50 TOP POWER ELECTRONICS Questions and Answers pdf | MCQs

POWER ELECTRONICS Questions and Answers pdf :-

1. A Triac has three terminals viz ………………

  1. Drain, source, gate
  2. Two main terminal and a gate terminal
  3. Cathode, anode, gate
  4. None of the above
    Ans : 2

2. A triac is equivalent to two SCRs …………..

  1. In parallel
  2. In series
  3. In inverse-parallel
  4. None of the above
    Ans : 3

3. A triac is a …………. switch

  1. Bidirectional
  2. Unidirectional
  3. Mechanical
  4. None of the above
    Ans : 1
POWER ELECTRONICS Questions and Answers pdf
POWER ELECTRONICS Questions and Answers pdf

4. The V-I characteristics for a triac in the first and third quadrants are essentially identical to those of ………………. in its first quadrant

  1. Transistor
  2. SCR
  3. UJT
  4. none of the above
    Ans : 2

5. A triac can pass a portion of …………… half-cycle through the load

  1. Only positive
  2. Only negative
  3. Both positive and negative
  4. None of the above
    Ans : 3

6. A diac has ………….. terminals

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. None of the above
    Ans : 1

7. A triac has …………….. semiconductor layers

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five
    Ans : 3

8. A diac has …………… pn junctions

  1. Four
  2. Two
  3. Three
  4. None of the above
    Ans : 2

9. The device that does not have the gate terminal is ……………….

  1. Triac
  2. FET
  3. SCR
  4. Diac
    Ans : 4

10. A diac has ……………… semiconductor layers

  1. Three
  2. Two
  3. Four
  4. None of the above
    Ans : 1

11. A UJT has ……………….

  1. Two pn junctions
  2. One pn junction
  3. Three pn junctions
  4. None of the above
    Ans : 2

12. The normal way to turn on a diac is by ………………..

  1. Gate current
  2. Gate voltage
  3. Breakover voltage
  4. None of the above
    Ans : 3

13. A diac is …………………. switch

  1. An c.
  2. A d.c.
  3. A mechanical
  4. None of the above
    Ans : 1

14. In a UJT, the p-type emitter is ……………. doped

  1. Lightly
  2. Heavily
  3. Moderately
  4. None of the above
    Ans : 2

15. Power electronics essentially deals with control of a.c. power at …………

  1. Frequencies above 20 kHz
  2. Frequencies above 1000 kHz
  3. Frequencies less than 10 Hz
  4. 50 Hz frequency
    Ans : 4

16. When the emitter terminal of a UJT is open, the resistance between the base terminal is generally ………………..

  1. High
  2. Low
  3. Extremely low
  4. None of the above
    Ans : 1

17. When a UJT is turned ON, the resistance between emitter terminal and lower base terminal …………….

  1. Remains the same
  2. Is decreased
  3. Is increased
  4. None of the above
    Ans : 2

18. To turn on UJT, the forward bias on the emitter diode should be …………… the peak point voltage

  1. Less than
  2. Equal to
  3. More than
  4. None of the above
    Ans : 3

19. A UJT is sometimes called …………. diode

  1. Low resistance
  2. High resistance
  3. Single-base
  4. Double-base
    Ans : 4

20. When the temperature increases, the inter-base resistance (RBB) of a UJT ………….

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Remains the same
  4. None of the above
    Ans : 1

21. When the temperature increases, the intrinsic stand off ratio ……….

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Essentially remains the same
  4. None of the above
    Ans : 3

22. Between the peak point and the valley point of UJT emitter characteristics we have ………….. region

  1. Saturation
  2. Negative resistance
  3. Cut-off
  4. None of the above
    Ans : 2

24. A diac is turned on by …………………

  1. A breakover voltage
  2. Gate voltage
  3. Gate current
  4. None of the above
    Ans : 1

25. The device that exhibits negative resistance region is ………………..

  1. Diac
  2. Triac
  3. Transistor
  4. UJT
    Ans : 4

26. The UJT may be used as ……………….

  1. Am amplifier
  2. A sawtooth generator
  3. A rectifier
  4. None of the above
    Ans : 2

27. A diac is simply ………………

  1. A single junction device
  2. A three junction device
  3. A triac without gate terminal
  4. None of the above
    Ans : 3

28. After peak point, the UJT operates in the ……………. region

  1. Cut-off
  2. Saturation
  3. Negative resistance
  4. None of the above
    Ans : 3

29. Which of the following is not a characteristic of UJT?

  1. Intrinsic stand off ratio
  2. Negative resistance
  3. Peak-point voltage
  4. Bilateral conduction
    Ans : 4

30. The triac is …………….

  1. Like a bidirectional SCR
  2. A four-terminal device
  3. Not a thyristor
  4. Answers (1) and (2)
    Ans : 1

POWER ELECTRONIC Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *