300+ TOP Apache ActiveMQ MCQs and Answers Quiz

Apache ActiveMQ Multiple Choice Questions

1. What do you mean by JMS?

  1. Jason message service
  2. Java Message service
  3. Jason model system

Answer: B Java Message service

Explanation: JMS stands for java message service.

2. Which of the following function is used to connect to an ActiveMQ broker?

  1. Connect()
  2. Connection()
  3. Create_conn()
  4. CreateConnection()

Answer: D CreateConnection()

Explanation: CreateConnection function is used to connect to an ActiveMQ broker.

3. ____ allow the broker and client apps to communicate with one another?

  1. Destination
  2. Broker
  3. Connector
  4. Message Producer
  5. Message Consumer

Answer: C Connector

Explanation: Connectors allow the broker and client apps to communicate with one another.

4. Which of the following is true about Apache ActiveMQ?

  1. Apache ActiveMQ is full-stack web development software.
  2. Apache ActiveMQ is the message broker software.
  3. Apache ActiveMQ is the tool for ORM.
  4. All of the above
  5. None of the above

Answer: B Apache ActiveMQ is the message broker software.

Explanation: Apache ActiveMQ is the message broker software.

5. Apache ActiveMQ is written in which of the following language?

  1. JAVA
  2. C+
  3. RUBY
  4. PYTHON

Answer: A JAVA

Explanation: Apache ActiveMQ is written in JAVA.

6. Is Apache ActiveMQ an open-source software?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Apache ActiveMQ is open-source software.

7. Which of the following component is the core component of the ActiveMQ architecture, and it is in charge of handling message storage and delivery?

  1. Broker
  2. Connector
  3. Message
  4. Consumer

Answer: A Broker

Explanation: The broker is the core component of the ActiveMQ architecture, and it is in charge of handling message storage and delivery.

8. In which of the type of the following communication both the sender and recipient of a message are not required to be active at the same time?

  1. Synchronous messaging
  2. Asynchronous messaging
  3. Both

Answer: B Asynchronous messaging

Explanation: Asynchronous messaging is a communication type in which both the sender and recipient of a message are not required to be active at the same time.

9. Which of the following are examples of JMS?

  1. HornetQ
  2. RabbitMQ
  3. SonicMQ
  4. All of the above

Answer: D All of the above

Explanation: Following are the examples of JMS:

  • HornetQ
  • RabbitMQ
  • SonicMQ

10. State whether the given statement is True or false
ActiveMQ is a JMS-compliant message broker.

  1. True
  2. False

Answer: A True

Explanation: ActiveMQ is a JMS-compliant message broker.

11. Does Apache ActiveMQ provides Cross-Language Interoperability?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: ActiveMQ provides Cross-Language Interoperability i.e., ActiveMQ allows communications across programming languages such as Java, .NET, and C++.

12. A ____ is a sort of destination that broadcasts messages to all subscribers.

  1. Destination
  2. Message
  3. Topic
  4. Producer

Answer: C Topic

Explanation: A topic is a sort of destination that broadcasts messages to all subscribers.

13. Messages are conveyed from a producer to a single consumer in ____ routing?

  1. Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
  2. Content-Based Routing
  3. Priority Routing
  4. Point-to-Point (P2P) Routing

Answer: D Point-to-Point (P2P) Routing

Explanation: Messages are conveyed from a producer to a single consumer in P2P routing.

14. Messages are distributed to all subscribers to a subject using ____ routing.

  1. Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
  2. Content-Based Routing
  3. Priority Routing
  4. Point-to-Point (P2P) Routing

Answer: A Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing

Explanation: Messages are distributed to all subscribers to a subject using Pub-Sub routing.

15. ____ command is used to launch the ActiveMQ Web Console.

  1. Apache Console
  2. activemq Cmd
  3. active console
  4. activemq console

Answer: D activemq console

Explanation: activemq console command is used to launch the ActiveMQ Web Console.

16. ____ command Stops the ActiveMQ broker?

  1. Apache Stop
  2. activemq stop
  3. active STOP

Answer: B activemq stop

Explanation: activemq stop command Stops the ActiveMQ broker.

17. Which of the following command is used to launch the ActiveMQ broker?

  1. active start
  2. activemq start
  3. Apache Go
  4. ActiveMQ Run

Answer: B activemq start

Explanation: activemq start command is used to launch the ActiveMQ broker.

18. Does ActiveMQ supports message acknowledgment?

  1. True
  2. False

Answer: A True

Explanation: ActiveMQ supports message acknowledgment to verify that messages are received and, if required, to prevent sending messages several times.

19. A client application that receives messages from the broker is known as a ____?

  1. Destination
  2. Broker
  3. Connector
  4. Message Producer
  5. Message Consumer

Answer: E) Message Consumer

Explanation: A client application that receives messages from the broker is known as a message consumer.

20. A client application that sends messages to the broker is known as a ____?

  1. Destination
  2. Broker
  3. Connector
  4. Message Producer
  5. Message Consumer

Answer: D Message Producer

Explanation: A client application that sends messages to the broker is known as a message producer.

21. Which of the following are the alternatives to ActiveMQ?

  1. RabbitMQ
  2. Amazon Simple Queue Service (SQS)
  3. Microsoft Azure Service Bus
  4. All of the above

Answer: D All of the above

Explanation: Following are the alternatives of ActiveMQ:

  • RabbitMQ
  • Amazon Simple Queue Service (SQS)
  • Microsoft Azure Service Bus

22. Which sort of routing is utilized with queues, where each message is delivered in the order it was submitted to a single consumer?

  1. Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
  2. Content-Based Routing
  3. Priority Routing
  4. Point-to-Point (P2P) Routing

Answer: D Point-to-Point (P2P) Routing

Explanation: With queues, P2P routing is employed, in which each message is delivered to a single consumer in the order in which it was sent.

23. Messages with higher priority are delivered ____ messages with lower priority.

  1. After
  2. Before
  3. None
  4. Equal time

Answer: B Before

Explanation: Messages with higher priority are delivered before messages with lower priority.

24. In which type of routing Messages can be forwarded via Content-Depending Routing based on their content?

  1. Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
  2. Content-Based Routing
  3. Priority Routing
  4. Point-to-Point (P2P) Routing

Answer: B Content-Based Routing

Explanation: In content-based routing, Messages can be forwarded via Content-Depending Routing based on their content.

25. Which type of routing is utilized with topics, where each message is given to all subscribers?

  1. Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
  2. Content-Based Routing
  3. Priority Routing
  4. Point-to-Point (P2P) Routing

Answer: A Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing

Explanation: Topics employ pub-sub routing, where each message is distributed to all subscribers.

Apache ActiveMQ objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *