300+ Articles A, An, The Quiz Questions – English Grammar MCQs

Articles A, An, The Quiz Multiple Choice Questions and Answers

1. _____ Mahabharat was written by Ved Vyas.

A. A

B. The

C. An

D. None of above

Answer: B. The

2. He has never seen ________ UFO.

A. a

B. an

C. the

D. None of above

Answer: A. a

3. Today I saw ________ European in a temple.

A. the

B. a

C. an

D. none

Answer: B. a

4. An honest man is ________ noblest creation of the God.

A. a

B. an

C. the

D. No article

Answer: C. the

5. ________ man is mortal.

A. No article

B. A

C. An

D. The

Answer: A. No article

6. ________ Bay of Bengal lies in the Indian Ocean.

A. A

B. There

C. The

D. An

Answer: C. The

7. I praise ________ honesty of this boy.

A. the

B. your

C. a

D. an

Answer: D. an

8. I saw a man and a woman in AGORA MALL yesterday. ________ man was fat and short. The woman was slim and tall.

A. A

B. The

C. An

D. That

Answer: B. The

9. Ramesh’s father is ________ M.P and Suresh’s father is ________ Member of Legislative Assembly.

A. An, A

B. An, An

C. A, An

D. An, The

Answer: A. An, A

10. Sachin Tendukar is ________ to score double century in one day cricket.

A. a first

B. an first

C. the first

D. first

Answer: C. the first

11. It was ________ worst period of my life.

A. a

B. an

C. the

D. No article

Answer: C. the

12. ________ sun shines very brightly in summer.

A. An

B. A

C. The

D. That

Answer: C. The

13. Mahatma Gandhi lived for ________ pure cause.

A. a

B. an

C. the

D. that

Answer: A. a

14. She lost ________ ring that I had gifted her.

A. a

B. an

C. the

D. that

Answer: C. the

15. We are going to borrow some books from ________ library.

A. an

B. the

C. sone

D. none

Answer: D. none

16. Mr. Abraham enjoys reading ________ mystery novels.

A. a

B. an

C. the

D. No article

Answer: C. the

17. ________ Bhagvad Geeta is a holy book of ________ Hindus.

A. The & the

B. The & a

C. The & an

D. A & an

Answer: A. The & the

18. ________ Mt. Everest is the highest mountain in the world.

A. The

B. A

C. An

D. No article

Answer: D. No article

19. ________ UN officials greeted the people on ________ occasion of Diwali.

A. An, the

B. The, the

C. An, an

D. The, an

Answer: D. The, an

20. There is an old temple, ________ temple is very ancient.

A. a

B. an

C. the

D. above

Answer: C. the

21. ________ little information he had was not quite reliable.

A. A

B. An

C. The

D. Article not required

Answer: C. The

22. ‘A’ is ________ indefinite article.

A. a

B. the

C. an

D. none

Answer: C. an

23. We have ________ Eucalyptus tree in our garden.

A. the

B. an

C. a

D. not

Answer: C. a

24. We cannot take ________ U-turn from here.

A. a

B. an

C. the

D. now

Answer: A. a

25. He is ________ best employee of the month.

A. a

B. an

C. the

D. none

Answer: C. the

26. When ________ Moon comes in between ________ Sun and the Earth, then it is called the lunar eclipse.

A. an-the

B. an-a

C. the-the

D. a-the

Answer: C. the-the

27. I have to buy ________ loaf of a bread from the Golden bakery.

A. the

B. a

C. an

D. No Article required

Answer: B. a

28. I will send you ________ sms tomorrow about the next programme.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: B. an

29. ________ university always helps us to grow intellectually.

A. A

B. An

C. The

D. None of above

Answer: A. A

30. Do you remember ________ girl that we saw last night.

A. a

B. an

C. the

D. No article

Answer: C. the

31. ________ Church on the corner was built by Bruisers.

A. A

B. An

C. The

D. Beside

Answer: C. The

32. The Amazon in Brazil is ________ longest river in ________ South America.

A. the, no article

B. the, the

C. a, the

D. no article, the

Answer: A. the, no article

33. On Monday, ________ unarmed man stole gold chain from ________ jewellery shop, ________ thief hasn’t been caught yet.

A. an, a, a

B. an, an, an

C. an, a, the

D. an, the, a

Answer: C. an, a, the

34. ________ only thing you missed is his lecture.

A. The

B. Few

C. An

D. A

Answer: A. The

35. It is ________ good practice to help ________ poor and needy.

A. the, the

B. a, the

C. the, a

D. a, a

Answer: B. a, the

36. ________ union government rushed teams to ________ affected areas.

A. The, the

B. An, an

C. An, the

D. A, an

Answer: A. The, the

37. My father bought ________ H.M.T watch. ________ watch is beautiful.

A. a, the

B. the, the

C. an, the

D. the, a

Answer: C. an, the

38. My father said, “________ neglected spark burns ________ house.”

A. An, an

B. A, the

C. the, a

D. A, a

Answer: C. the, a

39. We have ________ Eucalyptus tree in our garden.

A. the

B. an

C. a

D. not

Answer: C. a

40. Our alumni always meet on ________ last month of every year.

A. a

B. an

C. the

D. No article

Answer: C. the

41. It is ________ honour to represent the school in this tournament.

A. a

B. the

C. an

D. few

Answer: C. an

42. He is ________ union leader.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: C. the

43. Have you ever read ________ Ramayana written by Valmiki?

A. The

B. A

C. An

D. None of this

Answer: A. The

44. ________ only student to secure the first-class is my friend.

A. A

B. An

C. The

D. None of there

Answer: C. The

45. What are ________ largest animals in the sea?

A. None

B. an

C. the

D. a

Answer: C. the

46. Iron ________ useful metal.

A. No article

B. a

C. an

D. The

Answer: B. a

47. Rachi entered ________ one way road.

A. No article

B. a

C. an

D. The

Answer: B. a

48. Fill in the blank with appropriate given option. Mahatma Gandhi lived for ________ pure cause.

A. a

B. an

C. The

D. That

Answer: A. a

49. ________ lion is the beast of prey.

A. a

B. an

C. The

D. That

Answer: C. The

50. She lost ________ ring that I had gifted her.

A. a

B. an

C. The

D. That

Answer: C. The

51. My uncle is ________ S.D.O.

A. a

B. an

C. The

D. That

Answer: B. an

52. We are going to borrow some books from ________ library.

A. an

B. None

C. The

D. Some

Answer: B. None

53. Mr. Abraham enjoys reading ________ mystery novels.

A. an

B. no article

C. The

D. a

Answer: C. The

54. Whales are ________ largest animals in the sea.

A. an

B. no article

C. The

D. a

Answer: C. The

55. Mr. Jay is ________ union leader.

A. an

B. no article

C. the

D. a

Answer: C. the

56. ________ Bhagvad Geeta is a holy book of ________ Hindus.

A. the & the

B. the & a

C. the & an

D. a & an

Answer: A. the & the

57. ________ Mt. Everest is the highest mountain in the world.

A. the

B. no article

C. a

D. an

Answer: B. no article

58. ________ Indian army rescued ________ affected people.

A. an, an

B. the, an

C. an, the

D. the, the

Answer: C. an, the

59. ________ UN officials greeted the people on ________ occasion of Diwali.

A. an, the

B. the, the

C. an, an

D. the, an

Answer: D. the, an

60. Rohan is ________ cleverest student in our class.

A. none

B. the

C. an

D. a

Answer: B. the

61. This is an apple. ________ apple is red.

A. a

B. the

C. an

D. none

Answer: B. the

62. There is an old temple, ________ temple is very ancient.

A. a

B. an

C. the

D. above

Answer: C. the

63. I purchased ________ one-way ticket from Miraj to Mumbai. The proper article to be used in the blank would be:

A. a

B. an

C. the

D. none

Answer: A. a

64. Put proper article. ________ little information he had was not quite reliable.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: C. the

65. Sheela gave me a pen. I liked ________ pen.

A. a

B. an

C. the

D. and

Answer: C. the

66. ________ Taj & Mahel is ________ historical place.

A. the – the

B. the – a

C. a – the

D. the – an

Answer: B. the – a

67. We have ________ Eucalyptus tree in our garden.

A. the

B. an

C. a

D. not

Answer: C. a

68. We cannot take ________ U-turn from here.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: A. a

69.”A” is ________ indefinite article.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: B. an

70. He is ________ best employee of the month.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

71. This is ________ unique chance.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: A. a

72. ________ man is mortal.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: D. article not required

73. ‘An’ is ________ indefinite article.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: B. an

74. ________ apple in that basket is fresh.

A. a

B. an

C. the

D. a And an

Answer: C. the

75. I have to buy ________ loaf of a bread from the Golden bakery.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: A. a

76. It was ________ proudest moment of my life.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: C. the

77. This house is very nice. Has it got ________ garden?

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: A. a

78. When ________ Moon comes in between ________ Sun and the Earth, then it is called the lunar eclipse.

A. an – the

B. an – a

C. the – the

D. a – the

Answer: C. the – the

79. I will send you ________ sms tomorrow about the next programme.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: B. an

80. ________ university always helps us to grow intellectually.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: A. a

81. Let’s play ________ volleyball.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: article not required

82. ________ sun is very far away from ________earth.

A. an – the

B. an – a

C. the – the

D. a – the

Answer: C. the – the

83. An is ________ article.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: B. an

84. He sent me ________ sms.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: B. an

85. Billu enjoys reading ________ mystery novels.

A. a

B. an

C. the

D. article not required

Answer: C. the

86. He has never seen ________ UFO.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: A. a

87. Mrs. Mauna Vyas is ________ M.A. (English).

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: B. an

88. Today I saw ________ European in a temple.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: A. a

89. An honest man is ________ noblest creation of the God.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

90. ________ man is mortal.

A. a

B. an

C. the

D. none

Answer: D. none

91. ________ Bay of Bengal lies in the Indian Ocean.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

92. I praise ________ honesty of this boy.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: B. an

93. Ustad Amjad Ali Khan plays ________ Sarod.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

94. ________ Mahabharat was written by Ved Vyas.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

95. Sir C.V. Raman is ________ Newton of India.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

96. ________ ugly should not be hated. They too are a human beings.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

97. Do not tell ________ lie.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: A. a

98. ________ brave are not afraid of death.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

99. I saw a man and a woman in AGORA MALL yesterday. ________ man was fat and short. The woman was slim and tall.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

100. Ramesh’s father is ________ M.P and Suresh’s father is ________ Member of Legislative Assembly.

A. an, a

B. an, an

C. a, an

D. an, the

Answer: A. an, a

101. Sachin Tendulkar is ________ to score a double century in one day cricket.

A. a first

B. an first

C. the first

D. first

Answer: C. the first

102. It was ________ worst period of my life.

A. a

B. an

C. the

D. none of above

Answer: C. the

103. I bought ________ horse, ________ ox and ________ buffalo.

A. the, the, the

B. an, an, a

C. a, an, a

D. a, an, the

Answer: C. a, an, a

104. ________ sun shines very brightly in summer.

A. an

B. a

C. the

D. that

Answer: C. the

105. Rajesh is ________ tallest boy in the class.

A. an

B. the

C. a

D. that

Answer: B. the

English Grammar Articles A, An, The Quiz objective questions with answers pdf download online exam test