300+ TOP Carbon and its Compounds MCQs & Answers

Carbon and its Compounds Multiple Choice Questions

1. Which of coming up next is an illustration of an unsaturated hydrocarbon?

A. Methane
B. Ethane
C. Ethene
D. Propane

Answer: C Ethene

2. Which of coming up next is an illustration of a fragrant compound?

A. Ethanol
B. Acidic corrosive
C. Benzene
D. Butane

Answer: C Benzene

3. Which of coming up next is a property of alkenes?

A. They are soaked hydrocarbons
B. They have a triple connection between carbon molecules
C. They are less receptive than alkanes
D. They go through expansion responses

Answer: D They go through expansion responses

4. Which of coming up next is the least difficult hydrocarbon?

A. Methane
B. Ethane
C. Propane
D. Butane

Answer: A Methane

5. What is the atomic equation of benzene?

A. C6H6
B. C5H12
C. C8H10
D. C7H16

Answer: A C6H6

6. Which of coming up next is a useful gathering present in alcohols?

A. – Gracious
B. – COOH
C. – CHO
D. – NH2

Answer: A – Gracious

7. What is the overall recipe for alkanes?

A. CnH2n
B. CnH2n+1
C. CnHn+2
D. CnH2n-2

Answer: B CnH2n+1

8. Which of coming up next is a property of carboxylic acids?

A. They have a sweet smell
B. They are solid diminishing specialists
C. They contain a carboxyl gathering (- COOH)
D. They have high solvency in nonpolar solvents

Answer: C They contain a carboxyl gathering (- COOH)

9. What is the utilitarian gathering present in esters?

A. – Gracious
B. – COOH
C. – CHO
D. – COO

Answer: D – COO

10. Which of coming up next is an illustration of a polymer?

A. Methanol
B. Ethanol
C. Polyethylene
D. Ethanoic corrosive

Answer: C Polyethylene

Carbon and its Compounds MCQs

11. What is the atomic equation of propane?

A. C2H4
B. C2H6
C. C3H6
D. C3H8

Answer: D C3H8

12. What is the name of the useful gathering present in ketones?

A. – Gracious
B. – COOH
C. – CHO
D. – C=O

Answer: D – C=O

13. Which of coming up next is a property of aldehydes?

A. They have a carbonyl gathering (- C=O) toward the finish of the carbon chain
B. They have a carbonyl gathering (- C=O) in the carbon chain
C. They are profoundly solvent in water
D. They don’t respond with nucleophiles

Answer: A They have a carbonyl gathering (- C=O) toward the finish of the carbon chain

14. Which of coming up next is an illustration of an isomer?

A. Methane and ethane
B. Ethane and ethene
C. Ethene and propene
D. Propanol and propanone

Answer: D Propanol and propanone

15. What is the name of the interaction by which alcohols are changed over into aldehydes or ketones?

A. Decrease
B. Oxidation
C. Replacement
D. Expansion

Answer: B Oxidation

16. Which of coming up next is an illustration of an unsaturated fat?

A. Palmitic corrosive
B. Stearic corrosive
C. Oleic corrosive
D. Myristic corrosive

Answer: C Oleic corrosive

17. What is the name of the cycle by which alkenes are changed over into alkanes?

A. Hydrogenation
B. Oxidation
C. Decrease
D. Replacement

Answer: A Hydrogenation

18. Which of coming up next is a property of amines?

A. They contain a carboxyl gathering (- COOH)
B. They have a nitrogen particle clung to a carbon iota
C. They are acidic in nature
D. They don’t respond with acids or bases

Answer: B They have a nitrogen iota clung to a carbon particle

19. Which of coming up next is a property of polymers?

A. They are little particles
B. They are comprised of rehashing units
C. They have low atomic loads
D. They are not utilized in that frame of mind of plastics

Answer: B They are comprised of rehashing units

20. What is the name of the cycle by which alcohols are changed over into alkenes?

A. Parchedness
B. Hydrolysis
C. Oxidation
D. Decrease

Answer: A Lack of hydration

21. Which of coming up next is an illustration of an aliphatic compound?

A. Benzene
B. Toluene
C. Methane
D. Phenol

Answer: C Methane

22. What is the sub-atomic recipe of ethyne?

A. C2H2
B. C2H4
C. C3H6
D. C3H8

Answer: A C2H2

23. What is the name of the useful gathering present in carboxylic acids?

A. – Gracious
B. – COOH
C. – CHO
D. – C=O

Answer: B – COOH

24. Which of coming up next is an illustration of a sweet-smelling hydrocarbon?

A. Ethanol
B. CH3)2CO
C. Toluene
D. Butene

Answer: C Toluene

25. What is the name of the interaction by which alkanes are changed over into halogenated hydrocarbons?

A. Hydrogenation
B. Halogenation
C. Oxidation
D. Decrease

Answer: B Halogenation

26. Which of coming up next is a property of alcohols?

A. They are powerless acids
B. They are not solvent in water
C. They don’t go through burning responses
D. They don’t respond with acids or bases

Answer: A They are powerless acids

27. What is the name of the interaction by which aldehydes and ketones are diminished to alcohols?

A. Hydrogenation
B. Oxidation
C. Decrease
D. Replacement

Answer: C Decrease

28. Which of coming up next is a property of esters?

A. They have a sharp taste and scent
B. They are solid diminishing specialists
C. They contain a carboxyl gathering (- COOH)
D. They have wonderful fruity smells

Answer: D They have wonderful fruity smells

29. What is the name of the interaction by which alkenes are changed over into dihaloalkanes?

A. Halogenation
B. Hydrogenation
C. Oxidation
D. Decrease

Answer: A Halogenation

30. Which of coming up next is an illustration of an amino corrosive?

A. Glucose
B. Lactose
C. Alanine
D. Glycerol

Answer: C Alanine

31. What is the sub-atomic equation of butene?

A. C2H4
B. C3H6
C. C4H6
D. C4H8

Answer: C C4H6

32. Which of coming up next is an illustration of a practical isomer?

A. Butane and butene
B. Ethanol and ethanoic corrosive
C. Ethene and propene
D. Propanol and propanone

Answer: B Ethanol and ethanoic corrosive

33. What is the name of the practical gathering present in amines?

A. – Gracious
B. – COOH
C. – NH2
D. – C=O

Answer: C – NH2

34. Which of coming up next is an illustration of a cyclic hydrocarbon?

A. Ethane
B. Benzene
C. Butane
D. Pentane

Answer: B Benzene

35. What is the name of the interaction by which alkenes are changed over into alcohols?

A. Hydrogenation
B. Oxidation
C. Decrease
D. Replacement

Answer: B Oxidation

36. Which of coming up next is a property of carboxylic acids?

A. They have a carbonyl gathering (- C=O) toward the finish of the carbon chain
B. They are profoundly dissolvable in water
C. They are feeble bases
D. They don’t respond with nucleophiles

Answer: B They are profoundly dissolvable in water

37. What is the name of the cycle by which alkanes are changed over into alkenes?

A. Hydrogenation
B. Oxidation
C. Decrease
D. Dehydrogenation

Answer: D Dehydrogenation

38. Which of coming up next is a property of alkenes?

A. They have a triple connection between two carbon iotas
B. They don’t go through ignition responses
C. They are solid acids
D. They have higher edges of boiling over than alkanes

Answer: D They have higher limits than alkanes

39. What is the name of the interaction by which aldehydes are changed over into alcohols?

A. Hydrogenation
B. Oxidation
C. Decrease
D. Replacement

Answer: C Decrease

40. Which of coming up next is an illustration of a sugar?

A. Glucose
B. Proline
C. Serine
D. Valine

Answer: A Glucose

Carbon and its Compounds objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *