300+ TOP Art & Visual Perception MCQs and Answers Quiz

Art & Visual Perception Multiple Choice Questions

1. A work of art that tell a story is called.
a. functional art

b. decorative art

c. narrative art

d. abstract art

Answer:
c. narrative art

2. The Ancient Indian Natyasastra is…………………….
a. an authoritative text on the sanskrit theatre

b. an ancient dance drama

c. a famous play

d. rules for performing

Answer:
a. an authoritative text on the sanskrit theatre

3. The Direct descendent of sanskrit drama may be.
a. commedia dell’arte

b. kutiyattam

c. kabuki

d. commedia all’improviso

Answer:
b. kutiyattam

4. Which Of The Following statements are true about the Natyasastram
a. it was written over a period of four years

b. it was intended to be a treatise on commedia-dell’arte

c. it focused only on the written play text

d. it functions as a guide to understanding ‘sanskrit’ theatre

Answer:
d. it functions as a guide to understanding ‘sanskrit’ theatre

5. Japan’s combination of puppetry ballad singing and music is called .
a. ramayana

b. wayang golek

c. dalang

d. bunraku

Answer:
d. bunraku

6. Many Forms Of Theatre Have Evolved From
a. ancient dance

b. story telling

c. rituals

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

7. Which is the complicated form of narrative art ,which require a human agency to interpret the content?
a. continous narrative

b. monoscenic narrative

c. simultaneous narrative

d. sequential narrative

Answer:
c. simultaneous narrative

8. Which kind of narrative style is used in Comic book?
a. continous narrative

b. simultaneous narrative

c. sequential narrative

d. panoptic narrative

Answer:
c. sequential narrative

9. The Purpose Of Narrative art is
a. to potrate imotional content of a story

b. to potrate the story only

c. to potrate the story space relating with time

d. to potrate the myth

Answer:
c. to potrate the story space relating with time

10. In Following,which is the good example for simultanious narration
a. column of trajan

b. bayex tapestry

c. lukasa(luba)

d. chaddanta jataja

Answer:
d. chaddanta jataja

11. Which in the following is an involuntary form of imagination .
a. day dream

b. dream from the sleep

c. nightmares

d. dream of perceptive

Answer:
d. dream of perceptive

12. Imagination uses which function in the following to develop new idea.
a. if functions

b. to be or not to be

c. ‘must’ functions

d. un-certain principles

Answer:
a. if functions

13. What is a Genre
a. a tradition

b. a cultural bias

c. a greek tragedy

d. a category of drama

Answer:
d. a category of drama

14. A central element of Greek ethical philosophy is
a. that women can triumph over man

b. that we are victims of fate

c. that we believe we can triumph over the gods

d. that the state is more important the religion

Answer:
c. that we believe we can triumph over the gods

15. Which is the tool of comedy?
a. transgression

b. obsession

c. exaggeration

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

16. What information did aristotle’s poetics provides?
a. the essential qualities of a comedy

b. instructions to actor on how to portray pity and fear

c. instructions to actor on how to interact with audients.

d. the essential qualities of a tragic text

Answer:
d. the essential qualities of a tragic text

17. Conventions of Greek tragedy include .
a. poetic language

b. characters of high status

c. a dancing singing chorus

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

18. What is Dramatic Structure?
a. the actor’s limitations and abilities

b. the screen play

c. the moral meaning of a play

d. the framework of a play

Answer:
d. the framework of a play

19. Who was the first to define the characteristics of climatic structure?
a. moliere

b. william shakesphere

c. plato

d. aristotle

Answer:
d. aristotle

20. .What is the climax of a story?
a. the point of highest emotional intensity

b. the point where action begins.

c. another name for the resolution

d. the event that happens right before a crisis is revealed

Answer:
a. the point of highest emotional intensity

21. .What is story of a play?
a. morel or meaning aimed to portrayed events.

b. the character’s obstructs or struggles.

c. the events that happen or that are mentioned

d. the structuring of events that takes place on stage

Answer:
c. the events that happen or that are mentioned

22. In the context of language, what is meter?
a. patterns of stressed and un-stressed syllables

b. the use of words that sound their meanings

c. repeated vowel sounds

d. rhymes

Answer:
a. patterns of stressed and un-stressed syllables

23. Like any art, poetry is defined by Aristotle as what?
a. a rhyme with more than four sentences.

b. a kind of imitation.

c. a funny story.

d. a theatrical play

Answer:
b. a kind of imitation.

24. In what three ways does Aristotle differentiate various art forms from one another?
a. manner of imitation, artist, and era.

b. era, objects, and manner of imitation.

c. by the medium, objects, and manner of imitation.

d. according to the artist, era, and artistic effort.

Answer:
c. by the medium, objects, and manner of imitation.

25. Aristotle explains that the medium specific to poetry is one that uses what?
a. language alone.

b. rhyme.

c. pictures.

d. words and pictures.

Answer:
a. language alone.

26. How does Aristotle differentiate poetry from prose?
a. poetry uses rhythm in the form of meter.

b. prose uses pictures and music.

c. they are the same.

d. poetry uses language alone.

Answer:
a. poetry uses rhythm in the form of meter.

27. The object poetry portrays is what, according to Aristotle?
a. men in action.

b. tragic events.

c. various places around the world.

d. other poets.

Answer:
a. men in action.

28. The Indus Valley Civilization belongs to the
a. neolithic age

b. paleolithic age

c. chalcolithic age

d. mesolithic age

Answer:
a. neolithic age

29. The script of the Harappan people consisted of:
a. a family of quasi-pictographic writings

b. family of geometrical shapes

c. a combination of both pictures and geometrical shapes

d. none of these

Answer:
a. a family of quasi-pictographic writings

30. which of the following presents the most significant feature of Indus Valley Civilization
a. burnt brick buildings

b. buildings of worship

c. art and architecture

d. first true arches

Answer:
a. burnt brick buildings

31. Which of the following is incorrect concerning Mohenjodaro?
a. it was a well planned city

b. buildings were of varying sizes

c. bathrooms were important features of most houses

d. there was no drainage system

Answer:
d. there was no drainage system

32. The source of the blue gem stone, lapis lazuli, for the people of Harappan culture, was:
a. gujarat

b. meharashtra

c. western u.p.

d. afghanistan

Answer:
d. afghanistan

33. The Indus Valley houses were built of:
a. bamboos

b. bricks

c. wood

d. stone

Answer:
b. bricks

34. Of the following Harappan sites those not in India are:
a. mohenjodaro and harappa

b. banwali and ropar

c. lothal and kalibangan

d. lothal and ropr

Answer:
a. mohenjodaro and harappa

35. Which of the following animals were domesticated by the Harappans
a. goat, oxen, pig, buffalo

b. oxen, elephant, horse, pig

c. buffalo, sheep, dog, pig

d. camel, oxen, buffalo, pig

Answer:
c. buffalo, sheep, dog, pig

36. The tools and weapons of Harappan civilization were mostly made of:
a. stone only

b. stone and copper

c. copper, bronze and iron

d. copper, tin and bronze

Answer:
d. copper, tin and bronze

37. The script of Indus Valley Civilization was/is
a. persian

b. dravidian

c. sanskrit

d. undeciphered

Answer:
d. undeciphered

38. In which culture the earliest evidence of silver in India is found?
a. harappan culture.

b. mugal cuiture

c. mesappotamian culture

d. chera-chola culture

Answer:
a. harappan culture.

39. Which was the most famous building in Mohanjodaro?
a. the refinary

b. the great bath room

c. the dianing hall

d. the pyramids

Answer:
b. the great bath room

40. In which year and by whom the Harappan city Chanhudaro was excavated?
a. in 1832, by whilliam mendrow

b. in 1948 by load irvin

c. in 1931, by m. g. majumdar.

d. in 1831, by m. s. vats

Answer:
c. in 1931, by m. g. majumdar.

41. Which materials were used in making buildings in Harappan culture?
a. terracotta.

b. copper

c. bronze

d. iron

Answer:
a. terracotta.

42. The main sources of livelihood for the people of Indus Valley Civilization were
a. sculptures

b. agriculture and trade

c. sailing

d. agriculture only

Answer:
b. agriculture and trade

43. In India entry of Aryans is marked as ______ period
a. golden

b. sangha

c. vedic

d. gothic

Answer:
c. vedic

44. Which of the following are requirements of drama?
a. many people with different skill.

b. a sophistication off social organization

c. a large gathering to witness it

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

45. Drama derives from two ancient sources:
a. history and culture

b. storytelling and ritual

c. religion and politics

d. family and community

Answer:
b. storytelling and ritual

46. Which of the following is not a characteristic of ritual?
a. celebrates the changing of the seasons

b. reenacts defining moments in a culture

c. performed for entertainment only

d. based on religious or cultural activity

Answer:
c. performed for entertainment only

47. Which of the following is not a development of storytelling?
a. character impersonation

b. imitation of voices

c. imitation of facial expression

d. written dialogue

Answer:
d. written dialogue

48. The first recorded drama was:
a. oedipus tyrannus

b. the quem queritas trope

c. the abydos passion play

d. agamemnon

Answer:
c. the abydos passion play

49. The four extant Greek playwrights are:
a. plato, socrates, aristotle and ovid

b. aeschylus, sophocles, euripedes, and aristophanes

c. menander, thucydides, homer and euclid

d. oscar, kermit, ernie, and bert

Answer:
b. aeschylus, sophocles, euripedes, and aristophanes

50. The Greek theatre was dedicated to one god in particular named:
a. dionysus

b. zeus

c. hera

d. pluto

Answer:
a. dionysus

51. The City Dionysia was:
a. weeklong springtime festival and play contest

b. a small village on the aegean sea

c. a yearly ritual sacrifice

d. another name of the city of athens

Answer:
a. weeklong springtime festival and play contest

52. The quem queritas trope is a chanted celebration of:
a. the resurrection of jesus

b. the nativity of jesus

c. the creation of the world

d. the story of moses

Answer:
a. the resurrection of jesus

53. The medieval plays that were performed near the feast of Corpus Christi were also called:
a. cycle plays

b. morality plays

c. festival plays

d. sacred plays

Answer:
a. cycle plays

54. The plays of the Middle Ages were performed on:
a. stages built within the church

b. the steps of the churches and parish halls

c. elaborately decorated wagons or mansions

d. a series of permanent stages built around the town square

Answer:
c. elaborately decorated wagons or mansions

55. The audience of the Royal era was:
a. mostly middle class and bourgeois

b. restricted to aristocrats and nobility

c. serious theatregoers

d. a diverse group of people

Answer:
b. restricted to aristocrats and nobility

56. Which of the following are not a part of the neo-classic rules of playwriting in the Royal era?
a. eliminate stage violence

b. reasonable frameworks for time and place

c. vigorous physical action

d. measures for dramatic verse

Answer:
c. vigorous physical action

57. Romanticism in the theatre was characterized by
a. compassion, rather than style and wit

b. rational decorum

c. respect for established order

d. careful attention to morality

Answer:
a. compassion, rather than style and wit

58. The word theatre is derived from the Greek word theatron, which means:
a. gathering ground

b. assembly

c. forum

d. seeing place

Answer:
d. seeing place

59. The “software” of theatre consists of:
a. a combination of art, artists and ideas

b. an amalgam of concepts

c. a way to understand plays

d. the inside story of the dramatic action

Answer:
a. a combination of art, artists and ideas

60. The minimal requirement for a theatre building is:
a. curtains, seats, lobby

b. stage, backstage

c. a place to act and a place to watch

d. good acoustics and clean restrooms

Answer:
c. a place to act and a place to watch

61. The Illustrious Theatre of Paris:
a. presented pantomimes and pastiches

b. was founded by moliere

c. featured elaborate sets and costumes

d. emphasized the classics and shakespeare

Answer:
b. was founded by moliere

62. The aspects of the theatre as an occupation are:
a. work, art, impersonation, performance

b. script, rehearsal, performance, reviews

c. contracts, publicists, agents

d. time, dedication, inspiration

Answer:
a. work, art, impersonation, performance

63. The work of producing theatre is involved with:
a. the script and rehearsals

b. all the financial and legal aspects of the show

c. developing rapport with the actors

d. making sure the coffee is fresh

Answer:
a. the script and rehearsals

64. Directing a play involves:
a. telling the actors how to perform their parts

b. telling the actors how to perform their parts

c. coordinating and unifying the production

d. being absolutely true to the script

Answer:
c. coordinating and unifying the production

65. Designing is the process of:
a. creating the visual and auditory aspects of the show.

b. building the sets and the costumes

c. assuring the show has historical authenticity

d. getting all the “tech” stuff together

Answer:
a. creating the visual and auditory aspects of the show.

66. Building a production involves:
a. a lot of carpentry and painting

b. the actors working after rehearsal

c. outside technicians and workers

d. translating the design into reality

Answer:
d. translating the design into reality

67. Crewing a production is the activity in which:
a. people row in a small boat on the river

b. technicians effectively run the show every performance

c. people who couldn\t get cast do their work in the theatre

d. rehearsals are carefully organized

Answer:
b. technicians effectively run the show every performance

68. The work of the theatre is more than perfecting skills. It is also:
a. beauty and passion

b. feeling and emotions

c. artistic work

d. making the stage come alive

Answer:
c. artistic work

69. Our life may be fragmented in anarchism and frustration, but art provides:
a. color, shape, and form

b. color, shape, and form

c. expression, empathy, and emotion

d. integration, synthesis and satisfaction

Answer:
d. integration, synthesis and satisfaction

70. The problems of dramatic impersonation were solved in the ancient world through the use of:
a. strenuous exercise

b. masks

c. broad gestures

d. powerful speech

Answer:
b. masks

71. “Performance” can be defined as:
a. an action or series of actions done for someone else\s benefit

b. a strictly private conversation between two people

c. showing off in order to impress someone

d. a ritualized creation involved with repetitive

Answer:
a. an action or series of actions done for someone else\s benefit

72. The benefits of performance are:
a. escape, diversion and distraction

b. attention, entertainment, enlightenment and involvement

c. raising social conscience and sensitivity

d. historical connection to the text

Answer:
b. attention, entertainment, enlightenment and involvement

73. The two general modes of performance are:
a. live and taped

b. ancient and modern

c. presentational and representational

d. good and bad

Answer:
c. presentational and representational

74. The act of feeling for and identifying with characters in a play is known as:
a. sympathy

b. empathy

c. understanding

d. synchronicity

Answer:
b. empathy

75. The fundamental forces at work in the live theatre are:
a. script, actor, director

b. time, place, action

c. intensity, focus, believability

d. rapport, relationship, immediacy

Answer:
d. rapport, relationship, immediacy

76. Theatre can be defined in three categories. They are: .
a. a building, a company, and an occupation

b. story, plot and theme

c. actors, audience and the press

d. the spirit, the music and symbols

Answer:
b. story, plot and theme

77. The playwright is the _____________ of nearly every production.
a. historical basis

b. final authority

c. point of origin

d. ultimate interpreter

Answer:
c. point of origin

78. Which of the following is not an avenue for a playwright to break-in?
a. college theatre departments

b. playwriting contests and festivals

c. grants and fellowships

d. broadway producers

Answer:
d. broadway producers

79. A play achieves its final form only when:
a. it is published by a reputable publisher

b. it is studied in a literature class

c. it is performed on the stage

d. it is accepted for a staged reading

Answer:
c. it is performed on the stage

80. The playwright works with two fundamental tools:
a. words and sentences

b. scenes and acts

c. dialogue and physical action

d. narration and conversation

Answer:
c. dialogue and physical action

81. Which of the following is not a demand on credibility?
a. characters act instinctively

b. characters are internally consistent

c. characters always use good diction

d. characters act like human beings

Answer:
c. characters always use good diction

82. A common fault of beginning playwrights is:
a. shortness of action

b. lack of speakability

c. too much detail

d. unclear plot

Answer:
b. lack of speakability

83. When a play truly satisfies us we say it is endowed with:
a. active characters

b. intricate detail

c. richness of detail

d. intensity of will

Answer:
c. richness of detail

84. Depth of characterization requires characters to be:
a. independent, sensible, reasonable and worthwhile

b. correct, honest and understandable

c. funny and tragic

d. expressive, emotional, excitable and enlightened

Answer:
a. independent, sensible, reasonable and worthwhile

85. A play that tells the story of thirty years are in only two hours is an example of:
a. historicity

b. intensity

c. compression

d. pertinence

Answer:
c. compression

86. Three strong building locks in the process of playwriting are:
a. dialogue, conflict and structure

b. plot, theme and characterization

c. story, idea and textuality

d. action, re-action and climax

Answer:
a. dialogue, conflict and structure

87. The author of Pulitzer Prize winner Lost in Yonkers and the Brighton Beach Trilogy is:
a. arthur miller

b. neil simon

c. edward albee

d. david mamet

Answer:
b. neil simon

88. America’s greatest active playwright is probably:
a. edward albee

b. wendy wasserstein

c. david mamet

d. august wilson

Answer:
d. august wilson

89. The playwright that is called a “Chicago” playwright is:
a. edward albee

b. wendy wasserstein

c. david mamet

d. august wilson

Answer:
c. david mamet

90. The play many critics consider the finest play of the past generation is:
a. how i learned to drive

b. love! valour! compassion!

c. the heidi chronicles .

d. angels in america

Answer:
d. angels in america

91. The two levels of work a director has to do are:
a. internal and external

b. classic and romantic

c. technical and artistic

d. laissez faire and controlling

Answer:
c. technical and artistic

92. The Greeks called the director didaskolos, which means:
a. leader

b. artist

c. didactic

d. teacher

Answer:
d. teacher

93. The first director of the modern era was:
a. constantine stanislavski

b. george ii, duke of saxe meiningen

c. andre antoine

d. george spelvin

Answer:
b. george ii, duke of saxe meiningen

94. The real importance of the new directors in the 19th century was:
a. they established conventions for how to block a play

b. they opened the theatre to deeper psychological interpretation

c. they challenged actors to be honest

d. they re-discovered the classical theatre

Answer:
b. they opened the theatre to deeper psychological interpretation

95. The principal functions of the director are:
a. to cast the actors and control the budget

b. to envision the production and provide leadership

c. to achieve his/her concept

d. to set the tone and establish the style

Answer:
b. to envision the production and provide leadership

96. Which was the first news paper published In India
a. times of india

b. hindustan times

c. bengal gazette

d. statesman

Answer:
c. bengal gazette

97. One Advantage ,publicity may enjoy over advertising is –
a. credibility

b. selectivity

c. control

d. simplicity

Answer:
a. credibility

98. In the ‘ Bull fight’ series Picasso used –
a. offset lithography

b. soft ground

c. relief etching

d. sugar lift etching

Answer:
a. offset lithography

99. Birth place of cubism was in France, Who introduced it?
a. davici

b. dahli

c. rembrandt

d. picasso

Answer:
d. picasso

100. Painting Art form with female artist majority
a. mythyla painting

b. fabric painting

c. glass painting

d. mural painting

Answer:
a. mythyla painting

101. Father of Indian painting
a. m.f. hussain

b. raja ravi varma

c. nandalal bose

d. k.c.s panicker

Answer:
c. nandalal bose

102. Who is Indian Picasso?
a. t.k. padmini

b. m.f. hussain

c. k.c.s panicker

d. nandalal bose

Answer:
b. m.f. hussain

103. Guernica is in which country?
a. spain

b. portugal

c. denmark

d. yugoslavia

Answer:
a. spain

104. Birth place of futurism ?
a. france

b. italy

c. spain

d. germany

Answer:
b. italy

105. Whose literary work marked the beginning of Renainssance
a. boccaccio

b. petrach

c. dante

d. cervantes

Answer:
c. dante

106. ‘Enlightenment ‘was formed in which country?
a. france

b. england

c. italy

d. germany

Answer:
b. england

107. ‘ Art is a poor child born of poor parents ‘ who said this
a. plato

b. aristotle

c. socrates

d. homer

Answer:
a. plato

108. Who first coined the term ‘Imagination’ ‘Fantacy’
a. shelly

b. words worth

c. mathew arnold

d. keats

Answer:
b. words worth

109. Art forms in medieval period was considered to be representation of
a. life

b. language

c. nature

d. science

Answer:
c. nature

110. Whose works were described as the ‘ Mirror of Russian Revolution By Marx And Engels
a. dostoevesky

b. alexander pushkin

c. tolstoy

d. gorky

Answer:
c. tolstoy

111. Philosophies of Aristotle was based on
a. platos ideas

b. philosophy

c. materialistic world

d. socrates philosophy

Answer:
b. philosophy

112. Literature Tendancy has a minority in
a. romanicism

b. realism

c. proliterianism

d. impressionism

Answer:
b. realism

113. Who Implimented Nazi program in literature for Racist purification ?
a. hitler

b. joseph goebbeels

c. mussolini

d. hinterberg

Answer:
d. hinterberg

114. ‘Tempest In A Tea Cup ‘ was ariginated in which country
a. germany

b. england

c. france

d. russia

Answer:
b. england

115. Which work of Aristotle describes characteristics of various immitation art works?
a. rhetorics

b. aeschylus

c. poetics

d. euripipes

Answer:
c. poetics

116. ‘Art belongs to ordinary people ‘ Who words were these?
a. marx

b. engles

c. lenin

d. pluchnov

Answer:
c. lenin

117. Sitara Devi is the master of
a. instrumental music

b. singing

c. kathak

d. bharatnatyam

Answer:
c. kathak

118. . Nandalal Bose was a famous
a. sculptor

b. painter

c. scientist

d. architect

Answer:
b. painter

119. In which state of India the famous Sun temple of Modhera is situated?
a. maharashtra

b. gujarat

c. uttar pradesh

d. madhya pradesh

Answer:
b. gujarat

120. In which year the Sir J.J. School of Art, Mumbai was established?
a. 1857

b. 1935

c. 1960

d. 1980

Answer:
a. 1857

121. Who was a famous artist from the following?
a. n.s. bendre

b. salman rushdee

c. i. k. gujral

d. sarojini naidu

Answer:
a. n.s. bendre

122. One MB of computer memory is equal to
a. 1000 kb

b. 1024 kb

c. 100 kb

d. 512 kb

Answer:
b. 1024 kb

123. Which is the hardest stone from the following?
a. marble

b. granite

c. limestone

d. basalt

Answer:
b. granite

124. Stonehenge structure is an example of
a. dome architecture

b. post and lintel

c. arch

d. concrete

Answer:
b. post and lintel

125. How old are the famous ruins of Indus valley civilization at Mohen jo daro?
a. around 500 years

b. around 1000 years

c. around 5000 years

d. around 20000 years

Answer:
c. around 5000 years

126. Manneken piss is a
a. sculpture of a young boy

b. painting of a lady

c. monument

d. tomb

Answer:
a. sculpture of a young boy

127. Mesopotamia is the ancient name of today’s
a. afghanistan

b. america

c. egypt

d. iraq

Answer:
d. iraq

128. The famous painting ‘The starry night’ was painted by
a. vincent vangogh

b. pablo picasso

c. leonardo da vinci

d. none of these.

Answer:
a. vincent vangogh

129. The Petronas towers are situated in
a. u.s.a.

b. china

c. france

d. malaysia

Answer:
d. malaysia

130. The famous monument ‘Bird’s Nest’ is a
a. temple

b. olympic stadium

c. tower

d. hospital

Answer:
b. olympic stadium

131. ‘Mickey Mouse’ was created by
a. walt disney

b. warner brothers

c. charlie chaplin

d. cartoon network

Answer:
a. walt disney

132. Orange is a
a. cool colour.

b. warm colour.

c. complementary colour.

d. primary colour.

Answer:
b. warm colour.

133. Laurie Baker was a famous
a. architect

b. painter

c. sculptor

d. musician

Answer:
a. architect

134. Warli art is a type of
a. tribal art

b. modern art

c. child art

d. simplified art

Answer:
a. tribal art

135. The name Michel Angelo is famous for
a. art

b. dance

c. politics

d. medicines

Answer:
a. art

136. ‘Pieta’ is the name of a famous
a. city

b. country

c. painter

d. sculpture

Answer:
d. sculpture

137. ‘Pakhwaz’ is a
a. musical instrument

b. monument

c. fort

d. painting

Answer:
a. musical instrument

138. Music created by Ravindranath Tagore is known as
a. bengal music.

b. rabindra sangeet.

c. tagore sangeet.

d. indian music.

Answer:
b. rabindra sangeet.

139. Ravindranath Tagore was awarded Nobel prize in the year a) 1900 b) 1913 c) 1930 d) 1941 147. The Sistine Chapel is situated in
a. london

b. vatican city

c. france

d. u.s.a.

Answer:
b. vatican city

140. The Mount Mary church is in
a. mumbai

b. delhi

c. kolkata

d. chennai

Answer:
a. mumbai

141. The four ingredients of theatre for a director are:
a. script, actors, stage, audience

b. space, people, text, materials

c. plot, character, thought, music

d. spectacle, music, enlightenment, entertainment

Answer:
b. space, people, text, materials

142. Red fort at Delhi was built by Mughal emperor
a. akbar

b. jahangir

c. shahjahan

d. none of these

Answer:
a. akbar

143. Who is a famous cartoonist from the following?
a. k. r. narayanan

b. mario miranda

c. balasubramaniam

d. m.f. hussain

Answer:
b. mario miranda

144. Which of the Indian former prime ministers was an artist?
a. indira gandhi

b. charan singh

c. rajiv gandhi

d. v.p. singh

Answer:
d. v.p. singh

145. ‘Lust for Life’ is a biography of
a. m.f. hussein

b. vincent van gogh

c. pablo picasso

d. ravindranath tagore

Answer:
b. vincent van gogh

146. Which of the following plays is the best example of refined Malayalam Theatre
a. ningalannai communisttaki

b. avanavan kadamba

c. kaattukuthira

d. thottiyuday makan

Answer:
b. avanavan kadamba

147. The mural paintings of Ajanta is associated with the life history ?
a. mahavira

b. buddha

c. ashoka

d. ajatshatru

Answer:
b. buddha

148. Which of the following is not a part of staging?
a. blocking

b. business

c. fights

d. dialogue

Answer:
d. dialogue

149. The most obvious directorial function is:
a. casting

b. play selection

c. staging

d. actor coaching

Answer:
c. staging

150. ____________is a form of theatre emphasizing shocks, piercing sounds, exaggerated scenery symbols and noise.
a. extremism

b. expressionism

c. impressionism

d. epic theatre

Answer:
b. expressionism

151. Who first defined the theory of ‘Magic IF’ ?
a. ravindranath tagore

b. stanislavsky

c. pablo picasso

d. leonardo da vinci

Answer:
b. stanislavsky

152. Who amoung the great theator directors, is a preacher of Traditional Malayalam Theator ?
a. k.c.s. panikkar

b. n.n. pillai

c. kavalam narayana paniker

d. thoppil bhassi

Answer:
c. kavalam narayana paniker

Art & Visual Perception Objective Questions with Answers Pdf Download