300+ TOP Acute Leukemia MCQ Questions and Answers Quiz

Acute Leukemia Multiple Choice Questions for MBBS

1. Characteristics of FAB M1 include
A. leukocytosis with maturation of the myeloid cell line in the peripheral blood
B. leukocytosis with maturation of the lymphocytic cell line in the peripheral blood
C. leukocytosis without maturation of the myeloid cell line in the peripheral blood
D. leukocytosis with many mature leukocytes in the peripheral blood

2 . _____ Myeloid and monocytic
A. M1
B. M4
C. M5
D. L1

3. _____ Monocytic
A. M1
B. M4
C. M5
D. L1

4. _____ Myeloid without maturation
A. M1
B. M4
C. M5
D. L1

5. _____ Lymphoblastic (one cell population)
A. M1
B. M4
C. M5
D. L1

6. Which of the following are typical characteristics of an acute leukemia?
A. Replacement of normal marrow elements by leukocytic blasts and bleeding episodes
B. Blasts and immature leukocyte forms in the peripheral blood and anemia
C. Leukocytosis
D. All of the above

7. The incidence of FAB M1 is
A. high in children younger than 18 months of age
B. high in children between 1.5 and 12 years of age
C. high in middle-aged adults
D. both A and C

8. _____ A mixture of myeloid and monocytic blasts
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB M4
D. FAB M6
E. FAB M5

9. _____ Blasts of the monocytic type
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB M4
D. FAB M6
E. FAB M5

10. _____ Many coarsely granular promyelocytes with dumbbell-shaped or bilobed nuclei
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB M4
D. FAB M6
E. FAB M5

11. _____ Myeloblasts, promyelocytes, and myelocytes
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB M4
D. FAB M6
E. FAB M5

12. _____ Immature leukocytic and erythrocytic cell types
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB M4
D. FAB M6
E. FAB M5

13. _____ Leukemia secondary to Burkitt lymphoma
A. FAB M1
B. FAB L1
C. FAB L2
D. FAB L3

14. _____ Childhood lymphoblastic leukemia
A. FAB M1
B. FAB L1
C. FAB L2
D. FAB L3

15. _____ Older children and adults
A. FAB M1
B. FAB L1
C. FAB L2
D. FAB L3

16. Chloromas are associated with
A. FAB M1
B. FAB M3
C. FAB M4
D. FAB M5

17. A common characteristic of ALL is
A. bone and joint pain
B. many blast cells with Auer rods
C. leukocytopenia
D. a leukemia of older persons

18. _____ t(15q+;17q-)
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB ALL

19. _____ t(8q-;21q+)
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB ALL

20. _____ t(9;22)
A. FAB M2
B. FAB M3
C. FAB ALL

21. _____ Sudan black B
A. Glycogen
B. Enzymes
C. Lipids

22. _____ Myeloperoxidase
A. Glycogen
B. Enzymes
C. Lipids

23. _____ PAS
A. Glycogen
B. Enzymes
C. Lipids

24. The Sudan black B cytochemical stain differentiates
A. acute myeloid from ALL
B. acute monocytic from AML
C. myeloid leukemia from a leukemoid reaction
D. acute myeloid from acute myelomonocytic leukemia

25. Myeloperoxidase differentiates
A. acute myeloid from chronic myelocytic leukemia
B. acute myeloid and acute monocytic from ALL
C. acute myelomonocytic from acute monocytic leukemia
D. acute lymphoblastic from acute monocytic leukemia

26. The PAS reaction is
A. positive in the neutrophilic granulocytes, except blasts
B. positive in a block-like pattern in some lymphoblasts
C. negative in megakaryoblasts
D. negative in myelocytes

27. Esterase (naphthol AS-D chloracetate) differentiates
A. granulocytic (promyelocytic to segmented neutrophils) from the monocytic cell line
B. promyelocytes from myelocytes
C. monoblasts from myeloblasts
D. metamyelocytes from myelocytes

28. In the nonspecifi c esterase (alpha-naphthyl acetate) staining reaction, the cells of monocytic origin are
A. strongly positive
B. positive initially and positive after sodium fluoride incubation
C. positive initially and negative after sodium fluoride incubation
D. negative

29. Specifi c nature B-cell surface marker(s) membrane is
A. CD 79a
B. CD19
C. CD 20
D. all of the above

30. Patients with AML have a good prognosis if
A. Less than 45 years of age
B. Over rods are present in blast cells
C. Ph chromosome
D. all of the above

31. WBC count of more than 1,00,000cells/cc of blood indicates
A. Leukopenia
B. Leukoplakia
C. Leukocytosis
D. Leukemia

Answer: D

32. The condition in which patient present with normal leucocyte count or less than normal and shows WBC in the peripheral blood
A. Aleukemic leukemia
B. Subleukemic leukemia
C. Acute leukemia
D. Chronic leukemia

Answer: A

33. Drug of choice in chronic lymphatic leukemia is
A. Busulphan
B. Vincristine
C. Chlorambuccal
D. Mercaptopurine

Answer: C
Chlorambucil is the drug of choice in CLL whereas Busulfan, hydroxy carbamide are the drugs of choice in CML

34. Regarding leukemias, which of the following is correct
A. All are common in children
B. Bone marrow transplant is done in all
C. Bleeding tendency is AML
D. All of these

Answer: C

35. Coagulation time of blood is prolonged in
A. Hemophilia
B. Leukemia
C. Pernicious anemia
D. Malignant neutropenia

Answer: A

36. Bleeding time is prolonged in
A. Factor VIII deficiency
B. Christmas factor deficiency
C. Von willebrand disease
D. Vitamin K deficiency

Answer: C

37. Which of the following coagulation factors is deficient in classical haemophili
A. VIII
B. IX
C. X
D. XII

Answer: A

38. Helicobacter pylori found in greatest number is
A. Oesophagus
B. Gastric antrum
C. Caecum
D. Oral cavity

Answer: B

39. Aplastic anemia is
A. Normocytic normochromic with thrombocytopenia
B. Megaloblasts
C. Hypochromic microcytic
D. Hyperchromic macrocytic

Answer: A

40. Macrolytic anaemia is due to deficiency of
A. Vit B1
B. Vit B12
C. Vit B2
D. Vit B6
Answer: B

Acute Leukemia objective questions with answers pdf download online exam test