300+ TOP Apache Presto MCQ Questions and Answers

Apache Presto Multiple Choice Questions

1. Which of the following data formats does Apache presto support?

  1. JSON
  2. Avro
  3. Parquet
  4. ORC
  5. All of the above

Answer: E All of the above

Explanation: Apache presto supports the following data formats:JSON, Avro, Parquet, and ORC.

2. Is presto a general-purpose relational database?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: Presto is not intended to be a general-purpose relational database. It is not intended to be a substitute for databases such as MySQL, PostgreSQL, or Oracle.

3. Presto was created to deal with ____.

  1. Data warehousing
  2. Analytics
  3. Both

Answer: C Both

Explanation: Presto was created to deal with data warehousing and analytics.

4. Apache presto is ____?

  1. Diverged SQL engine
  2. Scattered SQL engine
  3. Distributed SQL engine
  4. Integrated SQL engine

Answer: C Distributed SQL engine

Explanation: Apache presto is distributed SQL engine.

5. Is Apache presto open-source?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Apache presto is open-source.

6. Presto was developed by ____?

  1. Facebook
  2. Apache
  3. Microsoft

Answer: A Facebook

Explanation: Apache presto was developed by Facebook and now it is maintained by the presto foundation.

7. How many types of Presto servers are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B 3

Explanation: Presto servers are classified into three types: resource managers, coordinators, and workers.

8. The ____ is the server that collects data from all coordinators and workers and creates a global picture of the cluster

  1. Presto resource managers
  2. Presto coordinators
  3. Presto workers.

Answer: A Presto resource managers

Explanation: The Presto resource manager is the server that collects data from all coordinators and workers and creates a global picture of the cluster.

9. Which of the following servers is also known as the “brain” of a Presto installation?

  1. Presto resource managers
  2. Presto coordinators
  3. Presto workers

Answer: B Presto coordinators

Explanation: Presto coordinators server is also known as the “brain” of a Presto installation.

10. The Presto ____ is the server in charge of processing statements, query planning, and maintaining Presto worker nodes.

  1. Presto resource managers
  2. Presto coordinators
  3. Presto workers

Answer: B Presto coordinators

Explanation: The Presto coordinator is the server in charge of processing statements, query planning, and maintaining Presto worker nodes.

11. Using which of the following API, coordinators, and workers connect with resource managers?

  1. Thrift API
  2. REST API
  3. SOAP API

Answer: A Thrift API

Explanation: Using the thrift API, coordinators and workers connect with resource managers.

12. Coordinators use a ____ API to communicate with workers and customers?

  1. Thrift API
  2. REST API
  3. SOAP API

Answer: B REST API

Explanation: Coordinators use a REST API to communicate with workers and customers.

13. Do Workers use a REST API to interact with other workers and Presto coordinators?

  1. Thrift API
  2. REST API
  3. SOAP API

Answer: B REST API

Explanation: Workers use a REST API to interact with other workers and Presto coordinators.

14. A Presto ____ is a server in a Presto installation that is in charge of task execution and data processing.

  1. Presto resource managers
  2. Presto coordinators
  3. Presto workers

Answer: C Presto workers

Explanation: A Presto worker is a server in a Presto installation that is in charge of task execution and data processing.

15. Presto is connected to a data source such as Hive or a relational database through a ____?

  1. Connector
  2. Catalog
  3. Schema
  4. Table

Answer: A Connector

Explanation: Presto is connected to a data source such as Hive or a relational database through a connector.

16. A ____ is a collection of unordered rows grouped into named columns with types.

  1. Connector
  2. Catalog
  3. Schema
  4. Table

Answer: D Table

Explanation: A table is a collection of unordered rows grouped into named columns with types.

17. Is statement and query the same thing?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: A statement is the SQL text that is provided to Presto, but a query is the settings and components that are created to execute that statement.

18. Data is consumed, transformed, and produced by an ____?

  1. Driver
  2. Stages
  3. Operator
  4. Task

Answer: C Operator

Explanation: Data is consumed, transformed, and produced by an operator.

19. A driver has ____ input and ____ output?

  1. One and Many
  2. One and One
  3. Many and one
  4. Many and Many

Answer: B One and One

Explanation: A driver has one input and one output.

20. Kerberos authentication must be enabled on the Presto ____?

  1. Presto resource managers
  2. Presto coordinators
  3. Presto workers

Answer: B Presto coordinators

Explanation: Kerberos authentication must be enabled on the Presto coordinator.

21. When Kerberos authentication is used, connection to the Presto coordinator should be over ____?

  1. HTTP
  2. FTP
  3. HTTPS
  4. SMTP

Answer: C HTTPS

Explanation: When Kerberos authentication is used, connection to the Presto coordinator should be over HTTPS.

22. The ____ may be used to test Presto against another database (such as MySQL) or to compare two Presto clusters.

  1. Presto Verifier
  2. Presto Tester
  3. Presto Identifier

Answer: A Presto Verifier

Explanation: The Presto Verifier may be used to test Presto against another database (such as MySQL) or to compare two Presto clusters.

23. How many built-in plugins presto offers?

  1. 4
  2. 2
  3. 3
  4. 5

Answer: C 3

Explanation: Presto offers three built-in plugins:

  • Allow-all
  • Read-only
  • file

24. Which of the following plugin is enabled by default?

  1. Allow-all
  2. Read-only
  3. file

Answer: A Allow-all

Explanation: Allow-all plugin is enabled by default.

25. How many roles are defined in Presto?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A 3

Explanation: There are three roles defined in Presto:

  • User
  • Internal
  • Admin

26. The web interface is accessible on the Presto ____.

  1. Presto resource managers
  2. Presto coordinators
  3. Presto workers

Answer: B Presto coordinators

Explanation: The web interface is accessible on the Presto coordinator.

27. Spill encryption uses ____.

  1. 256-bit AES keys
  2. RSA-2048
  3. TLS 1.2

Answer: A 256-bit AES keys

Explanation: Spill encryption uses 256-bit AES keys.

28. Distributed sort is ____ by default.

  1. Disabled
  2. Enabled

Answer: B Enabled

Explanation: Distributed sort is enabled by default.

29. How many types of join distributions are there in Presto?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: There are two types of join distributions:

  • Partitioned
  • Broadcast

30. In ____ type of join distribution each node participating in the query builds a hash table from only a fraction of the data.

  1. Partitioned
  2. Broadcast

Answer: A Partitioned

Explanation: In the type of join distribution each node participating in the query builds a hash table from only a fraction of the data.

31. Which type of Join distribution is slower?

  1. Partitioned
  2. Broadcast

Answer: A Partitioned

Explanation: Partitioned is slower than broadcast.

32. What is JMX?

  1. JSON management XML
  2. JavaScript management XML
  3. Java management extension

Answer: C Java management extension

Explanation: JMX stands for Java management extension.

33. Apache Presto uses a ____ serialization format called Apache Thrift to serialize and deserialize data.

  1. Discrete
  2. Binary
  3. Continuous

Answer: B Binary

Explanation: Apache Presto uses a binary serialization format called Apache Thrift to serialize and deserialize data.

34. Apache Presto’s ____ module allows it to connect to a specified data source.

  1. Worker
  2. Coordinator
  3. Connector

Answer: C Connector

Explanation: Apache Presto’s connector module allows it to connect to a specified data source.

35. In Apache Presto, a ____- is a namespace that includes tables.

  1. Schema
  2. Tables
  3. View
  4. Query

Answer: A Schema

Explanation: In Apache Presto, a schema is a namespace that includes tables.

36. In Apache Presto, a ____ is a virtual table that is defined by a SQL query.

  1. Schema
  2. Tables
  3. View
  4. Query

Answer: C View

Explanation: In Apache Presto, a view is a virtual table that is defined by a SQL query.

37. A ____ is a collection of data from a table that is stored together based on a common column.

  1. Schema
  2. Tables
  3. View
  4. Query
  5. Bucket

Answer: E) Bucket

Explanation: A bucket is a collection of data from a table that is stored together based on a common column.

38. In Apache Presto, a ____ is a module that allows it to retrieve metadata about data sources and tables.

  1. Skew
  2. Schema
  3. Frame
  4. catalogue

Answer: D catalogue

Explanation: In Apache Presto, a catalogue is a module that allows it to retrieve metadata about data sources and tables.

39. What are the alternatives of Apache Presto?

  1. Apache Drill
  2. Apache Spark
  3. Google BigQuery
  4. All of the above

Answer: D All of the above

Explanation: Following are the alternatives of Apache Presto:

  • Apache Drill
  • Apache Spark
  • Google BigQuery

40. Which of the following companies use Apache presto?

  1. Facebook
  2. Uber
  3. AirBnb
  4. Twitter
  5. All of the above

Answer: E All of the above

Explanation: Following companies are using Apache presto:

  • Facebook
  • Uber
  • AirBnb
  • Twitter

Apache Presto objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *