300+ TOP AIR POLLUTION MCQs and Answers Online Quiz

Air Pollution Multiple Choice Questions

1. What is the residence time (average time a particle is active in a given system) of carbon monoxide?
A. 11-15 years
B. 0.1-0.3 years
C. 0.5 years
D. Few minutes

Answer: 0.1-0.3 years

2. What type of precautions will be taken to survive when ozone level is high?
A. Drive less
B. Stay hydrated
C. Avoid using gas powered engines
D. All of the above

Answer: All of the above

3. Secondary air pollutant is
A. Ozone
B. Carbon monoxide
C. Nitrogen Dioxide
D. Sulphur dioxide

Answer: Ozone

4. SMOG is derived from
A. Smoke
B. Fog
C. Both A and B
D. Only A

Answer: Both A and B

5. Proportion of CO consumption consists of basic components:
A. The leaf boundary layer
B. The stomata
C. Radiation exchange
D. All of Above

Answer: All of Above

6. What is Air Quality Index?
A. It tells about the sound pollution
B. It measures air pollution mainly sulphur content in the air
C. It measures ozone levels in your area
D. It checks the colour of the air

Answer: It measures ozone levels in your area

7. Which of the following is an organic gas?
A. Hydrocarbons
B. Aldehydes
C Ketones
D Ammonia

Answer: Ammonia

8. Which of the following leads to a disease called broncho spasm?
A. SO2
B. SO3
C. SO4
D. CO2

Answer: SO3

9. Which of the following gases has the highest affinity for blood haemoglobin?
A. Carbon dioxide
B. Oxygen
C. Carbon monoxide
D. Nitrogen

Answer: Carbon monoxide

10. Which is/are the most significant air-borne allergen(s)?
A. Fungi
B. Pollen
C. Soot
D. All of the mentioned

Answer: Pollen

11. Which of the following is responsible for turning yellow Taj Mahal?
A. Nitrogen dioxide
B. Sulphur
C. Chlorine
D. Sulphur dioxide

Answer: Sulphur dioxide

12. The boiler flue gas is source of
A. HCl
B. NO
C. HF
D. Volatile organic compounds

Answer: NO

13. The threshold concentration of sulphur dioxide in any industrial activity should not be permitted beyond
A. 2ppm
B. 3ppm
C. 4ppm
D. 5ppm

Answer: 5ppm

14. Ozone is formed in the upper atmosphere by a photochemical reaction with
A. Ultra violet solar radiation
B. Infra red radiation
C. Visible light
D. All of the above

Answer: Ultra violet solar radiation

15. The major contributor of Carbon monoxide is
A. Motor vehicle
B. Industrial processes
C. Stationary fuel combustion
D. None of the above

Answer: Motor vehicle

16. The maximum size of fly ash is
A. 1μm
B. 100μm
C. 1000μm
D. 10μm

Answer: 1000μm

17. Which gas is mainly produced due to incomplete burning of wood?
A. CO
B. SO2
C. NO2
D. NO3

Answer: CO

18. At what concentration can the taste and smell of sulphur dioxide be detected?
A. 1000-2000ppm
B. 11-30ppm
C. 500-700ppm
D. 0.1-0.3ppm

Answer: 0.1-0.3ppm

19. Which of the following are sources to fluorine air pollution?
A. Coal combustion
B. Steel industries
C. Phosphate fertiliser manufacturing
D. All of the mentioned

Answer: All of the mentioned

20. Which is the largest source for production of nitrous oxide?
A. Chemical industry
B. Fertiliser industry
C. Fossil fuel combustion
D. Bacterial action

Answer: Bacterial action

21. Which is the major source for sulphur dioxide?
A. Volcanic eruptions
B. Coal and crude oil combustion
C. Burning of petrol
D. Sewage treatment process

Answer: Coal and crude oil combustion

22. Which of the following is a source for boron air pollution?
A. Rockets and jets
B. Automobiles
C. Soap industries
D. Refrigerants

Answer: Refrigerants

23. Which are the sources of arsenic pollution?
A. Coal and petroleum
B. Detergents and pesticides
C. Mine tailings
D. All of the mentioned

Answer: All of the mentioned

24. X ray films are a source of which of the following gas?
A. SO2
B. CO2
C. NO2
D. SO3

Answer: NO2

25. The minimum size of smoke particle is
A. 0.2μm
B. 1μm
C. 0.8μm
D. 0.5μm

Answer: 0.5μm

26. Which of the following is a secondary air pollutant?
A. SPM
B. PAN
C. SO2
D. NO2

Answer: PAN

27. The permissible concentration of PM 10 in the air is
A. 60μg/m3
B. 40μg/m3
C. 50μg/m3
D. 20μg/m3

Answer: 60μg/m3

28. Which of the following is/are inorganic gas (es)?
A. Carbon monoxide
B. Hydrogen sulphide
C. Chlorine
D. All of the above

Answer: All of the above

29. The threshold limit of benzene is
A. 15ppm
B. 20ppm
C. 25ppm
D. 30ppm

Answer: 25ppm

30. Variety of life forms, expressed as a number of species in an area, known as
A. Biodiversity
B. Ecological Diversity
C. Ecosystem
D. All of Above

Answer: Biodiversity

31. ‘Ozone’ in stratosphere absorbs harmful
A. Dust particles
B. Radiations
C. Fumes
D. Air Pollutants

Answer: Radiations

32. Which of the following is the major photochemical smog?
A. Peroxyl acetyl nitrate
B. Smog
C. Hydrogen peroxide
D. Chlorofluorocarbon

Answer: Chlorofluorocarbon

33. Which of the following diseases are caused by the smog? (i)Rickets (ii)Throat Cancer (iii)Skin Cancer (iv)Breathing Problem Options are:
A. Both (i) and (ii)
B. Both (iii) and (iv)
C. (i), (ii) and (iii)
D. (i), (ii) and (iv)

Answer: (i), (ii) and (iv)

34. Excess of fluoride in drinking water causes:
A. Lung disease
B. Intestinal infection
C. Fluorosis
D. All of the above

Answer: Fluorosis

35. SMOG is caused due to:
A. Emissions from vehicles
B. From incinerators
C. Oil paints
D. All of the above

Answer: All of the above

36. Affinity of hemoglobin for CO is two hundred times more considerable than
A. O2
B. CO2
C. Sox
D. Nox

Answer: O2

37. Major source of emissions in a motor vehicle: crackcase, carburettors, fuel tank and
A. Crackcase
B. Fuel tank
C. The engine exhaust
D. All of above

Answer: All of above

38. Which of the following is used as antiknock compound in gasoline?
A. tetramethyl lead
B. tetraethyl lead
C. trimethyl lead
D. triethyl lead

Answer: tetraethyl lead

39. The list of industrial sources of air pollution and their emissions are given. Match the following.
A. Ammonia 1. Carbon monoxide
B. Plating 2. Particulates
C. Fertilizers 3. Metal fumes
The correct order is
A. A-1, B-2, C-3
B. A-3, B-2, C-1
C. A-1, B-3, C-2
D. A-3, B-1, C-2

Answer: A-1, B-3, C-2

40. The principal source of volatile organics (Hydrocarbons) is
A. Transportation
B. Industrial processes
C. Stationary fuel combustion
D. Volcanoes

Answer: Industrial processes

41. The function of automobile catalytic converter is to control emissions of
A. carbon dioxide and hydrogen
B. carbon monoxide and hydrogen
C. carbon monoxide and carbon dioxide
D. carbon monoxide and nitrogen dioxide

Answer: carbon monoxide and hydrogen

42. Ozone of found in
A. Mesosphere
B. Ionosphere
C. Stratosphere
D. Exosphere

Answer: Stratosphere

43. Which of the following is involved in production of carboxy haemoglobin?
A. CO
B. SO2
C. NO2
D. NO3

Answer: CO

44. Which of the following is a liquid form of aerosol?
A. Fume
B. Dust
C. Mist
D. Smoke

Answer: Mist

45. According to EPA of USA, the following is not one of the six major pollutants?
A. Ozone
B. Carbon monoxide
C. Nitrogen oxides
D. Carbon di-oxide

Answer: Carbon di-oxide

46. The Pollution Standard Index (PSI) scale has span from
A. 0-200
B. 0-300
C. 0-400
D. 0-500

Answer: 0-500

47. Fugitive emissions consist of
A. Street dust
B. Dust from construction activities
C. Dust from farm cultivation
D. All of the above

Answer: All of the above

48. Which of the following is a fermentation product of molasses?
A. Methanol
B. Formaldeyde
C. Ammonia
D. Acetone

Answer: Acetone

49. Who had coined the term SMOG?
A. Dr. Henry Antoine
B. Stephen Hawking
C. Nicolaus Copernicus
D. Nikola Tesla

Answer: Dr. Henry Antoine

50. What is the residence time (average time a particle is active in a given system) of carbon monoxide?
A. 11-15 years
B. 0.1-0.3 years
C. 0.5 years
D. Few minutes

Answer: 0.1-0.3 years

Air Pollution Objective Questions with Answers Pdf Download