300+ TOP Alcoholic Beverages MCQs and Answers Exam Quiz

Alcoholic Beverages Multiple Choice Questions

1. Ethyl alchol evaporates at ——- degree centigrade
Answer: 78.5°C

2. Rum is distilled from
Answer: Molasses

3. The major three Champagne grapes are:
Answer: Pinot noir, Pinot meunier & Chardonnay

4. Champagne made out of only white grapes known as
Answer: Blanc de Blanc

5. What is the famous sparkling wine of Spain
Answer: Cava

6. Asti Spumante is what
Answer: Italian sparkling wine

7. The person who makes Champagne from his own grapes is mentioned in the label as
Answer: RM – Recoltant Manipulant

8. The deep curve at the bottom of the Champagne bottle is
Answer: Punt

9. The string of bubbles found inside a Champagne bottle is known as
Answer: Mousse

10. Port is what
Answer: Sweet fortified Wine

11. Tall buildings with high arced ceiling used to manufacture Sherry is known as
Answer: Bodega

12. The colour Campari is
Answer: Red

13. Suze is what
Answer: Bright yellow colour bitter from France flavoured with gentian and herbs

14. Irish Whisky is pot distilled how many times
Answer: Thrice

15. Canadian Whisky is matured for ——- years
Answer: 3 years

16. The major grapes varities used to manufacture Cognac is known as
Answer: St. emilion (ugmi blanc)

17. Cognac with VSOP label indicates wood aging of minimum —– years.
Answer: 4& ½ years

18. Gin is the national drink of
Answer: Holland

19. Rum along with water is known as
Answer: Grog

20. Some Vodka are flavoured with ———– which gives them light green colour and naughty aroma.
Answer: Zubrowka grass.

21. The famous grey goose Voka is from which county
Answer: France

22. The very famous Voka from England is known as
Answer: Smirnoff

23. The crushed grapes are known as
Answer: Must

24. Which type of press produces the most high quality juice or wine?
Answer: Membrane press

25. How long does it take to complete fermentation process in case of white wine?
Answer: 7-11 days

26. Wort is boiled with the hops
Answer: to provide bitter taste and flavour to the beer

27. Alcohol content of sake varies from
Answer: 4-17 %

28. Sonti is
Answer: rice beer or wine of India

29. The organism used for the preparation of sake is
Answer: Aspergillus oryzae

30. In sparkling wine production, the cuvee is
Answer: the base wine

31. How long does it take to complete fermentation process in case of red wine?
Answer: 3-5 days

32. Ales are the beer in which fermentation is carried out using
Answer: top yeast

33. What temperature is maintained during anaerobic fermentation of white wine?
Answer: 10-21 °C

34. In a hot climate, grapes lose acidity because
Answer: of break down of malic acid

35. Maturation of the beers is carried out at
Answer: 2°C

36. A hydrometer
Answer: measures grape sugar

37. Sodium or potassium meta bi sulphate is added to crushed grapes to
Answer: check the undesirable organisms

38. After storage and recarbonation, left over yeast is separated by
Answer: Filtration

39. Wine is obtained after alcoholic fermentation of
Answer: Grapes

40. What temperature is maintained during anaerobic fermentation of red wine?
Answer: 24-27 °C

41. The germination of barley kernels under controlled temperature and humidity to generate enzymes for the degradation of starch and protein is known as
Answer: Malting

42. Wort is
Answer: an aqueous extract of malt

43. Which of the following organism is used for the fermentation of grapes?
Answer: Saccharomyces cerevisiae

44. If the malolactic fermentation is not carried out,
Answer: the wine may be microbially unstable

45. Grist is
Answer: coarse powder obtained after milling of malted barley

46. Volatile acidity is
Answer: produced by acetobacter

47. Sake is
Answer: rice beer or wine of Japan

48. Lagers are the beer in which fermentation is carried out using
Answer: bottom yeast

49. Chaptalization is
Answer: adding sucrose to must

50. The process of making malt as soluble as possible by using enzymes adjuncts etc is known as
Answer: Mashing

51. The term Racking refers to
Answer: removing clear liquid from sediment

52. Sherry is a type of
Answer: Wine

53. Bock beer is prepared from
Answer: roasted germinated barley seeds

54. What is the desirable sugar content of the grapes required for the wine production?
Answer: 14-20%

55. The yeast generated during the fermentation of beer is generally separated by
Answer: Centrifugation

56. Most Tequila bottled at ……ABV
Answer: 37-40%

57. The heart of Agave plant is known as
Answer: Pinas

58. Tequila is manufacture from
Answer: Fermented juices of Blue green Agave Tequilana weber.

59. Sprit from Italy distilled from the residue of skin , stalks and pulp of grapes
Answer: Grappa

60. Name the famous sprit manufacture from corn in Germany
Answer: Korn

61. Name the famous sprit from cashew fruit from Goa India
Answer: Fenny

62. What is Poteen?
Answer: An Iris drink made from potatoes

63. Arrack means
Answer: A firey drink distilled from fermented sap of palm tree

64. Name the fermented drink from sap of palm tree produced in Kerela and Tamil Nadu.
Answer: Toddy

65. What do you understand by Okolehao
Answer: A fermented and distilled drink made from the root of “ti” tree from Hawaii

66. Pisco means
Answer: A sprit distilled from the residue of Muscat grapes and matures in clay jars from South America.

67. Apple jack means
Answer: A distilled drink from fermented mashed of cider Apple.

68. Name the country name from which liqueur aurum is
Answer: Italy

69. Name a coffee flavour liqueur
Answer: Tia- Maria and Kahlua

70. Name an orange flavour liqueur from France?
Answer: Grand Marnier

71. Name the famous honey flavour liqueur
Answer: Drambuie

72. Name the Israel orange chocolate flavour liqueur
Answer: Sabra

73. Term VSOP means
Answer: Very Superior Old Pale

74. Jim Bean is a what type of whisky
Answer: Bourbon Whisky

75. Ice Beer means
Answer: It is a strong beer. The strength is obtained by freezing since water freezes before alcohol. The Ice crystals are removed to concentrate the beer.

Alcoholic Beverages Objective Questions with Answers Quiz Test Pdf Download