300+ TOP Ancient Greek Quiz Questions and Answers GK

Ancient Greek Quiz Multiple Choice Questions

1. In the Ancient Greek, what was the prize for the winners in the Olympic Games?
A. A medal

B. An olive wreath

C. A vase

Answer: B. An olive wreath

2. In Greek mythology, what did the golden arrow of Eros make people do?
A. Fall in love

B. Fight with each other

C. Sing a song

Answer: A. Fall in love

3. What is the king of all gods in the Greek mythology?
A. Apollo

B. Zeus

C. Homer

Answer: B. Zeus

4. What were tunics called in the Ancient Greek?
A. Togas

B. Loincloths

C. Chitons

Answer: C. Chitons

5. Which of the following activities were women allowed to do in the Ancient Greek?
A. Voting

B. Going to school

C. Sewing quietly

Answer: C. Sewing quietly

6. Which is the last letter in the Greek alphabet?
A. Z

B. R

C. Omega

Answer: C. Omega

7. Who constructed the Trojan Horse?
A. The Greeks

B. The Trojans

C. Alexander the Great

Answer: A. The Greeks

8. Who was the Oracle?
A. A philosopher

B. A priestess

C. A monster

Answer: B. A priestess

9. Who was the author of “The Odyssey”?
A. Homer

B. Odysseus

C. Athena

Answer: A. Homer

10. In Greek mythology, who was the goddess of beauty and love?
A. Artemis

B. Athena

C. Aphrodite

Answer: C. Aphrodite

11. The entrance to the Ancient Greek city Mycenae was guarded by two stone carvings of which animals?
A. Lion

B. Tiger

C. Elephant

Answer: A. Lion

12. The Ancient Greeks created a new alphabet based on an earlier version of which civilisation?
A. Persia

B. Phoenicia

C. Roma

Answer: B. Phoenicia

13. The Ancient Greek civilisation started to develop at which period of time?
A. 2,500 years B.C.

B. 1,500 years B.C.

C. 800 years B.C.

Answer: C. 800 years B.C.

14. What were the two most powerful city-states in the Ancient Greek?
A. Sparta and Athens

B. Olympia and Athens

C. Delphi and Olympia

Answer: A. Sparta and Athens

15. The most important goddesses and gods in the Greek mythology lived on which mountain?
A. Everest

B. Olympus

C. Delphi

Answer: B. Olympus

16. What was the period of history in Ancient Greece called before the Greeks came with democracy?
A. Hellenistic period

B. Archaic period

C. Classical period

Answer: B. Archaic period

17. Which Persian king was defeated by the Greeks at the Battle of Marathon?
A. Cyrus

B. Xerxes

C. Darius

Answer: C. Darius

18. Which renowned philosopher was the teacher of Alexander the Great?
A. Plato

B. Ptolemy

C. Aristotle

Answer: C. Aristotle

19. Which distinguished historian is well-known for chronicling the Peloponnesian War?
A. Thucydides

B. Herodotus

C. Xenophon

Answer: A. Thucydides

20. Which city-states in the Ancient Greek is known as the “birthplace of democracy”?
A. Sparta

B. Athens

C. Corinth

Answer: B. Athens

21. According to historical records, how did Socrates die?
A. Poison

B. Old age

C. Hanging

Answer: A. Poison

22. The Peloponnesian War was between ___ and ___
A. Sicily and Athens

B. Sparta and Syracuse

C. Athens and Sparta

Answer: C. Athens and Sparta

23. Which of the following toys was invented by the ancient Greeks that many kids still play with these days?
A. Kites

B. Blocks

C. Yo-yo

Answer: C. Yo-yo

24. Which major civilisation was significantly influenced by Greek culture and came soon after the Ancient Greek?
A. Egyptian civilisation

B. Roman civilisation

C. Persian civilisation

Answer: B. Roman civilisation

25. What did the ancient Greeks call themselves?
A. The Greeks

B. The Hellenes

C. The Hellas

Answer: B. The Hellenes

26. Which religious festival was held every four years at Delphi and involved game contests between Greek city-states?
A. Dionysian Games

B. Pythian Games

C. Olympic Games

Answer: B. Pythian Games

27. Artists in the Ancient Greek were famous for creating beautifully decorated pots. What were the typical colours of the backgrounds and figures on these artefacts?
A. Blue and yellow

B. Black and red

C. Yellow and white

Answer: B. Black and red

28. The Ancient Greek warships were the deadliest and fastest ships in the ancient times. What were they called?
A. Triremes

B. Quadriremes

C. Quadriremes

Answer: A. Triremes

29. What is the name of the sacred hill in Athens where the gods Poseidon and Athena contested to possess the city-states?
A. Acropolis

B. Parthenon

C. Erectheion

Answer: A. Acropolis

30. In the Ancient Greek, what was a phalanx?
A. A monetary unit

B. A market place

C. A military formation

Answer: C. A military formation

31. Which city-state in the Ancient Greek was best known for their military culture and well-trained warriors?
A. Athens

B. Corinth

C. Sparta

Answer: C. Sparta

32. In ancient Greek legend, what is the name of the monster that has the body of a lion and the head of a woman?
A. Oedipus

B. Sphinx

C. Delphi

Answer: B. Sphinx

33. The Ancient Greeks did not eat beans for which reason?
A. They contain the souls of the dead

B. They are not good for their health

C. They are sacred food for gods and goddess

Answer: A. They contain the souls of the dead

34. Which activities were competed at the Ancient Greek’s Olympic Games?
A. Javelin, long jump, boxing, and wrestling

B. Running, jogging, boxing, and javelin

C. Racing, javelin, fighting, and jump

Answer: A. Javelin, long jump, boxing, and wrestling

35. What is known as the basic unit in the early society of the Athena?
A. Oikos

B. Genos

C. Phratry

Answer: A. Oikos

36. What is considered the first great work of Greek literature and the finest epic poem?
A. Antigone

B. Odyssey

C. Achilles

Answer: B. Odyssey

37. Alexander the Great was born in which modern-day country?
A. Albania

B. North Macedonia

C. Turkey

Answer: B. North Macedonia

38. The Ancient Greeks invented which of the following desserts?
A. Cheesecakes

B. Apple pies

C. Tiramisu

Answer: A. Cheesecakes

39. Who were the ancestors of the Ancient Greeks?
A. The Romans

B. The Olympians

C. The Mycenaeans

Answer: C. The Mycenaeans

40. Ancient Greeks invented which modern greeting?
A. High-fives

B. Handshakes

C. Bowing

Answer: B. Handshakes

41. Who had the right to vote in ancient Athens?
A. All noblemen over 25 years old

B. All free men over 18 years old

C. All men and women over 15 years old

Answer: B. All free men over 18 years old

Ancient Greek Quiz objective questions with answers pdf download online exam test