 6. d 7. b 8. a 9. b 10. d

Building Materials (Cement)
1. The rate of setting of cement is directly proportional to the temperature upto
(a) 900C
(b) 900F
(c) 270C
(d) 270F

2. In the wet process of cement manufacturing, raw material is fed into the kiln in the form of
(a) dry powder
(b) wet powder
(c) slurry
(d) clinker

3. In the wet process of cement manufacturing raw material is heated to about
(a) 5000F
(b) 10000F
(c) 17000F
(d) 27000F

4. In the wet process, slurry is fed in the kiln at
(a) top end
(b) bottom end
(c) centre
(d) none of these

5. In the wet process, the kiln is
(a) horizontal
(b) vertical
(c) inclined slightly from horizontal
(d) inclined slightly from vertical

6. In the wet process of manufacturing cement, the material discharged from the bottom end is called
(a) granules
(b) ground powder
(c) clinker
(d) gypsum

7. In the dry process of cement manufacturing, in the first stage, raw material is reduced to a size of
(a) 20 mesh
(b) 200 mesh
(c) 300 mesh
(d) 400 mesh

8. In the dry process of cement manufacturing, in the second stage, raw material is reduced to a size of
(a) 20 mesh
(b) 200 mesh
(c) 300 mesh
(d) 400 mesh

9. In the dry process, crushing of stone takes place in two stages. The first stage is done in
(a) tube mill
(b) rotary mill
(c) ball mill
(d) kiln

10. The size of clinker varies from
(a) 1 mm to 50 mm
(b) 3 mm to 18 mm
(c) 25 mm to 50 mm
(d) 15 mm to 50 mm

Answers
1. b 2. c 3. d 4. a 5. c 6. c 7. a 8. b 9. c 10. b

Building Materials (Cement)
1. The colour of cement is mainly due to
(a) lime
(b) silica
(c) alumina
(d) oxides of iron

2. Excess quantity of sulphur in cement makes the cement
(a) sound
(b) hard
(c) coloured
(d) unsound

3. All the compounds in cement are
(a) in hydrous state
(b) in anhydrous state
(c) have different rate of hydration
(d) both (b) and (c)

4. All compounds in cement reacts only
(a) in the presence of water
(b) without presence of water
(c) for 28 days
(d) for three years

5. Tricalcium silicate is responsible for
(a) later strength of cement
(b) early strength of concrete
(c) progressive strength of cement
(d) both (a) and (c)

6. Dicalcium silicate is
(a) slowest compound to hydrate
(b) imparts early strength to cement
(c) imparts progressive strength to cement
(d) both (a) and (c)

7. To achieve higher rate of cement the rate of cooling of clinker should be
(a) quick
(b) moderate
(c) slow
(d) very slow

8. Setting action of cement
(a) does not produce heat
(b) produces heat due to tricalcium silicate
(c) produces heat due to tricalcium aluminate
(d) both (b) and (c)

9. One gram of Portland cement after hydration, produces about
(a) 50 calories
(b) 75 calories
(c) 80 calories
(d) 120 calories

10. In the process of hydration, two third of the heat is produced in first
(a) 28 days
(b) week
(c) month
(d) year

Answers
1. d 2. d 3. d 4. a 5. b 6. d 7. b 8. d 9. d 10. b

Building Materials (Cement)
1. Consider the following statements:
A high lime content in a composite cement-lime mortar results in
1. slow hardening
2. quick setting
3. weaker mortar

Of these statements
(a) 2 and 3 are correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) 1,2 and 3 are correct (IES 1994)

2. An excess of lime in cement
(a) increases its soundness
(b) causes it to shrink
(c) make it less disintegrable
(d) none of these

3. Alumina makes cement set
(a) slowly
(b) quickly
(c) very slowly
(d) none of these

4. An excess of Alumina
(a) strengthens cement
(b) hardens cement
(c) weakens cement
(d) none of these

5. In Portland cement, Silica imparts
(a) hardness
(b) soundness
(c) colour
(d) strength

6. In Portland cement, gypsum
(a) hardens cement
(b) accelerates initial setting action
(c) slows down setting action in general
(d) both(b) and (c)

7. In the manufacture of cement, gypsum is added to
(a) increase to strength of cement
(b) reduce the strength of cement
(c) retard the setting time of cement
(d) provide column to the cement
(IES 1992,93)

8. Gypsum is added
(a) after clinker is formed
(b) after raw material is crushed
(c) before raw material is crushed
(d) after the clinker is formed

