300+ TOP Arab and Muslim Historiography MCQs & Answers

Arab and Muslim Historiography Multiple Choice Questions

1. The opening chapter of the Quran is

A. al Baqrah
B. al Nisah
C. al Fatiha
D. al Nur

Answer: C. al Fatiha

2. The battle day narratives are referred to as

A. Ayyam al Arab
B. Sirah
C. Maghazi
D. Chronicles

Answer: A. Ayyam al Arab

3. The institution of narrators was called

A. akhbariyun
B. Rabi
C. Muallim
D. Mukhatam

Answer: A. akhbariyun

4. Ma’rib dam was constructed by

A. Manaeans
B. Himyarites
C. Sabaeans
D. Lakhimides

Answer: C. Sabaeans

5. The Hijrah year was started in

A. A D 1622
B. AD 622
C. AD 625
D. AD 1625

Answer: B. AD 622

6. The word Tarikh is derived from the root word

A. Arkh
B. Ayyam
C. Arab
D. Adab

Answer: A. Arkh

7. A permanent calendar for the Muslims was introduced by

A. Abu Bakr
B. Umar
C. Uthman
D. Ali

Answer: B. Umar

8. al Mukhtasar fi Ilm al Tarikh written by

A. al Masudi
B. al Tabari
C. al Kafiji
D. al Sakhawi

Answer: C. al Kafiji

9. The first authentic source of Islam

A. Hadith
B. Ijma
C. Quran
D. Tafzir

Answer: C. Quran

10. Sayings and doings of the Prophet Muhammad is called

A. Tafzir
B. Hadith
C. Sirah
D. Maghazi

Answer: B. Hadith

11. Which is considered as the register of the deeds of the Arabs

A. Quran
B. Poetry
C. Isnad
D. Adab

Answer: B. Poetry

12. The term sirah is referred to as

A. biography prophet Muhammed
B. Details of prophethood
C. Commentary of the Quran
D. Sayings of the Prophet

Answer: A. biography prophet Muhammed

13. The term Maghazi literature is detailed about

A. military history of Muhammed
B. Sunnah of the Prophet
C. History of Pre Prophethood
D. Ayyam tales

Answer: A. military history of Muhammed

14. Which is considered as the Archives of the Arab

A. Ma’rib dam
B. Poetry
C. Futuh
D. Hadith

Answer: B. Poetry

15. The first man who took effort in collecting jahiliyyah poetry

A. Khalaf al Ahmar
B. al Dabbi
C. Amar ibn al As
D. Hammad al Rawiya

Answer: D. Hammad al Rawiya

16. The longest chapter in the Quran

A. al Nisa
B. al Imran
C. al Hajj
D. al Baqara

Answer: D. al Baqara

17. How many chapters are in the Quran

A. 144
B. 114
C. 112
D. 414

Answer: A. 144

18. The Babylonian Talmud was written by

A. Rabi Ashi
B. Rabi al Thabit
C. Moses
D. Lefi

Answer: A. Rabi Ashi

19. The oldest reference to Arabs are found in the writings of

A. Thucydides
B. Herodotus
C. Livy
D. Tacitus

Answer: B. Herodotus

20. The term Qisas of Anbia is referred to as

A. Stories of Muhammed
B. Stories of Prophets
C. Sirah of Prophet
D. Revelation of the Quran

Answer: B. Stories of Prophets

21. Sirah al Nabi written by

A. al Tabari
B. Ibn Sa’d
C. Ibn Ishaq
D. al Jahiz

Answer: C. Ibn Ishaq

22. The term Ansab is related

A. Philology
B. Shariocracy
C. Genealogy
D. Poetry

Answer: C. Genealogy

23. Al Shabani is related to

A. Tafzir writings
B. Sirah writings
C. Genealogy writings
D. Hadith writings

Answer: C. Genealogy writings

24. Kitab al Amthal is compiled by

A. al Hanzala
B. al Bakri
C. al Jahiz
D. al Suhar ibn Abbas

Answer: D. al Suhar ibn Abbas

25. Genealogy is deals with the study of

A. Literature
B. Pedigree
C. Language
D. Behavior

Answer: B. Pedigree

26. According to faith , the time of revelation of the Quran

A. 21 years
B. 22 years
C. 23 years
D. 24 years

Answer: C. 23 years

27. According to faith , the Quran was finally revealed on the day of

A. 10th Dhul Hijja
B. 17th of Ramdan
C. 1st Rabi ul Awwal
D. 1st Muharam

Answer: A. 10th Dhul Hijja

28. The first seven long chapters in the Quran are totally called

A. Sab Tiwal
B. Ma’ein
C. Mathani
D. Muffasal

Answer: A. Sab Tiwal

29. The Quranic chapter al Ahzab tells the history of

A. Battle of Uhud
B. Battle of Badr
C. Truce of Hudaibiyah
D. Conquest of Mecca

Answer: A. Battle of Uhud

30. The Tafzir literature is related to

A. Biography of Muhammed
B. Commentary of the Quran
C. Military history
D. Translation of the Quran

Answer: B. Commentary of the Quran

31. Jami al Bayan was written by

A. Malik inb Anas
B. Ibn Nadim
C. Abu Hamza
D. Jarir al Tabari

Answer: D. Jarir al Tabari

32. The work Jami al Bayan is on

A. the commentary of the Quran
B. Translation of the Quran
C. Compilation of the Quran
D. Collection of the Quran

Answer: A. the commentary of the Quran

33. The first man according to Prophet, to commit the revelation of the Quran to writing was

A. Ubayy ibn Ka’b
B. Zaid ibn Thabit
C. Abdullah ibn Ubayy
D. Aus ibn Khawali

Answer: A. Ubayy ibn Ka’b

34. The term Hauliyyat means

A. Ayyam al Arab
B. Akhbar
C. Chronicles
D. Khabar

Answer: C. Chronicles

35. The work Kitab al Maghazi written by

A. al Tabari
B. al Kalbi
C. al Waqidi
D. Yasar

Answer: C. al Waqidi

36. Fituh al Buldan written by

A. al Baladhuri
B. al Khatib
C. al Kalbi
D. Ibn al Qutayba

Answer: A. al Baladhuri

37. Ansab al Ashraf written by

A. ibn al Rushd
B. ibn Khaldun
C. al Baladhuri
D. al Waqidi

Answer: C. al Baladhuri

38. Master piece of ibn al Qutaybah

A. al Akhbar al Tiwal
B. Kitab al Ma’arif
C. Khuday Nmah
D. Futuh ul Buldan

Answer: B. Kitab al Ma’arif

39. Al Tabari was a native of

A. Tunis
B. Sevelle
C. Tabaristan
D. Baghdad

Answer: C. Tabaristan

40. The historian who introduced topical method of writing history

A. al Tabari
B. al Ma’sudi
C. Miskawayh
D. Waqidi

Answer: B. al Ma’sudi

41. Who is referred to as the Herodotus of the Arabs

A. ibn al Athir
B. al Dhahabi
C. al Mas’udi
D. al Tabari

Answer: C. al Mas’udi

42. Magnum opus of al Masudi

A. Tanbih w al Ishraf
B. al Kamil
C. Muruj al Dhahab
D. Tabaqat e Naziri

Answer: C. Muruj al Dhahab

43. Tarikh al Rasul wa al Muluk written by

A. al Masudi
B. ibn Khaldun
C. ibn al Athir
D. al Tabari

Answer: D. al Tabari

44. al Masudi was the native of

A. Damascus
B. Baghdad
C. Cordova
D. al Basra

Answer: B. Baghdad

45. Historian who laid the foundation of science of culture

A. ibn al Rushd
B. ibn Khaldun
C. Toynbee
D. Auguste Comte

Answer: B. ibn Khaldun

46. Meticulous scrutiny of the sources is called

A. Adab
B. Hauliyyat
C. Rehla
D. Isnad

Answer: D. Isnad

47. The greatest theoretician of history in the Arab world was

A. al Kindi
B. al Farabi
C. ibn Khaldun
D. ibn al Rushd

Answer: C. ibn Khaldun

48. The first book which deals with the influence of civilization on man was authorized by

A. al Masudi
B. ibn Hakal
C. ibn Battuta
D. ibn Khaldun

Answer: D. ibn Khaldun

49. The magnum opus of ibn Khaldun

A. Akbar Namah
B. Shah Namah
C. Prolegomena
D. Germania

Answer: C. Prolegomena

50. Kitab al Ibar was authorized by

A. ibn Khaldun
B. Abul Fazl
C. Firdauzi
D. Umar Khayyam

Answer: A. ibn Khaldun

51. The historian who introduced the concept of Sociology in Social Science

A. Arnold Toynbee
B. Immanuel Kant
C. Michael Fuchou
D. Ibn Khaldun

Answer: D. Ibn Khaldun

52. ibn Khaldun was the native of

A. Cairo
B. Tunis
C. Spain
D. Syria

Answer: B. Tunis

53. The theory of Asabiyyah put forward by

A. Renajith Guha
B. ibn al Rushd
C. Charles Darwin
D. Ibn Khaldun

Answer: D. Ibn Khaldun

54. A celebrated historian at the time of Delhi Sultanate was

A. al Beruni
B. al Badauni
C. al Barani
D. Kalhana

Answer: C. al Barani

55. The court historian of Muhammed ibn Tughlaq

A. Abul Fazl
B. al Beruni
C. Amir Khusrau
D. al Barani

Answer: D. al Barani

56. Tarikh i Firuz Shahi written by

A. al Beruni
B. ibn Battuta
C. al Badauni
D. al Barani

Answer: D. al Barani

57. Fatwa e Jahandhari was written by

A. ibn Khallikhan
B. Amir Khusrau
C. al Barani
D. Hamid Qalandar

Answer: C. al Barani

58. The precepts of eminent scholars and states men to their successors are called

A. Sha Namah
B. Akbar Nmah
C. Wasiyath Namah
D. Babar Nmah

Answer: C. Wasiyath Namah

59. The famous Wasiyath Namah was belonged to

A. Balban
B. Muhammed
C. Mahmud of Ghazni
D. Muhammed ibn Tughluq

Answer: A. Balban

60. Highly polished literature relating to a ruler or a noble is known by the name

A. Maghazi
B. Manaqibs
C. Sirah
D. Wasiyath Namah

Answer: B. Manaqibs

61. The life period of Amir Khusrau was

A. AD 1253-1325
B. AD 1212 -1280
C. AD1251-1320
D. AD 1334-1420

Answer: A. AD 1253-1325

62. Amir Khusrau was the historian under

A. Mughal Empire
B. Umayyad Empire
C. Abbasid Empire
D. Delhi Sultanate

Answer: D. Delhi Sultanate

63. The famous work written by Amir Khusrau on history

A. Aashiqa
B. Nuhsipher
C. Khazain ul Futuh
D. Rubayiyath

Answer: C. Khazain ul Futuh

64. Khiran us Sadain was the work on

A. History
B. Philosophy
C. Poetry
D. Geography

Answer: A. History

65. Famous poet cum historian who adorned the court of Alauddin Khilji

A. Amir Khusrau
B. Abdul Qadir Badauni
C. Abul Fazl
D. Hamid Qalandar

Answer: A. Amir Khusrau

66. . Thughluq Namah was written by

A. al Barani
B. al Beruni
C. Amir Khusrau
D. Abul Faizi

Answer: C. Amir Khusrau

67. The court historian of Emperor Akbar

A. al Badauni
B. Abul Fazl
C. Khallikhan
D. Abul Faizi

Answer: B. Abul Fazl

68. Akbar Namah was written by

A. Akbar
B. Babar
C. Abul Fazl
D. Jahangir

Answer: C. Abul Fazl

69. Aini Akabari was written by

A. Akbar
B. Abul Fazl
C. Abul Faizi
D. al Badauni

Answer: B. Abul Fazl

70. Royal Mughal Historiographer sponsored by the court and financed by the state was

A. Abul Faizi
B. al Barani
C. al Beruni
D. Abul Fazl

Answer: A. Abul Faizi

71. Ma’arib dam was constructed between the two mountains kwon by the name

A. Ablaq
B. Aqabah
C. Sinai
D. Tararistan

Answer: A. Ablaq

72. Torah is related to the scripture of

A. Islam
B. Christianity
C. Zoroastrianism
D. Judaism

Answer: D. Judaism

73. The Sabaeans constructed the Ma’rib dam about

A. 700 BC
B. 800BC
C. 600BC
D. 900 BC

Answer: B. 800BC

74. Hijrah calendar was started in the year

A. AD 622
B. AD 750
C. AD650
D. AD 621

Answer: A. AD 622

75. Hijrah was performed by the Prophet in the month of

A. Muharam
B. Rabi ul Awwal
C. Safar
D. Rajab

Answer: B. Rabi ul Awwal

76. According to faith, collections of scriptures revealed to Hebrew Prophets

A. New testament
B. Torah
C. Quran
D. Zendavasta

Answer: B. Torah

77. Ayyam al Arab mainly dealing with

A. Arab Poetry
B. Jihad
C. Tribal conflicts
D. Biography

Answer: C. Tribal conflicts

78. Which famous ghazwah is mentioned in Surah al Imran

A. Badr
B. Uhud
C. Tabuk expedition
D. Khandhak

Answer: B. Uhud

79. The word Quran literally means

A. recitation
B. read
C. write
D. compilation

Answer: A. recitation

80. Prophet’s last pilgrimage to Mecca is termed as

A. Hijrah
B. Hajjat al Wada
C. Shu’ubiyya
D. Fair of Ukaz

Answer: B. Hajjat al Wada

81. The first group of professional genealogists appeared at the time of

A. Abbasids
B. Glorious caliphate
C. Umayyads
D. Abbasids

Answer: C. Umayyads

82. Sayings and doings of prophet Muhammed is generally called

A. Surah
B. Sirah
C. Hadith
D. Sunnah

Answer: C. Hadith

83. Hadith literally means

A. Write
B. read
C. Talk
D. remember

Answer: C. Talk

84. First collection of authentic hadith was written by

A. ibn Maja
B. Muslim
C. Bukhari
D. Tirmidi

Answer: C. Bukhari

85. First collection of authentic Hadith is

A. Sahih al Bhukhari
B. Sahih al Muslim
C. Sunan al Tirmidi
D. Sunan al Nasayi

Answer: A. Sahih al Bhukhari

86. Annalistic form of writing history is introduced by

A. al Tabari
B. al Masudi
C. al Baladhuri
D. al Athir

Answer: A. al Tabari

87. Basic form of Muslim Historiography was

A. Adab
B. Akhbar
C. Khabar
D. Maghazi

Answer: C. Khabar

88. Khabar simply means

A. Tomb
B. News
C. Paper
D. Investigation

Answer: B. News

89. Direct narration of battle day narratives is referred to as

A. Analystic history
B. Sirah
C. Maghazi
D. Khabar

Answer: D. Khabar

90. The term used for the meticulous scrutiny of data in Islam is called

A. Darayat
B. Muamalat
C. Rawayat
D. Isnad

Answer: D. Isnad

91. The first Muslim author of annals whose work is preserved was

A. ibn Khaldhun
B. ibn Ishaq
C. ibn Hisham
D. al Tabari

Answer: D. al Tabari

92. Tharikh al Rasul wa al Muluk written by

A. al Masudi
B. al Tabari
C. ibn Qutaybah
D. ibn Hisham

Answer: B. al Tabari

93. Kitab al Bayan is the first authentic work on

A. Tafzir
B. Translation of Quran
C. Recitation of the Quran
D. Sirah

Answer: A. Tafzir

94. Kitab al Bayan written by

A. al Tabari
B. al Masudi
C. ibn al Athir
D. al Afif

Answer: A. al Tabari

95. History of al Yaqubi is an example of

A. Dynastic History
B. Annalistic History
C. Didactic History
D. Artistic History

Answer: A. Dynastic History

96. The Arabic word for dynasty is

A. Dawlah
B. Diwan
C. Sirah
D. Amirate

Answer: A. Dawlah

97. The word tabaqah literally means

A. Division
B. Layer
C. Generation
D. Succession

Answer: B. Layer

98. The oldest chronological division which presented itself to Muslim historical thinking

A. Khabar
B. Maghazi
C. Tabaqat
D. Ayyam al Arab

Answer: C. Tabaqat

99. Tabaqat al Fuqaha written by

A. Ibn Ishaq
B. al Sirazi
C. al Baladhuri
D. al Razi

Answer: B. al Sirazi

100. Kitab al Ansab is a work on

A. Biography
B. Autobiography
C. Genealogy
D. Philology

Answer: C. Genealogy

101. The word Sirah is related to

A. Biography
B. Autobiography
C. Genealogy
D. Futuh

Answer: A. Biography

102. Al Baladhuri was famous for

A. Ansab writing
B. Sirah writing
C. Maghazi writing
D. History writing

Answer: A. Ansab writing

103. Pre Islamic history was merely

A. Legend
B. Myth
C. Ballad
D. Epic

Answer: C. Ballad

104. The fame of al Waqidi is laid in

A. Maghazi literature
B. Sirah
C. Genealogy
D. Hadith

Answer: A. Maghazi literature

105. Patron of al Baruni was

A. Mahmud of Ghori
B. Mahmud of Ghszni
C. Prithyuraj Chauhan
D. Malik Shah

Answer: B. Mahmud of Ghszni

106. Life period of ibn Khaldun was

A. AD 1332-1406
B. AD 1300-1370
C. AD1332-1400
D. AD1332-1405

Answer: A. AD 1332-1406

107. The work Prolegomena is the introduction of

A. Akbar Namah
B. Kitab al Ibar
C. Tabaqat e Naziri
D. Babar Namah

Answer: B. Kitab al Ibar

108. The historian who contributed the analysis of science of history was

A. Ibn Khallikhan
B. ibn Rurshd
C. ibn Khaldun
D. Ibn Battuta

Answer: A. Ibn Khallikhan

109. According to ibn Khaldun, his material cause in the genesis of culture means

A. Political factors
B. Physical factors
C. Economic factors
D. Social factors

Answer: B. Physical factors

110. Famous historian who introduced Negros to world history

A. ibn al Khatib
B. ibn Battuta
C. al Beruni
D. ibn Khaldun

Answer: D. ibn Khaldun

111. Peculiar type of Historical writings introduced by the Muslims to Medieval India was

A. Wasiyath Namah
B. Chronicles
C. Annals
D. Eulogy

Answer: B. Chronicles

112. Medieval Muslim historians modeled the writings of

A. Egyptians
B. Romans
C. Greeks
D. Persians

Answer: D. Persians

113. Famous Wasiyath Namah was belonged to

A. Babar to his son
B. Balban to his son
C. Akbar to his son
D. Timur to his son

Answer: B. Balban to his son

114. Great Saint compatriot of Amir Khusrau was

A. Abdul Qadar Jilani
B. Jalauddin Rumi
C. Nizamuddin Aulya
D. Umar Khayyam

Answer: C. Nizamuddin Aulya

115. Khazain ul Futuh was written by

A. al Sirhindi
B. Balban
C. Gulbadan Beegum
D. Amir Khusrau

Answer: D. Amir Khusrau

116. The work Khiran us Sadain written by

A. al Baladhuri
B. Amir Khusrau
C. al Sirhindi
D. al Barani

Answer: B. Amir Khusrau

117. Thugluqnamah is a work on

A. Geography
B. Biography
C. Autobiography
D. History

Answer: D. History

118. Tarikh e Firoz Shahi begins with the history of

A. Firoz Shah
B. Muhammed bin Tughlaq
C. Balban
D. Ghyazuddin Tughlaq

Answer: C. Balban

119. Tarikh e Firoz Shahi was dedicated to

A. Balban
B. Firoz Shah
C. Muhammed bin Tughlaq
D. Ghyazuddin

Answer: B. Firoz Shah

120. The historian who called history “the Queen of Sciences”

A. al Beruni
B. al Barani
C. al Sakhawi
D. al Baladhuri

Answer: B. al Barani

121. Fatwa I Jahandhari was a supplementary work of

A. Ayni Akbari
B. Tharikh e Firoz Shahi
C. Tabaqat e Naziri
D. Tarikh I Hind

Answer: B. Tharikh e Firoz Shahi

122. Tuzuki Babari was a work on

A. Autobiography
B. Biography
C. Genealogy
D. Epigraphy

Answer: A. Autobiography

123. Tuzuki Babari written by

A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Babar

Answer: D. Babar

124. Abul Fazl was introduced to Akbar in the year

A. AD 1573
B. AD 1553
C. AD 1551
D. AD 1561

Answer: A. AD 1573

125. Abul Fazl was born at

A. Nagaur
B. Luknow
C. Delhi
D. Agra

Answer: D. Agra

126. Akbar Namah was completed in the year

A. 1598
B. 1698
C. 1596
D. 1602

Answer: A. 1598

127. Muntakhab ul Tawarikh was written by

A. al Badauni
B. al Barani
C. Abul Fazl
D. Gulbadan Beegum

Answer: A. al Badauni

128. Muntakhab ul Tawarikh was a historical writings about

A. Akbar
B. Babar
C. Balaban
D. Jahangir

Answer: A. Akbar

129. Identify the Mughal Historian from given below

A. al Barani
B. Minhaj Siraj
C. al Badauni
D. al Beruni

Answer: C. al Badauni

130. Tuzuki Jahangiri written by

A. Shajahan
B. Jahangir
C. Humayun
D. Babar

Answer: B. Jahangir

131. Historian who belonged to Abbasid era was

A. Abul Fazl
B. al Beruni
C. al Tabari
D. al Khawarismi

Answer: C. al Tabari

132. The term Historiography means

A. History of Philosophy
B. History of History
C. Philosophy of History
D. History of Annals

Answer: B. History of History

133. Al Badauni was very critic about the Akber’s policy of

A. Revenue
B. Din Ilahi
C. Agrarian System
D. Rajput

Answer: B. Din Ilahi

134. The basic form of history which is complete in itself and tolerates no reference is called

A. Khabar
B. Tabaqat
C. Chronicles
D. Genealogy

Answer: A. Khabar

135. A direct narration of battle day narratives with the description of a single event is

A. Tabaqat
B. Ayyam al Arab
C. Adhab
D. Khabar

Answer: D. Khabar

136. Historian who was called the father of Hadith historiography

A. al Madani
B. al Tabari
C. al Masudi
D. al Masudi

Answer: B. al Tabari

137. The oldest preserved historical works describing the reigns of rulers is

A. Annalistic history
B. Khabar History
C. Tabaqat
D. Dynastic history

Answer: D. Dynastic history

138. The people belonging to one layer or class in the chronological succession of generations is easily made in

A. Khabar history
B. Chronicles
C. Tabaqat
D. Annals

Answer: C. Tabaqat

139. Tabaqat al Fuqaha written by

A. Abu Ishaq al Sirazi
B. Ibn Ishaq
C. Ibn Sa’d
D. al Baladhuri

Answer: A. Abu Ishaq al Sirazi

140. Kitab al Ansab , a work on genealogy was written by

A. al Masudi
B. al Tabari
C. al Baladhuri
D. ibn Maymun

Answer: C. al Baladhuri

141. Philosopher of the Arabs is often referred to

A. al Kindi
B. al Farabi
C. al Fargun
D. al Fasari

Answer: A. al Kindi

142. The Quran is presented in the form of

A. Prose
B. Poetry
C. Rhymed prose
D. History

Answer: C. Rhymed prose

143. The Quran contains how many words

A. 77890
B. 77934
C. 777980
D. 77880

Answer: B. 77934

144. The Quran contains how many verses

A. 6500
B. 6600
C. 6500
D. 6000

Answer: D. 6000

145. To whom the Prophet had made to commit the whole of the Quran to memory

A. Umar
B. Zaid ibn Thabit
C. Abu Bakr
D. Muadh ibn Jabal

Answer: B. Zaid ibn Thabit

146. The term Usul al Hadith means

A. Principles of scrutiny
B. Narrators who’s who
C. Isnad
D. Sunnah

Answer: B. Narrators who’s who

147. Identify the Sirah writer given below

A. Ibn Hisham
B. al Tabari
C. ibn al Athir
D. ibn Khaldhun

Answer: A. Ibn Hisham

148. Daghfal ibn Hanzala was famous for

A. Sirah writing
B. Maghazi writing
C. Ansab writing
D. Tabaqat writing

Answer: C. Ansab writing

149. The word Muhaddithun is often referred to

A. Ansab writers
B. Traditionists
C. Genealogists
D. Tafsir writers

Answer: B. Traditionists

150. Muhammed ibn al Saib was famous for

A. Tafsir writings
B. Sirah writings
C. Ansab writings
D. Genealogy writings

Answer: D. Genealogy writings

151. Birth place of history

A. Italy
B. Rome
C. Greece
D. Ionia

Answer: D. Ionia

152. In which chapter the Hudaibiyah truce is described in the Quran

A. al Ahzab
B. al Hashr
C. al Fath
D. al Anfal

Answer: C. al Fath

153. The work Kitab al Tafsir written by

A. Zaid ibn Aslam
B. al Tabari
C. Dinar al Thumali
D. Abdullah ibn Abbas

Answer: A. Zaid ibn Aslam

154. The compilation of the Quran was made by the caliph

A. Abu Bakr
B. Umar
C. Uthman
D. Ali

Answer: C. Uthman

155. The Surviving Monument of Past Generations ‘ written by

A. al Beruni
B. al Barani
C. al Tabari
D. al Waqidi

Answer: A. al Beruni

156. The work Prolegomena is the introduction of

A. Akbar Namah
B. Kitab al Ibar
C. Tarikh I Firoz Shahi
D. Khiran us Sadain

Answer: B. Kitab al Ibar

157. Tarikh e Firoz Shahi is belonged to which history

A. Prose Eulogies
B. Didactic Histor
C. Artistic history
D. General history

Answer: B. Didactic Histor

158. Given below which is the person who was more a poet than a historian

A. al Barani
B. al Beruni
C. Amir Khusrau
D. Hamid Qalandar

Answer: C. Amir Khusrau

159. The work Nuhsipher written by

A. Amir Khusrau
B. Hamid Qalandar
C. al Sirhindi
D. Hasan Nizzami

Answer: A. Amir Khusrau

160. Tarikh I Firoz Shahi was written in

A. 1358
B. 1347
C. 1340
D. 1387

Answer: A. 1358

161. Tarikh I Mubarak Shahi written by

A. Yahiyah
B. Ahmed Sirhindi b) Hamid Qalandar
C. al Beruni
D. Amir Khusrau

Answer: A. Yahiyah

162. Tarikh I Mubarak Shahi is a prime source on

A. Khilji Dynasty
B. Tughlaq Dynasty
C. Slave Dynasty
D. Sayyid Dynasty

Answer: D. Sayyid Dynasty

163. Tharikh I Mubarak Shahi is a history of the period from

A. 1400 -1434
B. 1500-1534
C. 1400-1440
D. 1430-1500

Answer: A. 1400 -1434

164. Identify the historian who deserves the title of Historiographer -Royal of the Mughals

A. al Bedauni
B. Abul Faizi
C. Abul Fazl
D. Akbar

Answer: C. Abul Fazl

165. Father of Abul Fazl

A. Shaikh Husain
B. Abdul Qadir Jilani
C. Akbar
D. Shaikh Mubarak

Answer: D. Shaikh Mubarak

166. Identify the historian who critically evaluated the policy of Akbar

A. Abul Fazl
B. Al Baladhuri
C. al Bedauni
D. al Sirhindi

Answer: C. al Bedauni

167. Term used for the meticulous scrutiny of data in early Muslim historiography

A. Eye witness
B. Transmitters
C. Isnad
D. Annals

Answer: C. Isnad

168. Authentic source of Islam next to the Quran

A. Ijma
B. Qiyas
C. Ijthihad
D. Hadith

Answer: D. Hadith

169. Ibn Khaldun was died in

A. Tunis
B. Spain
C. Cairo
D. Syria

Answer: C. Cairo

170. Historian who introduced Sociology in History

A. ibn Khalikhan
B. Ibn al Khatib
C. ibn al Athir
D. ibn Khaldun

Answer: D. ibn Khaldun

171. In genesis of culture, what was Ibn Khaldun meant about the formal cause

A. Physical factors
B. Political factor
C. social factors
D. Economic factors

Answer: B. Political factor

172. In genesis of culture, what was ibn Khaldun related to efficient cause

A. social factors-
B. Physical factors
C. economic factors
D. Political factors

Answer: A. social factors-

173. Ibn Khaldun spent most of his time in

A. Toledo
B. Spain
C. Africa
D. Arabia

Answer: B. Spain

174. Sheikh Ahmed Sirhindi was belonged to which country

A. Iran
B. Iraq
C. India
D. Italy

Answer: A. Iran

175. The term used for highly polished literature relating to a ruler or a noble is called

A. Manaqibs
B. Didactic history
C. General history
D. Artistic history

Answer: A. Manaqibs

176. In the work Tarikh I Firoz Shahi, Barani began his history from

A. Balban
B. Muhammed ibn Tughlaq
C. Firoz Shah Tughlaq
D. Barani

Answer: A. Balban

177. Barani dedicated his Tharikh I Firoz Shahi to the Tughlaq emperor

A. Muhammed ibn Tughlaq
B. Firoz Shah
C. Balban
D. Ghiyazuddin

Answer: B. Firoz Shah

178. Barani himself was appointed in Delhi ruling circles as the famous companion of

A. Firoz Shah
B. Muhammed ibn Tughlaq
C. Balban
D. Ghiyazuddin Tughlaq

Answer: B. Muhammed ibn Tughlaq

179. Ibn Batutta was famous for his

A. History
B. Poetry
C. Travel accounts
D. Music

Answer: C. Travel accounts

180. Kitab al Hind written by

A. Ibn Batutta
B. Marco Polo
C. Alberuni
D. Abdul Razak

Answer: C. Alberuni

181. Life time of ibn Batutta

A. AD 1304-1378
B. AD 1305-1380
C. AD 1306-1378
D. AD 1304-1380

Answer: A. AD 1304-1378

182. Ibn Batutta was an

A. Egyptian
B. Iranian
C. Indian
D. Iraqi

Answer: A. Egyptian

183. ibn Batutta was appointed as the Qazi of Delhi by

A. Firoz Shah
B. Alauddin Khilji
C. Muhammed ibn Tughlaq
D. Ghiyazuddin Tughlaq

Answer: C. Muhammed ibn Tughlaq

184. Third part of Akabr Namah is called

A. Ain e Akbari
B. Tabaqat e Nasiri
C. Fatwa e Jahandhari
D. Tuzuki Jahangiri

Answer: A. Ain e Akbari

185. The historian who evaluated history as a ‘Unique pearl of science’

A. al Barani
B. al Sakhawi
C. Abul Fazl
D. al Badauni

Answer: C. Abul Fazl

186. First part of Akbar Namah deals with

A. Babar and Humayun
B. Balban and Muhammed IV
C. Akbar and Jahangir
D. Shah Jahan and Aurangzeb

Answer: A. Babar and Humayun

187. Main source of Abul Fazl’s Akbar Namah was

A. Gulbadan Beegum
B. Akbar
C. Abul Faizi
D. Sheikh Mubarak

Answer: B. Akbar

188. Aini Akabari is the supplementary work of

A. Akbar Namah
B. Babar Namah
C. Shah Namah
D. Humayun Namah

Answer: A. Akbar Namah

189. Abul Qadir Badauni was born in

A. AD 1540
B. AD 1573
C. AD 1541
D. AD 1450

Answer: A. AD 1540

190. Badauni was introduced to Akbar’s court in

A. AD 1573
B. AD 1550
C. AD 1574
D. AD 1571

Answer: C. AD 1574

191. Badauni was appointed in the court of Akbar as

A. Historian
B. Poet
C. Musician
D. Imam

Answer: D. Imam

192. Biography as a historical literature, was introduced to India by

A. Arabs
B. Persians
C. Afghans
D. Mughals

Answer: D. Mughals

193. The literature regarding the practical life of the Prophet is called

A. Hadith
B. Sunnah
C. Maghazi
D. Sirah

Answer: B. Sunnah

194. Historiography is a product of

A. Greece
B. Rome
C. India
D. Arabia

Answer: A. Greece

195. Hadith literally means

A. Dialogue
B. Recitation
C. Talk
D. Action

Answer: C. Talk

196. The work Jami al Tirmidi is related to which literature

A. Sirah
B. Futuh
C. Maghazi
D. Hadith

Answer: D. Hadith

197. Kutub al Sittah is related to

A. Hadith
B. Ayyam al Arab
C. Futuh
D. Sunnah

Answer: A. Hadith

198. The abridge form of Tarikh e Mubarak Shahi is added in the

A. The Cambridge History of Islam, volIII
B. History of the Arabs
C. The Cambridge History of Islam , VolII
D. The Cambridge History of Islam VolI

Answer: A. The Cambridge History of Islam, volIII

199. Delhi Sultan who had appointed al Beruni as the ambassador of China

A. Firoz Shah Tughlaq
B. Mohammed ibn Tughlaq
C. Alauddin Khilji
D. Ghyasuddin Tughlaq

Answer: B. Mohammed ibn Tughlaq

200. Humayun Nama written by

A. Akbar
B. Humayun
C. Gulbadan Beegam
D. Shajahan

Answer: C. Gulbadan Beegam

Arab and Muslim Historiography objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *