300+ TOP Anatomy MCQs and Answers Quiz Exam [Latest]

Anatomy Multiple Choice Questions

1. Which of the following structures is likely to get damaged when the semiflexedknee is suddenly rotated medially
A. anterior cruciate ligament

B. lateral meniscus

C. medial meniscus

D. posterior cruciate ligament

Answer: C. medial meniscus

2. Trendelenberg’s test is positive in following conditions EXCEPT;
A. dislocation of hip

B. fracture neck femur

C. paralysis of gluteus medius

D. paralysis of gluteus maximus

Answer: D. paralysis of gluteus maximus

3. Gyrus occupying Broca’s speech area is
A. superior frontal

B. middle frontal

C. inferior frontal

D. superior temporal

Answer: C. inferior frontal

4. In midbrain following structures are found at the level of occulomotor nerve nucleus
A. red nucleus

B. pretectal nucleus

C. substantia nigra

D. decussation of superior cerebellar peduncle

Answer: D. decussation of superior cerebellar peduncle

5. Following are all the features of cerebellar lesions EXCEPT
A. dysdidochokinesis

B. nystagmus

C. rigidity of voluntary muscles

D. intention tremors

Answer: C. rigidity of voluntary muscles

6. The nerve having Edinger Westphall nucleus as its component is
A. occulomotor

B. trochlear

C. trigeminal

D. abducent

Answer: A. occulomotor

7. Pharyngotypanic tube connects the middle ear cavity with
A. oropharynx

B. nasopharynx

C. nasal cavity

D. laryngo pharynx

Answer: B. nasopharynx

8. Only abductor of vocal cords is
A. posterior cricoarytenoid

B. inter arytenoid

C. lateral crico arytenoid

D. cricothyroid

Answer: A. posterior cricoarytenoid

9. Sensory nerve for upper lip is
A. facial

B. infra orbital

C. buccal

D. external nasal

Answer: B. infra orbital

10. Structure passing deep to hyoglossus is
A. hypoglossal nerve

B. myelohyoid nerve

C. submandibular duct

D. lingual artery

Answer: D. lingual artery

11. Lining epithelium of lung alveolus is
A. simple columnar

B. simple cuboidal

C. simple squamous

D. pseudo stratified ciliated columnar

Answer: C. simple squamous

12. Commonest type of inversion of testes is
A. superior

B. anterior

C. lateral

D. loop

Answer: B. anterior

13. Following are the contents of inguinal canal in males EXCEPT;
A. ilio-inguinal nerve

B. spermatic cord

C. artery to vas deference

D. ilio hypogastric nerve

Answer: D. ilio hypogastric nerve

14. Conjoint tendon is formed by
A. External and internal oblique

B. external oblique and transversus abdominis

C. internal oblique and transversus abdominis

D. internal oblique alone

Answer: C. internal oblique and transversus abdominis

15. Commonest position of appendix is
A. retrocaecal

B. sub caecal

C. pelvic

D. preileal

Answer: A. retrocaecal

16. Nerve piercing and lying on psoas major is
A. ilio inguinal

B. ilio hypogastric

C. femoral

D. genitofemoral

Answer: D. genitofemoral

17. 2nd part of duodenum is developed from
A. foregut and midgut

B. midgut and hindgut

C. only forgut

D. only midgut

Answer: A. foregut and midgut

18. Transverse colon develops from-
A. foregut and midgut

B. midgut and hindgut

C. only hindgut

D. only midgut

Answer: B. midgut and hindgut

19. Following are the boundaries of epiploeic foramen EXCEPT;
A. free edge of lesser omentum

B. quadrate lobe of liver

C. 1st part of duodenum

D. inferior vena cava

Answer: B. quadrate lobe of liver

20. Left testicular vein drains in
A. inferior vena cava

B. left renal

C. left internal iliac

D. left common iliac

Answer: B. left renal

21. All are the contents of supeficial perineal pouch EXCEPT;
A. bulbo urethral gland

B. superior transverse pereni

C. dorsal nerve of penis

D. dorsal artery of penis

Answer: A. bulbo urethral gland

22. Abnormal lateral curvature of vertebral column is known as
A. kyphosis

B. lordosis

C. scoliosis

D. spondylolisthesis

Answer: C. scoliosis

23. Which of the following nerves is involved in fracture neck humerus?
A. ulnar

B. median

C. axillary

D. radial

Answer: C. axillary

24. Following muscles produce elevation of scapula EXCEPT;
A. rhomboidius major

B. rhomboidius minor

C. trapezius

D. serratus anterior

Answer: D. serratus anterior

25. Following veins are tributaries of portal vein EXCEPT ;
A. right gastric

B. left gastric

C. splenic

D. inf. phrenic

Answer: D. inf. phrenic

26. Following are the single gene disorders EXCEPT;
A. Duchene muscle dystrophy

B. spina bifida

C. haemophilia

D. sickle cell anemia

Answer: B. spina bifida

27. Nerve supply of pyramidalis muscle is
A. ilio inguinal

B. subcostal

C. genitofemoral

D. ilio hypogastric

Answer: B. subcostal

28. Branchial efferent column in pons innervates muscles of
A. larynx

B. mastication

C. pharynx

D. eye

Answer: B. mastication

29. Cerebellum sends efferent fibres to each of the following EXCEPT;
A. red nucleus

B. thalamus

C. substantia nigra

D. reticular formation

Answer: C. substantia nigra

30. The major neurotransmitter secreted in substantia nigra is
A. dopamine

B. serotonin

C. noradrenalin

D. gamma amino butyric acid

Answer: A. dopamine

31. Following muscles are inserted into greater trochanter of femur EXCEPT;
A. gluteus maximus

B. gluteus medius

C. gluteus minimus

D. pyriformis

Answer: A. gluteus maximus

32. Following bones take part in lateral longitudinal arch EXCEPT;
A. calcaneous

B. cuboid

C. talus

D. 5th metacarpal

Answer: C. talus

33. First tributary of internal jugular vein is
A. superior thyroid vein

B. inferior petrosal sinus

C. lingual vein

D. facial vein

Answer: B. inferior petrosal sinus

34. Nerve supplying the skin over the mandible is
A. great auricular

B. greater occipital

C. mandibular

D. facial

Answer: A. great auricular

35. Calcitonin is secreted by
A. follicular cells of thyroid

B. chief cells of thyroid

C. oxyphil cells of parathyroid

D. parafollicular cells of parathyroid

Answer: B. chief cells of thyroid

36. Following are the contents of middle ear cavity EXCEPT;
A. incus

B. stapedius

C. chorda tympani

D. facial nerve

Answer: D. facial nerve

37. Which nerve injury results in ptosis
A. occulumotor

B. trochlear

C. supraorbital

D. facial

Answer: A. occulumotor

38. Following structures represent derivatives of dorsal mesogastrium EXCEPT;
A. greater omentum

B. lesser omentum

C. gastrosplenic ligament

D. linorenal ligament

Answer: A. greater omentum

39. Following structures form stomach bed EXCEPT;
A. splenic vein

B. splenic artery

C. left kidney

D. left suprarenal

Answer: A. splenic vein

40. Structure crossed by root of mesentry is
A. left ureter

B. left gonadal vessels

C. inferior mesenteric artery

D. 3rd part of duodenum

Answer: D. 3rd part of duodenum

41. Nerve carrying secretomotor fibres for parotid gland is
A. auriculo temporal

B. great auricular

C. zygomatico temporal

D. posterior auricular

Answer: A. auriculo temporal

42. The corneal reflex is absent in the lesion of
A. supra orbital

B. opthalmic nerve

C. infra orbital

D. occulomotor

Answer: B. opthalmic nerve

43. Average diameter of ureter is
A. 3mm

B. 5mm

C. 7mm

D. 9mm

Answer: A. 3mm

44. Lymph nodes receiving lymphatics from testis are-
A. deep inguinal

B. internal iliac

C. external iliac

D. para-aortic

Answer: D. para-aortic

45. All are the contents of spermatic cord EXCEPT;
A. ductus deference

B. testicular artery

C. ilioinguinal nerve

D. pampiniform plexus

Answer: C. ilioinguinal nerve

46. Following muscles are the abductors of eye EXCEPT;
A. superior oblique

B. superior rectus

C. inferior oblique

D. lateral rectus

Answer: B. superior rectus

47. Disc between which vertebra corresponds to the highest point on the iliaccrest?
A. L1-L2

B. L2-L3

C. L3-L4

D. L4-L5

Answer: C. L3-L4

48. Following muscles produce medial rotation of humerus EXCEPT;
A. pectoralis major

B. pectoralis minor

C. subscapularis

D. lattisimus dorsi

Answer: B. pectoralis minor

49. Damage to which nerve results in an inability to oppose thumb to the littlefinger?
A. median

B. ulnar

C. radial

D. anterior interosseous

Answer: A. median

50. Following structures are related to mediastinal surface of left lungEXCEPT;
A. left atrium

B. ascending aorta

C. arch of aorta

D. oesophagus

Answer: A. left atrium

51. Following are the features of broncho pulmonary segment EXCEPT;
A. wedge shape mass of lung

B. contains segmental artery

C. contains segmental vein

D. aerated by tertiary bronchus

Answer: C. contains segmental vein

52. Tract present in superior. cerebellar peduncle is
A. posterior spino cerebellar

B. anterior spinocerebellar

C. cortico ponto cerebellar

D. olivo- cerebellar

Answer: B. anterior spinocerebellar

53. The nucleus located deep to facial colliculus is
A. trigeminal

B. abducens

C. facial

D. vestibulo cochlear

Answer: B. abducens

54. Gland receiving secretomotor fibres from pterygo palatine ganglion is –
A. lacrimal

B. submandibular

C. sublingual

D. parotid

Answer: A. lacrimal
55. Following are the contents of carpal tunnel EXCEPT;
A. median nerve

B. ulnar nerve

C. flexor pollicis longus

D. flexor carpi radialis

Answer: B. ulnar nerve

56. Nerve responsible for fine movements of hand is
A. radial

B. ulnar

C. median

D. post. interosseous

Answer: B. ulnar
57. Posterior cord of brachial plexus gives following branches EXCEPT;
A. thoracodorsal

B. axillary

C. suprascapular

D. subscapular

Answer: C. suprascapular
58. Pulsations of the femoral artery can be felt at
A. mid inguinal point

B. mid point of inguinal ligament

C. 3.8cm infero lateral to pubic tubercle

D. 1.5cm above mid inguinal point

Answer: A. mid inguinal point
59. Following muscles are supplied by femoral nerve EXCEPT
A. psoas major

B. iliacus

C. pectineus

D. sartorius

Answer: A. psoas major
60. Following are the sites of internal haemorrhoids EXCEPT;
A. 3 o’clock

B. 5 o’clock

C. 7 o’clock

D. 11 o’clock

Answer: B. 5 o’clock

61. Ansa cervicalis innervates which muscle
A. mylohyoid

B. cricothyroid

C. stylohyoid

D. sternohyoid

Answer: D. sternohyoid
62. Muscle derived from 2nd arch of mesoderm is
A. medial pterygoid

B. lateral pterygoid

C. buccinator

D. masseter

Answer: C. buccinator
63. Foramen secundum is a gap in
A. septum primun

B. septum secundum

C. septum spurium

D. septum intermedium

Answer: A. septum primun
64. Following are tributaries of cavernous sinus EXCEPT
A. sup. opthalmic vein

B. central vein of retina

C. great cerebral vein

D. inferior opthalmic vein

Answer: C. great cerebral vein

65. Nerve carrying sense of taste from circumvallate papillae is
A. chorda tympani

B. lingual

C. glossopharyngeal

D. vagus

Answer: C. glossopharyngeal

66. Sensory nerve for larynx above the level of vocal cord is
A. external laryngeal

B. ansa cervicalis

C. recurrent laryngeal

D. internal laryngeal

Answer: D. internal laryngeal

67. Cornea lacks all EXCEPT
A. blood supply

B. nerve supply

C. lymphatics

D. colour

Answer: B. nerve supply

68. Internal mammrry artery supplies all EXCEPT
A. upper 6 intercostal spaces

B. mammary gland

C. fibrous pericardium

D. visceral pleura

Answer: D. visceral pleura

69. Chromosome constitution of secondary oocyte is
A. 23, Y

B. 23,X

C. 46,XY

D. 46,XX

Answer: B. 23,X

70. Following individuals show presence of Barr body EXCEPT
A. normal female

B. super female

C. Turner’s syndrome

D. Klinefelter’s syndrome

Answer: C. Turner’s syndrome

Anatomy Objective Questions with Answers pdf Download Online Exam Test PPT