300+ TOP Adobe InDesign MCQs and Answers Quiz

Adobe InDesign Multiple Choice Questions

1. Which tool is used to create a new shape in Adobe InDesign?

A. Shape Tool
B. Pen Tool
C. Pencil Tool
D. Brush Tool

Answer: A Shape Tool

Explanation: The Shape Tool in Adobe InDesign is used to create new shapes like rectangles, ellipses, and polygons.

2. Which panel is used to adjust the transparency of an object in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Gradient panel
D. Effects panel

Answer: D Effects panel

Explanation: The Effects panel in Adobe InDesign is used to adjust the transparency of an object, among other effects.

3. Which tool is used to create a new text box in Adobe InDesign?

A. Type Tool
B. Line Tool
C. Rectangle Tool
D. Ellipse Tool

Answer: A Type Tool

Explanation: The Type Tool in Adobe InDesign is used to create new text boxes where you can add text.

4. Which panel is used to apply styles to text and objects in Adobe InDesign?

A. Character Styles panel
B. Paragraph Styles panel
C. Object Styles panel
D. Swatches panel

Answer: B Paragraph Styles panel

Explanation: The Paragraph Styles panel in Adobe InDesign is used to apply styles to text and objects.

5. Which option is used to align text to the center of a text box in Adobe InDesign?

A. Align Left
B. Align Right
C. Align Center
D. Justify

Answer: C Align Center

Explanation: The Align Center option in Adobe InDesign is used to align text to the center of a text box.

6. Which panel is used to manage and organize layers in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Paragraph Styles panel
D. Object Styles panel

Answer: A Layers panel

Explanation: The Layers panel in Adobe InDesign is used to manage and organize layers.

7. Which tool is used to create a new line in Adobe InDesign?

A. Type Tool
B. Line Tool
C. Rectangle Tool
D. Ellipse Tool

Answer: B Line Tool

Explanation: The Line Tool in Adobe InDesign is used to create new lines.

8. Which option is used to make text appear in columns in Adobe InDesign?

A. Span Columns
B. Split Columns
C. Balance Columns
D. Column Guides

Answer: C Balance Columns

Explanation: The Balance Columns option in Adobe InDesign is used to make text appear in columns.

9. Which panel is used to create and manage swatches in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Gradient panel
D. Effects panel

Answer: B Swatches panel

Explanation: The Swatches panel in Adobe InDesign is used to create and manage swatches.

10. Which tool is used to crop an image in Adobe InDesign?

A. Crop Tool
B. Selection Tool
C. Direct Selection Tool
D. Type Tool

Answer: A Crop Tool

Explanation: The Crop Tool in Adobe InDesign is used to crop an image.

11. Which option is used to add page numbers to a document in Adobe InDesign?

A. Text Frame Options
B. Master Pages
C. Character Styles
D. Paragraph Styles

Answer: B Master Pages

Explanation: The Master Pages option in Adobe InDesign is used to add page numbers to a document.

12. Which panel is used to adjust the color and transparency of an object in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Gradient panel
D. Effects panel

Answer: C Gradient panel

Explanation: The Gradient panel in Adobe InDesign is used to adjust the color and transparency of an object with gradient fills.

13. Which tool is used to rotate an object in Adobe InDesign?

A. Rotate Tool
B. Selection Tool
C. Direct Selection Tool
D. Type Tool

Answer: A Rotate Tool

Explanation: The Rotate Tool in Adobe InDesign is used to rotate an object.

14. Which option is used to add bullets or numbering to a text in Adobe InDesign?

A. Text Frame Options
B. Paragraph Styles
C. Character Styles
D. Bullets and Numbering

Answer: D Bullets and Numbering

Explanation: The Bullets and Numbering option in Adobe InDesign is used to add bullets or numbering to a text.

15. Which panel is used to manage and organize styles in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Paragraph Styles panel
D. Object Styles panel

Answer: C Paragraph Styles panel

Explanation: The Paragraph Styles panel in Adobe InDesign is used to manage and organize styles for text.

16. Which tool is used to adjust the size of an object in Adobe InDesign?

A. Selection Tool
B. Direct Selection Tool
C. Scale Tool
D. Rotate Tool

Answer: C Scale Tool

Explanation: The Scale Tool in Adobe InDesign is used to adjust the size of an object.

17. Which option is used to add a drop shadow effect to an object in Adobe InDesign?

A. Effects
B. Layers
C. Swatches
D. Gradient

Answer: A Effects

Explanation: The Effects option in Adobe InDesign is used to add a drop shadow effect to an object.

18. Which panel is used to adjust the stroke of an object in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Gradient panel
D. Stroke panel

Answer: D Stroke panel

Explanation: The Stroke panel in Adobe InDesign is used to adjust the stroke of an object.

19. Which tool is used to adjust the position of an object in Adobe InDesign?

A. Selection Tool
B. Direct Selection Tool
C. Scale Tool
D. Rotate Tool

Answer: A Selection Tool

Explanation: The Selection Tool in Adobe InDesign is used to adjust the position of an object.

20. Which option is used to add a hyperlink to a text or object in Adobe InDesign?

A. Links panel
B. Object Styles
C. Text Frame Options
D. Hyperlinks panel

Answer: D Hyperlinks panel

Explanation: The Hyperlinks panel in Adobe InDesign is used to add a hyperlink to a text or object.

21. Which panel is used to adjust the font size and style of a text in Adobe InDesign?

A. Character panel
B. Layers panel
C. Paragraph Styles panel
D. Swatches panel

Answer: A Character panel

Explanation: The Character panel in Adobe InDesign is used to adjust the font size and style of a text.

22. Which option is used to apply a gradient to a text in Adobe InDesign?

A. Effects
B. Layers
C. Swatches
D. Gradient

Answer: A Effects

Explanation: The Effects option in Adobe InDesign is used to apply a gradient to a text.

23. Which tool is used to select and move a single anchor point in Adobe InDesign?

A. Selection Tool
B. Direct Selection Tool
C. Pen Tool
D. Shape Tool

Answer: B Direct Selection Tool

Explanation: The Direct Selection Tool in Adobe InDesign is used to select and move a single anchor point. It can also be used to adjust the handles of the anchor point to change the shape of the path.

24. Which tool is used to create a path for text to follow in Adobe InDesign?

A. Text Wrap Tool
B. Pen Tool
C. Shape Tool
D. Line Tool

Answer: B Pen Tool

Explanation: The Pen Tool in Adobe InDesign is used to create a path for text to follow.

25. Which option is used to adjust the leading of a text in Adobe InDesign?

A. Paragraph Styles
B. Character Styles
C. Text Frame Options
D. Swatches

Answer: A Paragraph Styles

Explanation: The Paragraph Styles option in Adobe InDesign is used to adjust the leading of a text.

26. Which panel is used to manage and organize colors in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Gradient panel
D. Effects panel

Answer: B Swatches panel

Explanation: The Swatches panel in Adobe InDesign is used to manage and organize colors.

27. Which tool is used to draw a rectangle in Adobe InDesign?

A. Rectangle Frame Tool
B. Ellipse Tool
C. Pen Tool
D. Line Tool

Answer: A Rectangle Frame Tool

Explanation: The Rectangle Frame Tool in Adobe InDesign is used to draw a rectangle.

28. Which option is used to apply a character style to a text in Adobe InDesign?

A. Paragraph Styles
B. Character Styles
C. Text Frame Options
D. Swatches

Answer: B Character Styles

Explanation: The Character Styles option in Adobe InDesign is used to apply a character style to a text.

29. Which panel is used to adjust the opacity of an object in Adobe InDesign?

A. Layers panel
B. Swatches panel
C. Gradient panel
D. Effects panel

Answer: D Effects panel

Explanation: The Effects panel in Adobe InDesign is used to adjust the opacity of an object.

Adobe InDesign objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *