300+ TOP Apache Derby MCQ Questions and Answers

Apache Derby Multiple Choice Questions

1. Apache Derby is developed by ____?

  1. Facebook
  2. Microsoft
  3. Google
  4. Apache

Answer: D Apache

Explanation: Apache Derby is developed by Apache software foundations.

2. Is Apache Derby platform independent?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, Apache Derby platform independent.

3. Indexes for datatypes such as BLOB and LONGVARCHAR are supported by Derby? Yes or No?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: Indexes for datatypes such as BLOB and LONGVARCHAR are not supported by derby.

4. Apache Derby is written in ____ programming language?

  1. Java
  2. C
  3. C++
  4. Python

Answer: A Java

Explanation: Apache Derby is written in Java programming language.

5. Apache Derby is ____?

  1. Non-relational database management system
  2. Relational database management system

Answer: B Relational database management system

Explanation: Apache Derby is relational database management system.

6. Is Apache Derby open-source?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Apache Derby is open-source.

7. Apache Derby follows the concept of ____?

  1. Separation
  2. Aggregation
  3. conglomerate

Answer: C conglomerate

Explanation: Apache Derby follows the concept of conglomerate.

8. How many modes are there to deploy Apache Derby?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: Apache Derby may be deployed in two modes: embedded mode and server mode.

9. When Derby is deployed in ____ mode, the database engine runs in the same JVM as the Java application?

  1. Embedded
  2. Server

Answer: A Embedded

Explanation: When Derby is deployed in embedded mode, the database engine runs in the same JVM as the Java application.

10. Which of the following tools provides information about the Java and Derby environments?

  1. Sysinfo
  2. Ij
  3. Dblook

Answer: A Sysinfo

Explanation: sysinfo tool provides information about the Java and Derby environments.

11. You may use ____ tool to run Apache Derby scripts and queries?

  1. Sysinfo
  2. Ij
  3. Dblook
  4. Jar

Answer: B Ij

Explanation: You may use ij tool to run Apache Derby scripts and queries.

12. To produce Data Definition Language ____ tool is utilised?

  1. Sysinfo
  2. Ij
  3. Dblook
  4. Jar

Answer: C Dblook

Explanation: To produce Data Definition Language, Dblook tool is utilised.

13. Which of the following command Create a database in Apache Derby?

  1. NEW DATABASE
  2. CREATE DATABASE
  3. CREATE DB
  4. NEW DB

Answer: B CREATE DATABASE

Explanation: CREATE DATABASE command helps us to create a database in Apache Derby.

14. Which of the following command helps us to create a table in Apache Derby?

  1. CREATE NEW TABLE
  2. NEW TABLE
  3. CREATE TABLE

Answer: C CREATE TABLE

Explanation: CREATE TABLE command helps us to create a table in Apache Derby.

15. To obtain data from a table, use the ____ command.

  1. SELECT
  2. GET
  3. USE

Answer: A SELECT

Explanation: To obtain data from a table, use the SELECT command.

16. In Apache Derby, a ____ is a logical container that holds a collection of database objects including tables, views, indexes, and procedures?

  1. Table
  2. View
  3. Schema

Answer: C Schema

Explanation: In Apache Derby, a schema is a logical container that holds a collection of database objects including tables, views, indexes, and procedures.

17. In Apache Derby, a ____ is a fundamental database object that contains a collection of rows and columns reflecting a specific set of data?

  1. Table
  2. View
  3. Schema

Answer: A Table

Explanation: In Apache Derby, a table is a fundamental database object that contains a collection of rows and columns reflecting a specific set of data.

18. Apache Derby provides how many types of updates?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: Apache Derby supports two sorts of updates (syntax) namely searched update and positioned update.

19. Apache Derby provides how many types of delete?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: Apache Derby supports two sorts of Delete namely searched delete and positioned delete.

20. The ____ delete statement deletes all of the columns given in a table?

  1. Searched
  2. Positioned

Answer: A Searched

Explanation: The searched delete statement deletes all of the columns given in a table.

21. The GROUP BY clause is used with ____ statements?

  1. WHERE
  2. SELECT
  3. ORDER BY

Answer: B SELECT

Explanation: The GROUP BY clause is used with SELECT statements.

22. A table ____ is nothing more than a reference to its data.

  1. Index
  2. Data
  3. ID
  4. Key

Answer: A Index

Explanation: A table index is nothing more than a reference to its data.

23. ____ indexes are used for data integration in Apache Derby?

  1. Primary
  2. Composite
  3. Unique

Answer: C Unique

Explanation: UNIQUE indexes are used for data integration in Apache Derby.

24. A ____ index is a single index that is created on two rows?

  1. Composite
  2. Equity
  3. Primary
  4. Unique

Answer: A Composite

Explanation: A Composite index is a single index that is created on two rows.

25. Which of the following statement is used to create a procedure in Apache Derby?

  1. NEW PROCEDURE
  2. CREATE PROCEDURE
  3. CREATE NEW PROCEDURE

Answer: B CREATE PROCEDURE

Explanation: CREATE PROCEDURE statement is used to create a procedure in Apache Derby.

26. ____ are statements or code that are performed whenever an event occurs in a database.

  1. Triggers
  2. Events
  3. Hooks

Answer: A Triggers

Explanation: Triggers are statements or code that are performed whenever an event occurs in a database.

27. Which of the following create a trigger in Derby?

  1. CREATE NEW TRIGGER
  2. TRIGGER
  3. CREATE_TRIGGER
  4. CREATE TRIGGER

Answer: D CREATE TRIGGER

Explanation: CREATE TRIGGER statement creates a trigger in Derby.

28. Which of the following statement helps us to drop the view in Apache derby?

  1. DELETE VIEW
  2. DROP VIEW
  3. DELETE VIEW_NAME

Answer: B DROP VIEW

Explanation: DROP VIEW statement is used to drop the view in the Apache Derby.

29. ____ are rules that are applied to data in a table to guarantee data integrity and compliance with particular standards?

  1. Constraints
  2. Limitations
  3. Restrictions

Answer: A Constraints

Explanation: Constraints are rules that are applied to data in a table to guarantee data integrity and compliance with particular standards.

30. ____ are virtual tables that are defined by SQL queries?

  1. Table
  2. Database
  3. Columns
  4. Schemas
  5. Views

Answer: E) Views

Explanation: Views are virtual tables that are defined by SQL queries.

31. A ____ key is a column or combination of columns in a database that relates to another table’s primary key?

  1. Primary key
  2. Foreign Key
  3. Composite Key

Answer: B Foreign Key

Explanation: A foreign key is a column or combination of columns in a database that relates to another table’s primary key.

32. Is Derby completely ACID-compliant?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Derby is completely ACID-compliant, which means it supports Atomic, Consistent, Isolated, and Durable transactions.

33. Derby support which of the following?

  1. Single-user environment
  2. Multi-user environment
  3. Both
  4. None

Answer: C Both

Explanation: Derby supports both single-user and multi-user environments.

34. In Apache Derby, a ____ is a point inside a transaction that allows you to roll back only a portion of the transaction.

  1. Savepoint
  2. Extraction point
  3. Transaction pause

Answer: A Savepoint

Explanation: In Apache Derby, a savepoint is a point inside a transaction that allows you to roll back only a portion of the transaction.

35. A ____ object is used to run a dynamic SQL query with parameters.

  1. PreparedStatement
  2. Statement

Answer: A PreparedStatement

Explanation: A PreparedStatement object is used to run a dynamic SQL query with parameters.

36. A ____ object is used to run a static SQL statement with no input parameters.

  1. PreparedStatement
  2. Statement

Answer: B Statement

Explanation: A Statement object is used to run a static SQL statement with no input parameters.

37. Derby will only accept connections from the ____ by default.

  1. Localhost
  2. Any host

Answer: A Localhost

Explanation: Derby will only accept connections from the localhost by default.

38. To connect to the network server using Java code, the ____ file must be on your classpath.

  1. derbyhost.jar
  2. derbyserver.jar
  3. derbyjava.jar
  4. derbyclient.jar

Answer: D derbyclient.jar

Explanation: To connect to the network server using Java code, the derbyclient.jar file must be on your classpath.

39. Which of the following companies are using Apache derby?

  1. IBM
  2. Sun microsystem
  3. Eclipse foundation

Answer: C Eclipse foundation

Explanation: Following companies are using apache derby:

  • IBM
  • Sun microsystem
  • Eclipse foundation

40. The derby server will be listening on port ____ by default?

  1. 3000
  2. 3010
  3. 1527
  4. 8000

Answer: D 8000

Explanation: The derby server will be listening on port 1527 by default.

Apache Derby objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *