300+ Arunachal Pradesh Administrative Examination Questions

Arunachal Pradesh Administrative Examination Questions and Answers

1. Which one country did not share its border with Arunachal Pradesh
A. China
B. Bhutan
C. Myanmar
D. Nepal

Answer: D. Nepal

2. In Arunachal Pradesh, the river Brahmaputra is known by the name
A. Kameng
B. Subansiri
C. Siang
D. Tirap

Answer: C. Siang

3. Arunachal Pradesh was established in the year
A. 1985
B. 1987
C. 1989
D. 1992

Answer: B. 1987

4. Arunachal Pradesh was also known as
A. NEFA
B. NESA
C. NEFF
D. None of the above

Answer: A. NEFA

5. Total number of Districts in Arunachal Pradesh
A. 12
B. 14
C. 19
D. 23

Answer: D. 23

6. Which one is not a native tribe of Arunachal Pradesh
A. Nyishi
B. Rabha
C. Apatani
D. Adi

Answer: B. Rabha

7. Which one is the capital of Arunachal Pradesh
A. Tawang
B. Pasighat
C. Itanagar
D. Shillong

Answer: C. Itanagar

8. In which city the largest monastery of India is located
A. Itanagar
B. Bomdila
C. Pasighat
D. Tawang

Answer: D. Tawang

9. Which one is recognised as the State Animal of Arunachal Pradesh
A. Methun
B. Snow leopard
C. Wild Deer
D. Boar

Answer: A. Methun

10. Which one is the highest Peak in Arunachal
A. Sela Pass
B. Tawang
C. Kangte
D. Myodia

Answer: C. Kangte

11. Which one is the largest district in Arunachal Pradesh
A. Kurung Kumey
B. Upper Dibang Valley
C. West Kameng
D. Upper Siang

Answer: B. Upper Dibang Valley

12. Who was the first Chief Minister of Arunachal Pradesh
A. Gegong Apang
B. Prem Khandu Thungan
C. Mukut Mithi
D. Dorjee Khandu

Answer: B. Prem Khandu Thungan

13. Tapi Mra climbed the Mount Everest in the year
A. 2005
B. 2007
C. 2009
D. 2012

Answer: C. 2009

14. In which district the Parshuram Kund is located
A. Lohit
B. East Siang
C. East Kameng
D. West Kameng

Answer: A. Lohit

15. The Aji Lamu is a folk dance from which tribe
A. Adi Tribe
B. Apatani Tribe
C. Nishing Tribe
D. Monpa Tribe

Answer: D. Monpa Tribe

16. The Arunachal Pradesh Public Service Commission was established in the year
A. 1985
B. 1988
C. 1991
D. 1993

Answer: B. 1988

17. By which name outer-sub Himalayan range are called in Arunachal Pradesh
A. Shivalik mountains
B. Mishmi Hills
C. Kachar Hills
D. Barail Range

Answer: B. Mishmi Hills

18. Which one is the largest district of Arunachal Pradesh by population
A. Changlang
B. Tirap
C. Papum Pare
D. West Siang

Answer: C. Papum Pare

19. Which one country do not share its border with Arunachal Pradesh
A. China
B. Bhutan
C. Myanmar
D. Nepal

Answer: D. Nepal

20. Arunachal Pradesh is also known as the Paradise of the ___________
A. Botanists
B. Zoologist
C. Ecologist
D. Archeologist

Answer: A. Botanists

21. In which year, Sahitya Akademi Award given to Yeshe Dorjee Thongchi
A. 2004
B. 2005
C. 2006
D. 2007

Answer: B. 2005

22. Total number of State Assembly Constituency in Arunachal Pradesh is
A. 55
B. 57
C. 59
D. 60

Answer: D. 60

23. The Permanent Bench of Gauhati High Court for Arunachal Pradesh is located at
A. Itanagar
B. Naharlagun
C. Along
D. Bomdila

Answer: B. Naharlagun

24. Arunachal Pradesh is the ________ largest State in India on areawise
A. 10th
B. 12th
C. 14th
D. 15th

Answer: D. 15th

25. Which Dalai Lama was born in Tawang
A. 4th
B. 5th
C. 6th
D. 7th

Answer: C. 6th

26. The NEFA (North-East Frontier Agency) was created in the year
A. 1954
B. 1956
C. 1957
D. 1960

Answer: A. 1954

27. In which year, NEFA was renamed as Arunachal Pradesh
A. 1972
B. 1973
C. 1974
D. 1975

Answer: A. 1972

28. Which one is the Official Language of Arunachal Pradesh
A. Nyishi
B. Adi
C. Hindi
D. English

Answer: D. English

29. In which year, Namdapha Wildlife Sanctuary declared as National Park
A. 1972
B. 1975
C. 1980
D. 1983

Answer: D. 1983

30. Which of the following traditional agricultural practices is followed by the Apatanis of Arunachal Pradesh
A. Bamboo-drip irrigation
B. Zabo system
C. Paddy-cum-fish culture system
D. Panikheti system

Answer: C. Paddy-cum-fish culture system

31. The first general election to the Arunachal Pradesh Assembly was held
A. 1978
B. 1979
C. 1980
D. 1981

Answer: A. 1978

32. Arunachal Pradesh share its border with how many foreign countries
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: B. 3

33. The archeological site Bhismaknagar is located near which city
A. Roing
B. Dirang
C. Pasighat
D. Naharlagun

Answer: A. Roing

34. In which year, the North-East Frontier Agency was renamed as Arunachal Pradesh
A. 1970
B. 1972
C. 1976
D. 1980

Answer: B. 1972

35. The Kameng River originates in which district
A. Tawang district
B. West Kameng district
C. East Siang district
D. Lohit district

Answer: A. Tawang district

Arunachal Pradesh Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz test

1. What is the Literal Meaning of Arunachal Pradesh?

Answer: Land of the Rising Sun

2. Which is the largest state of the Northeast?

Answer: Arunachal Pradesh

3. What is the Area of Arunachal Pradesh?

Answer: 83,743 km2

4. Which Country is Comparable With the Size of Arunachal Pradesh?

Answer: Austria (83,879 km2)

5. What is the National Share of Arunachal Pradesh to India’s total Area?

Answer: 2.54 %

6. Which States share their Border with Arunachal Pradesh?

Answer: Assam and Nagaland

7. What is the Capital of Arunachal Pradesh?

Answer: Itanagar

8. Which Countries share their International Border with Arunachal Pradesh?

Answer: Bhutan, Myanmar, and China

9. What is the Area Rank of Arunachal Pradesh?

Answer: 14th (Fourteen)

10. What is the Official Language of Arunachal Pradesh?

Answer: English

11. Which State in India has its Official Language Only as English?

Answer: Arunachal Pradesh, Meghalaya, and Nagaland

12. When was Arunachal Pradesh declared as a Union Territory?

Answer: 20 January 1972

13. When did Arunachal Pradesh get its Statehood?

Answer: 20 February 1987

14. Which is the Largest City of Arunachal Pradesh?

Answer: Itanagar

15. How many districts are in Arunachal Pradesh?

Answer: 25 (Twenty Five)

16. How many Divisions are in Arunachal Pradesh?

Answer: 2 (Two)

17. Which are the Two Divisions of Arunachal Pradesh?

Answer: East Division and West Division

18. What is the Other Name of Arunachal Pradesh?

Answer: Land of Dawn-Lit Mountains

19. Which State in India sees First Sunrise?

Answer: Arunachal Pradesh (Dong in the Anjaw District)

20. How many districts are there in the East Division of Arunachal Pradesh?

Answer: 13 (Thirteen)

21. How many districts are there in the West Division of Arunachal Pradesh?

Answer: 12 (Twelve)

22. Which country is to the West of Arunachal Pradesh?

Answer: Bhutan

23. Which country is to the East of Arunachal Pradesh?

Answer: Myanmar

24. Which country is to the North of Arunachal Pradesh?

Answer: China

25. What is the Nickname of Northeast India?

Answer: Seven Sisters

26. Which District is the Golden Pagoda Located?

Answer: Namsai District

27. What Language is the Word Arunachal?

Answer: Sanskrit

28. What are the State Symbols of Arunachal Pradesh?

Answer:

  1. Bird: Hornbill
  2. Flower: Foxtail Orchid
  3. Mammal: Gayal
  4. Tree: Hollong

29. How many Seats does Arunachal Pradesh have in Rajya Sabha?

Answer: One

30. How many Seats does Arunachal Pradesh have in Lok Sabha?

Answer: Two

31. Who was the First Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Answer: Prem Khandu Thungan (13 August 1975 – 18 September 1979)

32. Which Party did Prem Khandu Thungan belong to?

Answer: Janata Party

33. When was the First President’s Rule imposed in Arunachal Pradesh?

Answer: 3 November 1979 – 18 January 1980

34. How many times was President’s Rule imposed in Arunachal Pradesh?

Answer: One

35. Who is the Longest Serving Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Answer: Gegong Apang (22 Years 8 Months 7 Days)
Tenure:

  1. 18 January 1980 – 19 January 1999: 19 Years 0 Months 1 Day
  2. 3 August 2003 – 9 April 2007: 3 Years 8 Months 6 Days

36. Where was the sixth Dalai Lama Tsangyang Gyatso born?

Answer: Tawang

37. Which Kings built most of the Archaeological Sites in Arunachal Pradesh?

Answer: Chutia kings

38. When was Arunachal Pradesh established as the North-East Frontier Agency (NEFA)?

Answer: 1954

39. When was North-East Frontier Agency renamed as Arunachal Pradesh?

Answer: 20 January 1972

40. Who renamed North-East Frontier Agency as Arunachal Pradesh?

Answer: Bibhabasu Das Shastri and K.A.A. Raja

41. Who was the First Chief Commissioner of Arunachal Pradesh?

Answer: K. A. A. Raja (20 January 1972)

42. Who was the First Governor of Arunachal Pradesh?

Answer: Bhishma Narain Singh (20 February 1987 – 18 March 1987)

43. Who was the First Lieutenant Governor of Arunachal Pradesh?

Answer: K. A. A. Raja (15 August 1975 – 18 January 1979)

44. What is the Name of the Residence of the Arunachal Pradesh Governor?

Answer: Raj Bhavan (Itanagar)

45. Where is Kiren Rijiju from?

Answer: Arunachal Pradesh

46. Which is the Highest Peak in Arunachal Pradesh?

Answer: Kangto (7,060 m)

47. What is the Brahmaputra River called in Arunachal Pradesh?

Answer: Siang

48. Which are the Major Rivers of Arunachal Pradesh?

Answer:

  • Dibang
  • Kameng
  • Lohit
  • Noa Dihing
  • Subansiri
  • Siang (Brahmaputra)

49. Where is the Headquarters of the East Division?

Answer: Namsai

50. How many Municipal Councils are in Arunachal Pradesh?

Answer: One (Itanagar Municipal Council)

51. Which Religions are mostly Popupular in Arunachal Pradesh?

Answer: Christianity, Hinduism, Buddhism, Islam

52. Which Language is Most Popular in Arunachal Pradesh?

Answer: Nyishi

53. Which Bridge connects Assam and Arunachal Pradesh?

Answer: Dhola–Sadiya Bridge (Bhupen Hazarika Setu)

54. What is the Full Form of APSTS?

Answer: Arunachal Pradesh State Transport Services

55. When was Itanagar added to the Indian Railway Map?

Answer: 12 April 2014

56. When did the First Train run from New Delhi to Naharlagun (Arunachal Pradesh)?

Answer: 20 February 2015

57. Which District is NERIST located in?

Answer: Papum Pare

58. What is the Full Form of NERIST?

Answer: North Eastern Regional Institute of Science and Technology

59. What was Arunachal Pradesh known as before 1972?

Answer: North-East Frontier Agency (NEFA)

60. When was the National Institute of Technology Arunachal Pradesh established?

Answer: 18 August 2010

61. What is the State Bird of Arunachal Pradesh?

Answer: Hornbill

62. What is the State Animal of Arunachal Pradesh?

Answer: Mithun

63. What type of Government is in Arunachal Pradesh?

Answer: Unicameral

64. How many Constituencies are in Arunachal Pradesh?

Answer: 60 (Sixty)

65. Which Division In India has the Largest Number of Districts?

Answer: East Division Of Arunachal Pradesh (13 Districts)

66. What is the State Code of Arunachal Pradesh?

Answer: AR

67. Name the National Parks of Arunachal Pradesh?

Answer:

  • Namdapha National Park
  • Mouling National Park

68. How many Wildlife Sanctuaries are in Arunachal Pradesh?

Answer: 8 (Eight)

69. How many Tiger Reserves are in Arunachal Pradesh?

Answer: Two

  1. Namdapha Tiger Reserve
  2. Pakke Tiger Reserve

70. Name the Elephant Reserve of Arunachal Pradesh?

Answer: Kameng Elephant Reserve

71. How many Parliamentary Constituencies are in Arunachal Pradesh?

Answer: Three

72. What is the State Flower of Arunachal Pradesh?

Answer: Foxtail orchid

73. How many Sub-Divisions are in Arunachal Pradesh?

Answer: 149

74. Which Northeast State has the Highest number of Sub-Divisions?

Answer: Arunachal Pradesh

75. Which High Court is Used by the People of Arunachal Pradesh?

Answer: Guwahati High Court (Itanagar Bench)

76. Name the Popular Dances of Arunachal Pradesh?

Answer:

  • Digaru Mishmi Buiya
  • Idu Mishmi
  • Khampti Dance
  • Ponung Dance
  • Sadinuktso
  • Wancho Dance

77. Which are the Major Rivers of Arunachal Pradesh?

Answer:

  1. Danba Qu River
  2. Kameng River
  3. Lohit River
  4. Siyom River
  5. Subansiri River
  6. Tirap River

78. Which is the Largest National park in the Northeast?

Answer: Namdhapa National Park
Explanation: Namdhapa National Park is also the third-largest National park in India which is located in Arunachal Pradesh

79. Which is the Largest Monastery in India?

Answer: Tawang Monastery
Address: Tawang Monastery is located in the Tawang District of Arunachal Pradesh. It is also the second-largest in the World.

80. Which District is Sela Pass Located?

Answer: Tawang District and West Kameng District

81. Where was the North-East Frontier Agency Headquarters until it became a union territory on 21 January 1972?

Answer: Shillong

82. What is Arunachal Pradesh’s Length of the International Border With China?

Answer: 1126 Km
India’s International Border With China:

  1. Jammu & Kashmir (1597 Km)
  2. Arunachal Pradesh (1126 Km)
  3. Uttarakhand (345 Km)
  4. Sikkim (220 Km)
  5. Himachal Pradesh (200 Km)

India has a total of 3488 Km boundary with China.

83. How many total Border Out Posts (BOPs) are in Sikkim & Arunachal Pradesh?

Answer: 67

84. What is Arunachal Pradesh’s length of the International Border with Bhutan?

Answer: 217 km
India’s International Border With Bhutan:

  1. Assam (267 km)
  2. Arunachal Pradesh (217 km)
  3. West Bengal (183 km)
  4. Sikkim(32 km)

India has a total of 699 km boundary with Bhutan.

85. What is Arunachal Pradesh’s length of the International Border with Myanmar?

Answer: 520 km
India’s International Border With Myanmar:

  1. Arunachal Pradesh (520 km)
  2. Nagaland (215 km)
  3. Manipur (398 km)
  4. Mizoram (510 km)

India and Myanmar share a 1,643 km long boundary.

86. Which side of Arunachal Pradesh was bounded by the McMahon line?

Answer: Eastern Side

87. What is the Length of the Inter-State Boundary between Arunachal Pradesh and Assam?

Answer: 804.1 Km

88. Who is the Fifth Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Answer: Dorjee Khandu

89. How many Districts of Assam are along the Inter-State boundary with Arunachal Pradesh?

Answer: Eight

90. Which Districts of Assam are along the Inter-State boundary with Arunachal Pradesh?

Answer:

  1. Charaideo – Arunachal Pradesh (26.80 Km)
  2. Udalguri – Arunachal Pradesh (27.70 Km)
  3. Sonitpur – Arunachal Pradesh (71.90 Km)
  4. Biswanath – Arunachal Pradesh (77.30 Km)
  5. Lakhimpur – Arunachal Pradesh (108.80 Km)
  6. Dhemaji – Arunachal Pradesh (177.20 Km)
  7. Tinsukia – Arunachal Pradesh (282.80 Km)
  8. Dibrugarh – Arunachal Pradesh (31.60 Km)

91. Which River is famous for Water Sports in Arunachal Pradesh?

Answer: Siang (Brahmaputra)

92. Name the First Hindi Newspaper of Arunachal Pradesh?

Answer: Arun Bhoomi

93. Which Chief Minister Launched the First Hindi Newspaper of Arunachal Pradesh namely ” Arun Bhoomi”?

Answer: Pema Khandu

94. Which Minerals are found in Arunachal Pradesh?

Answer:

  1. Asbestos
  2. Coal
  3. Dolomite
  4. Graphite
  5. Limestone
  6. Natural Gas
  7. Petroleum
  8. Quartzite

95. Name the Major festivals of Arunachal Pradesh?

Answer:

  • Boori Boot
  • Losar Festival
  • Nyokum
  • Pangsau Pass Winter Festival
  • Siang River Festival
  • Solung
  • Ziro Festival of Music, etc

96. Which National Highway is in Arunachal Pradesh?

Answer: NH 13

97. What is the Other Name of NH 13?

Answer: Trans-Arunachal Highway

98. When was the First Vidhan Sabha election held in Arunachal Pradesh?

Answer: 1978

99. Which Party was the Winner of the First Vidhan Sabha election of Arunachal Pradesh?

Answer: Janata Party

100. When was the First Lok Sabha election held in Arunachal Pradesh?

Answer: 1977

101. Which Party was the Winner of the First Lok Sabha election of Arunachal Pradesh?

Answer: Indian National Congress

102. How many Vidhan Sabha Constituencies are in Arunachal Pradesh?

Answer: 60 (Sixty)

103. Name the First Film of Arunachal Pradesh?

Answer: Sonam

104. Who was the First IAS Officer of Arunachal Pradesh (1968)?

Answer: Jomin Tayeng (1 February 1944 – 7 May 2013)

105. Who is the Present Rajya Sabha Member from Arunachal Pradesh?

Answer: Nabam Rebia – BJP (24/06/2020 – 23/06/2026)

106. Who was the First Rajya Sabha Member from Arunachal Pradesh?

Answer: Deori Omem Moyong (27/05/1984 – 26/05/1990)

107. Who is the First IPS Officer of Arunachal Pradesh?

Answer: Robin Hibu

108. Who is the Founder of the Chutia Kingdom?

Answer: Birpal

109. What is the Full Form of APLA?

Answer: Arunachal Pradesh Legislative Assembly

110. Who is the First Director General of Police (DGP) of Arunachal Pradesh Police?

Answer: Suresh Roy

111. Who received the First Padma Shri Award from Arunachal Pradesh?

Answer: Mohan Singh Gunjyal (2006)

112. Which is the Longest River of Arunachal Pradesh?

Answer: Siang River

113. What is the Height of the Kangto Peak of Arunachal Pradesh?

Answer: 7,060 m

114. Which Chief Minister of Arunachal Pradesh held his Position from 4 Different Parties?

Answer: Gegong Apang
Parties: Arunachal Congress, Bharatiya Janata Party, Indian National Congress, United Democratic Front

115. Who was the Governor of Arunachal Pradesh in the Year 2000?

Answer: Arvind Dave

116. Who was the first Acting Governor of Arunachal Pradesh?

Answer: M. M. Jacob

117. Who was the first Governor of Arunachal Pradesh to resign from Office?

Answer: V. Shanmuganathan

118. Which Indian state is known as the Orchid State of India?

Answer: Arunachal Pradesh

119. Name a few Major Historical events of Arunachal Pradesh?

Answer:

  1. Renaming of NEFA
  2. Sino-Indian War
  3. The McMahon Line

120. Name the Largest Dam of Arunachal Pradesh?

Answer: Dibang Dam

121. Name the Dam located in the Ranganadi River of Arunachal Pradesh?

Answer: Ranganadi Dam

122. Where is Sessa Orchid Sanctuary?

Answer: Bhalukpong Forest

123. Which is the Largest District of Arunachal Pradesh?

Answer: Dibang Valley (9,129 km²)

124. Which State is also known as the Paradise of the Botanist?

Answer: Arunachal Pradesh

125. When was North-East Frontier Agency (NEFA) created?

Answer: 1954

126. What is the Name of the Border between China and India?

Answer: McMahon Line

127. When was the Sino-Indian War held?

Answer: 20 October 1962 – 21 November 1962

128. When was Arunachal Pradesh separated from Assam?

Answer: 1972

129. What is the State Tree of Arunachal Pradesh?

Answer: Hollong

130. Which is the First District of Arunachal Pradesh?

Answer: Tirap (1965)

131. Which Division does Papum Pare District fall?

Answer: West

132. Which Country located is to the West of Arunachal Pradesh and North of Assam?

Answer: Bhutan

133. Who is the Sixth Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Answer: Jarbom Gamlin

134. Who is the Seventh Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Answer: Nabam Tuki

135. Who is the Ninth Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Answer: Pema Khandu

136. Who is the Shortest Serving Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Answer: Nabam Tuki (4 Days): 13 July 2016 – 17 July 2016

137. When was the Lokayukta of Arunachal Pradesh formed?

Answer: 2014

138. Who was the first Chairman of the Lokayukta of Arunachal Pradesh?

Answer: Justice Prasanta Kumar Saikia (Since 27th June 2019)

139. Who is the recipient of the Padma Shri Award 2022 from Arunachal Pradesh?

Answer: Guru Tulku Rinpoche (Spiritualism)

140. How many new districts were created in Arunachal Pradesh on 30 August 2018?

Answer: 3 (Pakke-Kesang, Lepa-Rada, Shi-Yomi)

141. How many districts were there when Arunachal Pradesh was created as a Union Territory?

Answer: 5 (Kameng, Subansiri, Siang, Lohit, and Tirap)