50 TOP SOLID STATE SWITCHING CIRCUITS Questions and Answers Pdf | MCQs

SOLID STATE SWITCHING CIRCUITS Questions with Answers :-

1. A switch has ………………

  1. One state
  2. Two states
  3. Three states
  4. None of the above
    Ans : 2

2. A relay is ……….. switch

  1. A mechanical
  2. An electronic
  3. An electromechanical
  4. None of the above
    Ans : 3

3. The switch that has the fastest speed of operation is ………….. switch

  1. Electronic
  2. Mechanical
  3. Electromechanical
  4. None of the above
    Ans : 1

4. The most inexpensive switch is ………….. switch

  1. Electronic
  2. Mechanical
  3. Electromechanical
  4. None of the above
    Ans : 1

5. The main disadvantage of a mechanical switch is that it………….

  1. Is operated mechanically
  2. Is costly
  3. Has high inertia
  4. None of the above
    Ans : 3

6. When a transistor is driven to saturation, ideally the output is ………………

  1. VCC
  2. 0
  3. VCC/2
  4. 2VCC
    Ans : 2

7. The maximum speed of electronic switch can be ………….. operations per second

104
10
1000
109
Ans : 4

8. A relay is superior to a mechanical switch because it ……………

Is relatively inexpensive
Does not require moving contacts
Combines control with power amplification
None of the above
Ans : 3

9. When a transistor is driven to cut off, ideally the output is …………..

VCC
0
VCC/2
VCC/3
Ans : 1

10. ………………. multivibrator is a square wave oscillator

Monostable
Astable
Bistable
None of the above
Ans : 2

11. An astable multivibrator has ………….

One stable state
Two stable states
No stable state
None of the above
Ans : 3

12. If d.c. supply of 10 V is fed to a differentiating circuit, then output will be …….

20 V
10 V
0 V
None of the above
Ans : 3

13. If the input to a differentiating circuit is a saw-tooth wave, then output will be ………….

Square
Triangular
Sine
Rectangular
Ans : 4

14. A bistable multivibrator has …………..

Two stable states
One stable state
No stable state
None of the above
Ans : 1

15. If a square wave is fed to a differentiating circuit, the output will be …………

Sine wave
Sharp narrow pulses
Rectangular wave
Triangular wave
Ans : 2

16. An integrating circuit is a simple RC series circuit with output taken across ………

Both R and C
R
C
None of the above
Ans : 3

17. For an integrating circuit to be effective , the RC product should be ………. the time period of the input wave

5 times greater than
5 times smaller than
Equal to
At least 10 times greater than
Ans : 4

18. A differentiating circuit is a simple RC circuit with output taken across …………..

R
C
Both R and C
None of the above
Ans : 1

19. A monostable vibrator has …………..

No stable state
One stable state
Two stable states
None of the above
Ans : 2

20. The multivibrator which generates square wave of its own is the ………… multivibrator

Monostable
Bistable
Astable
None of the above
Ans : 3

21. For a differentiating circuit to be effective, the RC product should be ………… the time period of the input wave

Equal to
5 times greater than
5 times smaller than
At least 10 times greater than
Ans : 4

22. When a rectangular voltage waveform is applied to a capacitor, then the current waveform is ……………

Rectangular
Sinusoidal
Sawtooth
Square
Ans : 1

23. The positive clipper is that which removes the …………………. half-cycles of the input voltage.

Negative
Positive
Both positive and negative
None of the above
Ans : 2

24. A clamping circuits adds ………………… component to the signal

c.
c.
both d.c. and a.c.
none of the above
Ans : 1

25. One would find a clamping circuit in ………………..

Receiving antenna
Radio transmitter
Radio receiver
Television receiver
Ans : 4

26. When a transistor is used as an amplifier, it is operated in the ……………… region

Off
Saturation
Active
None of the above
Ans : 3

27. When the transistor (CE arrangement) is in the cut off region, the collector current is ……………..

ICBO
ICEO
(ß + 1) ICEO
IC(sat)
Ans : 2

28. A negative clipper removes the ……………… half-cycles of the input voltage

Negative
Positive
Both positive and negative
None of the above
Ans : 1

29. If the input to an integrating circuit is a succession of alternating positive and negative pulses of very short duration, the output will be …………… wave

Rectangular
Triangular
Sine
Square
Ans : 4

30. In a multivibrator, we have ………. feedback.

  1. Negative
  2. 100 % positive
  3. Both positive and negative
  4. None of the above
    Ans : 2

SOLID STATE SWITCHING CIRCUITS Objective Questions and Answers pdf free Download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *