300+ TOP Analogy – Basic Vocabulary MCQs and Answers

Analogy – Basic Vocabulary Multiple Choice Questions

1. ribbon : ______ :: icing : cake
A. present
B. cut
C. bow
D. typewriter

Answer: A present

2. search : ______ :: defeat : vanquish
A. peer
B. ransack
C. destroy
D. find

Answer: B ransack

3. kitten : ______ :: soldier : army
A. cat
B. litter
C. puppy
D. meow

Answer: B litter

4. cord : telephone :: ______ : television
A. watch
B. screen
C. program
D. table

Answer: B screen

5. bivouac : ______ :: axis : alliance
A. diplomacy
B. sergeant
C. soldier
D. camp

Answer: D camp

6. pineapple : ______ :: orange : Florida
A. Dole
B. Hawaii
C. Canada
D. mango

Answer: B Hawaii

7. quicksilver : mercury :: goldbrick : ______
A. worker
B. idler
C. money
D. idol

Answer: B idler

8. cub : bear :: joey : ______
A. cave
B. doll
C. kangaroo
D. truck

Answer: C kangaroo

9. fern : plant :: ______ : fish
A. catch
B. minnow
C. animal
D. sparrow

Answer: B minnow

10. ______ : wrist :: belt : waist
A. arm
B. hand
C. bend
D. bracelet

Answer: D bracelet

Analogy - Basic Vocabulary MCQs

11. shark : ______ :: slug : land
A. seaweed
B. ocean
C. sky
D. slide

Answer: B ocean

12. hangar : airplane :: garage : ______
A. steak
B. runway
C. oil
D. automobile

Answer: D automobile

13. ramp : highway :: ______ : house
A. traffic
B. head
C. door
D. speed

Answer: C door

14. hint : ______ :: whisper : shout
A. demand
B. point
C. surprise
D. secret

Answer: A demand

15. dog : kennel :: bird : ______
A. fly
B. feather
C. aerie
D. eagle

Answer: C aerie

16. ______ : codes :: ornithology : birds
A. cartography
B. husbandry
C. species
D. cryptography

Answer: D cryptography

17. ______ : poem :: fable : story
A. epic
B. poet
C. haiku
D. rhyme

Answer: C haiku

18. jetty : ______ :: bouquet : flowers
A. daffodils
B. beach
C. rocks
D. water

Answer: C rocks

19. spoke : ______ :: word : sentence
A. speaker
B. paragraph
C. comma
D. wheel

Answer: D wheel

20. secret : furtive :: audible : ______
A. resonant
B. nap
C. sack
D. ring

Answer: A resonant

21. vamp : shoe :: hood : ______
A. jacket
B. car
C. clean
D. crook

Answer: B car

22. fleet : trucks :: ______ : teachers
A. apple
B. student
C. book
D. faculty

Answer: D faculty

23. ______ : assistant :: administrator : teacher
A. office
B. school
C. executive
D. campus

Answer: C executive

24. algebra : calculus :: ______ : surgery
A. anatomy
B. knife
C. doctor
D. hospital

Answer: A anatomy

25. pride : ______ :: calm : storm
A. proud
B. forecast
C. sunny
D. fall

Answer: D fall

26. ______ : clue :: pig : truffle
A. detective
B. hog
C. chocolate
D. France

Answer: A detective

27. scientist : experiment :: ______ : play
A. beaker
B. rehearsal
C. actor
D. lab

Answer: C actor

28. sloth : action :: ______ : principles
A. unscrupulousness
B. teachers
C. hero
D. conscientious

Answer: A unscrupulousness

29. ______ : speak :: roam : walk
A. path
B. silent
C. write
D. babble

Answer: D babble

30. epilogue : novel :: ______ : meal
A. dessert
B. repast
C. lunch
D. appetizer

Answer: A dessert

31. ______ : tennis :: drive : golf
A. net
B. score
C. racket
D. serve

Answer: D serve

32. ______ : court case :: abstract : research paper
A. brief
B. judge
C. hypothesis
D. lawyer

Answer: A brief

33. ______ : peace :: lion : courage
A. war
B. brave
C. dove
D. cub

Answer: C dove

34. tooth : ______ :: tine : fork
A. molar
B. tongue
C. comb
D. spoon

Answer: C comb

35. grove : forest :: ______ : lake
A. pond
B. ocean
C. tree
D. boat

Answer: A pond

36. trot : ______ :: jog : sprint
A. drive
B. canter
C. horse
D. speed

Answer: B canter

37. shower : deluge :: ______ : stare
A. wet
B. window
C. ignore
D. glance

Answer: D glance

38. ______ : mug :: trowel : spade
A. coffee
B. dig
C. tumbler
D. tavern

Answer: C tumbler

39. carousel : luggage :: escalator : ______
A. raise
B. elevator
C. people
D. building

Answer: C people

40. irrelevant : significance :: relaxed : ______
A. care
B. calm
C. thoughtful
D. asleep

Answer: A care

41. pummel : hit :: ______ : recite
A. disbelief
B. poem
C. chant
D. question

Answer: C chant

42. gobble : eat :: ______ : accept
A. deny
B. embrace
C. acquiesce
D. infer

Answer: B embrace

43. company : conglomerate :: metal : ______
A. alloy
B. aluminum
C. corporation
D. furnace

Answer: A alloy

44. ______ : silo :: art : museum
A. field
B. fodder
C. farm
D. windmill

Answer: B fodder

45. ______ : grind :: ax : chop
A. tree
B. coffee
C. pestle
D. saw

Answer: C pestle

46. ______ : highway :: net : court
A. road
B. radar
C. ticket
D. median

Answer: D median

47. crumb : bread :: ______ : molecule
A. shard
B. atom
C. trail
D. ion

Answer: B atom

48. ______ : launch :: breakfast : lunch
A. sandwich
B. dinner
C. eggs
D. countdown

Answer: D countdown

49. churn : ______ :: press : wine
A. paddle
B. cream
C. butter
D. stomach

Answer: C butter

50. collar : shirt :: ______ : hat
A. button
B. visor
C. pullover
D. hood

Answer: B visor

51. dough : bread :: ______ : pancake
A. griddle
B. cake
C. batter
D. oven

Answer: C batter

52. ______ : skid :: obstacle : swerve
A. bike
B. ice
C. wheel
D. roadway

Answer: B ice

53. wheat : chaff :: quality : ______
A. thresh
B. whole
C. inadequacy
D. worth

Answer: C inadequacy

54. ______ : forgiveness :: bribe : influence
A. quarrel
B. lie
C. apology
D. perjury

Answer: C apology

55. follow : chase :: nudge : ______
A. thrust
B. pursue
C. catch
D. precede

Answer: A thrust

56. cancel : delay :: surrender : ______
A. anticipate
B. yield
C. fire
D. army

Answer: B yield

57. holster : pistol :: ______ : knife
A. weapon
B. rifle
C. sheath
D. club

Answer: C sheath

58. thicket : shrubs :: ______ : stars
A. sun
B. cluster
C. orbit
D. moon

Answer: B cluster

59. postmortem : ______ :: rainbow : downpour
A. address
B. forecast
C. morning
D. death

Answer: D death

60. rake : leaves :: ______ : information
A. homeowner
B. profile
C. census
D. lawn

Answer: C census

61. ______ : tradition :: hedonist : pleasure
A. purist
B. Eden
C. displeasure
D. agnostic

Answer: A purist

62. swing : ax :: ______ : sword
A. honor
B. dull
C. parry
D. knife

Answer: C parry

63. elevator : transport :: rickshaw : ______
A. train
B. bicycle
C. carry
D. slip-shod

Answer: C carry

64. lightweight : ______ :: sedan : automobile
A. beam
B. boxer
C. heavyweight
D. traffic

Answer: B boxer

65. knave : ______ :: coward : bravery
A. retreat
B. beauty
C. truth
D. stoicism

Answer: C truth

66. ______ : ship :: telescope : star
A. deck
B. water
C. periscope
D. astronomy

Answer: C periscope

67. tarpaulin : rain :: ______ : stain
A. stove
B. picnic
C. puddle
D. apron

Answer: D apron

68. sniff : inhale :: ______ : lop
A. crush
B. snit
C. snip
D. adhere

Answer: C snip

69. outrage : peeve :: strive : ______
A. attempt
B. curse
C. duel
D. shun

Answer: A attempt

70. decrescendo : ______ :: recession : economy
A. crescendo
B. finance
C. boom
D. volume

Answer: D volume

71. thrifty : ______ :: hungry : gluttonous
A. virtue
B. vice
C. avarice
D. self-control

Answer: C avarice

72. privy : secret :: sympathetic : ______
A. spy
B. grief
C. clandestine
D. joy

Answer: B grief

73. pallid : color :: tactless : ______
A. hue
B. tasteless
C. verve
D. diplomatic

Answer: D diplomatic

74. din : ______ :: odor : garbage
A. crowd
B. tree
C. dark
D. nose

Answer: A crowd

75. ______ : incising :: spatula : lifting
A. pancake
B. bullhorn
C. scalpel
D. truck

Answer: C scalpel

76. break : shift :: minute : ______
A. second
B. hour
C. spell
D. work

Answer: B hour

77. ______ : service :: juror : jury
A. inductee
B. judge
C. martial
D. sequester

Answer: A inductee

78. ratchet : ______ :: grow : inches
A. tools
B. shrink
C. yards
D. stages

Answer: D stages

79. cellar : house :: ______ : ship
A. land
B. hold
C. ocean
D. wave

Answer: B hold

80. economy : parsimony :: ______ : rift
A. disagreement
B. fissure
C. bounty
D. river

Answer: B fissure

81. admonish : ______ :: defeat : conquer
A. administer
B. celebrate
C. negotiate
D. berate

Answer: D berate

82. ______ : wheat :: lentil : legume
A. barley
B. bread
C. soup
D. spelt

Answer: D spelt

83. mercenary : wages :: dilettante : ______
A. enjoyment
B. rifle
C. strife
D. market

Answer: A enjoyment

84. candle : illuminate :: ______ : cool
A. breeze
B. wick
C. burn
D. refrigerator

Answer: D refrigerator

85. fop : ______ :: documentary : reality
A. appearance
B. movie
C. punishment
D. fairytale

Answer: A appearance

86. ______ : plant :: stable : horse
A. cow
B. unstable
C. oat
D. nursery

Answer: D nursery

87. dictionary : definition :: ______ : map
A. direction
B. south
C. atlas
D. longitude

Answer: C atlas

88. groom : horse :: ______ : child
A. track
B. nanny
C. gallop
D. infantry

Answer: B nanny

89. ______ : house :: anklet : sock
A. shoe
B. foot
C. cottage
D. mansion

Answer: C cottage

90. annex : ______ :: insert : book
A. shelf
B. building
C. page
D. wing

Answer: B building

91. ______ : retirement :: settlement : injury
A. golf
B. lawyer
C. hospital
D. pension

Answer: D pension

92. ______ : king :: bench : judge
A. throne
B. queen
C. court
D. knight

Answer: A throne

93. thumbtack : ______ :: hook : coat
A. nail
B. poster
C. wall
D. hammer

Answer: B poster

94. hostel : ______ :: barn : livestock
A. traveler
B. hotel
C. countryside
D. dog

Answer: A traveler

95. stratus : cloud :: ______ : sound
A. murmur
B. lightning
C. thunderous
D. night

Answer: A murmur

96. nourish : ______ :: coddle : comfort
A. feed
B. sleep
C. growth
D. wheat

Answer: C growth

97. ______ : game :: plagiarize : words
A. crossword
B. poach
C. sports
D. willing

Answer: B poach

98. speech : ______ :: race : track
A. lectern
B. odds
C. preamble
D. tote

Answer: A lectern

99. ransom : captive :: ______ : service
A. prisoner
B. gratuity
C. military
D. restaurant

Answer: B gratuity

100. glade : ______ :: castle : moat
A. woods
B. greenish
C. royalty
D. water

Answer: A woods

Analogy – Basic Vocabulary objective questions with answers pdf download online exam test