300+ TOP Agriculture MCQs and Answers Quiz Exam

Agriculture Multiple Choice Questions

1. One Acre is equal to how many Bigha?

A. 4 Bigha

B. 2 Bigha

C. 3 Bigha

D. 8 Bigha

Answer: A

2. One Acre is equal to how many Square Yards?

A. 4840 Square Yards

B. 4440 Square Yards

C. 4540 Square Yards

D. 4640 Square Yards

Answer: A

3. One Acre is equal to how many Biswa?

A. 16 Biswa

B. 12 Biswa

C. 14 Biswa

D. 18 Biswa

Answer: A

4. One Acre is equal to how many hectares?

A. 0.405 hectares

B. 0.305 hectares

C. 0.505 hectares

D. 0.605 hectares

Answer: A

5. One Register ton is equal to:

A. 100 cubic feet

B. 300 cubic feet

C. 200 cubic feet

D. 400 cubic feet

Answer: A

6. 100 square cm constitute 1 square decimeter. How many square decimeters constitute 1 square metre?

A. 100 sq. decimeter

B. 200 sq. decimeter

C. 300 sq. decimeter

D. 400 sq. decimeter

Answer: A

7. 1 metre consists of:

A. 100 cm

B. 1000 millimetres

C. 10 decimetres

D. All of these

Answer: D

8. What figure in decametres shows 10 metres?

A. 1 decametres

B. 2 decametres

C. 3 decametres

D. 4 decametres

Answer: A

9. 1 square mile is equal to how many hectares?

A. 259 hectares

B. 269 hectares

C. 279 hectares

D. 289 hectares

Answer: A

10. 1 mile is equal to:

A. 1760 feet

B. 1560 feet

C. 1660 feet

D. 1860 feet

Answer: A

Agriculture MCQs

11. 1 sq. foot is equal to:

A. 144 sq. inches

B. 244 sq. inches

C. 444 sq. inches

D. 344 sq. inches

Answer: A

12. How many square metres are there in 1 hectare?

A. 1000

B. 2000

C. 3000

D. 4000

Answer: A

13. 100 hectares are equal to:

A. 1 sq. kilometer

2. 3 sq. kilometer

3. 2 sq. kilometer

D. 4 sq. kilometer

Answer: A

14. How many cubic millimeters constitute 1 cubic centimeter?

A. 1000

B. 2000

C. 3000

D. 4000

Answer: A

15. What is constitutes by 1000 cubic centimeters?

A. 1 cu. Decimeter

B. 2 cu. Decimeter

C. 3 cu. Decimeter

4. 5 cu. Decimeter

Answer: A

16. 1000 cubic decimetres constitute 1 cubic metre. How many metres are there in 1 cu. decametre?

A. 1000

B. 2000

C. 3000

D. 4000

Answer: A

17. How many angstroms are there in 1 nanometre?

A. 10

B. 12

C. 11

D. 13

Answer: A

18. How many yards are there in 1 sq. rood, polo or perch?

A. 304 1/2

B. 50472

C. 404 1/2

D. 604 1/2

Answer: A

19. 40 sq. roods make:

A. 1 rood

B. 3 rood

C. 2 rood

D. 4 rood

Answer: A

20. 1 foot consists of 12 inche

A. 3

B. 6

C. 4

D. 5

Ans.a

21. Sarsahi is a unit of:

A. Area

B. Volume

C. Length

D. Land Revenue

Answer: A

22. Field Map is basically a surveyed paper map at different scales depending upon village area, normally at a scale of 1″ =

A. 4 Karam

B.44 Karam

C. 45 Karam

D. 46 Karam

Answer: A

23. Mention the metres in 1 Kilometre?

A. 4 roods

B. 1 roods

C. 3 roods

D. 2 roods

Answer: A

24. Mention the metres in 1 Kilometre?

A.1000

B. 5000

C. 2000

D. 4000

25. How many furlongs make 1 mile?

A. 8

B. 7

C. 6

D.9

Answer: A

26. 1 fathom consists of 6 feet. How many fathoms make 1 cable length?

A. 100 fathoms

B. 200 fathoms

C. 300 fathoms

D. 400 fathoms

Answer: A

27. How many feet constitute 1 nautical mile?

A. 6080

B. 5080

C. 4080

D. 7080

Answer: A

28. 4840 sq. yards constitute 1 acre. How many acres make 1 sq. mile?

A.64 acres

B. 54 acres

C. 74 acres

D. None of these

Answer: A

29. How many cubic inches are there in 1 cubic foot ?

A. 1728 cubic inches

B. 1628 cubic inches

C. 1528 cubic inches

D. 1228 cubic inches

Answer: A

30. 1 rood, pole or perch consist constitute 1 chain ?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Answer: A

31. How many chains consitute of 1 furlong ?

A. 10 chains

B. 11 chains

C. 13 chains

D. 15 chains

Answer: A

32. What is Karam ?

A. Unit of length

B. Unit of volume

C. Unit of width

D. Unit of height

Answer: A

33. What is vemacular word which is used for acre ?

A. karam

B. kila

C. bigha

D. sarsahi

Answer: A

34. 27 cubic feet make 1 cubic yarD. How many cubic feet barrel ?

A. 3.8 cubic feet

B. 5.8 cubic feet

C. 4.8 cubic feet

D. 2.8 cubic feet

Answer: A

35. 1 karam is equal to how many

A. 5.5 feet

B. 2.5 feet

C. 3.5 feet

D. 4.5 feet

Answer: A

36. 11 marla is equal to how many sq. karams ?

A. 9 sq. karams

B. 1 sq. karams

C. 29 sq. karams

D. 39 sq. karams

Answer: A

37. 40 marlas is equal to how many

A. 2 kanaal

B. 1 kanaal

C. 3 kanaal

D. 4 kanaal

Answer: A

38. 1 keela is equal to how many kanaals ?

A. 8 kanaals

B. 5 kanaals

C. 6 kanaals

D. 9 kanaals

Answer: A

39. 1 marabba is equal to how many ?

A.15 keelas

B. 20 keelas

C. 25 keelas

D. 28 keelas

Answer: A

40. 1 hectare is equal to how many acres ?

A.4.47 acres

B. 3.47 acres

C. 5.47 acres

D. 2.47 acres

Answer: A

41. What is Bisa ?

A. One-twentieth of a bigha

B. One-twentieth of a ghumao

C. One-twentieth of a kanal

D. One-twentieth of a keela

Answer: A

42. What is Biswansi ?

A. One-twentieth of a biswa

B. Bachh

C. Bach and One-tenth of a biswa

D. None of these

Answer: A

43. 1 Bigha is equal to how many Square yards ?

A. 1008 Square Yards

B. 1208 Square Yards

C. 1308 Square Yards

D. 1408 Square Yards

Answer: A

44. 12 Biswas is equal to how many Kanaals ?

A. 1 kanaal

B. 2 kanaals

C. 3 kanaals

D. 4 kanaals

Answer: A

45. 1 acre is equal to how many kanaals ?

A. 8 kanaals

B. 6 kanaals

C. 10 kanaals

D.16 kanaals

Answer: A

46. 1 Bigha is equal to how many Biswas ?

A. 20 Biswas

B. 10 Biswas

C. 40 Biswas

D. 30 Biswas

Answer: A

47. 1 Biswa is equal to how many Square Yards ?

A. 50 Square Yards

B. 20 Square Yards

C. 30 Square Yards

D. 40 Square Yards

Answer: A

48. 1 acre is equal to how many Marlas ?

A. 160 Marlas

B. 180 Marlas

C. 150 Marlas

D. 140 Marlas

Answer: A

49. 1 Kanal is equal to how many Marlas ?

A. 20 Marlas

B. 40 Marlas

C. 25 Marlas

D. 60 Marlas

Answer: A

CULTIVATION OF VARIOUS RABI AND KHARIF CROPS1.The biennial crop is:

A. Paddy

B. Sugarbeet

C. Tobacco

D. Castor

Answer: B

2. Which variety of groundnut is spreading in nature :

A. T – 64

B. Kaushal

C. Amber

D. Chitra

Answer: C

3. Avarodhi variety of chickpea is resistant against disease of :

A. Rust

B. Blight

C. Wilt

D. Powdary mildew

Answer: C

4. UPAS 120 is a short duration variety of :

A. Gram

B. Wheat

C. Arhar

D. Soybean

Answer: C

5. Which paddy variety is specially recommended for usar soils :

A. Lakara

B. Madhukar

C. Mahsuri

D. Swarna

Answer: A

6. Which one is the scented variety of rice :

A. CSR – 10

B. N – 12

C. CSR – 13

D. T – 22A

Answer: B

7. The cash crop is :

A. Lentil

B. Paddy

C. Sugarcane

D. Mustard

Answer: C

8. The stimulant crop is :

A. Maize

B. Potato

C. Tobacco

D. Til

Answer: C

9. The cereal crop is :

A. Linseed

B. Wheat

C. Castor

D. Cowpea

Answer: B

10. The legume crop treated as oilseed crop is :

A. Chickpea

B. Groundnut

C. Til

D. Lathyrus

Answer: B

11. Which one is late sown variety of wheat :

A. UP 2003

B. HD 2329

C. K 9107

D. K 7903

Answer: D

12. The most suitable vaariety for late sown gram is :

A. Bahar

B. Amar

C. UPAS 120

D. Laxmi

Answer: B

13. The most suitable variety for late sown gram is :

A. K 850

B. KPG 59

C. KWR 108

D. Sadabahar

Answer: B

14. The scientific name of field pea is:

A. Pisum sativum var. arvense

B. Pisum sativum var. hortense

C. Pisum sativum var. leguminosarum
D. Pisum sativum var. esculentum
Answer: D

15. The scientific name of vegetable pea is:

A. Pisum sativum var. arvense
B. Pisum sativum var. hortense
C. Pisum sativum var. leguminosarum

D. Pisum sativum var. esculentum

Answer: B

16. The type of germination in field pea is called:
A. Hypogeal
B. Epigeal

C. Hypo- epigeal

D. Epi- hypogeal

Answer: A

17. Arhar (pigeonpea) commonly known as:
A. Red gram
B. Black gram

C. Bengal gram

D. Horse gram

Answer: A

18. The first most important Indian pulse crop is:
A. Chickpea
B. Pigeonpea

C. Cow pea

D. Field pea

Answer: A

19. The second most important Indian pulse crop is:

A. Chickpea
B. Pigeonpea
C. Cow pea

D. Field pea

Answer: B

20. The temporary roots in maize root system are:
A. Seminal roots
B. Aerial roots

C. Crown roots

D. Coronal roots

Answer: A

21. The pH range for successful cultivation of maize was started from:

A. 6.5-8.5

B. 7.5-8.5

C. 7.5-9.5
D. 5.5-7.5
Answer: D

22. The type of germination in mungbean is known as:
A. Epigeal
B. Hypogeal

C. Hypo-epigeal

D. Epi-hypogeal

Answer: A

23. The pH range suitable for soybean cultivation is:

A. 5.0-6.0

B. 7.0-8.5

C. 5.5-6.5
D. 6.0-7.5
Answer: D

24. Kayan sona is a:

A. Tall wheat

B. Triple gene dwarf
C. Single gene dwarf
D. Double gene dwarf

Answer: C

25. PBW 343 is the variety of:

A. Rice
B. Wheat
C. Barley

D. Oat

Answer: B

26. Jawahar is the variety of maize:
A. Composite
B. Open pollinated

C. Hybrid

D. Desi

Answer: A

27. Himalayan-123 is the variety of maize:

A. Composite

B. Open pollinated
C. Hybrid
D. Desi

Answer: C

28. Recently released hybrid sorghum variety for saline soil is:
A. CSH 29
B. CSH 19

C. CSH 9

D. CSH 1

Answer: A

29. Which of the following is a cash crop?

A. Potato

B. Tobacco

C. Cotton
D. All of these
Answer: D

30. Morden is the variety of:
A. Sunflower
B. Rapeseed and mustard

C. Castor

D. Linseed

Answer: A

31. Sunflower crop is grown in all seasons because of:

A. Determinate growth habit

B. Photosensitivity
C. Photo insensitivity
D. None of these

Answer: C

32. Which variety is released to oilseeds?

A. Janak
B. Varuna
C. Ganga-5

D. CSH 4

Answer: B

33. Which variety of the following is related to fibre crop?

A. Nalanda Sanni

B. Sonali

C. Mahalaxmi
D. All of these
Answer: D

34. Which of the following is commonly used to green manuring?

A. Potato

B. Dhaincha

C. Green gram
D. Both b and c
Answer: D

35. The root emerging from a sugarcane sett are known as:
A. Sett roots
B. Shoot roots

C. Primary roots

D. Secondary roots

Answer: A

36. The inflorescence of sugarcane is called a:

A. Spike
B. Arrow
C. Tassel

D. Panicle

Answer: B

37. Sugarcane is a:

A. Vegetable crop

B. Forge crop

C. Tuber crop
D. Sugar crop
Answer: D

38. Sugarbeet is a:
A. Annual plant
B. Biennial plant

C. Perennial plant

D. None of these

Answer: A

39. The sucrose found in sugar beet:

A. Stem

B. Leaves

C. Roots
D. Inflorescence
Answer: D

40. Sugarbeet is grown during:
A. Rabi
B. Kharif

C. Zaid

D. Rabi and Kharif

Answer: A

41. Sunflower is sown in:

A. Rabi season

B. Kharif season

C. Zaid season
D. All the seasons
Answer: D

42. During Kharif season sunflower takes days to mature:
A. 80-90
B. 90-100

C. 100-110

D. 100-150

Answer: A

43. The optimum pH range for sunflower is:

A. 5.5-7.5
B. 6.5-8.5
C. 7.5-9.5

D. 7.0-9.0

Answer: B

44. The best pH range for jute cultivation is:

A. 5.0-6.5
B. 6.0-7.0
C. 7.0-8.5

D. 8.0-9.5

Answer: B

45. Normally tobacco crop is grown in which season:
A. Rabi
B. Kharif

C. Summer

D. Spring

Answer: A

46. In Karnataka tobacco crop is grown in which season:

A. Rabi
B. Kharif
C. Summer

D. Spring

Answer: B

47. Autumn rice in W.B. is known as:
A. Asu
B. Mun

C. Boro

D. Aman

Answer: A

48. Spring rice in W.B. is known as:

A. Asu

B. Mun

C. Boro
D. Aman
Answer: D

49. Kharif rice in W.B. is known as:

A. Asu

B. Mun
C. Boro
D. Aman

Answer: C

50. Aromatic grasses belong to the family of:

A. Gramineae
B. Poaceae
C. Leguminoceae

D. Tiliaceae

Answer: B

51. Which species of sugarcane is referred as noble cane?

A. Saccharum harberi
B. Saccharum officinarum
C. Saccharum spontanium

D. Saccharum sinense

Answer: B

52. Which crop is grown in utera cultivation:

A. Gram
B. Lentil
C. Pea

D. Sorghum

Answer: B

53. Which crop is not suitable for green manuring?
A. Berseen
B. Moong

C. Sanai

D. Dhainc

Answer: A

54. Varuna is a variety of:
A. Indian mustard
B. Rape seed

C. Black sarson

D. Brown sarson

Answer: A

55. Kiran is a variety of:

A. Brassica juncia

B. Brassica napus

C. Brassica carinata

D. Brassica compestris

Answer: C

MCQ on Agriculture class 10 online test| Agriculture mcq class 1056. Horse gram is also known as:

A. Chickpea

B. Pigeonpea

C. Mungbean

D. Sword bean

Answer: A

57. Arkel is a variety of:

A. Groundnut

B. Arhar

C. Pea

D. Toria

Answer: C

58. The crop grown in all the three seasons under UP conditions is:

A. Paddy

B. Wheat

C. Sunflower

D. Groundnut

Answer: C

59. The crop sown in the month of July is called:

A. Summer season crop

B. Kharif season crop

C. Rabi season crop

D. Spring season crop

Answer: B

60. Which of the following crop fixes nitrogen?

A. Alfalfa

B. Red clover

C. Cowpea

D. All of these

Answer: D

61. Which crop is not fixes nitrogen?

A. Alfalfa

B. Red clover

C. Cowpea

D. Rajmas

Answer: D

62. Pulses fit well in cropping system as they are:

A. Short duration crops

B. Disease-resistant crops

C. Long duration crops

D. Moisture stress resistant crops

Answer: A

63. Sugarcane is a:

A. Cash crop

B. Trap crop

C. Cover crop

D. None of these

Answer: A

64. Which one is not the variety of American cotton?

A. Sujata

B. Digvijaya

C. Laxmi

D. Mahalaxmi

Answer: B

65. Which one is the species of American cotton?

A. Gossypium hirsutum

B. Gossypium borbadence

C. Both of these

D. None of these

Answer: C

66. Brassica compestris is known as:

A. Sarson

B. Toria

C. Mustard

D. Taramira

Answer: A

67. The botanical name of mustard is:

A. Brassica compestris

B. Brassica napus

C. Brassica juncea

D. None of these

Answer: C

68. Kranti is the variety of:

A. Mustard

B. Sarson

C. Toria

D. Taramira

Answer: A

69. The word Fuzz refers to:

A. Course fibre

B. Fine fibre

C. Jute fibre

D. Sanai fibre

Answer: B

70. Major constitute is of cotton fibre:

A. Fat

B. Lignin

C. Cellulose

D. Protein

Answer: C

71. Nicotine content in chewing tobacco is:

A. 1-2%

B. 3-4%

C. 5-6%

D. 8-9%

Answer: D

Agriculture class 10 mcq online test | Agriculture class 10 mcq with answers72. Nicotine content in cigarette tobacco is:

A. 1-2%

B. 3-4%

C. 5-6%

D. 8-9%

Answer: A

73. Nicotine content in cigar tobacco is:

A. 1-2%

B. 3-4%

C. 5-6%

D. 6-7%

Answer: D

74. Nicotine content in burley tobacco is:

A. 1-2%

B. 3-4%

C. 5-6%

D. 8-9%

Answer: B

75. Nicotine content in bidi tobacco is:

A. 1-2%

B. 3-4%

C. 5-6%

D. 8-9%

Answer: C

76. Which is as inset trap crop:

A. Paddy

B. Arhar

C. Bhindi

D. Potato

Answer: C

77. First dwarf variety of rice developed in India is:

A. Jaya

B. Prasad

C. PD-4

D. None of these

Answer: A

78. Aroma in scented rice is due to the presence of:

A. 1 Acetyle- 1 pyralin

B. 2 Acetyle- 1 pyralin

C. 1 Acetyle- 2 pyralin

D. 2 Acetyle- 2 pyralin

Answer: B

79. Recently released Basmati variety of rice is:

A. Vasumati

B. Pusa- suganda-2

C. Pusa- suganda-3

D. All the above

Answer: D

80. In North India, maize crop is mainly sown in:

A. Kharif

B. Rabi

C. Spring

D. Rabi and Kharif

Answer: A

81. Which one is the vegetable type variety of soybean?

A. Willomel

B. Green soya

C. Imperical

D. All of these

Answer: A

mcq on agriculture class 10 | mcq of agriculture class 10 | class 10 geography chapter 4 mcq82. Pungency of mustard oil is caused by presence of:

A. Amino acid

B. Erucic acid

C. Glucosinolates

D. None of these

Answer: C

83. Which one is a multicut variety of sorghum?

A. UP Chari-1

B. Pant Chari-3

C. MP Chari

D. Pusa Chari-

Answer: C

84. Which one is the dual purpose variety of sorghum?

A. CSV- 15

B. Pant Chari-5

C. CSH-13 R

D. All the above

Answer: D

85. Crude protein content in Hybrid Napier grass is:

A. 5.2%

B. 10.2%

C. 14.2%

D. 18.3%

Answer: B

86. Hybrid napier is a cross of:

A. Sorghum X Bajra

B. Bajra X Napier

C. Napier X Sudan grass

D. Napier X Sorghuum

Answer: B

87. Napier grass is multiples through:

A. Seed

B. Stem

C. Root

D. Both b and c

Answer: D

88. Pennisetum pedicellatum is a botanical name of:

A. Napier grass

B. Dinanath grass

C. Sudan grass

D. Phulva grass

Answer: C

89. Which one is the blast resistant variety of rice?

A. Pant Dhan 4

B. Govind

C. Jaya

D. All of these

Answer: D

90. Which one is not the scented variety of rice?

A. T – 3

B. Basmati – 1

C. N – 12

D. T – 23

Answer: D

91. Will resistant variety of gram is:

A. JG – 315

B. VG – 244

C. Pusa – 212

D. All of these

Answer: A

92. Which one is not the late maturing variety of gram?

A. Radhey

B. Pant G 114

C. Avrodhi

D. Pusa 372

Answer: C

93. Which crop is grown in Rabi season?

A. Okra

B. Pea

C. Potato

D. Both b and c

Answer: D

94. Which of the following is not a kabuli gram variety?

A. L – 550

B. Pusa 267

C. Pragati

D. All of these

Answer: D

95. Which of the following is not a late maturing kabuli gram variety?

A. L – 550

B. Pusa 267

C. Phule G0517

D. All of these

Answer: C

96. Which of the following is a gram variety lodging tolerant is?

A. Pusa 256

B. Sadbhavna

C. DCP 92-3

D. All of these

Answer: C

97. Which of the following is not a pea variety?

A. Shikha

B. Sapna

C. Swati

D. Mallika

Answer: D

agriculture class 10 1 mark questions | agriculture mcq pdf | agriculture multiple choice questions and answers98. Which of the following is a lentil variety?

A. Mallika

B. K – 75

C. Priya

D. All of these

Answer: D

99. Which of the following variet of pea is suitable for mountain agriculture?

A. VL Matar 3

B. VL Ageti Matar 7

C. Vivek Matar

D. All of these

Answer: D

100. Which one is not a spreading type variety of groundnut?

A. Jyoti

B. Jawahar 2

C. T-32

D. None of these

Answer: D

101. Kadiri-3 is the variety of:

A. Groundnut

B. Pea

C. Lentil

D. Sesamum

Answer: A

102. Pragati is a varity of:

A. Pigeonpea

B. Gram

C. Pea

D. Lentil

Answer: B

103. Day neutal crop is:

A. Rice

B. Wheat

C. Sunflower

D. All of these

Answer: C

104. Which one of the bunching type variety of ground nut?

A. T-25

B. T-28

C. T-33

D. T-99

Answer: C

105. Which one is the first dwarf variety of rice in India?

A. IR-8

B. Balu

C. Jaya

D. Ratna

Answer: C

106. Specific leaf weight is equal to:

A. Leaf weight/ leaf area

B. Leaf weight/ plant weight

C. Plant weight/ leaf weight

D. None of these

Answer: B

107. Which one is the single cut variety of oat?

A. Kent

B. OS-6

C. OS-7

D. None of these

Answer: D

108. What is the economic part of poppy?

A. Root

B. Stem

C. Capsule

D. Leaves

Answer: C

109. The recommended variety of pigeonpea wheat cropping system is:

A. T7

B. T17

C. Bahar

D. UPAS 120

Answer: D

110. Parodovic is the variety of:

A. Soyabean

B. Sunflower

C. Sugarcane

D. Sesame

Answer: B

111. Wheat variety suitable for rainfed areas is:

A. HD 2329

B. HD 2285

C. Lok 1

D. PBW 343

Answer: C

112. ICPL 187 is a variety of:

A. Chickpea

B. Pigeonpea

C. Cowpea

D. Lentil

Answer: B

113. Gauri, Sweta and Versha are newly released varieties of:

A. Rice

B. Hybrid rice

C. Maize

D. Sorghum

Answer: A

114. Pusa RH 10, HRI-120, PHV 71 and APHR are newly released hybrid varieties of:

A. Rice

B. Hybrid rice

C. Maize

D. Sorghum

Answer: A

115. Pusa hybrid-1, Shaktiman-1 and Shaktiman-2 varieties of maize are rich in:

A. Protein

B. Fat

C. Carbohydrates

D. Starch

Answer: A

116. Kanchan (NLS 4) is a prominent variet of tobacco for:

A. Northern light soil

B. Southern light soil

C. Black soil

D. All of these

Answer: A

117. Hema and Gauthami are prominent varieties of tobacco for:

A. Northern light soil

B. Southern light soil

C. Black soil

D. All of these

Answer: C

118. Anand 119 (A-119) is a prominent variety is:

A. Bidi

B. Flue cured variety

C. Cigar

D. Chewing

Answer: A

119. Gujarat tobacco 9 (GT9) is a prominent variety is:

A. Bidi

B. Flue cured variety

C. Cigar

D. Chewing

Answer: A

120. Manasi is recently released chewing tobacco variety of:

A. Motihari

B. Jati

C. Both of these

D. None of these

Answer: B

121. Torsa is recently released chewing tobacco variety of:

A. Motihari

B. Jati

C. Both of these

D. None of these

Answer: A

122. Dharla is a chewing tobacco variety of:

A. Hemti (Late type)

B. Bitri (Early type)

C. Both of these

D. None of these

Answer: A

123. Vijay, Amber, Sona and Kisan is composite varieties of:

A. Wheat

B. Maize

C. Rice

D. Jowar

Answer: B

124. Salt tolerant barley varieties are:

A. Amber

B. Jyoti

C. Azad

D. All of these

Answer: D

125. 6 rows tolerant barley varieties are:

A. C 138

B. PL 56

C. C 164

D. All of these

Answer: D

126. Which barley varieties are most suited for malt purposes:

A. Amber

B. Jyoti

C. Azad

D. All of these

Answer: A

127. Huskless barley varieties are:

A. Karan-19

B. Ratna

C. Amber

D. All of these

Answer: A

128. Dual purpose and high yielding varieties of Bajra is:

A. PCB 164

B. BJ 104

C. BK 560

D. HB 68

Answer: A

129. Indaf-1, Indaf-5 and sharda are important varieties of:

A. Finger millet (Ragi)

B. Proso millet (cheena)

C. Bernyard millet (Sawan)

D. Kodon millet (Kodon)

Answer: A

130. CO1, MS 4872, MS 4884 and Bhavna are important varieties of:

A. Finger millet (Ragi)

B. Proso millet (cheena)

C. Bernyard millet (Sawan)

D. Kodon millet (Kodon)

Answer: B

131. ISC 700, ISC 701, Pratap Kangni 1 and Nischal are important varieties of:

A. Finger millet (Ragi)

B. Proso millet (cheena)

C. Foxtail millet (Kukum)

D. Kodon millet (Kodon)

Answer: C

132. UP 319 is a variety of:

A. Paddy

B. Wheat

C. Jowar

D. Bajra

Answer: B

133. Niwas 1, Dindori73, Pali and JK 76 are important varieties of:

A. Finger millet (Ragi)

B. Proso millet (cheena)

C. Bernyard millet (Sawan)

D. Kodon millet (Kodon)

Answer: D

134. Anurag, Chandan, IPM 149 and IPM 151 are important varieties of:

A. A. Finger millet (Ragi)

B. Proso millet (cheena)

C. Bernyard millet (Sawan)

D. Kodon millet (Kodon)

Answer: C

135. Bragg, Lee, Clark 63 and improved pelicone are important varieties of:

A. Soyabean

B. Wheat

C. Sunflower

D. Sefflower

Answer: A

136. Shilajeet, Ankur, Alankar and Gaurav are important varieties of:

A. Soyabean

B. Wheat

C. Sunflower

D. Sefflower

Answer: A

137. Sonali, Sabujsona, Shyamli, Reshma, Padma and Baldev are important varieties of which jute species:

A. Corchorus antichorous

B. Corchorus acutangulus

C. Corchorus capsularis

D. Corchorus olitoris

Answer: C

138. Which one is barley variety:

A. Sonalika

B. Naveen

C. Azad

D. Sona

Answer: C

139. Basudev, Naveen, Mahadev, Savitri and Rabti are important varieties of which jute species:

A. Corchorus antichorous

B. Corchorus acutangulus

C. Corchorus capsularis

D. Corchorus olitoris

Answer: D

140. Which one is a oat variety:

A. Sonalika

B. Naveen

C. Azad

D. Kent

Answer: D

141. Which of the following variety are related to oilseeds?

A.CSH 4

B. Janak

C. Ganga 5

D. Varuna

Answer: D

142. Rajkoo is a variety of:

A. Paddy

B. Wheat

C. Jowar

D. Bajra

Answer: D

143. Which wheat variety is suitable for sodic soil:

A. K-68

B. K 8027

C. HP 1102

D. Raj 3077

Answer: D

144. Chickpea variety is suitable for sodic soil is:

A. Karnal Chana

B. DCP 92-3

C. KWR 108

D. JG 315

Answer: A

145. Which variety of arhar is suitable for double cropping system:

A. Bahar

B. Type 7

C. Type 17

D. UPAS 120

Answer: D

146. Chandra, TMV 3, Type 28 and C 501 are important varieties of groundnut are:

A. Spreading Type

B. Bunch type

C. Semi spreading type

D. None of these

Answer: A

147. TMV1, TMV2, TMV9, Jyoti and Kuber are important varieties of groundnut are:

A. Spreading Type

B. Bunch type

C. Semi spreading type

D. None of these

Answer: B

148. Sangam, Bhawani and Shivani are important varieties of:

A. Toria

B. Yellow sarson

C. Brown sarson

D. Rai or raya

Answer: A

149. K88, Pusa Karishma and Pusa Bahar are important varieties of:

A. Toria

B. Yellow sarson

C. Brown sarson

D. None of these

Answer: B

150. Pusa Kalyani, Sulpha, BS 70 and BSH1 are important varieties of:

A. Toria

B. Yellow sarson

C. Brown sarson

D. None of these

Answer: C

151. Sita, Varuna, Rohini, Vardan, Shekhar, Prakash, Pusa Jai Kisan and Vaibhav are important varieties of:

A. Toria

B. Yellow sarson

C. Brown sarson

D. Rai or Raya

Answer: D

152. Japani rape, Chinese rape, FS 9002 and FS 908 are important varieties of:

A. Toria

B. Yellow sarson

C. Brown sarson

D. Rai or Raya

Answer: C

153. Pusa aghani and NRCDR 02 are important varieties of rai for:

A. Normal sowing

B. Early sowing

C. Late sowing

D. None of these

Answer: B

154. DRSF 108, UPS 2, UPS 5 and Tara are important varieties of:

A. Sunflower

B. Safflower

C. Maize

D. Sorghum

Answer: A

155. KBSH1, Jwala mukhi, Sungene 85, Pro sun09 are important varieties of sunflower of:

A. Hybrid

B. Deshi

C. Composite

D. None of these

Answer: A

156. Chambal, Sweta, Shubhra, Neelam are important varieties of:

A. Linseed

B. Lentil

C. Mustard

D. Sunflower

Answer: A

157. Gaurav, Jeevan, Nagarkot and Parvati are important dual purpose varieties of:

A. Linseed

B. Lentil

C. Mustard

D. Sunflower

Answer: A

158. Aruna, Bhagya, Soubhagya, Jyoti and Gauch 1 are important dual propose varieties of:

A. Linseed

B. Lentil

C. Mustard

D. Castor

Answer: D

159. Chandana, Prachi, Gauri, Pratap and Madhvi are important varieties of:

A. Linseed

B. Sesame

C. Mustard

D. Sunflower

Answer: B

160. Type 65, Malviya305, Type56, Type9 are important varieties of:

A. Linseed

B. Safflower

C. Mustard

D. Sunflower

Answer: B

161. Phule G95311, Jawahar Chana-1, KAK-2, Chamtkar, Ujjawala and Dhawla are important varieties of:

A. Desi Chickpea

B. Kabuli Chickpea

C. Pigeonpea

D. Lentil

Answer: B

162. Anvita, RSG 963, Phule G12 and PBG 3 are important varieties of:

 A. Desi Chickpea

B. Kabuli Chickpea

C. Pigeonpea

D. Lentil

Answer: A

163. Newly released of lathyrus which contains less toxic substances is:

A. Ratan

B. B-1

C. Pusa 24

D. Nirma

Answer: A

164. Ujjawala and Dhawla are newly released varieties of:

A. Bold seeded desi chickpea

B. Small seeded desi chickpea

C. Bold seeded kabuli chickpea

D. Small seeded kabuli chickpea

Answer: C

165. KPG 59 (Udai) variety of desi chickpea is recommended for:

A. Early sown conditions

B. Late sown conditions

C. Salt affected soils

D. None of these

Answer: B

166. UPAS 120, Manak, Pragati and Jagrati  are important varieties pigeonpea of:

A. Early maturing

B. Medium maturing

C. Late maturing

D. None of these

Answer: A

167. Malviya arhar 3, Maruti, Asha and BSMR 736 are important varieties pigeonpea of:

A. Early maturing

B. Medium maturing

C. Late maturing

D. None of these

Answer: B

168. Bahar, Narendra arhar-1, Amar, Azad and Malviya Chamatkar are important varieties of pigeonpea is:

A. Early maturing

B. Medium maturing

C. Late maturing

D. None of these

Answer: C

169. Meha, Samrat, HUM16, COGG 912 and HUM 12 are important varieties of:

A. Mungbean

B. Urdbean

C. Pigeonpea

D. Cowpea

Answer: A

170. Uttara, KU 96-3, NDU 99-2, KU 300 and Barkha are important varieties of:

A. Mungbean

B. Urdbean

C. Pigeonpea

D. Cowpea

Answer: B

171. Priya, Sheri, Noori, Narendra masor-1 and Garima are important varieties of lentil of:

A. Small seeded

B. Medium seeded

C. Bold seeded

D. None of these

Answer: C

172. Pant masoor 406, Pant masoor 4, Pant masoor 639, Ranjan and Asha are important varieties of lentil of:

A. Small seeded

B. Medium seeded

C. Bold seeded

D. None of these

Answer: A

173. IPFD 1-10, IPFD 99-13, Jayanti, KPMR 522 and KPMR 400 are important varieties of:

A. Fieldpea

B. Cowpea

C. Chickpea

D. Pigeonpea

Answer: A

174. Dual purpose varieties of Fieldpea is:

A. Uttara

B. Shikha

C. Jayanti

D. Alankar

Answer: C

175. Arkil, Early December, Early Bejor and Bonville are important varieties of:

A. Fieldpea

B. Garden pea

C. Chickpea

D. Pigeonpea

Answer: B

176. Containder, Mizoram local, Naga local, Meghalaya local and Local purple pod are important varieties of:

A. French bean

B. Rice bean

C. Mung bean

D. Urd bean

Answer: A

177. PDR 14, HUR 15, HUR 137, IIPR 96-4 and Utkarsh are important varieties of:

A. French bean

B. Rice bean

C. Mung bean

D. Urd bean

Answer: A

178. Pusa barsati, Pusa rituraj, Gomti and FS 68 are important varieties of:

A. Pigeonpea

B. Cowpea

C. Chickpea

D. Field pea

Answer: B

179. HFO 114, UPO 94 and Bundel Jai 851 are important varieties of:

A. Berseem

B. Oat

C. Lucern

D. None of these

Answer: B

180. Rambler, Sirsa Type 9, Anand 2, NDRI Selection 1 and Selection 244 are important varieties of:

A. Cowpea

B. Oat

C. Berseem

D. Lucern

Answer: D

181. MP Chari, Pusa chari and J69 are important varieties of:

A. Single cut

B. Two cut

C. Multi cut

D. None of these

Answer: C

182. Reo, Pusa chari2, Pusa chari6 and Haryana chari are important varieties of:

A. Single cut

B. Two cut

C. Multi cut

D. None of these

Answer: A

183. African tall is a important variety of:

A. Chari

B. Fodder Maize

C. Bajra

D. None of these

Answer: B

184. Improved chari is a important variety of:

A. Chari

B. Maize

C. Bajra

D. Teosinte

Answer: D

185. FOS 217, Pusa sona and Durgapura safed are important varieties of:

A. Cluster bean

B. Rice bean

C. Mung bean

D. Urd bean

Answer: A

186. Hamli, Gatton, Sigor, Nchise and Kingrach are important varieties of:

A. Guinea grass

B. Sudan grass

C. Para grass

D. Napier grass

Answer: A

187. Wheeler, Sweet sudan, Tift sudan and 59-3 are important varieties of:

A. Guinea grass

B. Sudan grass

C. Para grass

D. Napier grass

Answer: B

188.  Pusa Giant and NB 21 are important varieties of: A. Guinea grass

B. Sudan grass

C. Para grass

D. Napier grass

Answer: D

189. IGFRI 2808, PP10, PP15, JP12, Pusa3, Pusa38, PP47, IGFRI2-2-2 and IGFRI 32-11 are important varieties of:

A. Guinea grass

B. Sudan grass

C. Para grass

D. Napier grass

Answer: C

190. Red color potato varieties are:

A. Kufri Sinduri

B. Kufri Lalima

C. Kufri Kisan

D. All of these

Answer: D

191. Potato varieties are suitable for chips making:

A. Chipsona-1

B. Chipsona-2

C. Both of these

D. None of these

Answer: C

192. Which variety of sugarcane is known as wonder cane of North India:

A. CO1148

B. COS 767

C. CO91010

D. CO87044

Answer: A

193. BO 91, CO 740 and CO 453 sugarcane varieties are suitable for:

A. Sodic soils

B. Waterlogged conditions

C. Dryland conditions

D. Highest sucrose ccontent

Answer: A

194. CO 1007, CO 1157, CO 785, CO 975, BO91, COS 8118 sugarcane varieties are suitable for:

A. Sodic soils

B. Waterlogged conditions

C. Dryland conditions

D. Highest sucrose ccontent

Answer: B

195. CO 421, CO 449, COS 510 and COL 8001 sugarcane varieties are suitable for:

A. Sodic soils

B. Waterlogged conditions

C. Dryland conditions

D. Highest sucrose ccontent

Answer: C

196. CO 775, COL 7901, COL 7810 and CCOS 510 sugarcane varieties are suitable for:

A. Sodic soils

B. Waterlogged conditions

C. Dryland conditions

D. Highest sucrose ccontent

Answer: D

197. BO 17 and BO32 sugarcane varieties are suitable for:

A. Khader areas of rivers

B. Waterlogged conditions

C. Dryland conditions

D. Highest sucrose content

Answer: A

198. CO740, CCOS510, COL8504, COS8207 and COS8016 sugarcane varieties are suitable for:

A. Rotooning

B. Waterlogged conditions

C. Dryland conditions

D. Early maturing high yielding variety of Penninsular region

Answer: A

199. CO 94008(Shyama) sugarcane variety is suitable for:

A. Rotooning

B. Waterlogged conditions

C. Dryland conditions

D. Early maturing high yielding variety of Penninsular region

Answer: D

200. Ramonskaya 60, IISR composite1, LS6, Pant S10, Moribo and Magnapoly are important varieties of:

A. Sugarbeet

B. Sugarcane

C. Jute

D. Cotton

Answer: A

Agriculture Objective Questions and Answers Pdf Download