300+ TOP Applied Ethics MCQs and Answers Quiz [Latest]

Applied Ethics Multiple Choice Questions

1. Ethics is a —– science.
a. positive

b. negative

c. normative

d. theoretical

Answer:
c. normative

2. ——————- is the domain of ethics that includes professional ethics and practical ethics.
a. positive ethics

b. applied ethics

c. normative ethics

d. metaethics

Answer:
b. applied ethics

3. Analysis about the nature and status of ethical theories is the subject matter of:
a. positive ethics

b. applied ethics

c. normative ethics

d. metaethics

Answer:
d. metaethics

4. —————— is the philosophical examination, from a moral standpoint, of particular issues in private and public life which are matters of moral judgment.
a. positive ethics

b. applied ethics

c. normative ethics

d. metaethics

Answer:
b. applied ethics

5. ———— is the method of resolving moral problems by the application of theoretical rules.
a. casuistry

b. analysis

c. research

d. heuristic

Answer:
a. casuistry

6. In ethics Casuistry means:
a. case-based analysis

b. cased- based reasoning

c. case- based investigation

d. case- based explanation

Answer:
b. cased- based reasoning

7. The word casuistry derives from the Latin noun:
a. case

b. casue

c. cassu

d. casus

Answer:
d. casus

8. Identify the ethical position which accepted casuistry as a useful method.
a. absolutism

b. prescriptivism

c. utilitarianism

d. none of these.

Answer:
c. utilitarianism

9. Who among the following criticized utilizing casuistry as a method for applied ethics?
a. pope francis

b. g. e. moore

c. j. s. mill

d. bentham

Answer:
a. pope francis

10. —————- is a branch of applied ethics that studies the philosophical, social and legal issues arising in medicine and the life sciences.
a. medical ethics

b. bio-ethics

c. legal ethics

d. practical ethics

Answer:
b. bio-ethics

11. ——————– used the term Bio-ethics to describe the relationship between the biosphere and growing human population.
a. fritz jahr

b. peter singer

c. van r. potter

d. sargent shriver

Answer:
c. van r. potter

12. The notion Corporate Social Responsibility is related to:
a. medical ethics

b. business ethics

c. media ethics

d. bio ethics

Answer:
b. business ethics

13. Business ethics is also called:
a. organizational ethics

b. capital ethics

c. industrial ethics

d. corporate

Answer:
d. corporate

14. The name Peter Singer is related to:
a. practical ethics

b. normative ethics

c. metaethics

d. deontology

Answer:
a. practical ethics

15. Case of Roe V Wade is related to the issue of:
a. euthanasia

b. surrogacy

c. cloning

d. abortion

Answer:
d. abortion

16. IVF means:
a. intensive fertilization

b. invitro fertilization

c. intro fertilization

d. in vitro

Answer:
b. invitro fertilization

17. Identify the first IVF baby.
a. robert edwards

b. dolly

c. louise brown

d. roe v wade.

Answer:
c. louise brown

18. Louis Brown was born in:
a. 1978

b. 1973

c. 1975

d. 1977

Answer:
a. 1978

19. Who put forward strongest argument against abortion?
a. liberalists

b. feminists

c. consequentialists

d. conservatives

Answer:
d. conservatives

20. ————— is not a divide line between fertilized egg and child according to liberalists.
a. birth

b. viability

c. quickening

d. brain development

Answer:
d. brain development

21. ——————– is the most visible possible divide line between fertilized egg and child for those who support abortion.
a. viability

b. birth

c. quickening

d. consciousness

Answer:
b. birth

22. Which one is treated as the dived line in Roe V. Wade case?
a. viability

b. birth

c. quickening

d. consciousness

Answer:
a. viability

23. —————— is the time when the mother first feels the fetus move.
a. birth

b. viability

c. consciousness

d. quickening

Answer:
d. quickening

24. ‘Silent scream’ is related to:
a. euthanasia

b. surrogacy

c. abortion

d. cloning.

Answer:
c. abortion

25. ‘Fetus is an innocent human being’. Who favored this position?
a. liberals

b. conservatives

c. feminists

d. postmodernists

Answer:
b. conservatives

26. Who wrote on liberty?
a. kant

b. j. s. mill

c. john rawls

d. bentham

Answer:
b. j. s. mill

27. According liberalist ————— is the real morally significant divide line between fertilized egg and child.
a. viability

b. birth

c. quickening

d. consciousness

Answer:
d. consciousness

28. Crimes without Victims is written by:
a. edwin schur

b. j. s. mill

c. peter singer

d. immanuel kant

Answer:
a. edwin schur

29. Opponents of abortion maintain that the victim of abortion is:
a. woman

b. society

c. fetus

d. child

Answer:
c. fetus

30. ‘Woman has the right to choose what happens to her own body’. Who favored this statement?
a. liberalists

b. conservatives

c. feminists

d. postmodernists

Answer:
c. feminists

31. Judith Jarvis Thomson is a:
a. liberalist

b. feminist

c. conservative

d. postmodernist

Answer:
b. feminist

32. ‘Pro- life’ movement is related to the issue of:
a. euthanasia

b. surrogacy

c. abortion

d. cloning

Answer:
c. abortion

33. The problem of embryo wastage is related to:
a. euthanasia

b. surrogacy

c. ivf

d. cloning

Answer:
c. ivf

34. Euthanasia means:
a. gentle and easy death

b. painless death

c. unexpected death

d. death

Answer:
a. gentle and easy death

35. Euthanasia is popularly known as:
a. silent killing

b. deliberate killing

c. killing on willingness

d. mercy

Answer:
d. mercy

36. Euthanasia carried out under the request of the person killed is known as:
a. non-voluntary euthanasia

b. voluntary euthanasia

c. involuntary euthanasia

d. none of the above

Answer:
b. voluntary euthanasia

37. Which form of euthanasia is legalized by most of the countries?
a. non-voluntary euthanasia

b. voluntary euthanasia

c. involuntary euthanasia

d. none of the above

Answer:
b. voluntary euthanasia

38. India legalized passive euthanasia in:
a. march 2018

b. march 2019

c. april 2016

d. april 2015

Answer:
a. march 2018

39. Identify the Greek terms which are the roots of the term Euthanasia.
a. eu and thaths

b. eu and thanatos

c. eu and thanasia

d. eu and

Answer:
b. eu and thanatos

40. Aruna Shanbaug case is related to:
a. abortion

b. surrogacy

c. pro-life

d. euthanasia

Answer:
d. euthanasia

41. Who field a petition in the supreme court of India as the plea to discontinue Aruna Shanbaug’s life supporting system and allow passive euthanasia to her?
a. judith jarvis thomson

b. pinki virani

c. edwin schur

d. peter singer

Answer:
b. pinki virani

42. Identify the nation which legalized active euthanasia.
a. india

b. netherlands

c. china

d. france

Answer:
b. netherlands

43. In India —————– is still illegal.
a. active euthanasia

b. passive euthanasia

c. involuntary euthanasia

d. nonvoluntary euthanasia

Answer:
a. active euthanasia

44. The book -“Bitter Chocolate: Child Sexual Abuse in India”, is written by:
a. judith jarvis thomson

b. peter singer

c. edwin schur

d. pinki virani

Answer:
d. pinki virani

45. The book ‘Aruna’s Story’is written by:
a. judith jarvis thomson

b. peter singer

c. edwin schur

d. pinki virani

Answer:
d. pinki virani

46. Which form of Euthanasia is called as Surgeon assisted suicide?
a. voluntary euthanasia

b. involuntary euthanasia

c. non-voluntary euthanasia

d. passive euthanasia

Answer:
a. voluntary euthanasia

47. The term assisted suicide is related with:
a. passive euthanasia

b. voluntary euthanasia

c. involuntary euthanasia

d. non-voluntary euthanasia

Answer:
b. voluntary euthanasia

48. Euthanasia as ————————- when the person killed is capable of consenting to his or her death, but do not do so.
a. voluntary euthanasia

b. involuntary euthanasia

c. non-voluntary euthanasia

d. passive euthanasia

Answer:
b. involuntary euthanasia

49. Euthanasia performed against the will of the patient is called:
a. voluntary euthanasia

b. involuntary euthanasia

c. non-voluntary euthanasia

d. passive euthanasia

Answer:
b. involuntary euthanasia

50. Name the euthanasia conducted when the explicit consent of the individual concerned is unavailable.
a. voluntary euthanasia

b. involuntary euthanasia

c. non-voluntary euthanasia

d. passive euthanasia

Answer:
c. non-voluntary euthanasia

51. Identify the form of Euthanasia which is performed when the person is persistently vegetative state, or the case of infants.
a. voluntary euthanasia

b. involuntary euthanasia

c. non-voluntary euthanasia

d. passive euthanasia

Answer:
c. non-voluntary euthanasia

52. The notion of ‘status of embryo’ related to:
a. surrogacy

b. euthanasia

c. murder

d. abortion

Answer:
d. abortion

53. ‘Doing away with useless mouths’. This view related to
a. voluntary euthanasia

b. nazi euthanasia

c. fascists euthanasia

d. nonvoluntary euthanasia

Answer:
b. nazi euthanasia

54. ‘Maintaining a pure Aryan Volk’, is the justification given by:
a. nazism

b. fundamentalism

c. terrorism

d. fascism

Answer:
a. nazism

55. Nazi euthanasia is neither voluntary nor non-voluntary but ——————-.
a. involuntary

b. passive

c. active

d. assisted

Answer:
a. involuntary

56. Euthanasia is done by the withdrawal od life supporting systems is called:
a. voluntary euthanasia

b. passive euthanasia

c. active euthanasia

d. nonvoluntary euthanasia.

Answer:
b. passive euthanasia

57. The euthanasia is done by giving lethal injection is called:
a. passive euthanasia

b. active euthanasia

c. voluntary euthanasia

d. nonvoluntary euthanasia.

Answer:
b. active euthanasia

58. The Nazi Euthanasia programe was not motivated by the concern for :
a. The suffering

b. The Germans

c. The deceived relatives

d. None of these

Answer:
c. The deceived relatives

59. ——————— type of euthanasia is widely accepted.
a. passive

b. active

c. in-voluntary

d. non-voluntary

Answer:
a. passive

60. Voluntary euthanasia is also called as:
a. suicide

b. assisted murder

c. surgeon assisted suicide

d. surgeon

Answer:
c. surgeon assisted suicide

61. Taking a direct action designed to kill the patient is ————euthanasia
a. Passive

b. Active

c. Non voluntary

d. Voluntary

Answer:
b. Active

62. Which among the given is treated as the widely accepted form of euthanasia?
a. non-voluntary euthanasia

b. voluntary euthanasia

c. in-voluntary euthanasia

Answer:
b. voluntary euthanasia

63. The term bioethics is derived from the Greek ————– —————.
a. bios and ethos

b. bio and ethos

c. bio and etho

d. bios and etho

Answer:
a. bios and ethos

64. The article ‘Bioethical imperative’ is written by
a. peter singer

b. van r. potter

c. fritz jahr

d. sargent shriver

Answer:
c. fritz jahr

65. The principle of Autonomy is related to :
a. business ethics

b. medical ethics

c. media ethics

d. legal ethics

Answer:
b. medical ethics

66. Which among the following is not treated as the principle of Medical ethics?
a. autonomy

b. justice

c. beneficence

d. objectivity

Answer:
d. objectivity

67. The notion of Informed consent is related to the principle of:
a. autonomy

b. justice

c. beneficence

d. non-maleficence.

Answer:
a. autonomy

68. The concept ‘Informed consent’ is related to:
a. business ethics

b. medical ethics

c. media ethics

d. legal ethics

Answer:
b. medical ethics

69. ————- is the basic principle of the view of Fair distribution of scare medical resources.
a. autonomy

b. justice

c. beneficence

d. non-maleficence

Answer:
b. justice

70. ———————— is the basic principle of the view that a medical procedure does not make harm to the patient involved and others in the society.
a. autonomy

b. justice

c. beneficence

d. non-maleficence

Answer:
d. non-maleficence

71. Allowing the patient to die by withholding treatment is ————– euthanasia
a. Active

b. Voluntary

c. Non voluntary

d. Passive

Answer:
b. Voluntary

72. ———- makes statements about ethics or ethical statements without using ethical words
a. Meta ethics

b. Meta physics

c. Meta language

d. logic

Answer:
a. Meta ethics

73. When death is brought about by an act is called:
a. passive euthanasia

b. active euthanasia

c. voluntary euthanasia

d. nonvoluntary euthanasia.

Answer:
b. active euthanasia

74. When a patient is killed by giving an overdose of medicine is called:
a. passive euthanasia

b. active euthanasia

c. voluntary euthanasia

d. nonvoluntary euthanasia.

Answer:
b. active euthanasia

75. The dictionary meaning of Euthanasia is ——-
a. Suicide

b. Murder

c. Gentle and easy death

d. none of these

Answer:
c. Gentle and easy death

76. When euthanasia is brought about by commission of an action is called:
a. passive euthanasia

b. active euthanasia

c. voluntary euthanasia

d. nonvoluntary euthanasia.

Answer:
b. active euthanasia

77. Passive euthanasia is when death is brought about by an —————-.
a. commission

b. omission

c. action

d. intervention

Answer:
b. omission

78. Euthanasia popularly classified in to ————– according to the notion of informed consent.
a. five

b. four

c. three

d. two

Answer:
c. three

79. Classification of euthanasia as Voluntary, Non-voluntary and Involuntary are according to the notion of:
a. informed consent

b. procedure

c. truth telling

d. justice

Answer:
a. informed consent

80. The notion of free market is associated with ——– business
a. Macro

b. Micro

c. Traditional

d. Molar

Answer:
b. Micro

81. The first objective of business is ————
a. Economic

b. Social

c. Welfare

d. Both (a) and (b)

Answer:
a. Economic

82. Among the following which form of euthanasia is very similar to act of murder:
a. voluntary euthanasia

b. involuntary euthanasia

c. non-voluntary euthanasia

d. passive euthanasia

Answer:
b. involuntary euthanasia

83. The notion ‘living will’ is related to:
a. cloning

b. surrogacy

c. abortion

d. euthanasia

Answer:
d. euthanasia

84. Slippery slop argument is related to:
a. abortion

b. euthanasia

c. surrogacy

d. ivf

Answer:
b. euthanasia

85. The question of personhood is related to:
a. abortion

b. cloning

c. surrogacy

d. none of these

Answer:
a. abortion

86. Which among the following is accelerated the Discussion s upon abortion issues.
a. aruna shanbaug case

b. terri schiavo case

c. roe v. wade case

d. vincent

Answer:
c. roe v. wade case

87. The practice of giving birth to a baby for another women who is unable to have babies herself is called:
a. invitro fertilization

b. surrogacy

c. cloning

d. genetic mutation

Answer:
b. surrogacy

88. A woman who is given birth to a baby for another woman who is unable to have babies herself is called as:
a. surrogicer

b. surrogose

c. surrogate

d. surrogote

Answer:
c. surrogate

89. Surrogacy is considered one among the —————————————-.
a. issue of abortion

b. problem of euthanasia

c. issue of media

d. assisted

Answer:
d. assisted

90. The notion of ‘Baby selling’ is related to:
a. invitro fertilization

b. surrogacy

c. cloning

d. genetic mutation

Answer:
b. surrogacy

91. The issue of ‘commodification of babies’ is discussed in:
a. invitro fertilization

b. surrogacy

c. cloning

d. genetic mutation

Answer:
b. surrogacy

92. Problem of parent hood is closely connected with:
a. euthanasia

b. surrogacy

c. cloning

d. genetic mutation

Answer:
b. surrogacy

93. Question regarding ‘motherhood’ is coming in the ethical Discussion on:
a. euthanasia

b. cloning

c. ivf

d. surrogacy

Answer:
d. surrogacy

94. ——————– is treated as one of the fundamental ethical issue related to surrogacy.
a. question about the motherhood

b. embryo wastage

c. question about personhood

d. sanctity of life

Answer:
a. question about the motherhood

95. Who is the biological mother of the child in a traditional surrogacy?
a. surrogate

b. lady who brought the child

c. mother who paid for the baby

d. not

Answer:
a. surrogate

96. In a Traditional surrogacy —————— gives eggs for fertilization.
a. donor

b. surrogate

c. intended mother

d. lady other than surrogate and intended

Answer:
b. surrogate

97. In ——————- the surrogate has no biological link to the baby.
a. traditional surrogacy

b. biological surrogacy

c. gestational surrogacy

d. mutational

Answer:
c. gestational surrogacy

98. A woman who rears the baby after birth is called:
a. gestational mother

b. biological mother

c. genetic mother

d. social mother

Answer:
d. social mother

99. A woman whose contribution to the child was the ovum is called:
a. gestational mother

b. biological mother

c. genetic mother

d. social mother

Answer:
c. genetic mother

100. ——————– is the male genetic contributor to the creation of an infant.
a. biological father

b. intended father

c. social father

d. sep father

Answer:
a. biological father

101. Commercial surrogacy is banned in India in ——-.
a. 2019

b. 2015

c. 2018

d. 2017

Answer:
a. 2019

102. Surrogacy regulation bill was passed by Lok Sabha in ——.
a. july 15, 2019

b. june 15, 2019

c. august 18, 2018

d. august 18, 2017

Answer:
a. july 15, 2019

103. Which place in India was called as ‘Baby factory’’ ?
a. selam

b. delhi

c. jaipur

d. anand

Answer:
d. anand

104. —————- is called the surrogacy capital of India.
a. selam

b. delhi

c. jaipur

d. anand

Answer:
d. anand

105. Anand is called as:
a. city of god

b. city of milk

c. surrogacy capital of india

d. ivf capital of india

Answer:
c. surrogacy capital of india

106. In India —————– surrogacy is permissible.
a. altruistic surrogacy

b. commercial surrogacy

c. artificial surrogacy

d. paid surrogacy

Answer:
a. altruistic surrogacy

107. Name the euthanasia which is done by the consent of the appropriate person on behalf of the patient who is unable to give consent.
a. voluntary euthanasia

b. involuntary euthanasia

c. non-voluntary euthanasia

Answer:
c. non-voluntary euthanasia

108. Kantian ethical position is called:
a. deontology,

b. utilitarianism

c. consequentialism

d. ethical relativism

Answer:
a. deontology,

109. Who makes strong condemnation to casuistry?
a. moore

b. f.h. bradley

c. mackenzie

d. bentham

Answer:
b. f.h. bradley

110. Universal happiness is related with
a. evolutionary theory

b. emotivism

c. utilitarianism

d. cognitivism

Answer:
c. utilitarianism

111. The parents who brought baby form a surrogate is called:
a. genetic parents

b. intended parents

c. traditional parents

d. gestational parents.

Answer:
b. intended parents

112. The issue of commodification of babies is related to:
a. altruistic surrogacy

b. commercial surrogacy

c. independent surrogacy

d. traditional

Answer:
b. commercial surrogacy

113. —————– argued that surrogacy is an assault to a woman’s dignity and right to autonomy over her body.
a. conservatives

b. sociologists

c. feminists

d. liberalists

Answer:
c. feminists

114. The view of ‘baby producers’ is concerned with:
a. abortion

b. cloning

c. ivf

d. surrogacy

Answer:
d. surrogacy

115. Critics of surrogacy argued that, in surrogacy the baby becomes a mere —————– within an economic transaction of a good and a service.
a. entity

b. commodity

c. object

d. instrument

Answer:
b. commodity

116. Rights of the child become pressing issue in ———————–.
a. surrogacy

b. abortion

c. cloning

d. ivf

Answer:
a. surrogacy

117. Surrogacy which includes a monetary compensation to the surrogate is called:
a. altruistic surrogacy

b. commercial surrogacy

c. gestational surrogacy

d. traditional

Answer:
b. commercial surrogacy

118. ——————— refers to those surrogacy agreements where the surrogate does not receive monetary compensation.
a. altruistic surrogacy

b. commercial surrogacy

c. gestational surrogacy

d. traditional

Answer:
a. altruistic surrogacy

119. ‘Informed consent’ is considered as one of the fundamental principles of
a. legal ethics,

b. medical ethics

c. business ethics

d. media ethics

Answer:
b. medical ethics

120. In India Commercial surrogacy is ————-.
a. legal

b. legal and constitutional right

c. illegal

d. legal and advisable

Answer:
c. illegal

121. In altruistic surrogacy the surrogate is most probably —————.
a. close relative

b. unknown woman

c. woman from other nation

d. professional

Answer:
a. close relative

122. ———————- is the study of appropriate business policies and practices.
a. corporate ethics

b. business ethics

c. business policy

d. corporate analog

Answer:
b. business ethics

123. In the case of Roe v Wade, The United States Supreme Court held that women have a constitutional right to an abortion in the first ——————-of pregnancy
a. four months

b. three months

c. six months

d. two months

Answer:
c. six months

124. Who wrote the book ‘A Theory of Justice’?
a. keats b. p.

b. shelly

c. rudyard kipling

d. john rawls

Answer:
d. john rawls

125. Birth is the most visible possible dividing line between fertilized egg and child- This statement is recommended by:
a. liberalists

b. conservatives

c. feminists

d. pro-life activist

Answer:
a. liberalists

126. Peter Singer identified ———— as the criteria for antiabortion stand point instead of the criteria of Homo sapiens.
a. eccentric value

b. pragmatic value

c. instrumental value

d. intrinsic value

Answer:
d. intrinsic value

127. Which among the following is considered as the standard way of distinguishing between active and passive euthanasia?
a. act versus passion

b. act versus omission

c. act versus commission

d. omission versus

Answer:
b. act versus omission

128. Active euthanasia occurs when the medical professionals ——–do something that causes the patient to die.
a. deliberately.

b. passively

c. without intentionally

d. none of these

Answer:
a. deliberately.

129. Which among the following is treated as fourth estate?
a. judiciary

b. media

c. legislature

d. government

Answer:
b. media

130. Which among the following is not a core principle of media ethics?
a. truth and accuracy

b. independence

c. impartiality

d. subjectivity

Answer:
d. subjectivity

131. ‘The greatest happiness of the greatest number’ is the motto of:
a. utilitarianism

b. intuitionism

c. emotivism

d. deontology

Answer:
a. utilitarianism

132. Right to Information Act is passed in India on:
a. 2000

b. 2003

c. 2001

d. 2005

Answer:
d. 2005

133. —————— treated as a one of the core principle of journalism.
a. viability

b. publicity

c. truth

d. sensation

Answer:
c. truth

134. RTI means:
a. right to intelligence

b. right to independence

c. right to information

d. right to

Answer:
c. right to information

135. IPR means:
a. intellectual property right

b. indian property right

c. intellectual privacy right

Answer:
a. intellectual property right

136. The practice of taking someone else’s work or ideas and claim off as one’s own is called:
a. intellectual theft

b. cyber theft

c. plagiarism

d. hacking

Answer:
c. plagiarism

137. In media culture ——— builds trust and confidence.
a. sensational reporting

b. subjective reporting

c. impartial reporting

d. partial reporting

Answer:
c. impartial reporting

138. —————– deals the specific ethical principles and standards of media.
a. practical ethics

b. applied ethics

c. journalist ethics

d. media ethics

Answer:
d. media ethics

139. —————– is considered as a principle of media ethics.
a. bias

b. subjectivity

c. accountability

d. popularity

Answer:
c. accountability

140. —————– is considered as a one of the fundamental principles of Journalism
a. truth and accuracy

b. subjectivity

c. love and care

d. freewill

Answer:
a. truth and accuracy

141. —————- treated as a principle of Journalism.
a. subjectivity

b. fairness and impartiality

c. obligation to power

d. none of these

Answer:
b. fairness and impartiality

142. ——————— is the sign of professionalism and responsible journalism.
a. humanity

b. truth and accuracy

c. independence

d. accountability

Answer:
d. accountability

143. A ——— must possess independent voice regarding political, social and corporate situations.
a. doctor

b. journalist

c. lawyer

d. business man

Answer:
b. journalist

144. The notion ‘Paid news’ is related to:
a. journalism

b. theatre

c. film

d. culture

Answer:
b. theatre

145. Pulitzer prize is related to:
a. business

b. journalism

c. medicine

d. law

Answer:
b. journalism

146. Who is called as the father of Journalism?
a. james augustus hicky

b. m. n. roy

c. joseph pulitzer

d. aguste comte

Answer:
c. joseph pulitzer

147. Who is called as Father of Indian Press?
a. james augustus hicky

b. m. n. roy

c. joseph pulitzer

d. aguste comte

Answer:
a. james augustus hicky

148. Who started Bengal Gazette?
a. james augustus hicky

b. m. n. roy

c. joseph pulitzer

d. tagore

Answer:
a. james augustus hicky

149. Bengal Gazette was started on:
a. 1782

b. 1783

c. 1780

d. 1781

Answer:
c. 1780

150. PCI means:
a. press committee of india

b. press council of india

c. press council international

d. press committee international

Answer:
b. press council of india

151. PCI was established on:
a. 1973

b. 1978

c. 1977

d. 1975

Answer:
a. 1973

152. In India news channels are governed by:
a. pci

b. cbfc

c. bsa

d. nbsa

Answer:
d. nbsa

153. Who is known as Father of Modern Journalism?
a. james augustus hicky

b. walter lippmann

c. joseph pulitzer

d. aguste comte

Answer:
b. walter lippmann

154. Who among the following won two Pulitzer prize?
a. james augustus hicky

b. lippmann

c. pranoy roy

d. aguste comte

Answer:
b. lippmann

155. Who is known as “Most influential Journalist of Twentieth century”?
a. lippmann

b. joseph pulitzer

c. james augustus hicky

d. aguste comte

Answer:
a. lippmann

156. ——————- is the aim of business.
a. service

b. profit making

c. employ satisfaction

d. resource allocation

Answer:
b. profit making

157. ——————— level of business ethics defines ethical behaviour and assesses the effect of business on society.
a. the company level

b. the individual level

c. the industry level

d. the society level.

Answer:
d. the society level.

158. The notion ‘Oxymoron’ is related to:
a. business ethics

b. media ethics

c. medical ethics

d. legal ethics.

Answer:
a. business ethics

159. In Business ethics Micro level deals with the ————–.
a. organization

b. individual in the organisation

c. institutions

d. the market and

Answer:
b. individual in the organisation

160. In Business ethics Meso level deals with the ————–.
a. organization

b. individual in the organisation

c. institutions

d. the market and

Answer:
a. organization

161. In Business ethics Macro level deals with the ————–.
a. organization

b. individual in the organisation

c. institutions

d. employer

Answer:
c. institutions

162. The notion of whistle blowing is related to:
a. business ethics

b. media ethics

c. medical ethics

d. legal ethics

Answer:
a. business ethics

163. ——————- refers to the act of organisation members, disclosing information on illegal and unethical practices within the organisation.
a. oxymoron

b. reporting

c. whistle blowing

d. quickening

Answer:
c. whistle blowing

164. The concept CSR has implication in to the field of:
a. business

b. media

c. law

d. medicine

Answer:
a. business

165. ——————— is a self-regulating business model that helps a company be socially accountable.
a. profit making

b. accounting

c. corporate social responsibility

d. quality production

Answer:
c. corporate social responsibility

166. By practicing CSR is also called:
a. corporate citizenship

b. social citizenship

c. corporate service

d. social service

Answer:
a. corporate citizenship

167. ——————— is the positive involvement of a company in a society and environment.
a. offering employment

b. corporate social responsibility

c. whistleblowing

d. none

Answer:
b. corporate social responsibility

168. ——————————- activities help both employees and employer feel more connected with the society.
a. whistleblowing

b. csr

c. profit making

d. marketing

Answer:
b. csr

169. CSR programs raise —————- in the work place.
a. morale

b. happiness

c. responsibility

d. leisure

Answer:
a. morale

170. Corporate Social Responsibility is equally important to:
a. community

b. company

c. community and country

d. community and society

Answer:
d. community and society

171. An activity of a business firm which promotes philanthropic concerns is identifies as part of their:
a. corporate social responsibility

b. marketing plan

c. profit enhancing plan

Answer:
a. corporate social responsibility

172. ————– is asexual reproductive method.
a. ivf

b. surrogacy

c. cloning

d. none of these

Answer:
c. cloning

173. Genetic surrogacy is also called:
a. partial surrogacy

b. total surrogacy

c. social surrogacy

d. intended surrogacy

Answer:
a. partial surrogacy

174. ‘Journalists should do no harm’. This assertion highlights the principle of:
a. accountability

b. impartiality

c. justice

d. humanism

Answer:
d. humanism

175. Gestational Surrogacy is also called:
a. partial surrogacy

b. total surrogacy

c. social surrogacy

d. intended surrogacy

Answer:
b. total surrogacy

176. —————– argued that no morally significant dividing line between fertilized egg and child.
a. feminists

b. liberalists

c. conservatives

d. philanthropists

Answer:
c. conservatives

177. ‘Digital divide’ is related to:
a. cyber ethics

b. business ethics

c. medical ethics

d. professional ethics

Answer:
a. cyber ethics

178. The issue of Multiple parenting have strong significance in:
a. cloning

b. ivf

c. surrogacy

d. abortion

Answer:
c. surrogacy

179. ——————– is the branch of ethics that seeks to understand the nature of ethical properties, statements, attitudes, and judgments.
a. normative ethics

b. meta ethics

c. applied ethics

d. virtue ethics

Answer:
b. meta ethics

180. Right of the author or creator is known as:
a. intellectual property right

b. creator right

c. author right

d. copyright

Answer:
d. copyright

181. The Hippocratic Oath is an oath historically taken by:
a. physicians

b. lawyers

c. corporates

d. teachers

Answer:
a. physicians

182. ——— is an issue of practical ethics
a. Abortion

b. use of animal for research

c. euthanasia

d. All these

Answer:
d. All these

183. ——— is another term for applied ethics.
a. Moral Science

b. Casuistry

c. Moral Philosophy

d. None of these

Answer:
b. Casuistry

184. The study of ethical issues arising in the practice of biological disciplines is :
a. Pragmatism

b. Theology

c. Moral Philosophy

d. Bio-ethics

Answer:
d. Bio-ethics

185. The book ‘ Wealth of Nations’ is written by
a. Adam smith

b. J.S.Mill

c. Aristotle

d. A J Ayer

Answer:
a. Adam smith

186. The possibility of strong objection against euthanasia:
a. Infanticide

b. Genocide

c. Suicide

d. None of these

Answer:
c. Suicide

187. Nazi Euthanasia was never —–
a. Involuntary

b. Non-voluntary

c. Voluntary

d. Forced

Answer:
c. Voluntary

188. ‘Two things make me wonder : the starry heaven and the moral law within’ is a statement by:
a. Kant

b. Socrates

c. A J Ayer

d. Plato

Answer:
a. Kant

189. Right to Information Act was enacted in the year ———-
a. 2004

b. 2005

c. 2006

d. 2007

Answer:
b. 2005

190. The first human born from an embryo that was fertilized outside a human body is :
a. Step Toe

b. Louis Brown

c. Roe Wade

d. None of these

Answer:
b. Louis Brown

191. The Nazi Euthanasia programme was motivated by the Concern for ———-
a. The Germans

b. the sufferings

c. Socially unproductive

d. Ideologically unwanted

Answer:
d. Ideologically unwanted

192. ‘A human fetus is an innocent human being’. This is an argument against
a. Anatomy

b. Euthanasia

c. Abortion

d. None of these

Answer:
c. Abortion

193. ‘Doing away with the useless mouths’. This phrase stands for:
a. Suicide

b. Accidents

c. Mercy killing

d. None of these

Answer:
d. None of these

194. —— forms levels of business ethics.
a. Societal and International

b. Individual and Organisational

c. Both (a) & (b)

d. None of these

Answer:
c. Both (a) & (b)

195. The concept of ‘ Survival of the fittest’ is advocated by:
a. Mellon

b. Richard

c. Adam Smith

d. Darwin

Answer:
d. Darwin

196. The first Malayalam News Paper is
a. Nazrani Deepika

b. Rajya Samachara

c. Manorama

d. None of these

Answer:
a. Nazrani Deepika

197. ‘Medium is the message’ is a statement by :
a. Mitchel France

b. Marcel Mauss

c. Marcel MecLuhan

d. N Ram

Answer:
c. Marcel MecLuhan

198. Name of the first IVF Child is ———–
a. Sophia Brown

b. Louis Brown

c. Alice Brown

d. None of these

Answer:
b. Louis Brown

199. Find out the odd from the following in relation to the levels of Business ethics :
a. Personal

b. Associational

c. Societal

d. None of these

Answer:
d. None of these

200. Among the following, identify the country where Euthanasia is legal
a. Netherlands

b. Switzerland

c. Leibniz

d. Hume

Answer:
a. Netherlands

201. The first Indian News Paper is ———–
a. Young India

b. News of India

c. Bengal Gazette

d. None of these

Answer:
c. Bengal Gazette

202. Which of the following notions is relevant in business
a. Rights

b. Public service

c. Profit motive

d. Truth and Knowledge

Answer:
c. Profit motive

203. ‘A woman has a right to choose what happens to her body’. This argument justifies
a. Euthanasia

b. Abortion

c. Gender equality

d. None of these

Answer:
b. Abortion

204. ——- is an area of concern for applied ethics:
a. Competition

b. Monopoly

c. Health business

d. None of these

Answer:
c. Health business

205. The most important function of mass media is :
a. Entertainment

b. Information

c. Education

d. All these

Answer:
d. All these

206. Business ethics is concerned with:
a. Corporations

b. Profit

c. Productivity and social responsibility

d. Greed

Answer:
c. Productivity and social responsibility

207. Ethics is the Philosophy of – ———-
a. Meta Ethics

b. Morals

c. Religion

d. None of these

Answer:
b. Morals

208. The book ‘Social Responsibilities of the Businessman ‘ is written by :
a. M Bayles

b. Kant

c. Chodoff P

d. Howard Bowen

Answer:
d. Howard Bowen

209. Killing someone for the sake of mercy to relieve great suffering is —–
a. Murder

b. Suicide

c. Euthanasia

d. Abortion

Answer:
c. Euthanasia

210. The Nazi Euthanasia programe was not motivated by the concern for :
A. The suffering

B. The Germans

C. The deceived relatives

D. None of these

Answer: C. The deceived relatives

211. The notion of free market is associated with ——– business
A. Macro

B. Micro

C. Traditional

D. Molar

Answer: B. Micro

212. The first objective of business is ————
A. Economic

B. Social

C. Welfare

D. Both (a) and (b)

Answer: A. Economic

213. Allowing the patient to die by withholding treatment is ————– euthanasia
A. Active

B. Voluntary

C. Non voluntary

D. Passive

Answer: B. Voluntary

214. ———- makes statements about ethics or ethical statements without using ethical words
A. Meta ethics

B. Meta physics

C. Meta language

D. logic

Answer: A. Meta ethics

215. Taking a direct action designed to kill the patient is ————euthanasia
A. Passive

B. Active

C. Non voluntary

D. Voluntary

Answer: B. Active

216. The dictionary meaning of Euthanasia is ——-
A. Suicide

B. Murder

C. Gentle and easy death

D. none of these

Answer: C. Gentle and easy death

217. Who denied the possibility of ethics providing an universal rule and canon for every possible case?
A. Moore

B. F.H. Bradley

C. J.S. Mill

D. Bentham

Answer: B. F.H. Bradley

218. ———- is a reasonable extension of the ethical principles in the actual circumstances of the moral life.
A. Conduct

B. Customs

C. casuistry

D. Good

Answer: C. casuistry

219. Who calls casuistry is the goal of ethical investigation:
A. G. E. Moore

B. F.H. Bradley

C. J.S. Mill

D. Bentham

Answer: A. G. E. Moore

220. ——— argued that, ethical theories have no effect on particular moral decisions in practice.
A. Moore

B. F.H. Bradley

C. Mackenzie

D. Bentham

Answer: C. Mackenzie

221. ‘The greatest happiness of the greatest number’ is related with:
A. Utilitarianism

B. Intuitionism

C. Emotivism

D. None of these

Answer: A. Utilitarianism

222. The ——————– theory of ethics have produced a slackening of moral efforts in this age.
A. Intuitionist

B. emoitivist

C. utilitarianist

D. evolutionary

Answer: D. evolutionary

223. Whose life and ethical practice leads to the founding of University College, London
A. Moore

B. F.H. Bradley

C. Bentham

D. Mackenzie

Answer: C. Bentham

224. Rule of———-are the most important among the rules of ethics in present century..
A. Eugenics

B. Intuitionism

C. motivism

D. None of these

Answer: A. Eugenics

225. ——— claims to be a practical as well as a theoretical science
A. Eugenics

B. Intuitionism

C. emotivism

D. None of these

Answer: A. Eugenics

226. ———– is the attempt to apply ethical principles to the case of doubt in our practical experience
A. Conduct

B. Customs

C. casuistry

D. Good

Answer: C. casuistry
227. Who makes strong condemnation to casuistry?.
A. Moore

B. F.H. Bradley

C. Mackenzie

D. Bentham

Answer: B. F.H. Bradley
228. Among these who has regarded ethics as a practical subject
A. J.S. Mill

B. F.H. Bradley

C. Mackenzie

D. None of these

Answer: A. J.S. Mill
229. ‘Moral end is the preservation of life in the individual life or in the race’- This
view is related with:
A. Evolutionary theory

B. Emotivism

C. Utilitarianism

D. None of these

Answer: A. Evolutionary theory
230. Intuitionism is described by
A. G. E. Moore

B. Sidgwick

C. J.S. Mill

D. Bentham

Answer: B. Sidgwick

231. Universal happiness is related with
A. Evolutionary theory

B. Emotivism

C. Utilitarianism

D. None of these

Answer: C. Utilitarianism
232. ———- is always more influential than moral theory
A. Applied ethics

B. Normative ethics

C. Practical ethics

D. Meta Ethics

Answer: C. Practical ethics
233. Who among them is not regarded ethics as a practical subject?.
A. Plato

B. St. Thomas Aquinas

C. Bradley

D. J. S. Mill

Answer: C. Bradley
234. ———– had a deep interest in the practical applications of ethics.
A. Plato

B. F.H. Bradley

C. Mackenzie

D. None of these

Answer: A. Plato
235. ———– regarded ethics as a practical subject.
A. St. Thomas Aquinas

B. F.H. Bradley

C. Mackenzie

D. None of these

Answer: A. St. Thomas Aquinas

236. ‘lesser breeds without the law’ Who wrote this ?
A. Keats

B. P.B. Shelly

C. Rudyard Kipling

D. Oscar Wild

Answer: C. Rudyard Kipling
237. The principle of equality should be considered as
A. Practical action

B. affirmative action

C. negative action

D. none of these

Answer: B. affirmative action
238. Who wrote the book ‘A Theory of Justice’?
A. Keats

B. P.B. Shelly

C. Rudyard Kipling

D. John Rawls

Answer: D. John Rawls
239. Range property- this term is related with: .
A. Keats

B. P.B. Shelly

C. Rudyard Kipling

D. John Rawls

Answer: D. John Rawls
240. Rawls suggests, the property of ——————– is a property that virtually
all humans possess
A. personality

B. amoral personality

C. moral personality

D. individuality

Answer: C. moral personality
241. By ‘moral personality’ Rawls does not mean ————————–
A. good person

B. good man

C. good personality

D. morally good personality

Answer: D. morally good personality

242. Rawls says, a moral person, must have a sense of
A. wisdom

B. freedom

C. duty

D. justice

Answer: D. justice
243. Rawls maintains that ————is the basis of human equality
A. trust worthy personality

B. moral personality

C. individual freedom

D. justice

Answer: B. moral personality
244. ‘Contract’ approach to justice is related with:
A. Hobbes

B. Russell

C. Rawls

D. Plato

Answer: C. Rawls
245. The ———— sees ethics as a kind of mutually beneficial agreement
A. contract tradition

B. freedom tradition

C. individual tradition

D. none of these

Answer: A. contract tradition
246. The contract tradition sees ——– as a kind of mutually beneficial
agreement
A. aesthetics

B. charity

C. duty

D. ethics

Answer: D. ethics
247. The people of European descent are superior to those of other races- This
is an example for:
A. Sexist claim

B. religious claim

C. racist claim

D. none of these

Answer: C. racist claim

248. The women as emotionally deeper and more caring, but also less rational,
less aggressive, and less enterprising than men – This is an example for:
A. Sexist claim

B. religious claim

C. racist claim

D. none of these

Answer: A. Sexist claim
249. The fact that humans differ as individuals, not as races or sexes- Among
these who agree with this assertion?.
A. Hobbes

B. Eysenck

C. Rawls

D. Plato

Answer: B. Eysenck
250. The principle of ——————– may be a defensible form of the principle
that all humans are equal
A. Equal consideration of freedom

B. equal consideration of choice

C. equal consideration of interests

D. none of these

Answer: C. equal consideration of interests

251. Who published the article ‘How Much Can We Boost IQ and Scholastic
Achievement?
A. Hobbes

B. Eysenck

C. Rawls

D. Arthur Jensen

Answer: D. Arthur Jensen
252. Who was accused of spreading racist propaganda and likened to Hitler?
A. Hobbes

B. Eysenck

C. Rawls

D. Arthur Jensen

Answer: D. Arthur Jensen
253. —————- shows the opposition to the idea that there are biological
factors behind male dominance.
A. Sexist

B. Initial feminist

C. Racist

D. Anthropologist

Answer: B. Initial feminist
254. Initial feminist shows the opposition to the idea that there are biological
factors behind —————–
A. male dominance.

B. male aggression

C. male freedom

D. male violence

Answer: A. male dominance.
255. The ————— of the feminist movement agree with the idea that
biological differences between the sexes are influential
A. second wave

B. first wave

C. third wave

D. fifth wave

Answer: A. second wave

256. The second wave of the feminist movement agree with the idea that
biological differences between the sexes are ————
A. controversial

B. not influential

C. influential

D. none of these

Answer: C. influential
257. Equal status does not depend on intelligence- who shows agreement with
this view?
A. Hobbes

B. Thomas Jefferson

C. Rawls

D. Arthur

Answer: B. Thomas Jefferson
258. Who wrote the book ‘In The psychology of sex differences’.
A. Hobbes

B. Thomas Jefferson

C. Rawls

D. Eleanor

Answer: D. Eleanor
259. ——————— wrote the book, The inevitability of Patriarchy,
A. Steven Goldberg

B. Thomas Jefferson

C. Arthur

D. Maccoby

Answer: A. Steven Goldberg
260. Steven Goldberg, built a provocatively entitled book, ————————
A. The psychology of sex differences

B. A Theory of Justice

C. The inevitability of Patriarchy

D. None of these

Answer: C. The inevitability of Patriarchy

261. ————– can be founded on the natural characteristics of human beings
A. intelligence

B. visual ability

C. equality

D. choice

Answer: C. equality
262. The principle of —————— is sometimes thought to be a purely formal
principle
A. Equal consideration of freedom

B. equal consideration of choice

C. equal consideration of interests

D. none of these

Answer: C. equal consideration of interests
263. The principle of ——————————- prohibits making our readiness to
consider the interests of others depend on their abilities.
A. equal consideration of freedom

B. equal consideration of choice

C. equal consideration of interests

D. none of these

Answer: C. equal consideration of interests
264. Who drafted the ringing assertion of equality with which the American
Declaration of independence
A. Steven Goldberg

B. Thomas Jefferson

C. Arthur

D. Maccoby

Answer: B. Thomas Jefferson
265. Thomas Jefferson drafted the ringing assertion of equality in —————-
A. American Declaration of independence

B. American constitution

C. British declaration of independence

D. none of these

Answer: A. American Declaration of independence
266. There is some evidence suggesting that females have greater verbal ability
than males- this statement agrees with:
A. sexual difference

B. racial difference

C. genetic difference

D. none of these

Answer: A. sexual difference

267. Man can find out a shape from a hidden design than woman- This
statement recommended :
A. sexual difference

B. racial difference

C. genetic difference

D. none of these

Answer: A. sexual difference
268. Man can find out a shape from a hidden design than woman – this is an
example for:
A. Verbal ability

B. mental ability

C. visual-spatial ability

D. none of these

Answer: C. visual-spatial ability
269. Boys are more likely to play roughly than girls- this statement
recommended:
A. sexual difference

B. racial difference

C. genetic difference

D. none of these

Answer: A. sexual difference
270. ——————- plays some role in determining psychological differences
between the sexes
A. Economic conditioning

B. Social conditioning

C. Genetically conditioning

D. none of these

Answer: B. Social conditioning
271. Until —————- abortion was illegal in almost all the Western democracies.
A. 1962

B. 1967

C. 1968

D. 1986

Answer: B. 1967
272. Until 1967, abortion was illegal in almost all the Western democracies except –
————
A. Germany and Italy

B. Poland and Ireland

C. Sweden and Denmark.

D. Netherland and Finland

Answer: C. Sweden and Denmark.

273. After 1967 which among the countries are liberalised their abortion laws?
A. Finland and Ireland

B. Spain and France

C. Belgium and Denmark

D. None of these

Answer: B. Spain and France
274. After 1967 which among the country is continued the strict abortion laws?
A. Ireland

B. Italy

C. Spain

D. France

Answer: A. Ireland
275. After 1967 Britain changed its law to allow abortion on board ——————-
A. cultural grounds

B. economic grounds

C. social grounds

D. political grounds

Answer: C. social grounds

276. In the 1973 case of ————— the United States Supreme Court held that
women have a constitutional right to an abortion in the first six months of pregnancy.
A. Nancy Morrison

B. Claudio de la Rocha

C. Roe v Wade,

D. none of these

Answer: C. Roe v Wade,
277. In the —— case of Roe v Wade, the United States Supreme Court held that
women have a constitutional right to an abortion in the first six months of pregnancy
A. 1973

B. 1975

C. 1984

D. 1983

Answer: A. 1973
278. In the 1973 case of Roe v Wade, the United States Supreme Court United States Supreme Court held that women have a ——————- to an abortion
in the first six months of pregnancy
A. right

B. constitutional right

C. freedom

D. choice

Answer: B. constitutional right
279. In the case of Roe v Wade, the United States Supreme Court United States
Supreme Court held that women have a constitutional right to an abortion in the first ——————-of pregnancy
A. Four months

B. three months

C. six months

D. two months

Answer: C. six months
280. Which country makes strong moves to reintroduce the restricted abortion
laws after the collapse of communism?
A. Eastern Europe

B. West Germany

C. Great Brittan

D. Poland

Answer: D. Poland

281. In 1978 the birth of ———– raised a new issue about the status of early
human life
A. Roe v Wade

B. Louise Brown

C. Nancy Morrison

D. Dolly

Answer: B. Louise Brown
282. Louise Brown was born in:
A. 1976

B. 1975

C. 1978

D. 1977

Answer: C. 1978
283. Who was the first human to have been born from an embryo that had been
fertilized outside a human body
A. Roe v Wade

B. Louise Brown

C. Nancy Morrison

D. Dolly

Answer: B. Louise Brown
284. Who introduced the in vitro fertilization technology?
A. Watson and Crick

B. Robert Edwards and Patrick Steptoe

C. Nancy Morrison and Tennison

D. none of these

Answer: B. Robert Edwards and Patrick Steptoe
285. IVF means:
A. In vitro function

B. in vitro fertilization

C. internal visual function

D. none of these

Answer: B. in vitro fertilization

286. IVF is related with:
A. Reproductive technology

B. Health care system

C. Organ transplantation

D. Euthanasia

Answer: A. Reproductive technology
287. Which technology is now considered as a routine procedure for certain types of infertility
A. Radiation

B. ICSSI

C. Lasik

D. IVF

Answer: D. IVF
288. The IVF procedure often produces ————– for a single safe
transplantation.
A. only one embryo

B. more number of embryos

C. two embryos

D. none of these

Answer: B. more number of embryos
289. In an IVF Procedure embryos can be screened for genetic abnormalities, and
then ——– if such abnormalities are found.
A. maintained.

B. discarded

C. treated

D. transplanted

Answer: B. discarded
290. Who has predicted that the embryo which is produced by IVF develops blood
stem cells from the 17th days after fertilization?
A. Edwards

B. Nancy Morrison

C. Watson

D. none of these

Answer: A. Edwards
291. Edwards has predicted that the embryo which is produced by IVF develops
blood stem cells from the —– days after fertilization.
A. 14th l

B. 20th

C. 17th

D. 10th

Answer: C. 17th

292. Edwards has predicted that the embryo which is produced by IVF develops —
——-from the 17th days after fertilization.
A. Cardiac activity

B. blood circulation

C. blood stem cells

D. brain activity

Answer: C. blood stem cells
293. The first anatomical feature, the so-called primitive streak, appears after the –
——-day of fertilisation
A. 14th l

B. 20th

C. 17th

D. 10th

Answer: A. 14th l
294. Primitive streak will develop as:
A. blood stem cell

B. heart

C. brain

D. back bone

Answer: D. back bone
295. It is wrong to kill an innocent human being. A human fetus is an innocent human being. Therefore it is wrong to kill a human fetus. – Who holds this argument?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: B. conservatives
296. A human fetus is not an innocent human being- Who holds this position?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: A. liberalists

297. “We must either upgrade the status of the earliest embryo to that of the child, or downgrade the status of the child to that of the embryo.”- Who advocates this position?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: B. conservatives

298. Liberalists argued that, —————–is the most visible possible dividing line between fertilized egg and child.
A. birth

B. growth

C. pain

D. consciousness

Answer: A. birth

299. Who argued that, Birth is the most visible possible dividing line between fertilized egg and child?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: A. liberalists

300. The location of a being – inside or outside the womb – should not make that much difference to the wrongness of killing it. Who holds this position?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: B. conservatives

301. Conservatives argued ——— have the same human features and the same degree of awareness and capacity for feeling pain.
A. child

B. cell

C. embryo

D. none of these

Answer: C. embryo

302. The conservative explains that the —————–is the same entity, whether inside or outside the womb.
A. baby / grown up

B. baby/ plant

C. fetus/ baby

D. none of these

Answer: C. fetus/ baby

303. In Roe v.Wade case the United States Supreme Court considered ————- is the mark for the continuation of the life of the fetus.
A. birth

B. quickening

C. genetic difference

D. viability

Answer: D. viability

304. The point at which the fetus can survive outside the mother’s body varies according to the———————–.
A. state of medical technology

B. mental ability

C. state of climate

D. none of these

Answer: A. state of medical technology

305. The fetus is totally dependent on the mother for its survival means that it has no right to life independent of her wishes. Who express this position?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: A. liberalists

306. ——————— is the time when the mother first feels the fetus move
A. birth

B. conception

C. Quickening

D. none of these

Answer: C. Quickening

307. In traditional Catholic theology, quickening was thought to be the moment at which the fetus gained its ——-.
A. brain

B. mind

C. soul

D. life

Answer: C. soul

308. Ultrasound studies have shown that fetuses do in fact start moving as ——– —- weeks after fertilization
A. early as six

B. early as seven

C. early as ten

D. early as fourteen

Answer: A. early as six

309. In any case, the capacity for physical motion – or the lack of it – has nothing to do with the seriousness of one’s claim for continued life – Who holds this position?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: B. conservatives

310. ‘Silent scream’ is related with:
A. Abortion

B. Euthanasia

C. IVF

D. Embryo banking

Answer: A. Abortion

311. Liberalist argued that———————– is the morally crucial dividing line between the newborn baby and the fetus.
A. intellect

B. quickening

C. birth

D. consciousness

Answer: D. consciousness

312. ————— argued that consciousness is the morally crucial dividing line between the newborn baby and the fetus.
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: A. liberalists

313. Opponents of abortion really want to uphold the right to life of the human being from ——————, irrespective of whether it is conscious or not.
A. quickening

B. six month of pregnancy

C. conception

D. none of these

Answer: C. conception

314. —————– of abortion really want to uphold the right to life of the human being from conception, irrespective of whether it is conscious or not.
A. liberalists

B. opponents

C. feminists

D. none of these

Answer: B. opponents

315. The conservative is insisting that the development from the embryo to the infants is a:
A. accidental

B. immediate process

C. divine process

D. gradual process

Answer: D. gradual process

316. Who is insisting that the development from the embryo to the infants is a gradual process?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: B. conservatives

317. ‘The laws prohibiting abortion do not stop abortions, but merely drive them underground’. – Who argues this position?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. Canadian Royal Commission

Answer: D. Canadian Royal Commission

318. ‘A law that has more bad effects than good ones is a bad law’ – This statement is related with:
A. Restricted laws of abortion

B. Restricted laws of child labour

C. Restricted laws of Euthanasia

D. none of these

Answer: A. Restricted laws of abortion

319. A law that has more bad effects than good ones is a bad law – Who suggested this view?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: A. liberalists

320. Conservative claim that ————–is the deliberate killing of an innocent human being, and in the same ethical category as murder.
A. euthanasia

B. abortion

C. genocide

D. none of these

Answer: B. abortion

321. Who claim that ‘abortion is the deliberate killing of an innocent human being’?
A. liberalists

B. conservatives

C. feminists

D. none of these

Answer: B. conservatives

322. Conservatives argued that abortion is as same as:
A. violence

B. sin

C. murder

D. none of these

Answer: C. murder

323. Who is the author of the book On Liberty?
A. Kant

B. J.S. Mill

C. Bentham

D. G.E. Moor

Answer: B. J.S. Mill

324. John Stuart Mill’s On Liberty give support to the —————— feminist argument related with abortion.
A. fourth

B. first

C. third

D. second

Answer: D. second

325. ‘There must remain a realm of private morality and immorality that is, in brief and crude terms, not the law’s business.’ This view is widely accepted among ————–
A. conservative thinkers

B. liberal thinkers

C. philosophers

D. none of these

Answer: B. liberal thinkers

326. Peter Singer put ———— as the criteria for antiabortion stand point instead of the criteria of Homo sapiens.
A. exentric value

B. intrinsic value

C. instrumental value

D. none of these

Answer: B. intrinsic value

327. ‘Not the law’s business’- is:
A. Liberalist argument

B. Conservative argument

C. Feminist argument

D. None of these

Answer: A. Liberalist argument

328. The Greek term Euthanasia means :
A. painless death

B. slow death

C. calm death

D. good death.

Answer: D. good death.

329. According to the dictionary, ‘Euthanasia’ means:
A. a painless and calm death

B. a gentle and easy death .

C. a calm and slow death

D. a good and painless death.

Answer: B. a gentle and easy death .

330. The term euthanasia normally implies ————————-of life by another at the explicit request of the person who wishes to die.
A. an intentional termination

B. a general termination

C. a slow termination

D. a good death.

Answer: A. an intentional termination

331. Now Euthanasia is generally defined as the act of killing an —————–out of concern and compassion for that person’s suffering.
A. ill person

B. person

C. incurably ill person

D. genetically ill person.

Answer: C. incurably ill person

332. Euthanasia is sometimes called :
A. soft killing

B. killing

C. slow killing

D. mercy killing.

Answer: D. mercy killing.

333. Assisting suicide is not against the law in ———
A. Denmark

B. America

C. Michigan

D. Poland

Answer: C. Michigan

334. ————-is not against the law in Michigan.
A. Suicide

B. Killing

C. involuntary euthanasia

D. Assisting suicide

Answer: D. Assisting suicide

335. ————— built a ‘suicide machine’
A. Dr. Nancy Morrison

B. Dr. Jack Kevorkian

C. Dr. Arthur Jensen

D. Dr. Maccoby

Answer: B. Dr. Jack Kevorkian

336. Dr. Jack Kevorkian built a ———–
A. suicide machine

B. life support machine

C. pain relief machine

D. none of these.

Answer: A. suicide machine

337. Which country legalised voluntary euthanasia?
A. Denmark

B. America

C. Michigan

D. Netherlands

Answer: D. Netherlands

338. It has been estimated that about ————-each year result from euthanasia in Netherlands
A. 2,300 deaths

B. 300 deaths

C. 5,300 deaths

D. 1,300 deaths.

Answer: A. 2,300 deaths

339. Euthanasia as ————– when the person killed is capable of consenting to her own death, but does not do so, either because she is not asked, or because she is asked and chooses to go on living
A. involuntary

B. non-voluntary

C. voluntary

D. none of these

Answer: A. involuntary

340. If a human being is not capable of understanding the choice between life and death, euthanasia would be :
A. involuntary

B. non-voluntary

C. voluntary

D. none of these

Answer: B. non-voluntary

341. The case of Louis Repouille is an example for:
A. involuntary

B. non- voluntary

C. voluntary

D. none of these

Answer: B. non- voluntary

342. According to the ————– Euthanasia is usually separated into two categories:
A. methods

B. consent

C. person

D. illnes

Answer: A. methods

343. In many jurisdictions, active euthanasia can be considered:
A. assisted suicide

B. suicide

C. murder

D. none of these

Answer: C. murder

344. In many jurisdictions, —————can be considered Manslaughter
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: D. active euthanasia

345. ———————is accepted by professional medical societies, and by the law under certain circumstances.
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: C. passive euthanasia

346. ————— occurs when the medical professionals, or another person, deliberately do something that causes the patient to die.
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: D. active euthanasia

347. Active euthanasia occurs when the medical professionals ——–do something that causes the patient to die.
A. deliberately.

B. passively

C. without intentionally

D. none of these

Answer: A. deliberately.

348. Withholding or withdrawing certain treatment and letting a patient to die is called:
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: C. passive euthanasia

349. Injecting morphine to kill a incurably ill person is a:
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: D. active euthanasia

350. Switch off life-support machines- is related with
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: C. passive euthanasia

351. Disconnect a feeding tube- is related with
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: C. passive euthanasia

352. Don’t carry out a life-extending operation – is related with
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: C. passive euthanasia

353. Don’t give life-extending drugs- is related with
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: C. passive euthanasia

354. The standard ways of distinguishing between active and passive euthanasia
A. act versus passion

B. act versus omission

C. act versus commission

D. none of these

Answer: B. act versus omission

355. The CMA supports ————is morally permissible in certain circumstances
A. practical euthanasia

B. voluntary euthanasia

C. passive euthanasia

D. active euthanasia

Answer: C. passive euthanasia

Applied Ethics Objective Questions with Answers Pdf Download Online Test