140 TOP Engineering Mechanics Interview Questions and Answers pdf free Download :- <—- CLICK HERE

111. Which of the following is not the unit of energy
(a) kg m
(b) kcal
(c) wattr
(d) watt hours
(e) kg m x (m/sec)2.
Ans: c

112. A sample of metal weighs 219 gms in air, 180 gms in water, 120 gms in an unknown fluid. Then which is correct statement about density of metal
(a) density of metal can’t be determined
(b) metal is twice as dense as water
(c) metal will float in water
(d) metal is twice as dense as unknown fluid
(e) none of the above.
Ans: a

113. The C.G. of a solid hemisphere lies on the central radius 3r
(a) at distance — from the plane base 3r
(b) at distance — from the plane base 3r
(c) at distance — from the plane base 3r
(d) at distance — from the plane base or
(e) at distance — from the plane base.
Ans: d

117. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in the case of a
(a) right angled triangle
(b) equilateral triangle
(c) square
(d) circle
(e) rectangle.
Ans: a

119. The C.G. of a right circular solid cone of height h lies at the following distance from the base
(a) h/2
(b) J/3
(c) h/6
(d) h/4
(e) 3/i/5.
Ans: d

122. The M.I. of hollow circular section about a central axis perpendicular to section as compared to its M.I. about horizontal axis is
(a) same
(b) double
(c) half
(d) four times
(e) one fourth.
Ans: b

126. Which of the following is the example of lever of first order
(a) arm of man
(b) pair of scissors
(c) pair of clinical tongs
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: d

127. A pair of smith’s tongs is an example of the lever of
(a) zeioth order
(b) first order
(c) second order
(d) third order
(e) fourth order.
Ans: c

128. In the lever of third order, load W, effort P and fulcrum F are oriented as follows
(a) W between P and F
(b) F between W and P
(c) P between W and F
(d) W, P and F all on one side
(e) none of the above.
Ans: a

129. The angle which an inclined plane makes with the horizontal when a body placed on it is about to move down is known as angle of
(a) friction
(b) limiting friction
(c) repose
(d) kinematic friction
(e) static friction.
Ans: c

130. In actual machines
(a) mechanical advantage is greater than velocity ratio
(b) mechanical advantage is equal to velocity ratio
(c) mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e) none of the above.
Ans: c

131. In ideal machines
(a) mechanical advantage is greater than velocity ratio
(b) mechanical advantage is equal to velocity ratio
(c) mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e) none of the above.
Ans: b

136. A cable with a uniformly distributed load per horizontal meter run will take the following shape
(a) straight line
(b) parabola
(c) hyperbola
(d) elliptical
(e) part of a circle.
Ans: b