130 TOP MOST D.C.MOTORS Objective Type Questions and Answers pdf free Download

61. Which of the following motor has the poorest speed regulation ?
(a) Shunt motor
(b) Series motor
(c) Differential compound motor
(d) Cumulative compound motor
Ans: b

62. Buses, trains, trolleys, hoists, cranes require high starting torque and therefore make use of
(a) D.C. series motor
(b) D.C. shunt motor
(c) induction motor
(d) all of above motors
Ans: a

63. As -the load is increased the speed of D.C. shunt motor will
(a) reduce slightly
(b) increase slightly
(c) increase proportionately
(d) remains unchanged
Ans: a

64. The armature torque of the D.C. shunt motor is proportional to
(a) field flux only
(b) armature current only
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above
Ans: b

65. Which of the following method of speed control of D.C. machine will offer minimum efficiency ?
(a) Voltage control method
(b) Field control method
(c) Armature control method
(d) All above methods
Ans: c

D.C. MOTORS Interview Questions and Answers pdf :-

66. Usually wide and sensitive speed control is desired in case of
(a) centrifugal pumps
(b) elevators
(c) steel rolling mills
(d) colliery winders
Ans: d

67. The speed of a motor falls from 1100 r.p.m. at no-load to 1050 r.p.m. at rated load. The speed regulation of the motor is
(a) 2.36%
(6) 4.76%
(c) 6.77%
(d) 8.84%
Ans: b

68. The armature voltage control of D.C. motor provides
(a) constant torque drive
(b) constant voltage drive
(c) constant current drive
(d) none of the above
Ans: a

69. As there is no back e.m.f. at the instant of starting a D.C. motor, in order to prevent a heavy current from flowing though the armature circuit
(a) a resistance is connected in series with armature
(b) a resistance is connected parallel to the armature
(c) armature is temporarily open circuited
(d) a high value resistor is connected across the field winding
Ans: a

70. The speed of a D.C. shunt motor can be increased by
(a) increasing the resistance in armature circuit
(b) increasing the resistance in field circuit
(c) reducing the resistance in the field circuit
(d) reducing the resistance in the armature circuit
Ans: b



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *