50 TOP TRANSISTOR BIASING Questions and Answers pdf | MCQs

TRANSISTOR BIASING Questions and Answers pdf :-

1. Transistor biasing represents ……………. conditions

  1. a.c.
  2. d.c.
  3. both a.c. and d.c.
  4. none of the above

Ans : 2

2. Transistor biasing is done to keep ………… in the circuit

Proper direct current
Proper alternating current
The base current small
Collector current small
Ans : 1

3. Operating point represents …………..

Values of IC and VCE when signal is applied
The magnitude of signal
Zero signal values of IC and VCE
None of the above
Ans : 3

TRANSISTOR BIASING Questions and Answers pdf
TRANSISTOR BIASING Questions and Answers pdf

4. If biasing is not done in an amplifier circuit, it results in ……………

Decrease in the base current
Unfaithful amplification
Excessive collector bias
None of the above
Ans : 2

5. Transistor biasing is generally provided by a …………….

Biasing circuit
Bias battery
Diode
None of the above
Ans : 1

6. For faithful amplification by a transistor circuit, the value of VBE should ………. for a silicon transistor

Be zero
Be 0.01 V
Not fall below 0.7 V
Be between 0 V and 0.1 V
Ans : 3

7. For proper operation of the transistor, its collector should have …………

Proper forward bias
Proper reverse bias
Very small size
None of the above
Ans : 2

8. For faithful amplification by a transistor circuit, the value of VCE should ……….. for silicon transistor

Not fall below 1 V
Be zero
Be 0.2 V
None of the above
Ans : 1

9. The circuit that provides the best stabilization of operating point is …………

Base resistor bias
Collector feedback bias
Potential divider bias
None of the above
Ans : 3

10. The point of intersection of d.c. and a.c. load lines represents …………..

Operating point
Current gain
Voltage gain
None of the above
Ans : 1

11. An ideal value of stability factor is …………..

100
200
More than 200
1
Ans : 4

12. The zero signal IC is generally ……………… mA in the initial stages of a transistor amplifier

4
1
3
More than 10
Ans : 2

13. If the maximum collector current due to signal alone is 3 mA, then zero signal collector current should be at least equal to ………..

6 mA
mA
3 mA
1 mA
Ans : 3

14. The disadvantage of base resistor method of transistor biasing is that it …………

Is complicated
Is sensitive to changes in ß
Provides high stability
None of the above
Ans : 2

15. The biasing circuit has a stability factor of 50. If due to temperature change, ICBO changes by 1 µA, then IC will change by …………

100 µA
25 µA
20 µA
50 µA
Ans : 4

16. For good stabilsation in voltage divider bias, the current I1 flowing through R1 and R2 should be equal to or greater than

10 IB
3 IB
2 IB
4 IB
Ans : 1

17. The leakage current in a silicon transistor is about ………… the leakage current in a germanium transistor

One hundredth
One tenth
One thousandth
One millionth
Ans : 3

18. The operating point is also called the ………….

Cut off point
Quiescent point
Saturation point
None of the above
Ans : 2

19. For proper amplification by a transistor circuit, the operating point should be located at the ………….. of the d.c. load line

The end point
Middle
The maximum current point
None of the above
Ans : 2

20. The operating point ………………… on the a.c. load line

Also line
Does not lie
May or may not lie
Data insufficient
Ans : 1

21. The disadvantage of voltage divider bias is that it has ………….

High stability factor
Low base current
Many resistors
None of the above
Ans : 3

22. Thermal runaway occurs when ……….

Collector is reverse biased
Transistor is not biased
Emitter is forward biased
Junction capacitance is high
Ans : 2

23. The purpose of resistance in the emitter circuit of a transistor amplifier is to ………….

Limit the maximum emitter current
Provide base-emitter bias
Limit the change in emitter current
None of the above
Ans : 3

24. In a transistor amplifier circuit VCE = VCB + ……………..

VBE
2VBE
5 VBE
None of the above
Ans : 1

25. The base resistor method is generally used in ………

Amplifier circuits
Switching circuits
Rectifier circuits
None of the above
Ans : 2

26. For germanium transistor amplifier, VCE should ………….. for faithful amplification

Be zero
Be 0.2 V
Not fall below 0.7 V
None of the above
Ans : 3

27. In a base resistor method, if the value of ß changes by 50, then collector current will change by a factor ………

25
50
100
200
Ans : 2

28. The stability factor of a collector feedback bias circuit is ……….. that of base resistor bias.

The same as
More than
Less than
None of the above
Ans : 3

29. In the design of a biasing circuit, the value of collector load RC is determined by …………

VCE consideration
VBE consideration
IB consideration
None of the above
Ans : 1

30. If the value of collector current IC increases, then the value of VCE …………

Remains the same
Decreases
Increases
None of the above
Ans : 2

31. If the temperature increases, the value of VCE …………

Remains the same
Is increased
Is decreased
None of the above
Ans : 3

32. The stabilisation of operating point in potential divider method is provided by ……….

RE consideration
RC consideration
VCC consideration
None of the above
Answer: 1

33. The value of VBE …………….

Depends upon IC to moderate extent
Is almost independent of IC
Is strongly dependant on IC
None of the above
Ans : 2

34. When the temperature changes, the operating point is shifted due to …….

Change in ICBO
Change in VCC
Change in the values of circuit resistance
None of the above
Ans : 1

35. The value of stability factor for a base resistor bias is …………

RB (ß+1)
(ß+1)RC
(ß+1)
1-ß
Ans : 3

36. In a particular biasing circuit, the value of RE is about ………

10 kO
1 MO
100 kO
800 O
Ans : 4

37. A silicon transistor is biased with base resistor method. If ß=100, VBE =0.7 V, zero signal collector current IC = 1 mA and VCC = 6V , what is the value of the base resistor RB?

105 kO
530 kO
315 kO
None of the above
Ans : 2

38. In voltage divider bias, VCC = 25 V; R1 = 10 kO; R2 = 2.2 V ; RC = 3.6 V and RE =1 kO. What is the emitter voltage?

7 V
3 V
V
8 V
Ans : 4

39. In the above question (Q38.) , what is the collector voltage?

3 V
8 V
6 V
7 V
Ans : 1

40. In voltage divider bias, operating point is 3 V, 2 mA. If VCC = 9 V, RC = 2.2 kO, what is the value of RE ?

2000 O
1400 O
800 O
1600 O
Ans : 3

TRANSISTOR BIASING Questions and Answers pdf free Download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *