300+ TOP 8085 Microprocessor MCQs and Answers

8085 Microprocessor Multiple Choice Questions

1. Which is the microprocessor comprises:

a. register section

B. one or more alu

c. control unit

d. all of these

Answer:
d. all of these

2. What is the store by register?

a. data

B. operands

c. memory

d. none of these

Answer:
a. data

3. Accumulator based microprocessor example are:

a. intel 8085

B. motorola 6809

c. a and b

d. none of these

Answer:
c. a and b

4. A set of register which contain are:

a. data

B. memory addresses

c. result

d. all of these

Answer:
d. all of these

5. There are primarily two types of register:

a. general purpose register

B. dedicated register

c. a and b

d. none of these

Answer:
c. a and b

6. Name of typical dedicated register is:

a. pc

B. ir

c. sp

d. all of these

Answer:
d. all of these

7. Which is used to store critical pieces of data during subroutines and interrupts:

a. stack

B. queue

c. accumulator

d. data register

Answer:
a. stack

8. The data in the stack is called:

a. pushing data

B. pushed

c. pulling

d. none of these

Answer:
a. pushing data

9. The external system bus architecture is created using from ______ architecture:

a. pascal

B. dennis ritchie

c. charles babbage

d. von neumann

Answer:
d. von neumann

10. The processor 80386/80486 and the Pentium processor uses _____ bits address bus:

a. 16

B. 32

c. 36

d. 64

Answer:
b. 32

11. Which is not the control bus signal:

a. read

B. write

c. reset

d. none of these

Answer:
c. reset

12. PROM stands for:

a. programmable read-only memory

B. programmable read write memory

c. programmer read and write memory

d. none of these

Answer:
a. programmable read-only memory

13. EPROM stands for:

a. erasable programmable read-only memory

B. ectrically programmable read write memory

c. electrically programmable read-only memory

d. none of these

Answer:
a. erasable programmable read-only memory

14. Each memory location has:

a. address

B. contents

c. both a and b

d. none of these

Answer:
c. both a and b

15. Which is the type of microcomputer memory:

a. processor memory

B. primary memory

c. secondary memory

d. all of these

Answer:
d. all of these

16. Secondary memory can store____:

a. program store code

B. compiler

c. operating system

d. all of these

Answer:
d. all of these

17. Secondary memory is also called____:

a. auxiliary

B. backup store

c. both a and b

d. none of these

Answer:
c. both a and b

18. The RAM which is created using bipolar transistors is called:

a. dynamic ram

B. static ram

c. permanent ram

d. ddr ram

Answer:
b. static ram

19. Which type of RAM needs regular referred:

a. dynamic ram

B. static ram

c. permanent ram

d. sd ram

Answer:
a. dynamic ram

20. Which RAM is created using MOS transistors:

a. dynamic ram

B. static ram

c. permanent ram

d. sd ram

Answer:
a. dynamic ram

21. The CPU sends out a ____ signal to indicate that valid data is available on the data bus:

a. read

B. write

c. both a and b

d. none of these

Answer:
b. write

22. The CPU removes the ___ signal to complete the memory write operation:

a. read

B. write

c. both a and b

d. none of these

Answer:
a. read

23. BIU STAND FOR:

a. bus interface unit

B. bess interface unit

c. a and b

d. none of these

Answer:
a. bus interface unit

24. EU STAND FOR:

a. execution unit

B. execute unit

c. exchange unit

d. none of these

Answer:
a. execution unit

25. Eight of the register are known as:

a. general- purpose register

B. pointer or index registers

c. segment registers

d. other register

Answer:
a. general- purpose register

26. IP Stand for:

a. instruction pointer

B. instruction purpose

c. instruction paints

d. none of these

Answer:
a. instruction pointer

27. CS Stand for:

a. code segment

B. coot segment

c. cost segment

d. counter segment

Answer:
a. code segment

28. DS Stand for:

a. data segment

B. direct segment

c. declare segment

d. divide segment

Answer:
a. data segment

29. The acculatator is 16 bit wide and is called:

a. ax

B. ah

c. al

d. dl

Answer:
a. ax

30. How many bits the instruction pointer is wide:

a. 16 bit

B. 32 bit

c. 64 bit

d. 128 bit

Answer:
a. 16 bit

31. How many type of addressing in memory:

a. logical address

B. physical address

c. both a and b

d. none of these

Answer:
c. both a and b

32. The size of each segment in 8086 is:

a. 64 kb

B. 24 kb

c. 50 kb

d. 16kb

Answer:
a. 64 kb

33. The _______ address of a memory is a 20 bit address for the 8086 microprocessor:

a. physical

B. logical

c. both

d. none of these

Answer:
a. physical

34. The pin configuration of 8086 is available in the________:

a. 40 pin

B. 50 pin

c. 30 pin

d. 20 pin

Answer:
a. 40 pin

35. DIP stand for:

a. deal inline package

B. dual inline package

c. direct inline package

d. digital inline package

Answer:
b. dual inline package

36. EA stand for:

a. effective address

B. electrical address

c. effect address

d. none of these

Answer:
a. effective address

37. BP stand for:

a. bit pointer

B. base pointer

c. bus pointer

d. byte pointer

Answer:
b. base pointer

38. DI stand for:

a. destination index

B. defect index

c. definition index

d. delete index

Answer:
a. destination index

39. SI stand for:

a. stand index

B. source index

c. segment index

d. simple index

Answer:
b. source index

40. ALE stand for:

a. address latch enable

B. address light enable

c. address lower enable

d. address last enable

Answer:
a. address latch enable

41. NMI stand for:

a. non mask able interrupt

B. non mistake interrupt

c. both

d. none of these

Answer:
a. non mask able interrupt

42. The offset of a particular segment varies from _________:

a. 000h to fffh

B. 0000h to ffffh

c. 00h to ffh

d. 00000h to fffffh

Answer:
b. 0000h to ffffh

43. Which are the factor of cache memory:

a. architecture of the microprocessor

B. properties of the programs being executed

c. size organization of the cache

d. all of these

Answer:
d. all of these

44. ________ is usually the first level of memory access by the microprocessor:

a. cache memory

B. data memory

c. main memory

d. all of these

Answer:
a. cache memory

45. Microprocessor reference that are not available in the cache are called_________:

a. cache hits

B. cache line

c. cache misses

d. cache memory

Answer:
c. cache misses

46. Which causes the microprocessor to immediately terminate its present activity:

a. reset signal

B. interupt signal

c. both

d. none of these

Answer:
a. reset signal

47. Which is responsible for all the outside world communication by the microprocessor:

a. biu

B. piu

c. tiu

d. liu

Answer:
a. biu

48. INTR: it implies the__________ signal:

a. intrrupt request

B. intrrupt right

c. intrrupt rongh

d. intrrupt reset

Answer:
a. intrrupt request

49. Which of the following are the two main components of the CPU?

a. control unit and registers

B. registers and main memory

c. control unit and alu

d. alu and bus

Answer:
c. control unit and alu

50. The language that the computer can understand and execute is called

a. machine language

B. application software

c. system program

d. all of the above

Answer:
a. machine language

51. Which of the following is used as a primary storage device?

a. magnetic drum

B. prom

c. floppy disk

d. all of these

Answer:
b. prom

52. The memory which is programmed at the time it is manufactured

a. prom

B. ram

c. prom

d. eprom

Answer:
a. prom

53. Which of the following memory medium is not used as main memory system?

a. magnetic core

B. semiconductor

c. magnetic tape

d. both a and b

Answer:
c. magnetic tape

54. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

a. pc

B. memory address registers

c. general purpose register

d. flags

Answer:
c. general purpose register

55. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is

a. words are usually larger in microprocessors

B. words are shorter in microprocessors

c. microprocessor does not contain i/o devices

d. exactly the same as the machine cycle time

Answer:
c. microprocessor does not contain i/o devices

56. The first microprocessor built by the Intel Corporation was called

a. 8008

B. 8080

c. 4004

d. 8800

Answer:
c. 4004

57. An integrated circuit is

a. a complicated circuit

B. an integrating device

c. much costlier than a single transistor

d. fabricated on a tiny silicon chip

Answer:
d. fabricated on a tiny silicon chip

58. Most important advantage of an IC is its

a. easy replacement in case of circuit failure

B. extremely high reliability

c. reduced cost

d. low powers consumption

Answer:
b. extremely high reliability

59. Which of the following items are examples of storage devices?

a. floppy / hard disks

B. cd-roms

c. tape devices

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

60. Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

a. ram

B. rom

c. eram

d. rw / ram

Answer:
b. rom

61. Before a disk can be used to store data. It must be…….

a. formatted

B. reformatted

c. addressed

d. none of the above

Answer:
a. formatted

62. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?

a. motorola

B. ibm

c. intel

d. amd

Answer:
c. intel

63. A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.

a. 4 kb

B. 16 k

c. 64 k

d. 256 k

Answer:
d. 256 k

64. The word length of a computer is measured in

a. bytes

B. millimeters

c. meters

d. bits

Answer:
d. bits

65. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?

a. grater than

B. less than

c. equal to

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

66. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a. disk unit

B. control unit

c. alu

d. modem

Answer:
c. alu

67. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?

a. data

B. bytes

c. graphics

d. pictures

Answer:
a. data

68. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

a. to produce result

B. to compare numbers

c. to control flow of information

d. to do math’s works

Answer:

b. to compare numbers

69. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform

a. arithmetic operation

B. logic operation

c. fetch operations

d. either of the above

Answer:
d. either of the above

70. Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?

a. rom

B. ram

c. eprom

d. none of above

Answer:
b. ram

71. Which of the following memories has the shortest access times?

a. cache memory

B. magnetic bubble memory

c. magnetic core memory

d. ram

Answer:
a. cache memory

72. A 32 bit microprocessor has the word length equal to

a. 2 byte

B. 32 byte

c. 4 byte

d. 8 byte

Answer:
c. 4 byte

73. An error in computer data is called

a. chip

B. bug

c. cpu

d. storage device

Answer:
b. bug

74. The silicon chips used for data processing are called

a. ram chips

B. rom chips

c. micro processors

d. prom chips

Answer:
d. prom chips

75. The instructions for starting the computer are house on

a. random access memory

B. cd-rom

c. read only memory chip

d. all of above

Answer:
c. read only memory chip

76. The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called

a. semiconductor memory

B. registers

c. hard disks

d. magnetic disk

Answer:
b. registers

77. The first digital computer built with IC chips was known as

a. ibm 7090

B. apple – 1

c. ibm system / 360

d. vax-10

Answer:
c. ibm system / 360

78. Which of the following terms is the most closely related to main memory?

a. non volatile

B. permanent

c. control unit

d. temporary

Answer:
d. temporary

79. Which of the following is used for manufacturing chips?

a. control bus

B. control unit

c. parity unit

d. semiconductor

Answer:
d. semiconductor

80. To locate a data item for storage is

a. field

B. feed

c. database

d. fetch

Answer:
d. fetch

81. A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package

a. cpu

B. memory

c. buffer

d. alu

Answer:
b. memory

82. The term gigabyte refers to

a. 1024 bytes

B. 1024 kilobytes

c. 1024 megabytes

d. 1024 gigabyte

Answer:
c. 1024 megabytes

83. A/n …. Device is any device that provides information, which is sent to the CPU

a. input

B. output

c. cpu

d. memory

Answer:
a. input

84. Current SIMMs have either … or … connectors (pins)

a. 9 or 32

B. 30 or 70

c. 28 or 72

d. 30 or 72

Answer:
d. 30 or 72

85. What is the store by register?

a. data

B. operands

c. memory

d. none of these

Answer:
a. data

86. Accumulator based microprocessor example are:

a. intel 8085

B. motorola 6809

c. a and b

d. none of these

Answer:
c. a and b

87. A set of register which contain are:

a. data

B. memory addresses

c. result

d. all of these

Answer:
d. all of these

88. There are primarily two types of register:

a. general purpose register

B. dedicated register

c. a and b

d. none of these

Answer:
c. a and b

89. Name of typical dedicated register is:

a. pc

B. ir

c. sp

d. all of these

Answer:
d. all of these

90. BCD stands for:

a. binary coded decimal

B. binary coded decoded

c. both a & b

d. none of these

Answer:
a. binary coded decimal

91. Which is used to store critical pieces of data during subroutines and interrupts:

a. stack

B. queue

c. accumulator

d. data register

Answer:
a. stack

92. The data in the stack is called:

a. pushing data

B. pushed

c. pulling

d. none of these

Answer:
a. pushing data

93. The external system bus architecture is created using from ______ architecture:

a. pascal

B. dennis ritchie

c. charles babbage

d. von neumann

Answer:
d. von neumann

94. The processor 80386/80486 and the Pentium processor uses _____ bits address bus:

a. 16

B. 32

c. 36

d. 64

Answer:
b. 32

95. Which is not the control bus signal:

a. read

B. write

c. reset

d. none of these

Answer:
c. reset

96. PROM stands for:

a. programmable read-only memory

B. programmable read write memory

c. programmer read and write memory

d. none of these

Answer:
a. programmable read-only memory

97. EPROM stands for:

a. erasable programmable read-only memory

B. ectrically programmable read write memory

c. electrically programmable read-only memory

d. none of these

Answer:
a. erasable programmable read-only memory

98. Each memory location has:

a. address

B. contents

c. both a and b

d. none of these

Answer:
c. both a and b

99. Which is the type of microcomputer memory:

a. processor memory

B. primary memory

c. secondary memory

d. all of these

Answer:
d. all of these

100. Secondary memory can store____:

a. program store code

B. compiler

c. operating system

d. all of these

Answer:
d. all of these

8085 Microprocessor Objective Questions with Answers Pdf Download