300 TOP Nepal GK Questions with Answers Quiz MCQs

Nepal General Knowledge Questions

1. Which is the first magazine in the Nepali language?

Answer: Gorkha India Life

2. How much percentage of Nepal’s total land is cultivated for Farming?

Answer: 17.97%

3. Which is the first highway of Nepal?

Answer: Tribhuvan Rajpath

4. What is the name of Kathmandu – Pokhara road?

Answer: Prithbi Highway

5. What is called a sheet placed in front of the book and behind?

Answer: Fly Leaf

6. In which district is Fungfung waterfall?

Answer: Nuwakot

7. How much of the Heritage of Nepal is to be celebrated in the World Heritage Site?

Answer: 10

8. Who did Jai Nepal use for the first time?

Answer: Shukraraj Shastri

9. Who was the Zero inventor?

Answer: Arya Bhatt

10. Which district has begun with producing tea?

Answer: Elam

11. When did the 14 zonal and 75 districts are divided occur in Nepal?

Answer: B.S. 2018 Baikhakh 01

12. How many MW of electricity has been produced in Nepal till now?

Answer: 1142 Mw

13. When will the earthquake day be celebrated in Nepal?

Answer: Magh 2

14. In what district should the Chhinnamasta temple be?

Answer: Saptari

15. What is the Tharu tribe called home Son-in-law?

Answer: Vwarpaithana

16. In what district should a Jakhira lake be?

Answer: Kapilvastu

17. What name is known next to the Bhandarkhal Festival?

Answer: Basnet festival

18. How many business ways have been opened by Nepal and India?

Answer: 27

19. What is the small district of Nepal after the local level division?

Answer: Bhaktapur

20. Where is the Ghorne waterfall?

Answer: Sankhuwasabha

21. Where did Gautam Buddha give the first sermon?

Answer: Sarnath of India

22. Who is the Second Miss Nepal of Nepal?

Answer: Sumi Khadka

23. How many big and small rivers are found in Nepal?

Answer: Almost 6000

24. Which is the temple in Nepal’s highest position?

Answer: Muktinath (3750m)

25. What agreement has the end of the first world war have?

Answer: Varseleej Agreement

26. When was the Untouchable-free Nation Announced to Nepal?

Answer: B.S. 2063 Jeth 21

27. What is the slogan of the first National Women’s Rights Day?

Answer: Destination of the prosperous Nepal end of the legitimate discrimination

28. What is considered to be the world’s first cash crop?

Answer: Tea

29. When has the plantation program started in Nepal?

Answer: B.S. 2002

30. Where is the lowest section of the Asian Highway?

Answer: Singapore

31. What is the first person climbing Mount Everest without both hands?

Answer: Sudarshan Gautam

32. When is the most black day considered in Nepal’s history of collegian?

Answer: B.S. 2044 Falgun 29

33. Who is the most climbing person on Mount Everest?

Answer: Kamirita Sherpa (24 times)

34. Which mountain is known as White Himal?

Answer: Dhaulagiri

35. What animal is has three hearts and blue blood?

Answer: Octopus

36. Where is the Bats Conservation Protection Area in Nepal?

Answer: Kapilvastu

36. Where is the Bats Conservation Protection Area in Nepal?

Answer: Kapilvastu

37. When did Nirmala Pant c*arnage happen in Kanchanpur?

Answer: B.S. 2075 Sauna 10

38. Which is the first WiFi-free district of Nepal?

Answer: Magdi

39. Which cast is prevalent in the Putpute dance?

Answer: Gurung

40. When has the National Sports Council established?

Answer: B.S. 2017 Mansir 20

41. Who are the designers of Narayan Hiti palace?

Answer: B. Forn

42. Which is the only Terai district which does not touch the Mahendra highway?

Answer: Parsa

43. What is the largest human-made lake in Nepal?

Answer: Indrasariwar (Makawanpur)

44. Nanda Bhauju lake is located in which district?

Answer: Chitwan

45. Which is a famous district for Dhaka’s clothing?

Answer: Palpa

46. Which year of Nepal was celebrated as a visit year?

Answer: B.S. 2073

47. What are the recent SAARC summit sessions in Nepal?

Answer: Third, eleventh and eighteenth

48. What is the institute giving employment to the highest population in the world?

Answer: Indian Railway Service

49. What is the nearest airport from Kathmandu?

Answer: Tribhuvan International Airport

50. Which is the Nepalese movie kept on the first Internet?

Answer: Badal Pari

51. How many days was the first amendment to the Interim Constitution 2063 issued in Nepal?

Answer: In 45 days

52. Which is the first country to introduce plastic notes?

Answer: Australia

53. Where was the first homestay built in South Asia?

Answer: Operated on B.S. 2054 from Syanja’s Sirubari

54. Which is the highest snow source river in Nepal?

Answer: Dudh Koshi

55. Who is the first Nepali to receive the Victoria Cross?

Answer: Kulbir Thapa

56. Who said, ‘Don’t let anyone’s conscience be in this state?

Answer: The queen of Kazi Bhim Malla at the time going ‘sati’.

57. What was called tax at the period of Lichchabikal?

Answer: Taxes paid when opening shop

58. The ‘Library Festival’ took place during the tenure of which Rana Prime Minister?

Answer: Shree 3 Bhim Shamsher

59. Which river flows along with the same name in Nepal?

Answer: Rapti River

60. When did the first Everest ascendant Sir Edmund Hillary die?

Answer: January 11, 2008

61. Thailand is known as the white elephant country, and who is known as the country of thousands of elephants?

Answer: Laos

62. The first magazine in the Nepali language is ‘Gorkha Bharat Jeevan’ and which is the first magazine published in Nepal?

Answer: Sudhasagar

63. Which is the largest foreign investment country in Nepal?

Answer: India (Second China)

64. Who is the thinker that ‘whatever you do, be a good person?

Answer: Abraham Lincoln

65. Which is the first Wetland region of Nepal as listed by the Ramsar Convention?

Answer: Reservation for Koshitappu

66 Which is the largest mountain on the moon?

Answer: Mons Huygens

67 What vitamin is found in bee honey?

Answer: Vitamins A and K

68. Who is the first Indian astronaut to fly into space?

Answer: Rakesh Sharma

69. Which of the following peoples’ or caste customs is used to bite a corpse and feed a vulture?

Answer: Dolpo

70. Ainu is a tribal tribe of which country?

Answer: Japan

71. Which place in the Kathmandu Valley was also known as ‘Ashokapatan’?

Answer: Patan

72. Who is the thinker that ‘heroism is not to honor anyone but to save honor?’

Answer: Mahatma Gandhi

73 Who is the creator of the masterpiece ‘Doll House’?

Answer: Pushpa Basnet

74. What is the full form of ‘GPS’?

Answer: Global Positioning System

75. Who is the inventor of the needle against Rabies?

Answer: Louis Pasteur

76. Which caste is also known as Palki carry caste in Nepal?

Answer: Jhangad

77. Who is the author of the novel ‘Palpasha Cafe’ based on the com*bat situation of Maoists?

Answer: Narayan Wagle

78. From which country did the world’s oldest polo originate?

Answer: Iran

79. Which famous personality does the phrase ‘skilled rulers think about the future, but leaders are only concerned about elections’?

Answer: Abraham Lincoln

80. Who is the poet who started the experiment in the field of Nepali poetry?

Answer: Mohan Koirala

81. In Nepal, the circulation of paper notes started from the whose time of the prime minister?

Answer: Judda Shamsher

82. Who is to say that ‘betrayal is more deadly than poison’?

Answer: Prem Chand

83. Who is the King who rules the world most of the time?

Answer: Bhumivol Adulya Dez (Thailand)

84. Who is the first Miss Nepal?

Answer: Ruvi Rana

85. Where is the famous Saleh’s Fulwari?

Answer: Siraha

86. Which year was celebrated in Nepal as a traveling year?

Answer: B.S. 2073

87. What was the called information given by the government to the people during the Rana period?

Answer: Istihar

88. Where is constructed the Manjushri 33 feet tall stone statue?

Answer: Chobhar, Kathmandu

89. Which is the first census institution in Nepal?

Answer: Census Goswara

90. Who is the first person to reach space?

Answer: Yuri Gagarin (Russia), 1969

91. What is ‘Kiroo’?

Answer: The first robots to communicate by spacewalk

92. What is the name of the rhino that Nepal gave to China?

Answer: Rupsi and Bhadra

93. What does ‘Love Waves’ relate to?

Answer: Earthquake

94. Who is the author of the book ‘The character of the foreigners’?

Answer: Dr. Madan Kumar Bhattarai

95. Where is the famous Ramdhuni Temple?

Answer: Sunsari

96. When was operated the Manakamana Cable car?

Answer: B.S. 2055 Mansir 8

97 How many years do the Chief Justice and other Supreme Court justices hold office until they reach their age?

Answer: 65 years

98. Which is the nation with the most borders in the world?

Answer: China

99. Who is known as the Magician of the East?

Answer: Jagdish Chandra Bose (India)

100. Which country is ruled by two presidents?

Answer: Sanmarino

101. Who made the palace school open to the public?

Answer: Bir shamasher

102. When was the Public Service Commission nominated as a Loksewa Aayog?

Answer:
B.S. 2015 Ashad 16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *