300+ TOP Andhra Pradesh GK MCQs and Answers AP Quiz History

Andhra Pradesh History Multiple Choice Questions | GK | ap current affairs | AP history mcqs in english Telugu

1. Total number of districts in Andhra Pradesh
(A) 10
(B) 12
(C) 13
(D) 17

Answer: (C) 13

2. Which one is the largest district by area wise in Andhra Pradesh
(A) Kurnool
(B) Anantapur
(C) Kadapa
(D) Nellore

Answer: (B) Anantapur

3. Who is the first sportsperson to received Rajiv Gandhi Khel Ratna award from Andhra Pradesh
(A) Pullela Gopichand
(B) Karnam Malleswari
(C) Saina Nehwal
(D) Sania Mirza

Answer: (B) Karnam Malleswari

4. Before Hyderabad was made capital in 1956, which city was the capital of Andhra Pradesh
(A) Warangal
(B) Vijayawada
(C) Visakhapatnam
(D) Kurnool

Answer: (D) Kurnool

5. In which district, the Tirumala Venkateswara Temple is located
(A) Chittoor
(B) Krishna
(C) Kurnool
(D) Vizianagaram

Answer: (A) Chittoor

6. Who was the first person to translate the Mahabharata into Telugu language
(A) Pothana
(B) Tikkana
(C) Nannayya
(D) Vemana

Answer: (C) Nannayya

7. Which one was the first dynasty to rule Vijayanagara Empire
(A) Tuluva dynasty
(B) Saluva dynasty
(C) Sangama dynasty
(D) Aravidu dynasty

Answer: (C) Sangama dynasty

8. Who is not in the group known as Kavitraya (three great poets) of Telugu literature
(A) Nannaya
(B) Tikanna
(C) Yerrapragada
(D) Pothana

Answer: (D) Pothana

9. When NT Rama Rao become the first chief Minister of Andhra Pradesh
(A) 1978
(B) 1983
(C) 1985
(D) 1992

Answer: (B) 1983

10. Which one is the only constituency from where NT Rama Rao defeated in assembly election
(A) Kalwakurthy
(B) Hindupur
(C) Tekkali
(D) Nalgonda

Answer: (A) Kalwakurthy

11. Which one is the largest city by areawise in Andhra Pradesh
(A) Hyderabad
(B) Vijayawada
(C) Visakhapatnam
(D) Guntur

Answer: (C) Visakhapatnam

12. When the Andhra University was established
(A) 1920
(B) 1926
(C) 1930
(D) 1937

Answer: (B) 1926

13. When Seshachalam Hills declared as biosphere reserves of India
(A) 2006
(B) 2008
(C) 2010
(D) 2012

Answer: (C) 2010

14. The Srisailam Dam is build on the river
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Tungabhadra
(D) Swarnamukhi

Answer: (B) Krishna

15. In which year the Telangana state is separated from Andhra Pradesh
(A) 2011
(B) 2012
(C) 2013
(D) 2014

Answer: (D) 2014

16. Who is known as the father of Telugu cinema
(A) Raghupathi Venkaiah Naidu
(B) H. M. Reddy
(C) Bala Bharathi Samajam
(D) C. Pullaiah

Answer: (A) Raghupathi Venkaiah Naidu

17. Which one is the first full length Telugu movie
(A) Kalidas
(B) Lavakusa
(C) Bhakta Prahlada
(D) Vandemataram

Answer: (C) Bhakta Prahlada

18. Who has produced the movie Bhakta Prahlada
(A) Nageswara Rao
(B) C. Pullaiah
(C) G Ramabrahmam
(D) H. M. Reddy

Answer: (D) H. M. Reddy

19. The Ramoji Film City was established in the year
(A) 1993
(B) 1996
(C) 1998
(D) 2001

Answer: (B) 1996

20. Which one is the first telugu newspaper
(A) Satya Doota
(B) Andhra Patrika
(C) Desabhimini
(D) Bharati

Answer: (C) Desabhimini

21. Which one is the first telugu newspaper
(A) Satya Doota
(B) Andhra Patrika
(C) Desabhimini
(D) Bharati

Answer: (C) Desabhimini

22. Which one is the largest district by population in Andhra Pradesh
(A) East Godavari
(B) Guntur
(C) Krishna
(D) Nellore

Answer: (A) East Godavari

23. Which one is the largest dam in Andhra Pradesh
(A) Sriram Sagar Dam
(B) Srisailam Dam
(C) Nagarjuna Sagar Dam
(D) Somasila Dam

Answer: (C) Nagarjuna Sagar Dam

24. The Nagarjuna Sagar Dam is built on the river
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Pennar
(D) Gundlakamma

Answer: (B) Krishna

25. The Vijayawada city is located on the bank of
(A) Godavari River
(B) Gundlakamma River
(C) Pennar River
(D) Krishna River

Answer: (D) Krishna River

26. Which city is also known as The Jewel of the East Coast
(A) Visakhapatnam
(B) Vijayawada
(C) Tirupati
(D) Hyderabad

Answer: (A) Visakhapatnam

27. Who is the founder of Hyderabad State Congress
(A) Qasim Razvi
(B) P.V. Narasimha Rao
(C) Swami Ramanand Tirtha
(D) Keshavarao Koratkar

Answer: (C) Swami Ramanand Tirtha

28. Which one will be the capital city of Andhra Pradesh after Hyderabad
(A) Visakhapatnam
(B) Guntur
(C) Vijayawada
(D) Amaravati

Answer: (D) Amaravati

29. Which one is not a tributary of Krishna River
(A) Venna
(B) Indravati
(C) Bhima
(D) Tungabhadra

Answer: (B) Indravati

30. Which one is recognised as state animal of Andhra Pradesh
(A) Tiger
(B) Nilgai
(C) Blackbuck
(D) Sambar Deer

Answer: (C) Blackbuck

31. Groundnut monocrop is practised in which district of Andhra Pradesh
(A) Nellore
(B) Kurnool
(C) Guntur
(D) Anantapur

Answer: (D) Anantapur

32. The first book that was printed in Telugu is
(A) The Bible
(B) Rajasekhara Charitramu
(C) Kalapurnodayam
(D) Sathya Harishchandra

Answer: (B) Rajasekhara Charitramu

33. In which year P. Anandacharyulu became the President of the Indian National Congress
(A) 1887
(B) 1888
(C) 1890
(D) 1891

Answer: (D) 1891

34. Which of the following is the first novel in Telugu
(A) Malapalli
(B) Ramachandra Vijayam
(C) Rajasekhara Charitramu
(D) Hemalatha

Answer: (C) Rajasekhara Charitramu

35. The author of “Mahaprasthanam” was
(A) Arudra
(B) Srirangam Sreenivasa Rao
(C) Gopichand
(D) Devulapalli Krishna Sastry

Answer: (B) Srirangam Sreenivasa Rao

36. Tanguturi Prakasam is called Andhra Kesari for his bravery exhibited during the
(A) Vandemataram Movement
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Boycott of Simon Commission
(D) Quit India Movement

Answer: (C) Boycott of Simon Commission

37. Vandemataram Struggle in Osmania University took place in the year
(A) 1932
(B) 1935
(C) 1936
(D) 1938

Answer: (D) 1938

38. Which of the following was the capital of Ikshvakus
(A) Vijayapuri
(B) Amaravati
(C) Vengi
(D) Vemulavada

Answer: (A) Vijayapuri

39. The journal “Satihita Bodhini” was started by
(A) Kandukuri Veeresalingam
(B) Raja of Pitapuram
(C) Challapalli Bapayya
(D) Gurajada Appa Rao

Answer: (A) Kandukuri Veeresalingam

40. Sribagh Pact was signed in the year
(A) 1935
(B) 1937
(C) 1939
(D) 1941

Answer: (B) 1937

41. Osmania University was established in the year
(A) 1916
(B) 1917
(C) 1918
(D) 1919

Answer: (C) 1918

42. The battle of Padmanabham took place in the year
(A) 1791
(B) 1792
(C) 1794
(D) 1797

Answer: (C) 1794

43. Who of the following collected the poems of Vemana
(A) Thomas Munro
(B) Col. Mackenzie
(C) C.P. Brown
(D) Arthur Cotton

Answer: (C) C.P. Brown

44. Who of the following rulers built Rajahmundry
(A) Rajaraja Narendra
(B) Ammaraja
(C) Chalukya Bheema
(D) Gunaga Vijayaditya

Answer: (A) Rajaraja Narendra

45. The author of Gaha Sattasai was
(A) Sarva Varma
(B) Gunadya
(C) Kuntala Satakarni
(D) Hala

Answer: (D) Hala

46. Which city is also known as “Cultural Capital of Andhra Pradesh”
(A) Vijayawada
(B) Rajahmundry
(C) Tirupati
(D) Kadapa

Answer: (B) Rajahmundry

47. Nizam College was established in Hyderabad in the year
(A) 1879
(B) 1882
(C) 1885
(D) 1887

Answer: (D) 1887

48. The military achievements of Gautamiputra Satakarni are mentioned in the inscription noticed at
(A) Pitalkhora
(B) Nasik
(C) Naneghat
(D) Junnar

Answer: (B) Nasik

49. “Zilla-bandi” system was introduced in Hyderabad State in the year
(A) 1856
(B) 1859
(C) 1861
(D) 1865

Answer: (D) 1865

50. Who of the following is considered as the founder of the Satavahana rule
(A) Satakarni I
(B) Simukha
(C) Kuntala Satakarni
(D) Gautamiputra Satakarni

Answer: (B) Simukha

51. The Nasik inscription of Gautami Balasri was issued during the reign of
(A) Gautamiputra Satakarni
(B) Sundara Satakarni
(C) Vasishtiputra Pulomavi
(D) Silvasri Satakarni

Answer: (C) Vasishtiputra Pulomavi

52. The king who bore the title “Kavivatsala” was
(A) Gautamiputra Satakarni
(B) Hala Satavahana
(C) Madhava Varma III
(D) Rajaraja Narendra

Answer: (B) Hala Satavahana

53. The Myakadoni inscription refers to the word “Gulmika” to mean
(A) Village head
(B) Slave
(C) Commercial tax
(D) Feudatory chief

Answer: (D) Feudatory chief

54. The Jain philosopher who composed “Samayasara” was
(A) Kundakundacharya
(B) Kalakasuri
(C) Bhadrabahu
(D) Bavari

Answer: (A) Kundakundacharya

55. The number of National Highways passing through Andhra Pradesh State is about
(A) 12
(B) 15
(C) 19
(D) 21

Answer: (D) 21

56. The Araku Valley Hill station is located in which district
(A) Visakhapatnam
(B) Vizianagaram
(C) Chittoor
(D) Nellore

Answer: (A) Visakhapatnam

57. On the bank of which river is Amravati, the proposed capital of Andhra Pradesh
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Thungabhadra
(D) Penna

Answer: (B) Krishna

58. Which one of the following represents the ancient side to Vijayapuri, capital of the Ikshvaku dynasty
(A) Mamallapuram
(B) Madurai
(C) Sringeri
(D) Nagarjunkonda

Answer: (D) Nagarjunkonda

59. Which city was built by Krishna Deva Raya
(A) Warangal
(B) Nagalapuram
(C) Udayagiri
(D) Chandragiri

Answer: (B) Nagalapuram

60. Koundinya Wildlife Sanctuary is also a/an
(A) Elephant Reserve
(B) Bison Reserve
(C) Tiger Reserve
(D) Deer Reserve

Answer: (A) Elephant Reserve

61. Which is the first digital village in Andhra Pradesh
(A) Dubagunta
(B) Mori
(C) Sarpavaram
(D) P R Kandriga

Answer: (B) Mori

62. What is the name of the annual festival held at Lake Pulicat and Nelapattu Bird Sanctuary
(A) Pelican festival
(B) Wood Pecker festival
(C) Heron festival
(D) Flamingo festival

Answer: (D) Flamingo festival

63. Which of the following forests of Andhra Pradesh finds place in the biosphere reserves of India
(A) Simhachalam Hills
(B) Seshachalam Hills
(C) Araku Valley
(D) Srisailam Hills

Answer: (B) Seshachalam Hills

64. What is the forest cover in Andhra Pradesh in 2015 as percentage of total geographical area
(A) 15.32 %
(B) 17.72 %
(C) 18.62 %
(D) 18.77 %

Answer: (B) 17.72 %

65. The origin of rivers Tunga and Bhadra is at
(A) Bramagiri
(B) Mahabaleshwar
(C) Nandi Durga
(D) Varaha Parvata

Answer: (D) Varaha Parvata

66. On which date President of India granted assent to the AP Reorganization Act, 2014
(A) 1st March, 2014
(B) 1st April, 2014
(C) 15th April, 2014
(D) 1st October, 2014

Answer: (A) 1st March, 2014

67. Largest irrigated area in Andhra Pradesh comes under the influence of river
(A) Krishna
(B) Penna
(C) Godavari
(D) Tungabhadra

Answer: (C) Godavari

68. As per the geographical divisions of India, the state of Andhra Pradesh falls under the following division
(A) Northern Plain region
(B) Middle Indian Ridge
(C) Southern Slopes
(D) Eastern Ghats and Coastal region

Answer: (D) Eastern Ghats and Coastal region

69. Telineelapuram and Telukunchi Bird Sanctuaries is in which district
(A) Visakhapatnam
(B) Srikakulam
(C) Vizianagaram
(D) West Godavari

Answer: (B) Srikakulam

70. With which country’s technical help, Visakhapatnam steel plant was established
(A) USSR
(B) USA
(C) UK
(D) West Germany

Answer: (A) USSR

71. Coffee plants are grown in Andhra Pradesh in the following region
(A) Horsley Valley
(B) Araku Valley
(C) Tala Kona
(D) Srisailam valley

Answer: (B) Araku Valley

72. Who is the Chief architect of Government Building Complex at Amaravati, the new capital of AP
(A) Norman Foster
(B) Hermann Lloyd
(C) Judy Foster
(D) Norman Mailer

Answer: (A) Norman Foster

73. Which of the below mentioned freedom fighters was the founder of Andhra Bank
(A) Gottipati Brahmayya
(B) Puchalapalli Sundarayya
(C) Tanguturi Prakasam
(D) Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya

Answer: (D) Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya

74. In which place Indian Institute of Oil Palm Research is established by ICAR
(A) Razole
(B) Peda Vegi
(C) Maruteru
(D) Bapatla

Answer: (B) Peda Vegi

75. Who is the first queen who ruled the entire Satavahana Kingdom
(A) Bala Sri
(B) Naganika
(C) Adivi Siri
(D) Santri Siri

Answer: (B) Naganika

77. The “Pullari” movement of Palnadu was a
(A) Movement refusing to pay tax on grazing of cattle in forest lands
(B) Movement refusing to pay tax on cloth
(C) Tribal movement against levy of land revenue
(D) Movement against abolition of Palegar system

Answer: (A) Movement refusing to pay tax on grazing of cattle in forest lands

78. The forest in Andhra Pradesh are mainly
(A) Tropical Thorny Forests
(B) Tropical Evergreen Forests
(C) Tropical Deciduous Forests
(D) Montane Forests

Answer: (C) Tropical Deciduous Forests

79. Who wrote about the thirty walled-towns of the Andhras
(A) Megasthenes
(B) Ptolemy
(C) Arrian
(D) Strabo

Answer: (A) Megasthenes

80. Who was the ruler of Golkonda when Aurangzeb seized the fort of Golkonda in 1687
(A) Shayasta Khan
(B) Ali Adil Shah II
(C) Sikandar Adil Shah
(D) Abul Hasan Qutb Shah

Answer: (D) Abul Hasan Qutb Shah

81. Who wrote “Maa Telugu Talliki, Malleypu Danda”, the official state song of Andhra Pradesh
(A) Suryakumari
(B) Gurajada Apparao
(C) Rayaprolu Subba Rao
(D) Sankarambadi Sundaraachari

Answer: (D) Sankarambadi Sundaraachari

82. In which year “Maa Telugu Talliki, Malleypu Danda” was adopted as the official state song of Andhra Pradesh
(A) 1956
(B) 1958
(C) 1959
(D) 1965

Answer: (A) 1956

83. Where was Andhra Samvardhini Granthalaya started in 1905
(A) Nalgonda
(B) Vijayawada
(C) Hyderabad
(D) Secunderabad

Answer: (D) Secunderabad

84. In which year, the traditional Pochampally Saree received the Geographic Indication (GI) status
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007

Answer: (B) 2005

85. Who was appointed as the Agent General of India in Hyderabad State in 1947
(A) M.K. Vellodi
(B) K.M. Munshi
(C) J.N. Choudhury
(D) C. Rajagopalachari

Answer: (B) K.M. Munshi

86. The Pasuvula Panduga cattle festival is held annually in
(A) Poluru village
(B) Hulagabali village
(C) Beladhadi village
(D) Rangampet village

Answer: (D) Rangampet village

    1. అంతర్జాతీయ దినోత్సవాలు
    2. ముఖ్యమైన గుర్తులు – సూచించే అంశాలు
    3. సమానతలను తెలిపే రేఖలు
    4. పేరెన్నికగన్న ఉద్యమాలు/ సంస్థలు – ప్రారంభించిన వ్యక్తులు
    5. ప్రముఖ వ్యక్తులు నినాదాలు
    6. వివిధ మత సిద్ధాంతాలు – మూల పురుషులు
    7. ప్రముఖ వ్యక్తులు బిరుదులు
    8. పలు శాస్త్రాలు – వాటి పితామహులు
    9. జాతీయ దినోత్సవాలు
    10. రకరకాల ఫోబియాలు (భయాలు)
    11. ప్రముఖ ఆవిష్కరణలు – ఆవిష్కర్తలు
    12. జాతీయ, అంతర్జాతీయ తొలి సంఘటనలు – తొలి వ్యక్తులు
    13. విటమిన్లు
    14. మానవుల్లో బ్యాక్టీరియా వల్ల వచ్చే వ్యాధులు
    15. మానవుల్లో వైరస్ వల్ల వచ్చే వ్యాధులు
    16. మానవుల్లో ప్రొటోజోవాల వల్ల వచ్చే వ్యాధులు
    17. మానవుల్లో శిలీంద్రాల వల్ల వచ్చే వ్యాధులు
    18. మానవుల్లో హెల్మింథిస్ / నెమటోడ్స్ వల్ల వచ్చే వ్యాధులు
    19. వృక్ష శాస్త్రంలో ప్రపంచంలో అతి పెద్దవి, అతి చిన్నవి
    20. మొక్కలు – శాస్త్రీయ నామాలు
    21. ప్రపంచంలో జంతు శాస్త్రంలో అతి పెద్దవి, అతి చిన్నవి
    22. క్షీరదాలు – గర్భావధి కాలం (రోజుల్లో)
    23. వృక్షశాస్త్రంలో వృక్షాల మారు పేర్లు
    24. మూలకాలు – ప్రత్యేకతలు
    25. శ్వాస క్రియ
    26. తెలుగు జనరల్ నాలెడ్జ్ బిట్స్
    27. ప్రపంచంలోని పారిశ్రామిక నగరాలు
    28. భారత దేశంలోని పారిశ్రామిక నగరాలు
    29. ప్రపంచంలో అతి పెద్దవి, చిన్నవి, లోతైనవి, ఎత్తయినవి, పొడవైనవి
    30. భారతదేశంలో అతి పెద్దవి, చిన్నవి, లోతైనవి, ఎత్తయినవి, పొడవైనవి
    31. ప్రపంచంలోని ప్రధాన సరస్సులు
    32. భారతదేశంలోని ప్రధాన సరస్సులు
    33. ప్రపంచంలో ప్రసిద్ధ జలపాతాలు
    34. ప్రసిద్ధ కట్టడాలు – అవి ఉండే ప్రదేశాలు
    35. భారత దేశంలోని ప్రముఖ దేవాలయాలు, గుహలు, స్మారక చిహ్నాలు
    36. ప్రధాన ఆవిష్కరణలు – ఆవిష్కర్తలు
    37. గ్రంథాలు – రచయితలు (ప్రపంచంలో…)
    38. గ్రంథాలు – రచయితలు (భారతదేశంలో…)
    39. ప్రముఖ క్రీడాకారుల పుస్తకాలు
    40. భారత దేశంలో ముఖ్యమైన వ్యక్తులు – సమాధుల పేర్లు
    41. ముఖ్యమైన కమిటీలు – కమిషన్లు
    42. ముఖ్యమైన ఆపరేషన్లు
    43. భారత దేశ చరిత్రలో ముఖ్య సంఘటనలు
    44. పరిశోధనా సంస్థలు
    45. అకాడమీలు – సంస్థలు
    46. ప్రభుత్వ రంగ సంస్థలు – నెలకొన్న ప్రదేశాలు
    47. పాత్రలు – సృష్టికర్తలు
    48. వివిధ రకాల పెంపకాలు
    49. రెవెల్యూషన్స్
    50. రకరకాల అధ్యయన శాస్త్రాలు

AP Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz Test | APPSC