500+ TOP An Introduction to Political Science MCQs and Answers

An Introduction to Political Science Multiple Choice Questions

1. Which of the following are the features on the basis of which the parliamentary system of government operates?
a. nominal and real executives

b. executive responsible to lower house

c. prime minister is the real executive

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

2. Which is not a feature of Presidential form of government?
a. single executive

b. fixed tenure of executive

c. checks and balances

d. dissolution of lower house.

Answer:
d. dissolution of lower house.

3. The concept of Rights, Property, Liberty, Equality and Justice are related to—
a. dictatorship

b. aristocracy

c. democracy

d. oligarchy

Answer:
c. democracy

4. The legal theory of Rights believes that—
a. the rights are created by the state

b. the rights are created by the nature

c. the rights are created by the society

d. the rights are eternal

Answer:
a. the rights are created by the state

5. Civil rights are given to the individuals by—
a. the state

b. the people

c. nature

d. society

Answer:
a. the state

6. Who said, “Liberty is the opposite of Over Government”
a. locke

b. laski

c. hobbes

d. seeley

Answer:
d. seeley

7. Who first gave the Concept of ‘Distributive Justice’?
a. plato

b. aristotle

c. machiavelli

d. locke

Answer:
b. aristotle

8. In Democracy, source of Authority is vested in—
a. the people

b. the party

c. constitution

d. law

Answer:
a. the people

9. Landsgemeinde is a direct democratic institutions in which country
a. france

b. usa

c. switzerland

d. uk

Answer:
c. switzerland

10. Who is the author of ‘A Grammar of Politics’?
a. mill

b. rousseau

c. lasswell

d. laski

Answer:
d. laski

11. ‘ Administrative law ‘is popular in
a. england

b. france

c. u.s.a.

d. italy

Answer:
b. france

12. “State is known by the rights that it maintains” who said?
a. russell

b. woodrow wilson

c. janet

d. laski

Answer:
d. laski

13. Which law is popular in England?
a. administrative law

b. rule of law

c. ordinance

d. statute law

Answer:
b. rule of law

14. What is the maximum term provided for an ordinance?
a. 8 months

b. 6months

c. 9months

d. 12 months

Answer:
b. 6months

15. Which among the following is a Political right?
a. right to hold public office

b. right to freedom

c. right against exploitation

d. right to work

Answer:
a. right to hold public office

16. Negative liberty implies that,
a. freedom should be unlimited

b. freedom should be restricted

c. freedom from wants

d. freedom to rule

Answer:
a. freedom should be unlimited

17. Which law is made by the legislature?
a. international law

b. statutory law

c. common law

d. natural law

Answer:
b. statutory law

18. Rousseau authored the book
a. social contract

b. republic

c. the prince

d. politics

Answer:
a. social contract

19. Which day is observed as International Human Rights Day?
a. december 1

b. december 10

c. june 5

d. april 2

Answer:
b. december 10

20. Referendum means
a. refer to the judiciary

b. refer to the legislature

c. refer to the executive

d. refer to the people

Answer:
d. refer to the people

21. Plebiscite is a word derived from,
a. plebiscitum

b. plebiscite

c. public

d. plebian

Answer:
a. plebiscitum

22. Plebiscite means
a. people’s opinion

b. people’s decree

c. people’s decision

d. people’s vote

Answer:
a. people’s opinion

23. Which of the following country follows a multi party system
a. china

b. england

c. france

d. usa

Answer:
c. france

24. Which is known as the citadel of democracy?
a. athens

b. america

c. india

d. switzerland

Answer:
a. athens

25. Who defined political science is “that part of social science which treats the foundations of the state and principles of government”?
a. paul janet

b. dyke

c. gettell

d. none of it

Answer:
a. paul janet

26. Who introduced ‘intellectual foundations stones’ for behavioural approach?
a. easton

b. merriam

c. lasswell

d. bentley

Answer:
a. easton

27. Which approach is, according to Rober A Dahl, an attempt to make the empirical content of Political Science more scientific
a. institutional approach

b. historical approach

c. philosophical approach

d. behavioural approach

Answer:
d. behavioural approach

28. Who said PoliticalScience is the sharing and shaping up of of power”?
a. merriam

b. lasswell

c. catlin

d. none of them

Answer:
b. lasswell

29. Who is known as the greatest advocate of Post-Behaviouralism?
a. merriam

b. easton

c. lasswell

d. bentley

Answer:
b. easton

30. Which approach demands ‘relevance’ and ‘action’?
a. institutional approach

b. post-behaviouralist approach

c. behaviouralist

d. historical approach

Answer:
b. post-behaviouralist approach

31. Which approach considers “State being an engine of tyranny and exploitation?
a. post-behaviouralism

b. marxian approach

c. behaviouralism

d. institutional approach

Answer:
b. marxian approach

32. The term ‘state’ is derived from which language?
a. latin

b. greek

c. english

d. none of it

Answer:
a. latin

33. Who defined “the state is the politically organised people of a definite territory”?
a. bluntschli

b. wilson

c. machiavelli

d. aristotle

Answer:
a. bluntschli

34. Who said, state is a “territorial society divided into government and subjects whose relationships are determined by the exercise of this supreme coercive power”?
a. laski

b. mao

c. wilson

d. marx

Answer:
a. laski

35. Whose treatise, “the origin of the Family, Private Property and the State”?
a. marx

b. engels

c. lenin

d. mao

Answer:
b. engels

36. Who is the author of the book ‘Ancient Society’?
a. morgan

b. popper

c. maine

d. mao

Answer:
a. morgan

37. Who defined sovereignty as the ‘the supreme power over citizens and subjects unrestrained by laws’?
a. garner

b. jean bodin

c. austin

d. gilchrist

Answer:
b. jean bodin

38. Which one of the following is not an element of the state?
a. government

b. sovereignty

c. associations

d. territory

Answer:
c. associations

39. Who said ‘Kinship creates society and society at length creates the state
a. gettell

b. maine

c. maciver

d. austin

Answer:
c. maciver

40. Who points, because society is federal, authority must also be federal?
a. maine

b. maciver

c. bentham

d. laski

Answer:
d. laski

41. Whose work is ‘ Das Capital ‘
a. karl marx

b. lindsay

c. bodin

d. maciver

Answer:
a. karl marx

42. What is the first virtue of social institution, according to Rawls?
a. wealth

b. strength

c. militarism

d. justice.

Answer:
d. justice.

43. To what domain did Rawls direct his views of justice?
a. political domain

b. medical domain

c. financial domain

d. private domain

Answer:
a. political domain

44. Rawls conceives of the original contract as one to:
a. enter a particular society

b. set up a particular form of government

c. establish the principles of justice for the basic structure of society

d. establish the content of morality

Answer:
c. establish the principles of justice for the basic structure of society

45. ‘Theory of Justice’ is a work by:
a. aristotle

b. henry min

c. john rawls

d. m e bayels

Answer:
c. john rawls

46. Which is the work of Montesquieu?
a. ant-duhring

b. state and revolution

c. the spirit of laws

d. the poverty of philosophy

Answer:
c. the spirit of laws

47. Shadow cabinet is a system prevails in which country
a. u k

b. japan

c. india

d. france

Answer:
a. u k

48. Deliberative democracy involves
a. politicians consulting their ministerial colleagues before taking decisions

b. every major political decisions being taken after referendum

c. extensive public debate before taking decisions

d. none of the above

Answer:
c. extensive public debate before taking decisions

49. Which work is written by Dicey?
a. modern states

b. the history of the states

c. introduction to the study of law of the constitution

d. the spirit of laws

Answer:
c. introduction to the study of law of the constitution

50. Who wrote ‘The Process of Government’
a. arthur bentley

b. graham wallas

c. charles merriam

d. david easton

Answer:
a. arthur bentley

51. Whose work is “Human Nature in Politics”
a. dicey

b. wallas

c. laski

d. merriam

Answer:
b. wallas

52. Who wrote “New Aspects of Politis”
a. wallas

b. laski

c. merriam

d. bentley

Answer:
c. merriam

53. Who wrote “The Political System”
a. almond

b. apter

c. lasswell

d. easton

Answer:
d. easton

54. ‘It is better to be vague than irrelevant’. This statement explains the following
a. post-behaviouralism

b. behaviouralism

c. positivism

d. empiricism

Answer:
a. post-behaviouralism

55. Who introduced the concept of natural rights?
a. john locke

b. green

c. laski

d. barker

Answer:
a. john locke
56. Legal theory of right was propounded by
a. mac iver

b. laski

c. hegel

d. barker

Answer:
b. laski
57. Which factor is necessary for the development of democratic institutions?
a. strong military forces

b. respect for individual rights

c. a one-party system

d. an agricultural economy

Answer:
b. respect for individual rights
58. Parliamentary form of government first involved in
a. greece

b. the united kingdom

c. the united states

d. rome

Answer:
b. the united kingdom
59. India has adopted Rule of Law on the pattern of
a. france

b. japan

c. britain with certain modifications

d. usa

Answer:
c. britain with certain modifications
60. A direct vote on a law in which the entire electorate can participate is known as ”?
a. referendum

b. public opinion

c. initiative

d. veto

Answer:
a. referendum
61. Participation is an important element of every
a. monarchial system

b. oligarchic system

c. democratic system

d. aristocratic system

Answer:
c. democratic system
62. Which act is considered the watch dog of democracy?
a. the right to property act

b. the right to live act

c. the right to information act

d. none of these

Answer:
c. the right to information act
63. According to Marx ‘the Dictatorship of the proletariat’ signifies?
a. a transitional state

b. an ideal state

c. an autocratic state

d. a liberal states

Answer:
a. a transitional state
64. Who among the following first developed the concept of General System theory
a. colin cherry

b. ludwig von bertallanffy

c. robert k merton

d. talcott parsons

Answer:
b. ludwig von bertallanffy
65. Structural functionalism as a method was developed to study the politics of
a. modern totalitarianism

b. developing countries

c. developed socialism

d. advanced capitalism

Answer:
b. developing countries
66. Who wrote the book ‘Comparative Politics: A Development Approach
a. almond and powell

b. david easton and robert a dhal

c. andrew haywood

d. weber and lucian pie

Answer:
a. almond and powell
67. Who wrote “Over himself, over his own body and mind, the individual is sovereign
a. jeremy bentham

b. robert nozick

c. m.k. gandhi

d. j.s. mill

Answer:
d. j.s. mill
68. Gandhi describe himself as a
a. social democrat

b. philosophical anarchist

c. socialist

d. liberal

Answer:
b. philosophical anarchist
69. According to Aristotle, democracy is
a. a genuine form of government

b. same as oligarchy

c. a perverted form of government

d. same as polity

Answer:
c. a perverted form of government
70. The term ‘lag’ denotes
a. something which lies fixed

b. something strong

c. something legal

d. something changeable

Answer:
a. something which lies fixed
71. Power is the capacity to
a. persuade

b. hold sovereignty

c. produce intended effects

d. exercise authority

Answer:
c. produce intended effects
72. Who wrote the work ‘A Preface to Democratic Theory’?
a. dahl

b. marx

c. lenin

d. maciver

Answer:
a. dahl
73. The most essential principle of liberalism is
a. equality

b. social justice

c. democracy

d. freedom

Answer:
d. freedom
74. Socialism is:
a. an economic system that is based on private ownership

b. an economic system for communism

c. an economic system that allows competition in business

d. a government system that communist countries use

Answer:
b. an economic system for communism
75. Who said Politics is about ‘who gets what, when and how’?
a. lasswell

b. almond

c. easton

d. verba

Answer:
a. lasswell

76. Who introduced the concept of negative and positive rights?
a. andrew haywood

b. laski

c. john locke

d. barker

Answer:
a. andrew haywood
77. Social justice is primarily concerned with
a. who governs society

b. how society is governed

c. how society is defined

d. who should get what in society?

Answer:
d. who should get what in society?
78. Equality of opportunity means
a. everybody as equal right to complain

b. everybody finishes the same start in life

c. everybody finishes the same regardless of effort

d. everybody is equal

Answer:
b. everybody finishes the same start in life
79. Who among the following described democracy as the ‘tyranny of the majority?
a. james madison

b. john dunning

c. j rousseau

d. de tocqueville

Answer:
d. de tocqueville
80. Who among the following advocated party less democracy in India?
a. acharya vinoba bhave

b. jayprakash narayan

c. mahatma gandhi

d. m.n. roy

Answer:
b. jayprakash narayan
81. What did Gandhiji mean by Swaraj?
a. freedom of the country

b. freedom for the meanest of the countrymen

c. self government

d. complete independence

Answer:
d. complete independence
82. Who among the following theorists advocated participatory democracy?
a. c.b. macpherson

b. michael oakeshoot

c. f. a. hayek

d. gaetano mosca

Answer:
a. c.b. macpherson
83. Which of the following does not lead to the spread of democracy?
a. struggle by the people

b. end of colonialism

c. invasion by foreign countries

d. people’s desire for freedom

Answer:
c. invasion by foreign countries
84. Participatory democracy calls for:
a. increasing the voter turnout in elections

b. greater and active engagement of citizens in government

c. greater involvement of the legislature in the business of legislature

d. active engagement of the representatives in the affairs of their constituencies

Answer:
b. greater and active engagement of citizens in government
85. The advocates of deliberative democracy emphasize
a. executive supremacy

b. parliamentary sovereignty

c. judicial autonomy

d. popular participation

Answer:
d. popular participation
86. The Communist manifesto was first published in
a. russian

b. english

c. german

d. french

Answer:
c. german
87. According to David Easton, the main function of government is to:
a. provide social order, national security, and public goods

b. guarantee constitutional rights

c. levy tax on people to run the political system

d. allocate authoritatively values for a whole society.

Answer:
d. allocate authoritatively values for a whole society.
88. The term ‘politics’ was derived from two words ‘polis’ and ‘polity’ in which language
a. greek

b. latin

c. english

d. french

Answer:
a. greek
89. Who defined politics as “the authoritative allocation of values that are binding on the society?”
a. john lock

b. j.s. mill

c. david easton

d. almond

Answer:
c. david easton
90. Who contributed the work ‘the Politics’?
a. aristotle

b. plato

c. socrates

d. machiavelli

Answer:
a. aristotle
91. The development of Political Science as a discipline can be traced back to
a. 4th century b.c

b. 3rd century b.c

c. 5th century b.c.

d. 6th century b.c.

Answer:
a. 4th century b.c
92. Who was the first proponent of scientific study of Politics?
a. charles merriam

b. harold d lasswell

c. george catlin

d. arthur bentley

Answer:
a. charles merriam
93. Who said this , ‘behavioural approach is a protest movement within politics science and make the empirical component more rigorous’
a. charles merriam

b. robert a dahl

c. george catlin

d. arthur bentley

Answer:
b. robert a dahl
94. Eighth principles of the behavioural approach of political science generally known as
a. verifications

b. pure science

c. intellectual foundations

d. observational study

Answer:
c. intellectual foundations
95. Who wrote the book ‘Four Essays on Liberty’?
a. herbert spencer

b. earnest barker

c. j s mill

d. isaiah berlin

Answer:
d. isaiah berlin
96. Who was the most ardent advocate of Post Behaviouralism?
a. david easton

b. c wright mills

c. robert dahl

d. harold d lasswell

Answer:
a. david easton
97. The strong demands of Post behaviouralists are
a. pure science

b. relevance and action

c. value

d. none of these

Answer:
b. relevance and action
98. Historical materialism is one of the tools in
a. behaviouralism

b. utilitarianism

c. marxism

d. post behaviouralism

Answer:
c. marxism
99. Whose work is Lecturers on Jurisprudence”?
a. gilchrist

b. john austin

c. a.v. dicey

d. garner

Answer:
b. john austin
100. Who wrote the work “Representative Government”?
a. lowell

b. t.h. green

c. j.s. mill

d. laski

Answer:
c. j.s. mill

101. Which of the following is not a traditional approach to the study of Political Science?
a. simulation

b. legal institutionalism

c. historiography

d. comparison

Answer:
c. historiography
102. Whose work is “A History of Political Theory?”
a. catlin

b. duverger

c. deutsch

d. george sabine

Answer:
d. george sabine
103. The ancient Greeks used the following word for the term ‘state’
a. republica

b. polis

c. republic

d. commonwealth

Answer:
b. polis
104. What is Constitutional Law?
a. provisions given in the constitution

b. law to make constitution

c. law to set up constituent assembly

d. none of the above

Answer:
a. provisions given in the constitution
105. The most common form that democracy takes in our time is that of
a. limited democracy

b. representative democracy

c. maximum democracy

d. none of the above

Answer:
b. representative democracy
106. Who wrote the work “The Web of Government”?
a. lasswell

b. laski

c. weber

d. catlin

Answer:
d. catlin
107. One of the following is an advocate of historical approach
a. coleman

b. lipset

c. henry maine

d. robert dahl

Answer:
c. henry maine
108. Who used to say “I am the state”?
a. louis xiv

b. machiavelli

c. john austin

d. maciver

Answer:
a. louis xiv
109. Which view is observed ‘the state is a necessary evil’?
a. idealistic view

b. individualistic view

c. fascist view

d. pluralistic view

Answer:
b. individualistic view
110. Who observed ‘the state is the march of God on Earth’?
a. plato

b. aristotle

c. hegel

d. louis xiv

Answer:
c. hegel
111. Who wrote the work “The Prince”?
a. maciver

b. locke

c. austin

d. machiavelli

Answer:
d. machiavelli
112. Theorists who believe that “state is an association of associations” are best described as
a. pluralists

b. federalists

c. socialists

d. anarchists

Answer:
a. pluralists
113. Who contributed “Leviathan”?
a. plato

b. hobbes

c. locke

d. rawls

Answer:
b. hobbes
114. Who said ‘power corrupts. Absolute power corrupts absolutely’?
a. almond

b. aristotle

c. acton

d. apter

Answer:
c. acton
115. Which among the following is not a feature of sovereignty?
a. absoluteness

b. indivisibility

c. delegation

d. permanence

Answer:
c. delegation
116. Who wrote the work ‘Anarchy, State and Utopia’?
a. taylor

b. merriam

c. robert nozick

d. catlin

Answer:
c. robert nozick
117. Who among the following is associated with the Rule of law?
a. a.d. lindsay

b. harold laski

c. a.v. dicey

d. ivor jennings

Answer:
c. a.v. dicey
118. Constitutional government implies
a. limited government

b. representative government

c. government according to the constitution

d. government by the consent of the people

Answer:
a. limited government
119. An essential pre-requisite for constitutionalism?
a. a written constitution

b. parliamentary democracy

c. guarantee of fundamental rights

d. limited government

Answer:
d. limited government
120. The theory of separation of powers was initiated by
a. montesquieu

b. locke

c. madison

d. dicey

Answer:
a. montesquieu
121. The first systematic classification of government was given by
a. plato

b. aristotle

c. socrates

d. montesquieu

Answer:
b. aristotle
122. According to Aristotle, the best of government was
a. democracy

b. monarchy

c. aristocracy

d. polity

Answer:
d. polity
123. Who is called the keystone of the cabinet arch in a parliamentary system?
a. chief justice

b. president

c. prime minister

d. speaker of the lower house

Answer:
c. prime minister
124. All the ministers swim and sink together. This is true of the following form of government
a. unitary

b. presidential

c. federal

d. parliamentary

Answer:
d. parliamentary
125. The principle of one for all and all for one implies
a. individual responsibility

b. checks and balance

c. collective responsibility

d. political homogeneity

Answer:
c. collective responsibility

126. Who among the advocate of negative theory of liberty?
a. kant

b. marx

c. sedgwick

d. isaiah berlin

Answer:
d. isaiah berlin
127. Which of the following is a central attribute of Plato’s notion of justice?
a. harmony

b. equality

c. fraternity

d. liberty

Answer:
a. harmony
128. The term ‘sovereignty’ is derived from the word ‘superanus’ of which language
a. french

b. latin

c. greek

d. english

Answer:
b. latin
129. Fascist movement first developed in
a. usa

b. germany

c. japan

d. italy

Answer:
d. italy
130. Fascist ideology wish to establish the government of
a. people

b. aristocrats

c. one leader

d. oligarchic

Answer:
c. one leader
131. Whosaid ‘My Programme is action and not talk’
a. stalin

b. hitler

c. mussolini

d. lenin

Answer:
c. mussolini
132. Which of the following is not an element of fascism?
a. it is a negation of liberty

b. it is a negation of liberty

c. it believes in totalitarianism

d. it is against imperialism

Answer:
d. it is against imperialism
133. Fascism resembles Communism (Marxism) in so far it stands for
a. class war

b. private property

c. internationalism

d. totalitarian state

Answer:
d. totalitarian state
134. The idea that the sovereign nation state should be the main object of the political loyalty of individual is
a. patriotism

b. nationalism

c. popular sovereignty

d. fascism

Answer:
b. nationalism
135. In view of classical thinker nationalism lead to
a. equality, democracy and distrust of empire

b. economic prosperity

c. imperialism

d. authoritarians

Answer:
a. equality, democracy and distrust of empire
136. Modern liberals were differ from classical because
a. it does not support individual liberty

b. it is against democratic institutions

c. it pleads for free enterprise

d. it stands for a world free from all forms of tyranny and exploitation

Answer:
d. it stands for a world free from all forms of tyranny and exploitation
137. The principle of ‘greatest good of the greatest number’ was advocated by
a. idealists

b. individualists

c. utilitarianism

d. marxists

Answer:
c. utilitarianism
138. Positivist Liberals are in favour of:
a. pushing the state out of economic field

b. doing away the state\s interference in the economic sphere

c. state regulation of the economic conditions in the interests of workers

d. state regulation to protect the interests of the capitalists

Answer:
c. state regulation of the economic conditions in the interests of workers
139. Which one of the following is not true about liberalism?
a. it stands for individual liberty

b. it has no faith in human reasoning

c. it supports human freedom

d. it stands for constitutional government

Answer:
b. it has no faith in human reasoning
140. A democratic government is better than a non-democratic government because
a. it may or may not be accountable

b. it always responds to the needs of the people

c. it may be a constitutional government

d. none of the above

Answer:
b. it always responds to the needs of the people
141. Who among the following is not support the limiting the function of the state
a. herbert spencer

b. adamsmith

c. karl marx

d. bentham

Answer:
c. karl marx
142. According to John Dewey contemporary liberalism is
a. attitude towards certain things

b. solid programme of action

c. both a programme and action

d. partly an attitude and partly a programme

Answer:
c. both a programme and action
143. Liberalism stands for
a. social liberty

b. political liberty

c. economic liberty

d. all the above.

Answer:
d. all the above.
144. Which of the following ideas was borrowed by Marx from Hegel?
a. class struggle

b. surplus value theory

c. dialectical materialism

d. none of the above.

Answer:
c. dialectical materialism
145. Who said, “Capitalism carried within itself the seeds of its own decay”?
a. angels

b. karl marx

c. lenin

d. stalin

Answer:
b. karl marx
146. The term ‘Politics’ was first employed by
a. socrates

b. plato

c. aristotle

d. karl marx

Answer:
c. aristotle
147. The statement that “A man without society is either a beast or a God” is attributed to
a. hegel

b. hobbes

c. aristotle

d. plato

Answer:
c. aristotle
148. Political parties have been described as ‘power behind the throne’ by
a. herman finer

b. mac iver

c. burke

d. sabine

Answer:
a. herman finer
149. Who was the author of the book ‘On Liberty’?
a. laski

b. t. h green

c. bentham

d. j. s mill

Answer:
d. j. s mill
150. Parliamentary government is accountable to the
a. president

b. legislature

c. prime minister

d. council of ministers

Answer:
b. legislature

151. In a Federal Government, the powers are divided between the Centre and the States by
a. the central government

b. majority decision

c. the constitution

d. the parliament.

Answer:
c. the constitution
152. A Unitary government has
a. no right of citizenship

b. division of powers

c. an independent judiciary

d. a single citizenship

Answer:
d. a single citizenship
153. Rule of Law is one of the Fundamental principles of the
a. german constitution

b. british constitution

c. french constitution

d. russian constitution

Answer:
b. british constitution
154. Most favoured technique of pressure groups, in the USA is
a. boycott and picketing

b. lobbying

c. total strike

d. peaceful agitations

Answer:
b. lobbying
155. Psephology deals with
a. political parties

b. voting behavior and election studies

c. human rights

d. pressure groups

Answer:
b. voting behavior and election studies
156. The argument that the study of Political Science focused on State and government belongs to
a. traditional approach

b. behavioural approach

c. post behavioural approach

d. marxian approach

Answer:
a. traditional approach
157. The Classic work on “Public opinion” was authored by
a. robert a. dahl

b. walter lippmann

c. rajni kothari

d. karl deutsch

Answer:
b. walter lippmann
158. The theory of ideal state is associated with
a. plato

b. rousseau

c. aristotle

d. hobbes

Answer:
a. plato
159. Political homogeneity is a feature of
a. presidential system

b. collegial executive

c. parliamentary system

d. aristocracy

Answer:
c. parliamentary system
160. ‘Filibustering’ is associated with
a. law making

b. training

c. civil service

d. election

Answer:
a. law making
161. “The Functions of the Executive” was written by
a. urwick

b. chester bernard

c. robert dahl

d. herbert simon

Answer:
b. chester bernard
162. The concept of labour theory of value is propounded by
a. karl marx

b. herbert spencer

c. david ricardo

d. karl popper

Answer:
c. david ricardo
163. Which one of the following is not a concept of Gandhiji
a. ramaraj

b. gramswaraj

c. classeless democracy

d. cottage industries

Answer:
c. classeless democracy
164. Which one of the following is not a technique of Satyagraha
a. sarvodaya

b. strike

c. hijrat

d. non cooperation

Answer:
a. sarvodaya
165. Who started Sarvodaya as a social movement
a. gandhiji

b. jayaprakash narayan

c. vinobha bhave

d. nehru

Answer:
c. vinobha bhave
166. In a Parliamentary system the council of ministers are responsible to
a. prime minister

b. judiciary

c. parliament

d. president

Answer:
c. parliament
167. The meeting of the cabinet is presided over by
a. president

b. speaker

c. prime minister

d. none of the above

Answer:
c. prime minister
168. A representative democracy is the most suitable form of government for enactment of laws that are consistent with
a. public opinion

b. principle of liberty

c. regional aspiration

d. market forces

Answer:
a. public opinion
169. West Minister model stands for particular form of
a. constitution

b. state

c. government

d. administration

Answer:
c. government
170. According to Marx the state came into being to
a. make life better

b. protect life and liberty

c. end exploitation of the poor

d. legalise exploitation of the poor by the state

Answer:
d. legalise exploitation of the poor by the state
171. Which institution in a federal system is called ‘Balancing Wheel of theConstitution’?
a. legislature

b. executive

c. judiciary

d. press

Answer:
c. judiciary
172. Who gave the view that ‘ A constitutional state ‘is one in which the powers of government, the rights of the governed and the relations between the two are adjusted’?
a. k. c. wheare

b. c. f. strong

c. carl j. friedrich

d. james bryce

Answer:
b. c. f. strong
173. ‘Those who says that religion has nothing to do with politics do not know what religion means’ who said this ?
a. gandhi

b. karl marx

c. hobbes

d. locke

Answer:
a. gandhi
174. In which theory of origin of the state, political conscience is an important factor
a. force theory

b. matriarchic theory

c. social contract theory

d. evolutionary theory

Answer:
d. evolutionary theory
175. “The art of looking for trouble. Finding it whether it exists or not, diagnosing it wrongly and applying the wrong remedy” Who among the following gave the above definition of politics?
a. Ernest Barker

b. Ernest Benn

c. Frederick Pollock

d. David Easton

Answer:
b. Ernest Benn

176. Who among the following pioneered the integration of the study of political science with psychology?
a. S.M.Lipset

b. Walter Bagehot

c. Eric Voeghin

d. Harold Laski

Answer:
b. Walter Bagehot
177. Who among the following advocated that the central idea of the political science is power?
a. David Apter

b. Amos

c. Max weber

d. Runciman

Answer:
c. Max weber
178. Harold Lasswell’s “Politics: Who Gets, What, when and How” discusses:
a. Distributive justice

b. Scientific method and value-relativism

c. Social implications of political participation

d. Fundamentals of political participation

Answer:
b. Scientific method and value-relativism
179. Who among the following employed a biological method in the study of politics?
a. Lord action

b. Milton

c. T.H Green

d. Herbert Spencer

Answer:
d. Herbert Spencer
180. The work ‘Power and Society’ is co-authored by :
a. Greenstein, Polsby and Nelson

b. Rieselbach and Balds

c. Girth and Mills

d. Harold Lasswell and Abraham Kaplan

Answer:
d. Harold Lasswell and Abraham Kaplan
181. The keynote of liberalism is _________
a. Individual

b. Liberty

c. Liberty of the individual

d. Personality

Answer:
b. Liberty
182. The famous ‘fourfold functional analysis’ of the social systems is made by
a. Gabriel Almond

b. Sidney Verba

c. James Coleman

d. Talcott Parsons

Answer:
d. Talcott Parsons
183. A scientific sociological evaluation of the state has been discussed by:
a. Maclver in the Modern state

b. Engels in Anti-Duhring

c. Maclver in the Web of Government

d. Engels in The origin of the family, private property and the state

Answer:
d. Engels in The origin of the family, private property and the state
184. Jurisprudence is
a. Law

b. History of law

c. Anthology on law

d. Science of law

Answer:
d. Science of law
185. The work ‘Political Science: A philosophical Analysis’ is authored by:
a. Oran Young

b. Herbert Storing

c. Vermon van Dyke

d. Leo strauss

Answer:
c. Vermon van Dyke
186. Which of the following works have nsote been authored by R.M. MacIver?
a. The Web of Government

b. Society: its structure and changes

c. The Modern State

d. An introduction to Politics

Answer:
d. An introduction to Politics
187. Which of the following have been authored by RobertDahl?
a. A preface to Democratic theory

b. Politic science – The discipline and its dimensions

c. Modern political analysis

d. Both (a) and (c)

Answer:
d. Both (a) and (c)
188. In Marxist theory, society is divided into dominant and dependent classes and the former controls the state which is an embodiment of:
a. Political Power

b. Economic Power

c. Social Power

d. None of the above

Answer:
a. Political Power
189. Who opined that it was in small states that democracy first arose?
a. Lord Bryee

b. Lord Action

c. Lord Hewart

d. None of the above

Answer:
a. Lord Bryee
190. The chief proponents of the theory of natural rights are
a. John Locke and Thomas Paine

b. Lasswell and Kant

c. Hegel and Kant

d. Durkheim and Weber

Answer:
a. John Locke and Thomas Paine
191. Which of the following theories is the one opposed to the theory of natural rights?
a. Personality theory of rights

b. Historical theory of rights

c. Legal theory of right

d. social expediency theory of rights

Answer:
c. Legal theory of right
192. The historical theory of rights can be summed up in the sentence:
a. History makes right

b. What is right is historical

c. History of the child of right

d. History and right are antithetical

Answer:
a. History makes right
193. In connection with rights, Bentham and Mill expressly advocate the principle of utility in opposition to :
a. Conventions and traditions

b. Merely following customs and appealing to the arbitrary voice of nature

c. Law and rules

d. Principles of jurisprudence

Answer:
b. Merely following customs and appealing to the arbitrary voice of nature
194. Who among the following laid down an elaborate defiance of personal liberty?
a. Rawls

b. Poulantzas

c. Robert Michels

d. John Stuar Mill

Answer:
d. John Stuar Mill
195. Civil liberty stands for :
a. Freedom to pursure one’s desire

b. Freedom to exercise discretion in one’s own domain

c. Liberty to mass wealth

d. Liberty to free action and immunity from interference

Answer:
d. Liberty to free action and immunity from interference
196. Who among the following held the view that liberty and equality are opposed to each other? 1.J.S Mill 2. Lord Hewart 3. De Tocqueville 4. Lord Acton
a. Only 2

b. Only 3

c. 3 and 4

d. Only 4

Answer:
c. 3 and 4
197. “—– Who opines that freedom exists only because there is restraint”
a. Dicey

b. Seeley

c. Bryce

d. Willoughby

Answer:
d. Willoughby
198. “Man is free when he obey’s the law of impulse for self –perfection” – Green in the above statement Thomas Hill Green upholds which of the following ideas of freedom?
a. Personal freedom

b. Moral freedom

c. National freedom

d. Constitutional freedom

Answer:
b. Moral freedom
199. Democracy in Crisis 3. Democracy in Crisis 28. The author of Anarchy, State and Utopia is
a. F.A. Hayek

b. C.b. Macpherson

c. Robert Nozick

d. Neitzsche

Answer:
c. Robert Nozick
200. The idea of joining or fitting’ is implied in the concept of
a. Liberty

b. Equality

c. Property

d. Justice

Answer:
a. Liberty

201. The idea of ‘reverse discrimination’ implies:
a. Discriminiation in a decreasing order

b. Equating rich and poor as in the electoral arena

c. Bestowing favoured treatment to the hithere deprived sections

d. Establishing institutional checks against arbitrary distinctions

Answer:
c. Bestowing favoured treatment to the hithere deprived sections
202. Who among the following holds the view that right are those conditions of social life without which man cannot be his best self?
a. Green

b. Laski

c. Barker

d. None of the above

Answer:
b. Laski
203. Who among the following opines that a right is a power clamined and recognized as contributory to common good?
a. Green

b. Laski

c. Barker

d. None of the above

Answer:
a. Green
204. In their essence rights are:
a. Legal injunctions

b. Moral impreatives

c. Conditions of law

d. Aspects of social life

Answer:
d. Aspects of social life
205. Who among the following held the view that right is man’s capacity of influencing the acts of another by means of the opinion and force of society?
a. Bluntschli

b. Bodin

c. Holland

d. Locke

Answer:
c. Holland
206. The work Law and Rights is authored by:
a. W.E Hocking

b. L.T Hobhouse

c. Harold Laski

d. None of the above

Answer:
a. W.E Hocking
207. Rights are broadly divided into three categories: natural rights, moral rights and legal rights
a. Civil rights

b. Political rights

c. Economic rights

d. All of the above

Answer:
d. All of the above
208. Which of the following is the use to which the term ‘liberty’ can be put?
a. Freedom from constraint, captivity or tyranny

b. The unrestrained enjoyment of natural rights

c. Power of free choice

d. All the above

Answer:
d. All the above
209. Inequality in society was supported by:
a. Pericls

b. Plato

c. Aristotle

d. Both (b) and (c)

Answer:
d. Both (b) and (c)
210. In the nineteenth century, a vigorous demand for socio –econimic equality was raised by:
a. Working class

b. Peasantry

c. Propertied class

d. None of the above

Answer:
a. Working class
211. The work liberty, Equality, Fraternity is authored by:
a. J.F. Stephen

b. J.F. Kennedy

c. J.F. Ribero

d. None of the above

Answer:
a. J.F. Stephen
212. Legal equality implies:
a. Equal subjection of all citizens to the law

b. Equal protection of the law for all citizens

c. Equal distribution of material goods to all

d. Both (a) and (b)

Answer:
d. Both (a) and (b)
213. Justice is a dynamic idea because
a. Its realization is a continuous process

b. Progress towards its realization depends upon the development of social consciousness

c. Both (a) and (b)

d. The term justice suggests the quality of being just or right or reasonable

Answer:
c. Both (a) and (b)
214. The earliest concept of justice in Greek thought is found to be in the writings of
a. Pericles

b. Socrates

c. Sophists

d. Early pythagoreans

Answer:
d. Early pythagoreans
215. The concept of positive law is
a. Roman in origin

b. Greek in origin

c. Liberals

d. None of the above

Answer:
a. Roman in origin
216. Who has termed social consciousness is modern consciousness in the context of the determination of the meaning of justice?
a. Barker

b. D.D.Raphael

c. Laski

d. Sabine

Answer:
b. D.D.Raphael
217. Legal justice is broadly applied in the context of :
a. Justice according to law

b. Law according to justice

c. Both (a) and (b)

d. Law and justice according to morality

Answer:
c. Both (a) and (b)
218. Who among the following viewed that justice consisted in an efficient administration of law and it should not be tested on some imaginary moral values?
a. Antony Giddens

b. Alf Ross

c. Almond

d. None of the above

Answer:
b. Alf Ross
219. Democratic or political participation is the hall mark of democracy and
a. Political modernization

b. Political development

c. Both (a) and (b)

d. Political communication

Answer:
c. Both (a) and (b)
220. In the long run broadened participation is a variable of :
a. Political communication

b. Social and economic modernization

c. Cultural revolution

d. Social justice

Answer:
b. Social and economic modernization
221. The book India’s Development Experience is authored by:
a. Manmohan Singh

b. Atul Kohli

c. I.J.Ahluwalia

d. Tarlock Singh

Answer:
d. Tarlock Singh
222. The system which enables the majority of a constituency in Switzerland to call back their representative from his office if they are not satisfied with his office and if they are not satisfied with his work is:
a. Proportional representation

b. Recall

c. Spoil system

d. Plebiscite

Answer:
b. Recall
223. The work ideology and Utopia is authored by:
a. Karl Mannheim

b. S.M. Lipset

c. Saint Simon

d. A.F. Bentley

Answer:
a. Karl Mannheim
224. Who among the following insists on the ‘mono-national state’ as a condition of successful democracy?
a. Thomas Hobbes

b. Hannah Arendt

c. J.S Mill

d. Laski

Answer:
c. J.S Mill
225. The “iron law of oligarchy” was propounded by:
a. James Burnham

b. Robert Michels

c. Gaetano Mosca

d. Graham Wallas

Answer:
b. Robert Michels

226. He explained his view of democracy in his work ‘Political Main’. His view of democracy is based on what he calls the competitive character of governing elites in modern democracies. He is:
a. Robert Dahl

b. Louis Althusser

c. S.Martin Lipset

d. None of the above

Answer:
c. S.Martin Lipset
227. Who among the following condemned democracy as “an aristocracy of black guards”?
a. Henry Maine

b. Lord Bryce

c. Lecky

d. Talleyrand

Answer:
d. Talleyrand
228. Which of the following works have been authored by C.b. Mapherson?
a. The Life and Times of Liberal Democracy

b. Demoractic Theory : Essay in Tetrieval

c. The real world of democracy

d. All the above

Answer:
d. All the above
229. Who among the following has dubbed Marxism as a totalitarian doctrine?
a. Karl Popper

b. Isaiah Berlin

c. Hannah Arendt

d. Both (a) and (c)

Answer:
d. Both (a) and (c)
230. Democracy as an ideal can be achieved through:
a. Political Institution

b. Transformation of the mode of production

c. Inclucation of new values of human equality

d. All the above

Answer:
d. All the above
231. Which of the following is held as a transitional state in Marxian philosophy?
a. Socialist state

b. Liberal democratic state

c. Fascist state

d. Anarchist state

Answer:
a. Socialist state
232. In the words of Woodrow Wilson, World War I was fought to make the world safe for:
a. Representative government

b. Liberty

c. Democracy

d. All of the above

Answer:
c. Democracy
233. Who among the following was known to have been of the view that there has been a growing distrust and discontent with politicians and the political method evolved by parliamentary democracy?
a. H.G Wells

b. Harold Laski

c. Abraham Lincoln

d. None of the above

Answer:
a. H.G Wells
234. Who calls democracy only an experiment in government?
a. Seeley

b. Lowell

c. Lincoln

d. None of the above

Answer:
b. Lowell
235. A democratic state means
a. That the state is organized on democratic lines

b. That democracy is basically organization of state

c. That the community as a whole processes sovereign authority ad maintains ultimate control over affairs

d. All of the above

Answer:
c. That the community as a whole processes sovereign authority ad maintains ultimate control over affairs
236. Who described democracy as a government in which everyone has share?
a. Seeley

b. Dicey

c. Wiloughby

d. None of the above

Answer:
a. Seeley
237. Who defines democracy as a form of government in which the government body is a comparatively large fraction of the entire nation?
a. Lincoln

b. Dicey

c. Garner

d. Laski

Answer:
b. Dicey
238. A democratic society is one in which
a. Government is popularly elected

b. Liberty is given the highest value

c. The spirit of equality and fratemity prevails

d. All of the above.

Answer:
c. The spirit of equality and fratemity prevails
239. Democracy in its narrow sense means
a. Rule by the many

b. A form of government

c. A type of state

d. An order of society

Answer:
a. Rule by the many
240. Early Greek city states experimented with different forms of Government prominent among them were:
a. Monarchy and Tyranny

b. Aristocracy and Oligarchy

c. Democracy and Monarchy

d. All of the above

Answer:
d. All of the above
241. As a form of government, Aristotle preferred
a. Aristocracy

b. Tyranny

c. Democracy

d. Monarchy

Answer:
c. Democracy
242. A powerful eighteenth century advocate of direct democracy was
a. Rousseau

b. Montesquieu

c. Voltaire

d. Doderot

Answer:
a. Rousseau
243. Direct democracy was first practiced in the Greek city states. In the medieval times this type of democracy was revived by
a. Chinese kings

b. Indian states

c. Italian city states

d. All of the above

Answer:
c. Italian city states
244. The nearest approach that one finds to direct democracy in some modern states in the form of
a. Referendum

b. Initiative

c. Recall

d. All of the above

Answer:
d. All of the above
245. Which of the following is the work authored by Lord Bryce?
a. Political Science and Government

b. State in Theory and Practice

c. Modern Democracies

d. Democratic Government

Answer:
c. Modern Democracies
246. Which of the following countries practice direct democracy in modern times?
a. Greece

b. Forest Cantons of Switzerland

c. German Lander

d. Both (b) and (c)

Answer:
b. Forest Cantons of Switzerland
247. Who among the following opinion that life is a “perpetual and restless desire for power after power which ceases only in death”?
a. Aristotle

b. Bietzsche

c. Hobbes

d. Lasswell

Answer:
b. Bietzsche
248. Who among the following is one of the advocates of the power theory in politics ?
a. Catlin

b. Kaplan

c. Lasswell

d. All of the above

Answer:
d. All of the above
249. Who founded the structural functional school in political science ?
a. Apter

b. Coleman

c. Plato

d. Both (a) and (b)

Answer:
d. Both (a) and (b)
250. Political socialization is the process of induction into the political culture and the psychological dimension of the
a. Socio economic system

b. Political system

c. Economic System

d. Social system

Answer:
b. Political system

251. Who defines the political system as the “institutions, processes and interactions throug which values are authoritatively allocated in a society?
a. Almond

b. Easton

c. Apter

d. Pye

Answer:
b. Easton
252. Who said that politics is concerned with the authoritative ‘allocation of values’ for a society?
a. b. Miller

b. David Easton

c. Alan Ball

d. Ernest Benn

Answer:
b. David Easton
253. Which of the following is one of the traditionally recognized organs of power in a state?
a. Legislature

b. Executive

c. Judiciary

d. All of the above

Answer:
c. Judiciary
254. The ‘power theory’ finds its brilliant manifestation in the political philosophy of
a. Locke

b. Hobbes

c. Mill

d. Rousseau

Answer:
d. Rousseau
255. Which of the following are not the basic of the authority of society?
a. Social customs

b. Conventions

c. Laws

d. Moral pressure

Answer:
d. Moral pressure
256. The subject that deals with man in relation to the State and Government is called
a. Economics

b. History

c. Political Science

d. Psychology

Answer:
c. Political Science
257. ________________is the central subject of the study of political science.
a. Population

b. State

c. Behaviour

d. Mass Communication

Answer:
b. State
258. Who defines Political Science as that part of social science which treats the foundations of the State and the principles of Government?
a. Prof.Harold Laski

b. Lasswell

c. Garner

d. Paul Janet

Answer:
d. Paul Janet
259. Bluntschli restricted the scope of Political Science to
a. The study of government and politics

b. The study of State and Government

c. The study of Government

d. The study of State

Answer:
d. The study of State
260. Prof. Harold Laski emphasized the scope of Political Science to include the study of
a. State and sovereignty

b. Government and politics

c. State and Government

d. Government only

Answer:
c. State and Government
261. Who said that State comes into existence originating in the bare needs of life of man and continuing in existence for the sake of good life?
a. Plato

b. Socrates

c. Aristotle

d. Montesqueau

Answer:
c. Aristotle
262. _______________is the most important agency of the State
a. Press

b. Judiciary

c. Sovereignty

d. Government

Answer:
d. Government
263. The concept of ‘politics’ originated in ancient
a. Athens

b. Sparta

c. Greece

d. Spain

Answer:
c. Greece
264. Politics is a struggle for power on three levels
a. Society, state and family

b. State, inter-state and intra-state

c. Family, society and political groups

d. Nation, state and districts

Answer:
b. State, inter-state and intra-state
265. David Easton defined politics as authoritative allocation of
a. Power

b. Influences

c. Interests

d. Values

Answer:
d. Values
266. A policy is authoritative when there __________to the authority
a. Willing compliance

b. Forceful compliance

c. Resistance

d. None of the above

Answer:
a. Willing compliance
267. The central idea of sovereignty is
a. Power

b. Law

c. Authority

d. Legitimacy

Answer:
b. Law
268. The main characteristics of a civil society are organization, interaction, communication and
a. Friendship

b. Interdependence

c. Solidarity

d. Goodwill

Answer:
c. Solidarity
269. Who among the following defined democracy as “the government of the people, for the peop0le and by the people”?
a. Maclver

b. Aristotle

c. Abraham Lincoln

d. Napoleon

Answer:
c. Abraham Lincoln
270. Which of the following is not a method of democratic participation?
a. Voting

b. Campaigning in the election

c. Contesting the election

d. Listening the election speeches

Answer:
d. Listening the election speeches
271. The success of democracy depends upon
a. Popular education

b. Faith in certain fundamental democratic principles

c. Social equality

d. All of the above

Answer:
d. All of the above
272. Who wrote the book Considerations on Representative Government?
a. Hobbes

b. Locke

c. Rousseau

d. J.S. Mill

Answer:
d. J.S. Mill
273. Which of the following is a permanent feature of a representative form of government?
a. Voting

b. Decision-making

c. Military force

d. None of the above

Answer:
a. Voting
274. Contribute towards the success of democracy?
a. Education

b. Participation

c. Political parties

d. Overpopulation

Answer:
d. Overpopulation
275. Hobbes idea of civil society is the area where in the liberty of the subject lies in
a. The liberty to buy and sell and otherwise contract with one another

b. The liberty to choose their own abode

c. The liberty to choose their own trade of life

d. All of the above

Answer:
d. All of the above

276. According to the classical liberal theorists
a. State is a social agency

b. State is a political agency

c. State is a neutral body

d. State is an agent of economic upliftment

Answer:
b. State is a political agency
277. According to the liberal theory, the individual can find freedom by
a. Obedience to the State

b. Voluntary choice of activities

c. Resistance to the authority

d. Going against the law

Answer:
b. Voluntary choice of activities
278. Who said “Rights, in fact, are those conditions of social life without which no man seek, in general to be his best”?
a. Maclver

b. Laski

c. Hegel

d. Kant

Answer:
b. Laski
279. Which of the following statement is true?
a. No rights can be given to the man against the social interest

b. Grant of rights is not concerned with social interest

c. Rights can have anti-social character

d. None of the above

Answer:
a. No rights can be given to the man against the social interest
280. According to _________”Life is not merely living but living well”
a. St. Augustine

b. Plato

c. Aristotle

d. Socrates

Answer:
c. Aristotle
281. In the words of Laski
a. State is not known by the rights of the State

b. State is known to crate rights

c. State is known by moral rights

d. State is known by the rights it maintains

Answer:
d. State is known by the rights it maintains
282. The statement “Men are born and always continue free and equal in respect of their rights is associated with
a. U.N Character of Universal Declaration of Human Rights, 1948.

b. French Declaration of Rights of Man, 1789

c. American Declaration of Rights

d. None of the above

Answer:
b. French Declaration of Rights of Man, 1789
283. According to ___________”A right is a claim recognized by society and enforced by the State”
a. Barker

b. Bosanquet

c. Hobbes

d. Laski

Answer:
b. Bosanquet
284. Which of the following is correct?
a. My right is not your duty and your right is my duty

b. My right is your duty and your right is mu duty

c. Right and duties are not the two sides of the same coin

d. Every right does not have a corresponding obligation

Answer:
b. My right is your duty and your right is mu duty
285. Which of the following rights were considered important during middle ages?
a. Right of life

b. Right of education

c. Right of properly

d. And (c)

Answer:
d. And (c)
286. In the words of _________in his book Principles of social political Obligation, “Right are the external conditions necessary for the greatest possible development for the greatest possible development of the capacities of the personality”
a. Laski

b. Barker

c. Bosanquet

d. Lindsay

Answer:
b. Barker
287. By fundamental rights we mean,
a. Right’s guaranteed by the constitution

b. Rights guaranteed by the monarch

c. Rights followed by duties

d. None of the above

Answer:
a. Right’s guaranteed by the constitution
288. The political Rights granted by the state enable a citizen to
a. Participate in the administration of the state

b. Lead good religious life

c. Preach politics

d. Meddle in affairs of Government

Answer:
a. Participate in the administration of the state
289. Which of the following is not a Theory of Rights?
a. Legal theory of Rights

b. Historical theory of Rights

c. Divine Rights of King

d. Social welfare theory of rights,

Answer:
c. Divine Rights of King
290. _________is the earliest theory of rights
a. Liberal individualist theory of Natural Rights

b. Legal theory

c. Welfare theory

d. None of the above

Answer:
a. Liberal individualist theory of Natural Rights
291. Locke is the supporter of
a. Theory of Natural rights

b. Historical theory of rights

c. Legal theory of rights

d. None of the above

Answer:
a. Theory of Natural rights
292. Which of the following statements is not associated with natural theory of rights?
a. Rights inherent in man

b. Rights are absolute

c. Rights are pre-civil and according to some political thinkers they are also pre-social

d. Rights are alienable

Answer:
d. Rights are alienable
293. Who among the following supported the theory of Natural Rights ?
a. Locke

b. Hobbes

c. Thomas Paine

d. All the above

Answer:
a. Locke
294. According to _____________one’s natural rights are ones natural powers
a. John Locke

b. Hobbes

c. Mill

d. Thomas paine

Answer:
b. Hobbes
295. Who among the following propounded the legal theory of rights?
a. Hobbes

b. Locke

c. Ritche

d. Roussau

Answer:
a. Hobbes
296. In the opinion of Laski
a. Holds are created by the State

b. Rights are prior to the state

c. They are not recognized by the State

d. Both (a) and b)

Answer:
b. Rights are prior to the state
297. Which of the following is an essential conditions for safeguarding rights of the individuals? I. Decentralisation of authority II. Existence of Consultative bodies III. Existence of supreme court IV. Non-interference by the state in the internal affairs of associations
a. Only I and II

b. Only II and III

c. Only II,III and IV

d. Only I,II and IV

Answer:
d. Only I,II and IV
298. A bill of Rights is
a. A declaration of fundamental rights

b. An economic terms

c. A business term

d. A constitutional term

Answer:
a. A declaration of fundamental rights
299. Which of the following countries was the first to include a Bill of Rights?
a. America

b. India

c. Sweden

d. None of the above

Answer:
c. Sweden
300. ________is not a Civil Right
a. Right of life

b. Right to Liberty

c. Right to Education

d. Right to vote

Answer:
d. Right to vote

301. Which one of the following is not a political right?
a. Right to public Office

b. Right to Petition

c. Right to Education

d. Right to contest Election

Answer:
c. Right to Education
302. Which of the following is a Civil Right?
a. Right to freedom of speech and expression

b. Right to vote

c. Right to become a member of parliament

d. Right to Association

Answer:
a. Right to freedom of speech and expression
303. The right to elect Member of parliament is a
a. Political right

b. Social right

c. Religious right

d. Moral right

Answer:
a. Political right
304. __________has granted the Fundamental rights to the citizens of India
a. Parliament

b. Constitution of India

c. A government of Order

d. A Special Law

Answer:
b. Constitution of India
305. ________was the first political thinker to advocate communism of property.
a. Marx

b. Lenin

c. Plato

d. Engels

Answer:
c. Plato
306. Who among the following deemed liberty as living life to the fullest.
a. Macpherson

b. Hegel

c. Kant

d. Green

Answer:
a. Macpherson
307. Who among the following philosophers considers liberty as Obedience to Law?
a. Hegel

b. Kant

c. Spencer

d. Green

Answer:
a. Hegel
308. The word liberty is derived from the word liber of
a. Greek language

b. French language

c. German language

d. Latin language

Answer:
d. Latin language
309. The word liber means
a. Licence

b. Free

c. Restricted

d. Obstruction

Answer:
b. Free
310. What is the literal meaning of liberty?
a. Absence of restraint

b. Restraint

c. Freedom with certain limitations

d. Positive freedom

Answer:
a. Absence of restraint
311. Natural liberty is generally identified with
a. Restricted freedom

b. Limited freedom

c. Unlimited and unrestricted freedom

d. None of the above

Answer:
a. Restricted freedom
312. Natural liberty implies
a. Liberty enjoyed by man in the imaginary state of nature when civil society did not exist

b. The liberty which man enjoys in the society

c. The liberty which man enjoys in the state

d. Absence of any type of liberty

Answer:
c. The liberty which man enjoys in the state
313. _________was the chief exponent of the concept of natural liberty
a. Rousseau

b. Hobbes

c. Locke

d. Austin

Answer:
a. Rousseau
314. According to ___”Civil liberty consists of right and privileges which the State creates and protects for its subjects.
a. Gettell

b. Gilchrist

c. Laski

d. Montesquieu

Answer:
a. Gettell
315. Which among the following is not civil liberty?
a. Right to equality before law.

b. Right to freedom of speech ad expression

c. Right to vote

d. Freedom of the person

Answer:
c. Right to vote
316. Who among the following said “Liberty means to grow to one’s natural height to develop one’s abilities?
a. Burns

b. Gettell

c. Locke

d. Rousseau

Answer:
a. Burns
317. Who among the following said ‘Political liberty is the power to be active in the affairs of the state’?
a. Hobbes

b. Laski

c. Gilchrist

d. Gettell

Answer:
b. Laski
318. Laski holds that two conditions are essential to make political liberty real
a. Equality and property

b. Equal access to education, honest and free press

c. Civil liberty and Economic liberty

d. Religious and Civil liberty

Answer:
b. Equal access to education, honest and free press
319. The positive view of liberty was first put forward by
a. Ideals thinkers like Kant, Hegel, Fichte

b. Idealist thinkers like Laski, Kant etc.

c. Classical thinkers like Adam Smith

d. Utilitarian thinkers like Bentham, Mill etc.

Answer:
a. Ideals thinkers like Kant, Hegel, Fichte
320. C.B Macpherson has discussed his view on liberty in his book
a. Grammar of politics

b. Democratic theory

c. On liberty

d. Concepts of liberty

Answer:
b. Democratic theory
321. Who among the following regards positive liberty as developmental liberty?
a. Laski

b. Macpherson

c. Weber

d. Maclver

Answer:
b. Macpherson
322. ‘Freedom is a product of free society’ means
a. It is free society that man has the opportunity to develops his real self.

b. True freedom is conceivable with out a free society

c. Freedom from exploitation

d. None of the above

Answer:
a. It is free society that man has the opportunity to develops his real self.
323. Which of the following philosophers said, “nature hath made men equal”?
a. Plato

b. Hobbes

c. Aristotle

d. Machiavelli

Answer:
b. Hobbes
324. Who among the following stated. “We want to abolish classes and in this sense we are for equality”
a. Marx

b. Lenin

c. Engels

d. Laski

Answer:
b. Lenin
325. The term justice is derived from latin word
a. Justicia

b. Justa

c. Justitia

d. None of the above

Answer:
c. Justitia

326. The concept of Greek justice was
a. Legal

b. Moral

c. Social

d. Political

Answer:
b. Moral
327. Roman view of justice was based on the conception of Just gentium, i.e
a. Law of the people

b. Law of the God

c. Law of the King

d. Law of the Land

Answer:
a. Law of the people
328. Rule of law is not followed in
a. Britain

b. United State of America

c. France

d. India

Answer:
c. France
329. The essential principle of modern justice is
a. Judges should be part of executive

b. There should be independence of judiciary

c. The judges should be under the control of the Head of the State

d. The judges should be under the control of the electorate

Answer:
b. There should be independence of judiciary
330. What is meant by Economic justice
a. The state should follow the theory of free trade policy

b. State should not protect the economically weaker section of society

c. The state should eliminate social discrimination

d. The basic needs regarding food, clothing and shelter of every citizen are met.

Answer:
d. The basic needs regarding food, clothing and shelter of every citizen are met.
331. Who among the following said, “In justice arises as much from treating unequals equally as from treating equals unequally”?.
a. Aristotle

b. Plato

c. Machiaveli

d. Marx

Answer:
a. Aristotle
332. The origin of democracy can be traced to
a. Ancient Greek city-states

b. Medieval Age

c. Feudalism

d. Ancient India

Answer:
a. Ancient Greek city-states
333. Who among the following was a great supporter of direct democracy?
a. Hobbies

b. Rousseau

c. Locke

d. Laski

Answer:
a. Hobbies
334. Which of the following countries has a representative democracy?
a. Afghanistan

b. Saudi Arabia

c. India

d. Egypt

Answer:
c. India
335. Who among the following, “Public opinion is the opinion held by the majority and passively acquiesced in by the minority”?
a. G.D.H Cole

b. Lowell

c. Roucek

d. Morris Ginsburg

Answer:
b. Lowell
336. Public opinion plays a significant role in
a. Democracy

b. Monarchy

c. Military Rule

d. None of the above

Answer:
a. Democracy
337. Ina democracy, the government cares for the public opinion because
a. Public opinion is always right

b. Public opinion is very powerful

c. The people are the best judges of the government

d. None of the above

Answer:
c. The people are the best judges of the government
338. Which of the following is very harmful for the formation of a healthy public opinion?
a. Yellow Journalism

b. Journalism

c. Media

d. Radio

Answer:
a. Yellow Journalism
339. Which of the following acts as an obstacle in the formation of public opinion?
a. Newspapers

b. Over population

c. Free Press

d. Illiteracy

Answer:
d. Illiteracy
340. Which of the following contribute to the formation of the public opinion?
a. Press

b. Political Parties

c. Legislature

d. All the above

Answer:
d. All the above
341. How can the press help in the formation of public opinion?
a. By spreading communal feelings

b. By publishing sensational news

c. By Publishing impartial and correct news and facts

d. By publishing partial news and facts

Answer:
b. By publishing sensational news
342. The legislature also influence the public opinion by
a. Passing a laws to favour public opinion

b. Giving concession to certain sections of the society

c. Discussing the various burning problems faced by the people and the country threadbare

d. Passing a vote of no-confidence against the council of ministers

Answer:
b. Giving concession to certain sections of the society
343. Which of the following statements is correct?
a. The Radio and television influence the public opinion through their entertainment programmes

b. The Radio and Television influence the public opinion through their commercial programme

c. The Radio and television influence the public opinion by disseminating the latest news and views concerning the national and international happenings.

d. None of the above

Answer:
c. The Radio and television influence the public opinion by disseminating the latest news and views concerning the national and international happenings.
344. Public platforms help a great deal in the formation of public opinion, because
a. The speakers can attract the audience by their oratory

b. The people get the opportunity to know the view of different speakers on the current problems

c. The people can see their leaders

d. The speakers can advance the ideology of their parties

Answer:
c. The people can see their leaders
345. Author of ‘Spirit of Laws’.
a. Rousseau

b. J S Mill

c. Montesque

d. Bodin

Answer:
c. Montesque
346. Father of the theory of separation of powers
a. Montesque

b. Marx

c. Aristotle

d. Bodin

Answer:
a. Montesque
347. Theory of separation of powers found its best expression in the constitution of ……..
a. India

b. USA

c. China

d. Britain

Answer:
b. USA
348. Who first made a distinction between deliberative, magisterial and judicial functions
a. Plato

b. Aristotle

c. Bodin

d. Garner

Answer:
b. Aristotle
349. Who classified powers of government into Legislature, executive and Federative
a. Aristotle

b. Plato

c. Bodin

d. Locke

Answer:
d. Locke
350. Author of ‘Civil Government’
a. Locke

b. Rousseau

c. Bentham

d. Mill

Answer:
a. Locke

351. Who is famous for the dictum “I am the State”.
a. Napoleon

b. Hitler

c. Louis Fourteen

d. Rana Ranjith Singh

Answer:
c. Louis Fourteen
352. According to Montesque separation of powers is needed to safeguard………….
a. Duty

b. Power

c. Authority

d. Liberty

Answer:
d. Liberty
353. Montesque’s writing influenced the……………….. revolution.
a. French Revolution

b. Russian Revolution

c. Revolt of 1857

d. The First World War.

Answer:
a. French Revolution
354. Legislature of USA is called
a. Duma

b. National assembly

c. Congress

d. parliament

Answer:
c. Congress
355. In India central legislature is known by the name
a. House of Deputies

b. Parliament

c. assembly

d. Duma

Answer:
b. Parliament
356. Legislature of Spain is ………….
a. Parliament

b. House of representatives

c. Congress of Deputies

d. National Assembly

Answer:
c. Congress of Deputies
357. French parliament is known by the name
a. Congress of Deputies

b. National Assembly

c. Parliament

d. Congress

Answer:
b. National Assembly
358. The word parliament comes from the French word “parler” which means
a. to argue

b. to fight

c. to show

d. to talk

Answer:
d. to talk
359. According to Gandhi ”Avoiding injury to anything on earth in thought word or deed” is …….
a. Satyagraha

b. violence

c. Ahimsa

d. penance

Answer:
a. Satyagraha
360. In cabinet system a bill is normally introduced in the parliament by…………
a. President

b. Governor

c. concerned Minister

d. Cabinet Secretary

Answer:
c. concerned Minister
361. The rule making department of the state
a. Executive

b. Judiciary

c. Legislature

d. none

Answer:
c. Legislature
362. In Parliamentary system ministers are collectively responsible to ………….
a. Parliament

b. Judiciary

c. President

d. Governor

Answer:
a. Parliament
363. In parliamentary system ministers can continue in office till they enjoy the confidence of the ………
a. Judiciary

b. President

c. Legislature

d. people

Answer:
c. Legislature
364. To remove the political executive, parliament can pass the motion of…………………
a. no- confidence

b. cut motion

c. censure motion

d. none of the above

Answer:
a. no- confidence
365. A majour financial function of parliament
a. constitutional amendments

b. passing of annual budget

c. impeachment of the President

d. election of the President

Answer:
b. passing of annual budget
366. Highest court of appeal in UK
a. House of Lords

b. House of Commons

c. Supreme Court

d. administrative tribunal

Answer:
a. House of Lords
367. The impeachment trial of President of USA takes place in the…………
a. National Assembly

b. Supreme Court

c. Congress of deputies

d. Senate

Answer:
d. Senate
368. In India the…………….. takes part in the election of president and vice-president
a. Parliament

b. Judiciary

c. all the eligible voters of the country

d. All the above

Answer:
a. Parliament
369. In most countries, including India the power to change the constitution rest with the………………
a. people

b. Judiciary

c. President

d. Parliament

Answer:
d. Parliament
370. In India supreme court judges can be removed by the……………
a. Prime Minister

b. Chief Justice of Supreme Court

c. people

d. Parliament

Answer:
d. Parliament
371. In USA all international treaties signed by the president needs…………..
a. the ratification of Senate

b. approval of Supreme Court

c. Cabinets approval

d. all the above

Answer:
a. the ratification of Senate
372. The legislature of a country organized into two chambers are called
a. Unicameralism

b. Bi- cameralism

c. Multi-cameralism

d. Cameralism

Answer:
b. Bi- cameralism
373. When the legislature of a country has only one chamber ,it is called
a. Unicameralism

b. Bi- cameralism

c. Multi-cameralism

d. Cameralism

Answer:
a. Unicameralism
374. In India the lower house is ………………
a. the House of the people

b. Lok Sabha

c. Rajya Sabha

d. none of the above

Answer:
b. Lok Sabha
375. In India members are directly elected in the………….
a. Lok Sabha

b. legislative council

c. Rajya Sabha

d. Cabinet

Answer:
a. Lok Sabha

376. In India Money bill can be introduced ………………….
a. only in the Rajya Sabha

b. only in the Lok Saha

c. In both Lok Sabha and Rajya- Sabha

d. in joint sitting of both the houses

Answer:
b. only in the Lok Saha
377. Unicameralism exists in
a. India

b. china

c. USA

d. UK

Answer:
b. china
378. Unicameralism exists in
a. India

b. Israel

c. USA

d. UK

Answer:
b. Israel
379. Bi-cameralism exists in
a. Israel

b. New Zealand

c. India

d. Bangladesh

Answer:
c. India
380. Hasty and ill considered legislation can be checked by the presence of
a. Unicameralism

b. Bi-cameralism

c. Cameralism

d. Multi-cameralism

Answer:
b. Bi-cameralism
381. In India president can nominate…….. members to the Rajya Sabha
a. 10

b. 8

c. 14

d. 12

Answer:
d. 12
382. Rule application is the function of the ………….
a. Legislature

b. Executive

c. Judiciary

d. Supreme Court

Answer:
a. Legislature
383. President of India is the…………..
a. real executive

b. nominal executive

c. permanent executive

d. none of the above

Answer:
b. nominal executive
384. Bureaucracts constitutes the………………………
a. nominal Executive

b. political executive

c. permanent executive

d. none of the above

Answer:
c. permanent executive
385. In India Prime Minister and his cabinet constitutes the……………..
a. nominal executive

b. permanent executive

c. real executive

d. none of the above

Answer:
c. real executive
386. Plural executive exists in…………………
a. India

b. USA

c. UK

d. Switzerland

Answer:
d. Switzerland
387. The executive in Switzerland is the …………………..
a. Federal Council

b. Federal assembly

c. Federal Tribunal

d. Federal Legislature

Answer:
a. Federal Council
388. In USA the President can only be removed from office by the process of ………………
a. amendment

b. Impeachment

c. censure motion

d. no-confidence motion

Answer:
b. Impeachment
389. Ordinance is the law made by the………….
a. Legislature

b. Judiciary

c. Executive

d. Prime Minister

Answer:
c. Executive
390. In parliamentary system a bill becomes an act when it gets the formal assent of the ……………..
a. Prime Minister

b. head of the government

c. real executive

d. head of the state

Answer:
d. head of the state
391. Rule adjudication is the main function of the………………….
a. Legislature

b. Executive

c. Judiciary

d. executive and legislature

Answer:
c. Judiciary
392. In India judges are………………..
a. elected by the Legislature

b. appointed by the Legislature

c. appointed by the Executive

d. elected by the executive

Answer:
c. appointed by the Executive
393. In Switzerland judges are …………………..
a. elected by the people

b. appointed by the Legislature

c. appointed by the Executive

d. elected by the executive

Answer:
a. elected by the people
394. One way of ensuring the independence of judiciary is…………………….
a. giving short tenure in office

b. making the removal of judges easy

c. security of service

d. appointment by the people

Answer:
c. security of service
395. Judicial review is a feature of countries with …………………..
a. un written constitution

b. unitary system

c. unwritten constitution and federal systems

d. written constitutions and federal systems

Answer:
d. written constitutions and federal systems
396. Doctrine of judicial review originated in……………….
a. India

b. UK

c. France

d. USA

Answer:
d. USA
397. By the constitution of India, the article that entrust the court with review power is ……………
a. Art. 17

b. Art.18

c. Art.21

d. Art. 13

Answer:
d. Art. 13
398. What is the full form of PIL
a. public interest law

b. president initiated legislation

c. public interest litigation

d. Prime Minister initiated legislation

Answer:
c. public interest litigation
399. All power concentrated in the hand of the central government is called ………….
a. federal system

b. unitary system

c. parliamentary system

d. presidential system

Answer:
b. unitary system
400. Unitary government exist in ……………..
a. India

b. USA

c. UK

d. Switzerland

Answer:
c. UK

401. A major demerit of unitary system is ………………..
a. administrative efficiency

b. quick decisions

c. lack of regional autonomy

d. none of the above

Answer:
c. lack of regional autonomy
402. Uniformity of administration is a feature of countries with ………………. System.
a. federal System

b. confederal system

c. parliamentary system

d. unitary

Answer:
d. unitary
403. Word federation is derived from Latin word ‘foedus’ meaning ………….
a. strong

b. treaty

c. state

d. power

Answer:
b. treaty
404. Division of powers between central and regional governments is a feature of
a. unitary system

b. federal system

c. confederation

d. all of the above

Answer:
b. federal system
405. Which is a federation
a. UK

b. Italy

c. Sri Lanka

d. USA

Answer:
d. USA
406. In India the residuary powers rest with ……….
a. regional governments

b. central government

c. both the centre and the states

d. the

Answer:
b. central government
407. Which is not an essential feature of federation
a. supremacy of the constitution

b. independent judiciary

c. distribution of powers between centre and states

d. single citizenship

Answer:
d. single citizenship
408. Regional autonomy is a feature of …………. System
a. federal system

b. unitary system

c. Presidential system

d. Parliamentary

Answer:
a. federal system
409. In Parliamentary system the political executive is immediately responsible to …………..
a. President

b. judiciary

c. legislature

d. cabinet

Answer:
c. legislature
410. Parliamentary form of government exists in …………..
a. USA

b. Brazil

c. Cuba

d. India

Answer:
d. India
411. In Parliamentary system Prime Minister and his council of ministers constitute the ……………
a. real executive

b. nominal executive

c. permanent executives

d. none of the above

Answer:
a. real executive
412. In UK the nominal executive is …………….
a. Prime minister

b. king or queen

c. cabinet

d. President

Answer:
b. king or queen
413. In Parliamentary system legislature is the creator of the …………….
a. permanent executive

b. Judiciary

c. political executive

d. permanent executive and political executive

Answer:
c. political executive
414. In Parliamentary system who presides over the cabinet meetings
a. President

b. Prime Minister

c. Cabinet Secretary

d. home minister

Answer:
b. Prime Minister
415. Collective responsibility is a feature of ……………. System
a. Parliamentary

b. Presidential

c. authoritarian

d. military

Answer:
d. military
416. Who selects the ministers in the parliamentary system
a. President

b. Legislature

c. Governor

d. Prime Minister

Answer:
d. Prime Minister
417. A major demerit cited against parliamentary system is ……………..
a. its stability

b. its instability

c. it is not responsive to public opinion

d. it is autocratic

Answer:
b. its instability
418. System based on the principle of separation of powers
a. Presidential system

b. Parliamentary system

c. socialist system

d. none of the above

Answer:
a. Presidential system
419. Political executives enjoy a fixed tenure in…………………
a. Presidential system

b. Parliamentary system

c. socialist system

d. none of the above

Answer:
a. Presidential system
420. Who is the nominal executive in presidential system
a. President

b. Prime Minister

c. Cabinet

d. no nominal executive

Answer:
d. no nominal executive
421. In Presidential system ministers are ……………
a. nominal executive

b. members of legislature

c. not members of legislature

d. elected by the people

Answer:
c. not members of legislature
422. In presidential system ministers are ……………
a. elected by the people

b. elected by the legislature

c. selected b the President

d. nominated by the legislature

Answer:
c. selected b the President
423. In presidential system ministers can continue in office …………………
a. till the expiry of their term

b. till they enjoy the confidence of legislature

c. till the age of 65years

d. till they enjoy the confidence of the President

Answer:
d. till they enjoy the confidence of the President
424. In Presidential system ministers are …………… of the President .
a. the colleagues

b. subordinate officers

c. of same status

d. none of the above

Answer:
b. subordinate officers
425. In USA the power enjoyed by the president to turn down a bill passed by the legislature
a. foedus

b. Presidential review

c. judicial review

d. veto

Answer:
d. veto

426. In Presidential system is the ……………
a. nominal executive

b. permanent executive

c. real executive

d. none of the above

Answer:
c. real executive
427. One organ of government act as a check on the power of the other organ is doctrine of…………..
a. checks and powers

b. balance of power

c. checks and balances

d. stable power

Answer:
c. checks and balances
428. Chief merit of presidential system is its …………
a. stability

b. authoritarianism

c. simplicity

d. rigidity

Answer:
a. stability
429. System which is considered suitable for dealing with emergencies
a. Presidential system

b. Parliamentary systems

c. plural executive

d. all the above

Answer:
a. Presidential system
430. Origin of party system is connected with which country
a. India

b. china

c. France

d. England

Answer:
d. England
431. Political parties of the modern kind first emerged in ………………..
a. India

b. France

c. Italy

d. USA

Answer:
d. USA
432. Which is not a feature of political party
a. members agree on fundamental principles of the party

b. members share same ideology

c. members are organized

d. does not aim to capture power

Answer:
d. does not aim to capture power
433. Political parties may be formed on the basis of………….
a. economic interest

b. ideology

c. human nature

d. all the above

Answer:
d. all the above
434. Political parties ……………. the political process.
a. unite

b. simplify

c. stabilize

d. all the above

Answer:
d. all the above
435. Which is not a function of political party
a. rule adjudication

b. political education

c. political recruitment

d. political socialization

Answer:
a. rule adjudication
436. Single party system exist in ………..
a. UK

b. USA

c. Russia

d. china

Answer:
d. china
437. One party rule is generally associated with ……………..
a. democracies

b. monarchies

c. totalitarian regimes

d. none of the above

Answer:
c. totalitarian regimes
438. One party dominates the politics and administration of a country
a. bi-party system

b. two party system

c. multiparty system

d. none of the above

Answer:
d. none of the above
439. Italy under Mussolini was an example of……………
a. bi- party system

b. multi-party system

c. single party system

d. none of the above

Answer:
c. single party system
440. Great merit of one party system is its ………………..
a. democratic nature

b. stability

c. responsiveness

d. ability to take right decisions

Answer:
b. stability
441. Single party systems are ………….
a. less expensive

b. expensive

c. very democratic

d. slow to take decisions

Answer:
a. less expensive
442. Single party systems ………….
a. may eliminate opposition

b. may lead to elite rule

c. may lead to authoritarianism

d. All the above

Answer:
d. All the above
443. Bi-party system exists in …………….
a. France

b. USA

c. China

d. Italy

Answer:
b. USA
444. Bi-party system means
a. only two major parties exist in a country

b. only two parties exit in a country

c. more than two major parties exist in a country

d. only one party is allowed in a country.

Answer:
a. only two major parties exist in a country
445. In USA the two major parties are the Republican Party and the……………….
a. Labour Party

b. Conservative Party

c. Democratic Party

d. Congress Party

Answer:
c. Democratic Party
446. The two major parties in UK are the Conservative Party and the……………
a. Labour Party

b. Republican Party

c. Democratic Party

d. Congress Party

Answer:
a. Labour Party
447. Multi-party system exists in ………………
a. UK

b. USA

c. Cuba

d. India

Answer:
d. India
448. Multi-party system does not exist in ……………….
a. UK

b. India

c. Italy

d. France

Answer:
a. UK
449. Which system is considered more democratic
a. single part system

b. two –party system

c. multi-party system

d. Monarchies

Answer:
c. multi-party system
450. Main drawback of multiparty systems is its ………………….
a. authoritarian nature of governments

b. instability of governments

c. Genuine alternative for the people to choose

d. all the above

Answer:
b. instability of governments

451. Groups or associations formed for the realization of specific interest
a. political party

b. government

c. interest groups

d. executive

Answer:
c. interest groups
452. Choose the correct one. Pressure group
a. differ from political party

b. is bigger than political party

c. is a multi-interest group

d. one cannot be a member of many pressure groups

Answer:
a. differ from political party
453. Identify the pressure group
a. congress party

b. Kerala Congress

c. BJP

d. RSS

Answer:
d. RSS
454. Which is an example of Institutional Pressure Groups
a. NSS

b. bureaucracy

c. Bar Association

d. INTUC

Answer:
b. bureaucracy
455. Parties represented in parliament in direct proportion to their overall electoral strength is …………
a. Proportional representation

b. First past the post system

c. Single member plurality system

d. none of the above

Answer:
a. Proportional representation
456. Two varieties of proportional Representation are the Hare system and
a. Just System

b. droop system

c. List system

d. none of the above

Answer:
c. List system
457. Hare system is associated with…………
a. George Hare

b. Thomas Hare

c. Bryce

d. Laski

Answer:
b. Thomas Hare
458. The idea of individualism originated in………….
a. Italy

b. UK

c. France

d. Russia

Answer:
c. France
459. Ideology that advocates maximum possible freedom to individual and minimum of state functions
a. Fascism

b. Marxism

c. Individualism

d. Gandhism

Answer:
c. Individualism
460. Author of the book ‘wealth of Nations’.
a. Herbert Spencer

b. J S Mill

c. Laski

d. Adam Smith

Answer:
d. Adam Smith
461. Who among the following is not associated with Individualism
a. Spencer

b. Adam Smith

c. Hegel

d. J S Mill

Answer:
c. Hegel
462. Individualist consider state …………….
a. as a necessity

b. ethical institution

c. necessary evil

d. totally unwanted institution

Answer:
c. necessary evil
463. Primary duty of the state according to individualist……………………..
a. regulate economic life of man

b. protect the individual from violence and fraud

c. Regulate social life of man

d. none of the above

Answer:
b. protect the individual from violence and fraud
464. Policy of laissez faire is otherwise known as …………..
a. Fascism

b. Marxism

c. Socialism

d. Individualism

Answer:
d. Individualism
465. Chief exponent of biological argument of Individualism
a. Herbert Spencer

b. J S Mill

c. Adam Smith

d. Laski

Answer:
a. Herbert Spencer
466. Who among the following is associated with modern Individualism
a. Adam Smith

b. Spenser

c. Graham Wallas

d. Laski

Answer:
c. Graham Wallas
467. Classical liberalism stood for ………….
a. liberty of individuals

b. democratic institutions

c. free enterprise

d. all the above

Answer:
d. all the above
468. In the political sphere liberalism entails …………………
a. Freedom of press and judiciary

b. freedom of thought and expression

c. free and fair elections

d. all the above

Answer:
d. all the above
469. Who among the following is considered a father figure of Liberal tradition
a. Hegel

b. Karl Marx

c. John Locke

d. Plato

Answer:
c. John Locke
470. Who among the following is not associated with modern Liberalism
a. Barker

b. Hobhouse

c. Mac Iver

d. Adam Smith

Answer:
d. Adam Smith
471. Author of communist Manifesto
a. Hegel

b. Marx

c. Barker

d. Laski

Answer:
b. Marx
472. Dialectical method is associated with…………….
a. Barker

b. Laski

c. Hegel

d. J S Mill

Answer:
c. Hegel
473. Marx considered the…………… as the basis of this world
a. idea

b. spirit

c. organization

d. material object

Answer:
d. material object
474. According to Marx all fundamental historical changes are determined by the……………..
a. state

b. working class

c. capitalist class

d. economic forces

Answer:
d. economic forces
475. According to Marx ‘superstructure, constitutes …………….
a. mode of production

b. social relations of productions

c. ideas of society

d. all the above

Answer:
c. ideas of society

476. Literal meaning of bourgeoisie
a. capitalist class

b. working class

c. middle class

d. none of the above

Answer:
c. middle class
477. By proletariat class Marx meant ……………
a. the working class

b. the middle class

c. the capitalist class

d. middle class and capitalist class combined

Answer:
a. the working class
478. The class war is between ….
a. middle class and Proletariat class

b. Proletariat class and working class

c. Bourgeoisie and Middle class

d. Proletariat and Bourgeoisie

Answer:
d. Proletariat and Bourgeoisie
479. According to Marx, in the class war …………….. will come out victorious.
a. Bourgeoisie

b. Capitalist Class

c. Proletariat

d. Middle Class

Answer:
c. Proletariat
480. Dictatorship of the proletariat is a ………………
a. quasi-state of the working class

b. dictatorship of the capitalist

c. new state of the working class

d. is full- fledged state of the proletariat

Answer:
a. quasi-state of the working class
481. The task of the dictatorship of the proletariat is ……………..
a. centralize production

b. increase production

c. to expropriate the Bourgeoisie

d. all the

Answer:
d. all the
482. According to Marx after the success of revolution and overthrow of capitalism the state will…….
a. reduce its functions

b. wither away

c. become a class institution of the workers

d. become powerless

Answer:
b. wither away
483. Marx predicts
a. a classless society

b. communist society

c. society without contradictions

d. all the above

Answer:
d. all the above
484. The ideology of fascism emerged in which country
a. Germany

b. Russia

c. Italy

d. Spain

Answer:
c. Italy
485. The ideology of Fascism was developed by ….… …..
a. Hitler

b. Stalin

c. Napoleon

d. Mussolini

Answer:
d. Mussolini
486. The word fasces in Italian means ………….
a. power

b. bundles

c. strength

d. state

Answer:
b. bundles
487. Fascism stood against …………..
a. democracy

b. liberty

c. internationalism

d. all the above

Answer:
d. all the above
488. Fascism advocated ………………
a. aggressive nationalism

b. hero-worship

c. irrationalism

d. All the above

Answer:
d. All the above
489. The ideology that considered the state as an end in itself
a. Liberalism

b. Individualism

c. Marxism

d. Fascism

Answer:
d. Fascism
490. The ideology that consider democracy as the worst form of government
a. Liberalism

b. Individualism

c. Marxism

d. Fascism

Answer:
d. Fascism
491. The ideology that advocated aggressive war fare and imperialist expansion
a. Fascism

b. Marxism

c. Liberalism

d. Individualism

Answer:
a. Fascism
492. Tolstoy’s book that made a great influence on Gandhi
a. Unto This Last

b. Civil Disobedience

c. The Kingdom of God within You

d. none of the above

Answer:
a. Unto This Last
493. According to Gandhi Non-Violence is the quality of…….
a. weak

b. brave and effeminate

c. villagers

d. strong and brave

Answer:
d. strong and brave
494. To Gandhi Ahimsa is
a. supreme love

b. supreme kindness

c. supreme self sacrifice

d. All the above

Answer:
d. All the above
495. According to Gandhi, the highest form of non-violence………..
a. Non-violence of the brave

b. passive non-violence of the helpless

c. Passive non-violence of the coward

d. none of the above

Answer:
a. Non-violence of the brave
496. Satyagraha
a. is based on the concept of suffering

b. never injures the opponent

c. tries to wean the opponent from error by love and self suffering

d. All the above

Answer:
d. All the above
497. Which is true. Gandhian society will be
a. state less society

b. classless society

c. socialist society

d. All the above

Answer:
d. All the above
498. According to Gandhi
a. ends are more important than means

b. only our means should be moral and not ends

c. moral means leads to moral ends

d. our ends should be moral and not means

Answer:
b. only our means should be moral and not ends
499. In Greek ‘Demos’ means
a. power

b. state

c. democracy

d. people

Answer:
d. people
500. In Greek ’Kratos’ means
a. power

b. state

c. democracy

d. people

Answer:
a. power

501. India follows
a. direct democracy

b. participatory democracy

c. representative democracy

d. none of the above

Answer:
c. representative democracy
502. Which of the following is not a necessary condition for the success of democracy
a. social and economic equality

b. sound party system

c. freedom of press

d. state religion

Answer:
d. state religion
503. Verdict of the people sought on a proposed law or constitutional amendment is………
a. Recall

b. Referendum

c. plebiscite

d. Initiative

Answer:
a. Recall
504. Power of the people to propose legislation
a. Recall

b. Referendum

c. plebiscite

d. Initiative

Answer:
d. Initiative
505. In Unformulated Initiative , Initiative is ………
a. in the form of proper law

b. taken by the legislature

c. taken by the executive

d. in the form of a general demand

Answer:
d. in the form of a general demand
506. The word plebiscite is derived from the French word plebiscitum meaning………….
a. power of the people

b. will of the people

c. decree of the people

d. rule of the people

Answer:
c. decree of the people
507. Plebiscite is ………..
a. a law

b. a bill for consideration of people

c. a popular vote on matters of political importance

d. the law making power of the people

Answer:
c. a popular vote on matters of political importance
508. Power of the people to call back elected representatives before the expiry of their term
a. Recall

b. Referendum

c. plebiscite

d. Initiative

Answer:
a. Recall
509. People have the right to ‘recall’ in which country
a. china

b. UK

c. Italy

d. Switzerland

Answer:
d. Switzerland
510. An opinion to be considered as public opinion…………….
a. it must emanate from the people as a whole

b. it should not be a sectional interest

c. it should have the consent of the minority

d. All the above.

Answer:
b. it should not be a sectional interest
511. Which is an agent of public opinion
a. political party

b. press

c. educational institutions

d. all the above

Answer:
d. all the above
512. Choose the correct one .
a. legislature is an agent of public opinion

b. government is not an agent of public opinion

c. Internet do not help in the creation of public opinion

d. Public opinion never change

Answer:
a. legislature is an agent of public opinion
513. Which is a method of minority representation
a. The Limited vote plan

b. The cumulative vote System

c. The Separate Electorate System

d. All the above

Answer:
d. All the above
514. Choose the tactic not generally associated with pressure groups
a. lobbying

b. strike

c. Generating favourable public opinion

d. use of muscle power

Answer:
d. use of muscle power
515. Primary reason for the formation of pressure group is ……………..
a. to capture power

b. self interest

c. to amass wealth

d. All the above

Answer:
b. self interest
516. Bi-party system exists in ……
a. India

b. Pakistan

c. Sri Lanka

d. none of the above

Answer:
d. none of the above
517. Which one of the following is true.
a. satyagrahi injures the opponent

b. a satyagrahi has be deeply religious

c. Satyagrahi appeals to the soul of the opponent

d. satyagrahi makes the opponents suffer

Answer:
c. Satyagrahi appeals to the soul of the opponent
518. Which is a democracy
a. China

b. Myanmar

c. Sri Lanka

d. All the above

Answer:
c. Sri Lanka
519. Which is not a direct democratic device
a. Initiative

b. Recall

c. Plebiscite

d. Refer

Answer:
d. Refer
520. Parliamentary system exist in ……..
a. USA

b. Brazil

c. china

d. none of the above

Answer:
d. none of the above
521. Leadership of the Prime Minister is a feature of ……
a. Presidential System

b. Government of USA

c. All Latin American Countries

d. none of the above

Answer:
d. none of the above

522. The President of India is…….
a. Directly elected by the people

b. elected by the Rajya Sabha

c. elected by the Lok Sabha

d. none of the above

Answer:
d. none of the above

523. Which is true. In single party system
a. only two parties exist in the system

b. Power alternates between the two parties

c. Coalitions governments are a permanent feature

d. none of the above

Answer:
b. Power alternates between the two parties

524. Democracy assures the people…………
a. political freedom

b. Economic liberty

c. Human rights

d. all the above

Answer:
d. all the above

An Introduction to Political Science Objective Questions with Answers Pdf Download