9. To prevent flash-set in cement__ is added
(a) clinker
(b) aluminates
(c) gypsum
(d) all these (AMIE June97)

10. Oxides of iron in Portland cement imparts
(a) hardness
(b) colour
(c) strength
(d) all of the above

Answers
1. a 2. d 3. b 4. c 5. d 6. d 7. c 8. d 9. c 10. d

Building Materials (Cement)
1. Chemical formula of tricalcium aluminate is
(a) C3A.3CaO.Al2O3
(b) C3S.CaO.SiO2
(c) C2S.2CaO.SiO2
(d) C3S.3CaO.Al2O3

2. Chemical formula of tricalcium silicate is
(a) C3A.3CaO.Al2O3
(b) C3S.CaO.SiO2
(c) C2S.2CaO.SiO2
(d) C3S.3CaO.Al2O3

3. The acidic constituent of Portland cement is about
(a) 10%
(b) 32%
(c) 42%
(d) 63.5%

4. The alkaline constituent of Portland cement is about
(a) 10%
(b) 32%
(c) 42%
(d) 63.5%

5. The ratio of acidic constituents to alkaline constituents in Portland cement is
(a) 2
(b) 0.5
(c) 1
(d) 1.5

6. Portland cement constitutes around
(a) 62% Lime, CaO
(b) 1.5% MgO
(c) 22.0% Silica(SiO2)
(d) all these (IES 1992)

7. The percentage of C3A in cement is
(a) 1 to 4%
(b) 5 to 11 %
(c) 21 to 35 %
(d) 35% to 50% (IES 1992)

8. Portland cement constitutes around
(a) 7% alumina
(b) 3% oxide of iron
(c) 1.4% Sulphur trioxide
(d) all these

9. In Portland cement, loss on ignition is
(a) 1%
(b) 1.5%
(c) 2%
(d) none of these

10. Deficiency of lime in Portland cement
(a) increases strength of cement
(b) decreases strength of cement
(c) causes it to set slowly
(d) both (a) and (c)

Answers
1. a 2. b 3. b 4. d 5. b 6. d 7. b 8. d 9. b 10. b

Building Materials (Cement)
1. Portland cement is obtained by calcination at
(a) low temperature
(b) high temperature
(c) very high temperature
(d) very low temperature

2. Portland cement is mixture of
(a) calcareous materials
(b) argillaceous materials
(c) both(a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

3. Calcined product is called
(a) cement
(b) gypsum
(c) calcium sulphate
(d) clinker

4. Clinker is formed into cement by mixing
(a) calcium aluminate
(b) tricalcium silicate
(c) dicalcium silicate
(d) calcium sulphate

5. Calcium sulphate is also called
(a) clinker
(b) active compound
(c) gypsum
(d) none of these

6. In Portland cement, percentage of tricalcium silicate is around
(a) 10%
(b) 25%
(c) 35%
(d) 48%

7. In Portland cement, percentage of dicalcium silicate is around
(a) 10%
(b) 25%
(c) 35%
(d) 48%

8. In Portland cement, percentage of tricalcium aluminate is around
(a) 10%
(b) 25%
(c) 35%
(d) 9%

9. In Portland cement, percentage of gypsum is around
(a) 1%
(b) 2%
(c) 3%
(d) 5%

10. In Portland cement, percentage of tetracalcium alumino ferrite is around
(a) 10%
(b) 25%
(c) 9%
(d) 35%

Answers
1. c 2. c 3. d 4. d 5. c 6.d 7. b 8. a 9. c 10. c

Building Materials (Concrete)
1. Shrinkage in concrete can be reduced by using
(a) small maximum size of aggregate
(b) large maximum size of aggregate
(c) small maximum size of aggregate with high modulus of elasticity
(d) large maximum size of aggregate with high modulus of elasticity

2. The rise of temperature in concrete would cause
(a) contraction
(b) expansion
(c) no effect
(d) contraction followed by expansion

3. Concrete made of Portland cement disintegrates in the presence of sulphates of
(a) calcium
(b) sodium
(c) magnesium
(d) all these

4. The product of disintegration in concrete made of Portland cement is/are
(a) tri calcium aluminates
(b) calcium sulpho aluminates
(c) tri calcium silicates
(d) all these

5. In concrete, resistance to chemical attack can be increased using a cement with
(a) reduced tri calcium aluminate
(b) increased tri calcium aluminate
(c) reduced tri calcium silicate
(d) increased tri calcium silicate

6. Resistance of concrete to water flow in pores, is called
(a) honeycombing
(b) workability
(c) soundness
(d) none of these

7. Impermeability can be increased by adopting
(a) low water cement ratio
(b) graded aggregate
(c) continuous curing
(d) all these

8. Increased impermeability in concrete results
(a) increased resistance to weathering
(b) reduced resistance to chemical attack and corrosion
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

Answer
1. d 2. b 3. d 4. b 5. a 6. d 7. d 8. a

Building Materials Multiple Choice Questions ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *