150 TOP MOST HIGHWAY Engineering Interview Questions – Civil Engineering Objective Type Questions and Answers

HIGHWAY Engineering Interview Questions and Answers :-

1. Nagpur road plan formula were prepared by assuming

2. Select the correct statement.

3. The sequence of four stages of survey in a highway alignment is

4. The shape of the camber, best suited for cement concrete pavements, is

5. For water bound macadam roads in locali-ties of heavy rainfall, the recommended value of camber is

6. The stopping sight distance depends upon

7. When the path travelled along the road surface is more than the circumferential movement of the wheels due to rotation, then it results in

8. Coefficient of friction is less when the pavement surface is

9. The shoulder provided along the road edge should be

10. Camber in the road is provided for

11. Compared to a level surface, on a descending gradient the stopping sight distance is

12. On a single lane road with two way traffic, the minimum stopping sight distance is equal to

13. The desirable length of overtaking zone as per IRC recommendation is equal to

14. Stopping sight distance is always

15. Reaction time of a driver

16. If the stopping distance is 60 metres, then the minimum stopping sight distance for two lane, two way traffic is

17. The effect of grade on safe overtaking sight distance is

18. The ruling design speed on a National Highway in plain terrain as per IRC recommendations is

19. The terrain may be classified as rolling terrain if the cross slope of land is

20. If b is the wheel track of a vehicle and h is the height of centre of gravity above road surface, then to avoid overturning and lateral skidding on a horizontal curve, the centrifugal ratio should always be

21. As per IRC recommendations, the maximum limit of superelevation for mixed traffic in plain terrain is

22. For the design of superelevation for mixed traffic conditions, the speed is reduced by

23. On a horizontal curve if the pavement is kept horizontal across the alignment, then the pressure on the outer wheels will be

25. For a constant value of coefficient of lateral friction, the value of required super-elevation increases with

26. To calculate the minimum value of ruling radius of horizontal curves in plains, the design speed is given by

27. The absolute minimum radius of curve for safe operation for a speed of 110 kmph is

28. The attainment of superelevation by rotation of pavement about the inner edge of the pavement

29. Select the correct statement.

30. In case of hill roads, the extra widening is generally provided

32. The transition curve used in the horizontal alignment of highways as per IRC recommendations is

33. For design, that length of transition curve should be taken which is

34. The maximum design gradient for vertical profile of a road is

35. The percentage compensation in gradient for ruling gradient of 4% and horizontal curve of radius 760 m is

36. If ruling gradient is I in 20 and there is also a horizontal curve of radius 76 m, then the compensated grade should be

37. The camber of road should be approximately equal to

38. Which of the following shapes is preferred in a valley curve ?

39. The value of ruling gradient in plains as per IRC recommendation is

40. In case of summit curves, the deviation angle will be maximum when

41. If the design speed is V kmph and deviation angle is N radians, then the total length of a valley curve in metres is given by the expression

42. If an ascending gradient of 1 in 50 meets a descending gradient of 1 in 50, the length of summit curve for a stopping sight distance of 80 m will be

43. Highway facilities are designed for

44. Enoscope is used to find

45. For highway geometric design purposes the speed used is

46. Select the correct statement.

47. Length of a vehicle affects

48. The maximum width of a vehicle as recommended by IRC is

49. Desire lines are plotted in

50. Which of the following methods is preferred for collecting origin and destination data for a small area like a mass business centre or a large intersection ?

52. The diagram which shows the approximate path of vehicles and pedestrians involved in accidents is known as

53. With increase in speed of the traffic stream, the minimum spacing of vehicles

55. Which of the following is known as design capacity ?

56. If the average centre to centre spacing of vehicles is 20 metres, then the basic
capacity of a traffic lane at a speed of 50 kmph is

57. With increase in speed of the traffic stream, the maximum capacity of the lane

58. Equivalent factor of passenger car unit (PCU) for a passenger car as per IRC is

59. If the stopping distance and average length of a vehicle are 18 m and 6 m respectively, then the theoretical maximum capacity of a traffic lane at a speed of 10 m/sec is

60. Scientific planning of transportation system and mass transit facilities in cities should be based on

61. The diagram which shows all important physical conditions of an accident location like roadway limits, bridges, trees and all details of roadway conditions is known as

62. When the speed of traffic flow becomes zero,then

63. On a right angled road intersection with two way traffic, the total number of conflict points is

64. The background colour of the informatory sign board is

65. Which of the following is indicated by a warning sign ?

66. “Dead Slow” is a

67. The most efficient traffic signal system is

68. The provision of traffic signals at intersections

69. Select the incorrect statement.

70. Center line markings are used

71. The particular places where pedestrians are to cross the pavement are properly marked by the pavement marking known as

73. The entrance and exit curves of a rotary have

74. When two equally important roads cross roughly at right angles, the suitable shape of central island is

75. The maximum number of vehicles beyond which the rotary may not function efficiently is

HIGHWAY Engineering Interview Questions

76. A traffic rotary is justified where
a) number of intersecting roads is between 4 and 7
b) space is limited and costly
c) when traffic volume is less than 500 vehicles per hour
d) when traffic volume is more than 5000 vehicles per hour
Ans: a

77. When a number of roads are meeting at a point and only one of the roads is important, then the suitable shape of
rotary is
a) circular
b) tangent
c) elliptical
d) turbine
Ans: b

78. Maximum number of vehicles can be parked with
a) parallel parking
b) 30° angle parking
c) 45° angle parking
d) 90° angle parking
Ans: d

79. When the width of kerb parking space and width of street are limited, generally preferred parking system is
a) parallel parking
b) 45° angle parking
c) 65° angle parking
d) 90° angle parking
Ans: a

80. As per IRC recommendations, the average level of illumination on important roads carrying fast traffic is
a) 10 lux
b) 15 lux
c) 20 lux
d) 30 lux
Ans: d

81. The most economical lighting layout which is suitable for narrow roads is
a) single side lighting
b) staggered system
c) central lighting system
d) none of the above
Ans: a

82. The direct interchange ramp involves
a) diverging to the right side and merging from left
b) diverging to the left side and merging from right
c) diverging to the right side and merging from right
d) diverging to the left side and merging from left
Ans: c

83. In soils having same values of plasticity index, if liquid limit is increased, then
a) compressibility and permeability decrease and dry strength increases
b) compressibility, permeability and dry strength decrease
c) compressibility, permeability and dry strength increase
d) compressibility and permeability increase and dry strength decreases
Ans: d

84. Which of the following tests measures the toughness of road aggregates ?
a) crushing strength test
b) abrasion test
c) impact test
d) shape test
Ans: c

85. Los Angeles testing machine is used to conduct
a) abrasion test
b) impact test
c) attrition test
d) crushing strength test
Ans: a

87. In CBR test the value of CBR is calculated at
a) 2.5 mm penetration only
b) 5.0 mm penetration only
c) 7.5 mm penetration only
d) both 2.5~mm and 5.0 mm penetrations
Ans: d

88. If aggregate impact value is 20 to 30 percent, then it is classified as
a) exceptionally strong
b) strong
c) satisfactory for road surfacing
d) unsuitable for road surfacing
Ans: c

89. The maximum allowable Los Angeles abrasion value for high quality surface course is
a) 10%
b) 20 %
c) 30%
d) 45 %
Ans: c

90. Percentage of free carbon in bitumen is
a) more than that in tar
b) less than that in tar
c) equal to that in tar
d) none of the above
Ans: b

91. The ductility value of bitumen for suitability in road construction should not be less than
a) 30 cm
b) 40 cm
c) 50 cm
d) 60 cm
Ans: c

92. The maximum limit of water absorption for aggregate suitable for road construction is
a) 0.4 %
b) 0.6%
c) 0.8 %
d) 1.0 %
Ans: b

93. Which of the following represents hardest grade of bitumen ?
a) 30/40
b) 60/70
c) 80/100
d) 100/120
Ans: a

94. Penetration test on bitumen is used for determining its
a) grade
b) viscosity
c) ductility
d) temperature susceptibility
Ans: a

95. Bitumen of grade 80/100 means
a) its penetration value is 8 mm
b) its penetration value is 10 mm
c) its penetration value is 8 to 10 mm
d) its penetration value is 8 to 10 cm
Ans: c

96. RC-2, MC-2 and SC-2 correspond to
a) same viscosity
b) viscosity in increasing order from RC-2 to SC-2
c) viscosity in decreasing order from RC-2 to SC-2
d) none of the above
Ans: a

97. The recommended grade of tar for grouting purpose is
a) RT-1
b) RT-2
c) RT.3
d) RT-5
Ans: d

98. Softening point of bitumen to be used for read construction at a place where maximum temperature is 40° C should be
a) less-than 40°C
b) greater than 40°C
c) equal to 40°C
d) none of the above
Ans: b

99. For rapid curing cutbacks, the oil used is
a) gasoline
b) kerosene oil
c) light diesel
d) heavy diesel
Ans: a

100. The method of design of flexible pavement as recommended by IRC is
a) group index method
b) CBR method
c) Westergaard method
d) Benkelman beam method
Ans: b

101. The group index for a soil, whose liquid limit is 40 percent, plasticity index is 10 percent and percentage passing 75 micron IS sieve is 35, is
a) 0
b) 3
c) 5
d) 7
Ans: a

102. Bottom most layer of pavement is known as
a) wearing course
b) base course
c) sub-base course
d) subgrade
Ans: d

103. Flexible pavement distribute the wheel load
a) directly to subgrade
b) through structural action
c) through a set of layers to the subgrade
d) none of the above
Ans: c

104. The number of repetitions, which the pavement thickness designed for a given wheel load should be able to support during the life of pavement is
a) 1000
b) 10000
c) 100000
d) 1000000
Ans: d

105. Group index method of design of flexible pavement is
a) a theoretical method
b) an empirical method based on physical properties of subgrade soil
c) an empirical method based on strength characteristics of subgrade soil
d) a semi empirical method
Ans: b

106. Select the correct statement.
a) More the value of group index, less thickness of pavement will be required.
b) More the value of CBR, greater thick-ness of pavement will be required.
c) Minimum and maximum values of group index can be 0 and 20 respec-tively.
d) all of the above
Ans: c

107. If the group index value of subgrade is between 5 and 9, then the subgrade is treated as
a) good
b) fair
c) poor
d) very poor
Ans: c

108. Tyre pressure influences the
a) total depth of pavement
b) quality of surface course
c) both the above
d) none of the above
Ans: b

109. Rigidity factor for a tyre pressure greater than 7 kg/cm2 is
a) equal to 1
b) less than 1
c) greater than 1
d) zero
Ans: b
115. The critical combination of stresses for corner region in cement concrete roads is
a) load stress + warping stress frictional stress
b) load stress + warping stress + frictional stress
c) load stress + warping stress
d) load stress + frictional stress
Ans: c

116. Tie bars in cement concrete pavements are at
a) expansion joints
b) contraction joints
c) warping joints
d) longitudinal joints
Ans: d

117. The maximum spacing of contraction joints in rigid pavements is
a) 2.5 m
b) 3.5 m
c) 4.5 m
d) 5.5m
Ans: c

118. The maximum thickness of expansion joint in rigid pavements is
a) 0
b) 25 mm
c) 50 mm
d) 100 mm
Ans: b

119. The function of an expansion joint in rigid pavements is to
a) relieve warping stresses
b) relieve shrinkage stresses
c) resist stresses due to expansion
d) allow free expansion
Ans: d

121. The fundamental factor in the selection of pavement type is
a) climatic condition
b) type and intensity of traffic
c) subgrade soil and drainage conditions
d) availability of funds for the construction project
Ans: b

122. Most suitable material for highway embankments is
a) granular soil
b) organic soil
c) silts
d) clays
Ans: a

123. Maximum daily traffic capacity of bituminous pavements is
a) 500 tonnes per day
b) 1000 tonnes per day
c) 1500 tonnes per day
d) 2000 tonnes per day
Ans: c

124. The most suitable equipment for compacting clayey soils is a
a) smooth wheeled roller
b) pneumatic tyred roller
c) sheep foot roller
d) vibrator
Ans: c

125. The aggregates required for one kilometre length of water bound macadam road per meter width and for 10 mm thickness is
a) 8 cubic meter
b) 10 cubic meter
c) 12 cubic meter
d) 15 cubic meter
Ans: c

126. The camber of shoulders in water bound macadam roads is
a) equal to the cross slope of pavement
b) less than the cross slope of pavement
c) greater than the cross slope of pavement
d) zero
Ans: a

127. The binder normally used in flexible pavement construction is
a) cement
b) lime
c) bitumen
d) none of the above
Ans: c

128. In highway construction, rolling starts from
a) sides and proceed to center
b) center and proceed to sides
c) one side and proceed to other side
d) any of the above
Ans: a

129. For the construction of water bound macadam roads, the correct sequence of operations after spreading coarse aggregates is
a) dry rolling, wet rolling, application of screening and application of filler
b) dry rolling, application of filler, wet rolling and application of screening
c) dry rolling, application of screening, wet rolling and application of filler
d) dry rolling, application of screening, application of filler and wet rolling
Ans: c

130. In the penetration macadam construction, the bitumen is
a) sprayed after the aggregates are spread and compacted
b) premixed with aggregates and then spread
c) sprayed before the aggregates are spread and compacted
d) none of the above
Ans: a

131. When the bituminous surfacing is done on already existing black top road or over existing cement concrete road, the type of treatment to be given is
a) seal coat
b) tack coat
c) prime coat
d) spray of emulsion
Ans: b

132. Which of the following premix methods is used for base course ?
a) bituminous carpet
b) mastic asphalt
c) sheet asphalt
d) bituminous bound macadam
Ans: d

133. Select the correct statement.
a) Quantity of binder required for tack coat is less than that required for prime coat.
b) Prime coat treatment is given for plugging the voids in water bound macadam during bituminous road construction.
c) Seal coat is the final coat over certain previous bituminous pavements.
d) A bitumen primer is a high viscosity cutback.
Ans: d

134. The suitable surfacing material for a bridge deck slab is
a) sheet asphalt
b) bituminous carpet
c) mastic asphalt
d) rolled asphalt
Ans: c

135. Which of the following is considered to be the highest quality construction in the group of black top pavements ?
a) mastic asphalt
b) sheet asphalt
c) bituminous carpet
d) bituminous concrete
Ans: d

136. The thickness of bituminous carpet varies from
a) 20 to 25 mm
b) 50 to 75 mm
c) 75 to 100 mm
d) 100 to 120 mm
Ans: a

137. Which of the following represents a carpet of sand-bitumen mix without coarse aggregates ?
a) mastic asphalt
b) sheet asphalt
c) bituminous carpet
d) bituminous concrete
Ans: b

138. In highway construction on superelevated curves, the rolling shall proceed from
a) sides towards the centre
b) centre towards the sides
c) lower edge towards the upper edge
d) upper edge towards the lower edge
Ans: c

144. The camber for hill roads in case of bituminous surfacing is adopted as
a) 2%
b) 2.5%
c) 3%
d) 4%
Ans: b

146. The minimum design speed for hairpin bends in hill roads is taken as
a) 20 kmph
b) 30 kmph
c) 40 kmph
d) 50 kmph
Ans: a

147. The drain which is provided parallel to roadway to intercept and divert the water from hill slopes is known as
a) sloping drain
b) catchwater drain
c) side drain
d) cross drain
Ans: b

148. The walls which are necessary on the hill side of roadway where earth has to be retained from slipping is known as
a) retaining wall
b) breast wall
c) parapet wall
d) none of the above
Ans: b

149. In hill roads the side drains arc provided
a) only on the hill side of road
b) only on the opposite side of hill
c) on both sides of road
d) none of the above
Ans: a

HIGHWAY Engineering Interview Questions – Civil Engineering Objective Type Questions and Answers ::

52 thoughts on “150 TOP MOST HIGHWAY Engineering Interview Questions – Civil Engineering Objective Type Questions and Answers

  1. sir kindly send all the questions and answers in PDF format to my mail…I am preparing fr interview in govt sector …I will b highly grateful to you

  2. these questions are very helpful for understanding highway engineering. …can you send all the questions related to civil engineering to my id please

  3. sir,please sand the all civil engineering PDF of objective type questions for comparative exam …

  4. all quations abave listed is very use full for full construction workers
    thanks full
    pleas send to me by my email

  5. Really great job n Appreciable!! Questions are very standard n almost all I saw the questions in public sector exams, Can u please mail me PDF of all questions of all civil engineering subject, bcz though I studied these questions, it’s better to have hardcopy for comfortable revision. I referred this site to many my frnds to good practice of testing ur preparation for exam,plz mail me all PDF n I know nothing u get free of cost ,i ll pay worthy for this as much as I can ,so plz mail me soon as soon as possible bcz my state service exams are too near so,,thank u very much ,,

  6. please help me and send me all qwestions and answers about transportation engineering on my e-mail address!thank u

  7. Please send me je civil engineer exam practice paper with quetion and answer for vyapam Bhopal
    I am waiting for your good response.

  8. Pl, send the above Q & A to the email ID . Also this objective Type Q & A will be really very useful for Civil Engg and Staffs for preparing competitive exams too !!

  9. Pl, send the above Q & A to the email ID . Also this objective Type Q & A will be really very useful for Civil Engg and Staffs for preparing competitive exams too !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *