110 TOP MOST SURVEYING Interview Questions and Answers – Civil Engineering Objective Type Questions

SURVEYING Interview Questions and Answers :-

1. During chaining along a straight line, the . leader of the party has 4 arrows in his hand while the follower has 6. Distance of the follower from the starting point is

2. A metallic tape is made of

3. For a well-conditioned triangle, no angle should be less than

4. The angle of intersection of the two plane mirrors of an optical square is

5. The allowable length of an offset depends upon the

6. Which of the following angles can be set out with the help of French cross staff?

7. Which of the following methods of offsets involves less measurement on the ground?

8. The permissible error in chaining for measurement with chain on rough or hilly ground is

9. The correction for sag is

10. Cross staff is an instrument used for

11. Normal tension is that pull which

12. Which of the following is not used in measuring perpendicular offsets ?

13. If the length of a chain is found to be short on testing, it can be adjusted by

14. The maximum tolerance in a 20 m chain is

15. For accurate work, the steel band should always be used in preference to chain because the steel band

16. The length of a chain is measured from

17. Select the incorrect statement.

18. If the true bearing of a line AB is 269° 30′, then the azimuth of the line AB is

19. In the prismatic compass

20. For a line AB

21. Local attraction in compass surveying may exist due to

22. In the quadrantal bearing system, a whole circle bearing of 293° 30′ can be expressed as

23. The prismatic compass and surveyor’s compass

24. The horizontal angle between the true meridian and magnetic meridian at a place is called

25. A negative declination shows that the magnetic meridian is to the

26. If the magnetic bearing of the sun at a place at noon in southern hemisphere is 167°, the magnetic declination at that place is

27. The graduations in prismatic compass

28. Agate cap is fitted with a

29. The temporary adjustments of a prismatic compass are

30. Theodolite is an instrument used for

31. The process of turning the telescope about the vertical axis in horizontal plane is known as

32. Size of a theodolite is specified by

33. Which of the following is not the function of levelling head ?

34. If the lower clamp screw is tightened and upper clamp screw is loosened, the theodolite may be rotated

35. A telescope is said to be inverted if its

36. The cross hairs in the surveying telescope are placed

37. For which of the following permanent adjustments of theodolite, the spire test is used ?

38. The adjustment of horizontal cross hair is required particularly when the instrument is used for

39. Which of the following errors is not eliminated by the method of repetition of horizontal angle measurement ?

40. The error due to eccentricity of inner and outer axes can be eliminated by

41. In the double application of principle of reversion, the apparent error is

42. Which of the following errors can be eliminated by taking mean of bot face observations ?

43. Which of the following errors cannot be eliminated by taking both face observations ?

44. If a tripod settles in the interval that elapses between taking a back sight reading and the following foresight reading, then the elevation of turning point will

45. If altitude bubble is provided both on index frame as well as on telescope of a theodolite, then the instrument is levelled with reference to

46. A’level line’is a

47. The following sights are taken on a “turning point”

48. The rise and fall method of levelling provides a complete check on

49. If the R.L. of a B.M. is 100.00 m, the back- sight is 1.215 m and the foresight is 1.870 m, the R.L. of the forward station is

50. In an internal focussing type of telescope, the lens provided is

51. Which of the following errors can be neutralised by setting the level midway between the two stations ?

52. Height of instrument method of levelling is

53. The rise and fall method

54. If the staff is not held vertical at a level¬ling station, the reduced level calculated from the observation would be

55. The difference between a level line and a horizontal line is that

SURVEYING Interview Questions and Answers

56. The sensitivity of a bubble tube can be increased by
a) increasing the diameter of the tube
b) decreasing the length of bubble
c) increasing the viscosity of liquid
d) decreasing the radius of curvature of tube
Ans: a

57. With the rise of temperature, the sensitivity of a bubble tube
a) decreases
b) increases
c) remains unaffected
d) none of the above
Ans: a

58. Refraction correction
a) completely eliminates curvature correction
b) partially eliminates curvature correction
c) adds to the curvature correction
d) has no effect on curvature correction
Ans: b

59. The R.L, of the point A which is on the floor is 100 m and back sight reading on A is 2.455 m. If the foresight reading on the point B which is on the ceiling is 2.745 m, the R.L. of point B will be
a) 94.80 m
b) 99.71 m
c) 100.29 m
d) 105.20 m
Ans: d

60. As applied to staff readings, the corrections for curvature and refraction are respectively
The above table shows a part of a level field book. The value of X should be
a) 98.70
b) 100.00
c) 102.30
d) 103.30
Ans: b

63. If the horizontal distance between the staff point and the point of observation is d, then the error due to curvature of earth is proportional to
a) d
b) 1/d
c) d2
d) 1/d2
Ans: c

64. Sensitiveness of a level tube is designated by
a) radius of level tube
b) length of level tube
c) length of bubble of level tube
d) none of the above
Ans: a

65. Which of the following statements is in-correct ?
a) Error due to refraction may not be completely eliminated by reciprocal levelling.
b) Tilting levels are commonly used for precision work.
c) The last reading of levelling is always a foresight.
d) All of the above statements are incorrect.
Ans: d

66. Dumpy level is most suitable when
a) the instrument is to be shifted frequently
b) fly levelling is being done over long distance
c) many readings are to be taken from a single setting of the instrument
d) all of the above
Ans: c

67. The difference of levels between two stations A and B is to be determined. For best results, the instrument station should be
a) equidistant from A and B
b) closer to the higher station
c) closer to the lower station
d) as far as possible from the line AB
Ans: a

68. Contour interval is
a) inversely proportional to the scale of the map
b) directly proportional to the flatness of ground
c) larger for accurate works
d) larger if the time available is more
Ans: a

69. An imaginary line lying throughout the surface of ground and preserving a constant inclination to the horizontal is known as
a) contour line
b) horizontal equivalent
c) contour interval
d) contour gradient
Ans: d

70. The suitable contour interval for a map with scale 1 : 10000 is
a) 2 m
b) 5m
c) 10 m
d) 20 m
Ans: a

71. Select the correct statement.
a) A contour is not necessarily a closed curve.
b) A contour represents a ridge line if the concave side of lower value con¬tour lies towards the higher value contour.
c) Two contours of different elevations do not cross each other except in case of an overhanging cliff.
d) All of the above statements are correct.
Ans: c

72. A series of closely spaced contour lines represents a
a) steep slope
b) gentle slope
c) uniform slope
d) plane surface
Ans: a

73. Direct method of contouring is
a) a quick method
b) adopted for large surveys only
c) most accurate method
d) suitable for hilly terrains
Ans: c

74. In direct method of contouring, the process of locating or identifying points lying on a contour is called
a) ranging
b) centring
c) horizontal control
d) vertical control
Ans: d

75. In the cross-section method of indirect contouring, the spacing of cross-sections depends upon
i) contour interval
ii) scale of plan
iii) characteristics of ground
The correct answer is
a) only (i)
b) (i)and(ii)
c) (ii) and (iii)
d) (i), (ii) and (iii)
Ans: d

76. Which of the following methods of con-touring is most suitable for a hilly terrain ?
a) direct method
b) square method
c) cross-sections method
d) tacheometric method
Ans: d

77. Select the correct statement.
a) Contour interval on any map is kept constant.
b) Direct method of contouring is cheap¬er than indirect method.
c) Inter-visibility of points on a contour map cannot be ascertained.
d) Slope of a hill cannot be determined with the help of contours.
Ans: a

78. Closed contours, with higher value inwards, represent a
a) depression
b) hillock
c) plain surface
d) none of the above
Ans: b

79. Contour interval is
a) the vertical distance between two con-secutive contours
b) the horizontal distance between two consecutive contours
c) the vertical distance between two points on same contour
d) the horizontal distance between two points on same contour
Ans: a

80. Benchmark is established by
a) hypsometry
b) barometric levelling
c) spirit levelling
d) trigonometrical levelling
Ans: c

81. The type of surveying which requires least office work is
a) tacheomefry
b) trigonometrical levelling
c) plane table surveying
d) theodolite surveying
Ans: c

82. Intersection method of detailed plotting is most suitable for
a) forests
b) urban areas
c) hilly areas
d) plains
Ans: c

83. Detailed plotting is generally done by
a) radiation
b) traversing
c) resection
d) all of the above
Ans: a

84. Three point problem can be solved by
a) Tracing paper method
b) Bessels method
c) Lehman’s method
d) all of the above
Ans: d

85. The size of a plane table is
a) 750 mm x 900 mm
b) 600 mm x 750 mm
c) 450 mm x 600 mm
d) 300 mm x 450 mm
Ans: b

86. The process of determining the locations of the instrument station by drawing re sectors from the locations of the known stations is called
a) radiation
b) intersection
c) resection
d) traversing
Ans: c

87. The instrument used for accurate centering in plane table survey is
a) spirit level
b) alidade
c) plumbing fork
d) trough compass
Ans: c

88. Which of the following methods of plane table surveying is used to locate the position of an inaccessible point ?
a) radiation
b) intersection
c) traversing
d) resection
Ans: b

89. The two point problem and three point problem are methods of
a) resection
b) orientation
c) traversing
d) resection and orientation
Ans: d

90. The resection by two point problem as compared to three point problem
a) gives more accurate problem
b) takes less time
c) requires more labour
d) none of the above
Ans: c

91. The methods used for locating the plane table stations are
i) radiation
ii) traversing
iii) intersection
iv) resection
The correct answer is
a) (i) and (ii)
b) (iii) and (iv)
c) (ii) and (iv)
d) (i) and (iii)
Ans: c

92. After fixing the plane table to the tripod, the main operations which are needed at each plane table station are
i) levelling
ii) orientation
iii) centering
The correct sequence of these operations is
a) (i), (ii),.(iii)
b) (i), (iii), (ii)
c) (iii), (i), (ii)
d) (ii), (Hi), (i)
Ans: b

93. Bowditch rule is applied to
a) an open traverse for graphical adjustment
b) a closed traverse for adjustment of closing error
c) determine the effect of local attraction
d) none of the above
Ans: b

94. If in a closed traverse, the sum of the north latitudes is more than the sum of the south latitudes and also the sum of west departures is more than the sum of the east departures, the bearing of the closing line is in the
a) NE quadrant
b) SE quadrant
c) NW quadrant
d) SW quadrant
Ans: b

95. If the reduced bearing of a line AB is N60°W and length is 100 m, then the latitude and departure respectively of the line AB will be
a) +50 m, +86.6 m
b) +86.6 m, -50 m
c) +50m, -86.6 m
d) +70.7 m,-50 m
Ans: b

96. The angle between the prolongation of the preceding line and the forward line of a traverse is called
a) deflection angle
b) included angle
c) direct angle
d) none of the above
Ans: a

97. Transit rule of adjusting the consecutive coordinates of a traverse is used where
a) linear and angular measurements of the traverse are of equal accuracy
b) angular measurements are more accurate than linear measurements
c) linear measurements are more accurate than angular measurements
d) all of the above
Ans: b

98. Which of the following methods of theodolite traversing is suitable for locating the details which are far away from transit stations ?
a) measuring angle and distance from one transit station
b) measuring angles to the point from at least two stations
c) measuring angle at one station and distance from other
d) measuring distance from two points on traverse line
Ans: b

99. Subtense bar is an instrument used for
a) levelling
b) measurement of horizontal distances in plane areas
c) measurement of horizontal distances in undulated areas
d) measurement of angles
Ans: c

100. Horizontal distances obtained by thermometric observations
a) require slope correction
b) require tension correction
c) require slope and tension corrections
d) do not require slope and tension corrections
Ans: d

101. The number of horizontal cross wires in a stadia diaphragm is
a) one
b) two
c) three
d) four
Ans: c

102. If the intercept on a vertical staff is ob-served as 0.75 m from a tacheometer, the horizontal distance between tacheometer and staff station is
a) 7.5 m
b) 25 m
c) 50
d) 75 m
Ans: d

103. For a tacheometer the additive and multi-plying constants are respectively
a) 0 and 100
b) 100 and 0
c) 0 and 0
d) 100 and 100
Ans: a

104. If the focal length of the object glass is 25 cm and the distance from object glass to the trunnion axis is 15 cm, the additive constant is
a) 0.1
b) 0.4
c) 0.6
d) 1.33
Ans: b

105. Overturning of vehicles on a curve can be avoided by using
a) compound curve
b) vertical curve
c) reverse curve
d) transition curve
Ans: d

106. Different grades are joined together by a
a) compound curve
b) transition curve
c) reverse curve
d) vertical curve
Ans: d

SURVEYING Questions and Answers pdf free download ::

31 thoughts on “110 TOP MOST SURVEYING Interview Questions and Answers – Civil Engineering Objective Type Questions

  1. information is very good for preparation..
    will you plz send its pdf file at my mail-id..
    i will be thankful to you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *