300+ TOP Cactus (cacti) Plants MCQs and Answers Quiz

Cactus (cacti) Plants Multiple Choice Questions

1. Cactus is a rich source of which of these vitamins?

A. Vitamin C
B. Vitamin B
C. Vitamin K
D. All of the above

Answer: A

2. Cactus spines are modification of

A. Stem
B. Branches
C. Leaves
D. None of the above

Answer: C

3. What type photosynthesis in a cactus plant?

A. Calvin cycle
B. Hatch-Slack pathway
C. Both a and b
D. Crassulacean acid metabolism

Answer: D

4. Which is the most conmon culinary species?

A. Indian fig opuntia
B. Erect prickly pear
C. Both a and b
D. None of the above

Answer: A

5. What is the scientific name of moon cactus?

A. Carnegiea gigantea
B. Opuntia microdasys
C. Echinocactus grusonii
D. Gymnocalycium mihanovichii

Answer: D

6. Which is the water saving mechanism in cactus plant?

A. Rhizosheath
B. Rhizosphere
C. Rhizobium
D. None of the above

Answer: A

7. By what name is the dragon fruit known as?

A. Pineapple peach
B. Strawberry pear
C. Nectarine pear
D. None of the above

Answer: B

8. Which of the following belongs to sour pitaya?

A. Stenocereus
B. Selenicereus
C. Both a and b
D. None of the above

Answer: A

9. Which of the following variety/species of dragon fruit is yellow skinned?

A. Selenicereus costaricensis
B. Selenicereus undatus
C. Selenicereus megalanthus
D. None of the above

Answer: C

10. Which of the following part of cacti is responsible for photosynthesis?

A. Stem
B. Leaves
C. Spines
D. All of the above

Answer: A

Cactus (cacti) Plants MCQs

11. Which of the following is the major pollinating agent in prickly pear?

A. Bees
B. Flies
C. Dragonflies
D. Flying ants

Answer: A

12. Which of the following is a spineless variety of opuntia?

A. Aissa
B. Moussa
C. Both a and b
D. None of the above

Answer: C

13. Which of the following is a thorny variety of opuntia?

A. Moussa
B. Achefri
C. Both a and
D. None of the above

Answer: B

14. Saguaro flowers bloom for less than

A. 50 hours
B. 24 hours
C. 70 hours
D. None of the above

Answer: B

15. Which is a tree like species of cactus?

A. Echinocactus grusonii
B. Blossfeldia liliputiana
C. Both a and b above
D. Carnegiea gigantea

Answer: D

16. Which is the origin place of Cereus hildmannianus?

A. North America
B. South America
C. Africa
D. Arabian Peninsula

Answer: B

17. What is the propagation method in cacti plants?

A. Cutting
B. Budding
C. Seeds
D. All of the above

Answer: D

18. Which is a scrambling shrub?

A. Ferocactus echidne
B. Ferocactus pilosus
C. Barbados gooseberry
D. Rhipsalis paradoxa

Answer: C

19. Which is an infrequent pest of cacti?

A. Mealybug
B. Scale insects
C. Whiteflies
D. None of the above

Answer: C

20. Cactus is sensitive to

A. Over watering
B. Dry spells
C. Both a and b
D. None of the above

Answer: A

Cactus (cacti) Plants objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *