100 TOP MICROSOFT EXCEL Questions and Answers

MICROSOFT EXCEL Questions and Answers :-

1. Which of the following methods cannot be used to enter data in a cell

a. Pressing an arrow key

b. Pressing the Tab key

c. Pressing the Esc key

d. Clicking on the formula bar

2. Which of the following will not cut information?

a. Pressing Ctrl + C

b. Selecting Edit>Cut from the menu

c. Clicking the Cut button on the standard

d. Pressing Ctrl+X

3. Which of the following is not a way to complete a cell entry?

a. Pressing enter

b. Pressing any arrow key on the keyboard

c. Clicking the Enter button on the Formula bar

d. Pressing spacebar

4. You can activate a cell by

a. Pressing the Tab key

b. Clicking the cell

c. Pressing an arrow key

d. All of the above

5. Text formulas:

a. Replace cell references

b. Return ASCII values of characters

c. Concatenate and manipulate text

d. Show formula error value

6. How do you insert a row?

a. Right-click the row heading where you want to insert the new row and select Insert from the shortcut menu

b. Select the row heading where you want to insert the new row and select Edit >Row from the menu

c. Select the row heading where you want to insert the new row and click the Insert Row button on the standard toolbar

d. All of the above

These Microsoft Excel MCQ Questions are originally presented in MCQ Sets. Please visit http://mcqSets.com

7. Which of the following is not a basic step in creating a worksheet?

a. Save workbook

b. Modifiy the worksheet

c. Enter text and data

d. Copy the worksheet

8. How do you select an entire column?

a. Select Edit > Select > Column from the menu

b. Click the column heading letter

c. Hold down the shift key as you click anywhere in the column.

d. Hold down the Ctrl key as you click anywhere in the column

9. How can you print three copies of a workbook?

a. Select File>Properties form the menu and type 3 in the Copies to print text box.

b. Select File >Print from the menu and type 3 in the Number of copies text box.

c. Click the Print button on the standard toolbar to print the document then take it to Kinko’s and have 2 more copies made

d. Press Ctrl+P+3

10. To create a formula, you first:

a. Select the cell you want to place the formula into

b. Type the equals sign (=) to tell Excel that you’re about to enter a formula

c. Enter the formula using any input values and the appropriate mathematical operators that make up your formula

d. Choose the new command from the file menu

These ms excel mcq questions are originally presented in MCQ Sets. Please visit http://mcqSets.com

11. To center worksheet titles across a range of cells, you must

a. Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be centered

b. Widen the columns

c. Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be enfettered

d. Format the cells with the comma style

12. How do you delete a column?

a. Select the column heading you want to delete and select the Delete Row button on the standard toolbar

b. Select the column heading you want to delete and select Insert Delete from the menu

c. Select the row heading you want to delete and select Edit>Delete from the menu

d. Right click the column heading you want to delete and select delete from the shortcut menu

13. How can you find specific information in a list?

a. Select Tools > Finder from the menu

b. Click the Find button on the standard toolbar

c. Select Insert > Find from the menu

d. Select Data > Form from the menu to open the Data Form dialog box and click the Criteria button

14. When integrating word and excel, word is usually the

a. Server

b. Destination

c. Client

d. Both b and c

15. When a label is too long to fit within a worksheet cell, you typically must

a. Shorten the label

b. Increase the column width

c. Decrease the column width

d. Adjust the row height

16. The name box

a. Shows the location of the previously active cell

b. Appears to the left of the formula bar

c. Appears below the status bar

d. Appears below the menu bar

17. Comments put in cells are called

a. Smart tip

b. Cell tip

c. Web tip

d. Soft tip

18. Which is used to perform what if analysis?

a. Solver

b. Goal seek

c. Scenario Manager

d. All of above

19. You can use the horizontal and vertical scroll bars to

a. Split a worksheet into two panes

b. View different rows and columns edit the contents of a cell

c. Edit the contents of a cell

d. view different worksheets

20. Multiple calculations can be made in a single formula using

a. standard formulas

b. array formula

c. complex formulas

d. smart formula

21. Hyperlinks can be

a. Text

b. Drawing objects

c. Pictures

d. All of above

22. To activate the previous cell in a pre-selected range, press

a. The Alt key

b. The Tab key

c. The Enter key

d. None of the above

23. Which button do you click to add up a series of numbers?

a. The autosum button

b. The Formula button

c. The quicktotal button

d. The total button

24. When the formula bar is active, you can see

a. The edit formula button

b. The cancel button

c. The enter button

d. All of the above

25. To copy formatting from one area in a worksheet and apply it to another area you would use:

a. The Edit>Copy Format and Edit>Paste Format commands form the menu.

b. The Copy and Apply Formatting dialog box, located under the Format>Copy and Apply menu.

c. There is no way to copy and apply formatting in Excel – You have to do it manually

d. The Format Painter button on the standard toolbar

26. In a worksheet you can select

a. The entire worksheet

b. Rows

c. Columns

d. All of the above

27. When you link data maintained in an excel workbook to a word document

a. The word document cannot be edit

b. The word document contains a reference to the original source application

c. The word document must contain a hyperlink

d. The word document contains a copy of the actual data

28. Which area in an excel window allows entering values and formulas

a. Title bar

b. Menu bar

c. Formula bar

d. Standard toolbar

29. To hold row and column titles in place so that they do not scroll when you scroll a worksheet click the

a. Unfreeze panes command on the window menu

b. Freeze panes command on the window menu

c. Hold titles command on the edit menu

d. Split command on the window menu

30. To edit in an embedded excel worksheet object in a word document

a. Use the excel menu bar and toolbars inside the word application

b. Edit the hyperlink

c. Edit the data in a excel source application

d. Use the word menu bar and toolbars

31. To create a formula, you can use:

a. Values but not cell references

b. C ell references but not values

c. Values or cell references although not both at the same time

d. Value and cell references

32. Status indicators are located on the

a. Vertical scroll bar

b. Horizontal scroll bar

c. Formula bar

d. Standard toolbar

33. Which of the following is the oldest spreadsheet package?

a. VisiCalc

b. Lotus 1-2-3

c. Excel

d. StarCalc

34. Rounding errors can occur

a. When you use multiplication, division, or exponentiation in a formula

b. When you use addition and subtraction in a formula

c. Because excel uses hidden decimal places in computation

d. When you show the results of formulas with different decimal places that the calculated results

35. You can copy data or formulas

a. With the copy, paste and cut commands on the edit menu

b. With commands on the shortcut menu

c. With buttons on the standard toolbars

d. All of the above

36. You cannot link excel worksheet data to a word document

a. With the right drag method

b. With a hyperlink

c. With the copy and paste special commands

d. With the copy and paste buttons on the standard toolbar.

37. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet package?

a. Word

b. Smart cell

c. Excel

d. Lotus 1-2-3

38. An excel workbook is a collection of

a. Workbooks

b. Worksheets

c. Charts

d. Worksheets and charts

39. Excel files have a default extension of

a. Xls

b. Xlw

c. Wk1

d. 123

40. You can use the format painter multiple times before you turn it off by

a. You can use the format painter button on ly one time when you click it

b. Double clicking the format painter button

c. Pressing the Ctrl key and clicking the format painter button

d. Pressing the Alt key and clicking the format painter button

41. You can use the formula palette to

a. Format cells containing numbers

b. Create and edit formulas containing functions

c. Enter assumptions data

d. Copy a range of cells

42. You can convert existing excel worksheet data an charts to an HTML document by using

a. FTP wizard

b. Internet assistant wizard

c. Intranet wizard

d. Import wizard

43. A circular reference is

a. Geometric modeling tool

b. A cell that points to a drawing object

c. A formula that either directly or indirectly depends on itself

d. Always erroneous

44. Which of following is Not one of Excel’s what-if function?

a. Goal seek

b. Solver

c. Scenario manager

d. Auto Outline

45. When you insert an excel file into a word document. The data are

a. Hyperlinked placed in a word table

b. Linked

c. Embedded

d. Use the word menu bar and toolbars

46. Which of the following is not information you can specify using the solver?

a. Input cells

b. Constraints

c. Target cell

d. Changing cells

47. Each excel file is called a workbook because

a. It can contain text and data

b. It can be modified

c. It can contain many sheets including worksheets and chart sheets

d. You have to work hard to create it

48. Excel probably considers the cell entry January 1, 2000 to be a

a. Label

b. Value

c. Formula

d. Text string

49. You can enter which types of data into worksheet cells?

a. Labels, values, and formulas

b. Labe3ls and values but not formulas

c. Values and formulas but not labels

d. Formulas only

50. All worksheet formula

a. Manipulate values

b. Manipulate labels

c. Return a formula result

d. Use the addition operator

MS EXCEL INTERVIEW Questions and Answers ::

51. Which of the following is a correct order of precedence in formula calculation?

a. Multiplication and division exponentiation positive and negative values

b. Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction

c. Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation

d. All of above

52. The Paste Special command lets you copy and paste:

a. Multiply the selection by a copied value

b. Cell comments

c. Formatting options

d. The resulting values of a formula instead of the actual formula

53. The numbers in our worksheet look like this: You want them to look like this: $1,000.How can you accomplish this?

a. None of these

b. Select Format > Money from the menu

c. Click the Currency Style button on the formatting toolbar

d. You have to retype everything and manually add the dollar signs, commas, and decimals.

54. Which of the following is not a valid data type in excel

a. Number

b. Character

c. Label

d. Date/time

55. Excel worksheet cells work very similarly to what common element of the windows graphical user interface

a. Option buttons

b. List boxes

c. Text boxes

d. Combo boxes

56. Which of the following options is not located in the Page Setup dialog box?

a. Page Break Preview.

b. Page Orientation

c. Margins

d. Headers and Footers

57. You want to track the progress of the stock market on a daily basis. Which type of chart should you use?

a. Pie chart

b. Row chart

c. Line chart

d. Column chart

58. Without using the mouse or the arrow keys, what is the fastest way of getting to cell A1 in a spreadsheet?

a. Press Ctrl +Home

b. Press Home

c. Press Shift + Home

d. Press Alt + Home

59. Which of the following methods can not be used to edit the contents of a cell?

a. Press the Alt key

b. Clicking the formula bar

c. Pressing the F2 key

d. Double clicking the cell

60. If you begin typing an entry into a cell and then realize that you don’t want your entry placed into a cell, you:

a. Press the Erase key

b. Press Esc

c. Press the Enter button

d. Press the Edit Formula button

61. to view a cell comment

a. click the edit comment command on the insert menu

b. click the display comment command on the window menu

c. position the mouse pointer over the cell

d. click the comment command on the view menu

62. When you want to insert a blank imbedded excel object in a word document you can

a. Click the object command on the insert menu

b. Click the office links button on the standard toolbar

c. Click the create worksheet button on the formatting toolbar

d. Click the import excel command on the file menu

63. To save a workbook, you:

a. Click the save button on the standard toolbar from the menu

b. Press Ctrl+F5

c. Click Save on the Windows Start button

d. Select Edit>Save

64. You can edit a cell by

a. Clicking the formula button

b. Double clicking the cell to edit it in-place

c. Selecting Edit>Edit Cell from the menu

d. None of above

65. You can select a single range of cells by

a. Clicking the upper-left cell in a group of cells and then pressing the Shift key while clicking the lower right cell in a group of cells

b. Pressing the Ctrl key while dragging over the desired cells

c. Pressing the Shift key and an arrow key

d. Dragging over the desired cells

66. Which elements of worksheet can be protected from accidental modification

a. Contents

b. Objects

c. Scenarios

d. All of above

67. You can use the drag and drop method to

a. Copy cell contents

b. Move cell contents

c. Add cell contents

d. a and b

68. It is acceptable to let long text flow into adjacent cells on a worksheet when

a. Data will be entered in the adjacent cells

b. No data will be entered in the adjacent cells

c. There is no suitable abbreviation of the text

d. There is not time to format the next

69. How can you delete a record?

a. Delete the column from the worksheet

b. Select Data > Form from the menu to open the Data Form dialog box, find the record and Click the Delete button

c. Select Data > Delete Record from the menu

d. Click the Delete button on the Standard toolbar

These MCQs are originally presented in MCQ Sets. Please visit http://mcqSets.com

70. Right clicking something in Excel:

a. Deletes the object

b. Nothing the right mouse button is there for left handed people

c. Opens a shortcut menu listing everything you can do to the object

d. Selects the object

These multiple choice questions are originally presented in mcqsets.com. Please visit http://mcqSets.com

71. Documentation should include

a. Destination and users of the output data

b. Source of input data

c. Information on the purpose of the workbook

d. All of the above

72. Files created with Lotus 1-2-3 have an extension

a. DOC

b. XLS

c. 123

d. WK1

73. To delete an embedded objects, first

a. Double click the object

b. Select the object by clicking it

c. Press the Shift + Delete keys

d. Select it and then press the delete key

74. Comments can be added to cells using

a. Edit > Comments

b. Insert > Comments

c. File > Comments

d. View > Comments

75. Which of the following is not a worksheet design criterion?

a. Efficiency

b. Aditibility

c. Description

d. Clarity

76. To copy cell contents using drag and drop press the

a. End key

b. Shift key

c. Ctrl key

d. Esc key

77. Which of the following is the latest version of Excel

a. Excel 2000

b. Excel 2002

c. Excel ME

d. Excel XP

78. When you copy a formula

a. Excel erases the original copy of the formula

b. Excel edits cell references in the newly copied formula

c. Excel adjusts absolute cell references

d. Excel doesn’t adjust relative cell references

79. The autofill feature

a. extends a sequential series of data

b. automatically adds range of cell values

c. applies a boarder around the selected cells

d. none of the above

80. Which menu option can be sued to split windows into two

a. Format > window

b. View > window > split

c. Window > split

d. View > split

81. Which of the following is an absolute cell reference?

a. !A!1

b. $A$1

c. #a#1

d. A1

82. What symbol is used before a number to make it a label?

a. ” (quote)

b. = (equal)

c. _ (underscore)

d. ‘ (apostrophe)

83. Which symbol must all formula begin with?

a. =

b. +

c. (

d. @

84. Which of the following formulas is not entered correctly?

a. =10+50

b. =B7*B1

c. =B7+14

d. 10+50

85. Which of the following formulas will Excel Not be able to calculate?

a. =SUM(Sales)-A3

b. =SUM(A1:A5)*.5

c. =SUM(A1:A5)/(10-10)

d. =SUM(A1:A5)-10

86. A typical worksheet has …. Number of columns

a. 128

b. 256

c. 512

d. 1024

87. How many characters can be typed in a single cell in Excel?

a. 256

b. 1024

c. 32000

d. 65535

88. A worksheet can have a maximum of …. Number of rows

a. 256

b. 1024

c. 32000

d. 65535

89. Which of the following is not an example of a value?

a. 350

b. May 10, 2001

c. 0.57

d. Serial Number 50771

90. The chart wizard term data series refers to

a. A chart legend

b. A collection of chart data markers

c. A set of values you plot in a chart

d. A data label

91. The Chart wizard term data categories refers to;

a. A chart plot area

b. A horizontal axis

c. The organization of individual values with a chart’s data series

d. The data range that supply chart data

92. A worksheet range is a

a. A command used for data modeling

b. A range of values such as from 23 to 234

c. A group of cells

d. A group of worksheets

93. Getting data from a cell located in a different sheet is called …

a. Accessing

b. Referencing

c. Updating

d. Functioning

94. Tab scrolling button

a. Allow you to view a different worksheet

b. Allow you to view additional worksheet rows down

c. Allow you to view additional worksheet columns to the right

d. Allow you to view additional sheets tabs

95. A numeric value can be treated as a label value if it precedes with

a. Apostrophe (&lsquo

b. Exclamation (!)

c. Hash (#)

d. Ampersand (&

96. Concatenation of text can be done using

a. Apostrophe (&lsquo

b. Exclamation (!)

c. Hash (#)

d. Ampersand (&

97. Data can be arranged in a worksheet in a easy to understand manner using

a. auto formatting

b. applying styles

c. changing fonts

d. all of above

98. You can use drag-and-drop to embed excel worksheet data in a word document

a. By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing the Ctrl key

b. By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing Shift key

c. By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing Alt key

d. None of above

99. The auto calculate feature

a. Can only add values in a range of cells

b. Provides a quick way to view the result of an arithmetic operation on a range of cells

c. Automatically creates formulas and adds them to a worksheet

d. A and c

100. Excel uniquely identifies cells within a worksheet with a cell name

a. Cell names

b. Column numbers and row letters

c. Column letters and row numbers

d. Cell locator coordinates
Q.No-Correct Answer

1 – c 2 – a 3 – d 4 – d 5 – c 6 – a 7 – d 8 – b 9 – b 10 – a
11 – a 12 – d 13 – d 14 – d 15 – b 16 – b 17 – b 18 – d 19 – b 20 – b
21 – d 22 – d 23 – a 24 – d 25 – d 26 – b 27 – b 28 – c 29 – b 30 – a
31 – d 32 – c 33 – a 34 – a 35 – d 36 – d 37 – d 38 – d 39 – a 40 – b
41 – b 42 – b 43 – c 44 – d 45 – b 46 – a 47 – c 48 – b 49 – a 50 – c
51 – d 52 – d 53 – c 54 – b 55 – c 56 – a 57 – c 58 – a 59 – a 60 – b
61 – c 62 – a 63 – a 64 – b 65 – d 66 – d 67 – d 68 – b 69 – b 70 – c
71 – d 72 – c 73 – d 74 – b 75 – c 76 – a 77 – d 78 – b 79 – d 80 – c
81 – b 82 – d 83 – a 84 – d 85 – a 86 – b 87 – d 88 – d 89 – d 90 – b
91 – b 92 – c 93 – b 94 – d 95 – a 96 – d 97 – d 98 – a 99 – b 100 – c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *