300+ TOP Asian Philosophy MCQs and Answers Quiz Exam

Asian Philosophy Multiple Choice Questions

1. Sun Yat Sen argues that, ‘it is easy to act, but difficult to—————-
A. say

B. think

C. know

D. explain

Answer: C. know

2. Mao Tes Tung in his ——————advocated the synthesis of theory and practice in revolutionary behaviour.
A. ‘on practice’

B. ‘book of changes’

C. . ‘yi jing’

D. none of these

Answer: A. ‘on practice’

3. Mao Tes Tung in his ‘On Practice’ advocated the synthesis of —————in revolutionary behaviour
A. knowledge and theory

B. knowledge and life

C. theory and practice

D. theory and law

Answer: C. theory and practice

4. In Arabic philosophy active intellect is often described as :
A. ethical entity

B. material entity

C. psychological entity

D. transcendent immaterial entity

Answer: D. transcendent immaterial entity

5. Al-Frabi accepts that, the immediate notion of beauty is visual and more closely related to the————–.
A. imagination

B. reason

C. intuition

D. sensations

Answer: D. sensations

6. Who accepts that, the immediate notion of beauty is visual and more closely related to the sensations?
A. al- frabi

B. avicenna

C. averroes

D. al-gazel

Answer: A. al- frabi

7. According to Al- Frabi, —————is the most perfect thing.
A. love

B. soul

C. god

D. nature

Answer: C. god

8. “Ahura Mazda literally means:
A. ‘the wise lord’

B. ‘the perfect god’

C. ‘the powerful god’

D. ‘the absolute’

Answer: A. ‘the wise lord’

9. Ahura Mazda the term is created for referring the God by:
A. zoroaster

B. buddha

C. al-farabi

D. confucius

Answer: A. zoroaster

10. Ahura Mazda represent :
A. all mighty

B. personified god

C. protector

D. good creator

Answer: D. good creator

11. Ahriman represent the:
A. soul

B. goodness

C. evil

D. none of these

Answer: C. evil

12. According to Zoroastrianism, —————is the source of all good in the world.
A. rahiman

B. ahirman

C. ahriman

D. ohrmazd

Answer: D. ohrmazd

13. Who argues that, the rational soul is indestructible since it is simple and so cannot break up into parts?
A. al- frabi

B. avicenna

C. averroes

D. al-gazel

Answer: B. avicenna

14. Avicenna argues that, the rational soul is ——————
A. constuctable

B. diminishable

C. destructible

D. indestructible

Answer: D. indestructible

15. Who argues that, there is no need for God to bring us back to life in the next world after we have died in this world?
A. al- frabi

B. avicenna

C. averroes

D. al-gazel

Answer: C. averroes

16. Yin represents:
A. light

B. bright

C. dark

D. none of these

Answer: C. dark

17. Yang represents:
A. light

B. shade

C. dark

D. dullness

Answer: A. light

18. Tao is the origin and the principle of :
A. soul

B. matter

C. being

D. experience

Answer: C. being

19. In Taoism————- is considered as is both all beings and all possible beings.
A. yin

B. yang

C. wu

D. tao

Answer: D. tao

20. According to Neo Confucianism —– is the principle describes the mode of being of everything possible.
A. qi

B. li

C. wu

D. tao

Answer: B. li

21. According to Neo Confucianism —– is the principle which brings some of the possible things into actuality.
A. qi

B. li

C. wu

D. tao

Answer: A. qi

22. Who is called as Master Kong?
A. confucius

B. kukai

C. laozi

D. hakuin ekaku

Answer: A. confucius

23. ‘The ruler has the sanction of Heaven if he is righteous, and it has been taken away from him if he behaves badly’. Who proposed this view?
A. confucius

B. kukai

C. laozi

D. hakuin ekaku

Answer: A. confucius

24. ———— treated as the well written book of Confucius.
A. ‘on practice’

B. ‘book of changes’

C. spring and autumn annals

D. ’yi jing’

Answer: C. spring and autumn annals

25. According to Mao Zedong, ——-is the only constant phenomenon in this universe.
A. soul

B. matter

C. permanence

D. change

Answer: D. change

26. Which book helped Mao Zedong to make the idea that, change is the only constant phenomenon in this universe?
A. ‘on practice’

B. ‘book of changes’

C. on theory’

D. ‘thus capital’

Answer: B. ‘book of changes’

27. Koan means:
A. puzzles

B. analogies

C. parables

D. similes

Answer: A. puzzles

28. In Zen Buddhisn which sect advocated the use of koan in referring a sudden enlightenment?
A. sot

B. b. tendai

C. rinzai

D. shingon

Answer: C. rinzai

29. According to Confucius, li is a combination of—————–.
A. power and knowledge

B. justice and wisdom

C. morality and etiquette

D. right and courage

Answer: C. morality and etiquette

30. According to Confucius, li means:.
A. excellent

B. wisdom

C. justice

D. propriety

Answer: D. propriety

31. Laozi or Lao Tzu is also known as :
A. divine master

B. divine kong

C. master kong

D. old master

Answer: D. old master

32. ‘Do not do unto others what you would not want others to do you’ – this slogan is also known as :
A. the golden rule of confucianism

B. the golden rule of taoism

C. the golden rule of zen

D. the golden rule of zoroastrianism

Answer: A. the golden rule of confucianism

33. ‘In order to establish myself, I establish others: in order to enlarge myself, I enlarge others’- this principle is propounded by:
A. confucius

B. kukai

C. laozi

D. hakuin ekaku

Answer: A. confucius

34. Rejection of the notion of gentleman by high birth is considered as the most revolutionary aspects of :
A. confucius.

B. laozi

C. mao

D. kukai

Answer: A. confucius.

35. Hadith means:
A. saying of the prophet

B. saying of the master

C. saying of the leader

D. saying of the god

Answer: A. saying of the prophet

36. Which school of Japan preached the doctrine of Three Truths?
A. tendai

B. jodo

C. shingon

D. zen

Answer: A. tendai

37. Which are the three truths emphasised in Tendai tradition?
A. the emptiness, the temporary and the middle

B. the emptiness, the action and the permanent

C. the emptiness, the temporary and the permanent

D. none of these

Answer: A. the emptiness, the temporary and the middle

38. Ikhwan al-Safa can be translates as:
A. brethren of divine

B. brethren of soul

C. brethren of purity

D. brethren of god

Answer: C. brethren of purity

39. In Islamic tradition kalam means;
A. philosophy

B. ethics

C. ontology

D. theology

Answer: D. theology

40. Pure Land movement is related with:
A. chinese philosophy

B. arabic philosophy

C. japanese philosophy

D. zoroastrian philosophy

Answer: C. japanese philosophy

41. Rinzai Zen was introduced by :
A. confucius

B. kukai

C. laozi

D. eisai

Answer: D. eisai

42. Rinzai Zen advocated the principle of —————— enlightenment.
A. sudden

B. gradual

C. slow

D. calm

Answer: A. sudden

43. ——————– is the most important Confucianist emphasised Confucius’ philosophy of benevolence.
A. xunzi

B. mencius

C. mao

D. dogen

Answer: B. mencius

44. ————— is the central concept of ‘Dao de jing’.
A. li and ren

B. fa and de

C. yin and yang

D. none of these

Answer: C. yin and yang

45. According to Zoroastrian philosophy, death enters the world with :
A. sprit

B. rahiman

C. evil

D. angra mainyu

Answer: D. angra mainyu

46. According to Zoroastrian philosophy Angra Mainyu means:
A. perfect god

B. good creator

C. evil spirit

D. good protector

Answer: C. evil spirit

47. Who is considered as the best of earliest logician from Arab world?
A. al- frabi

B. avicenna

C. averroes

D. al-gazel

Answer: A. al- frabi

48. Al- Farabi is also known as :
A. iban rushd

B. abunaser

C. abusalim

D. iban sina

Answer: B. abunaser

49. Who holds full Arabic translation of world classics and their major Hellenistic commentaries on the traditional time?
A. al kindi

B. averroes

C. al frabi

D. matta lbin

Answer: C. al frabi

50. Much of the responsibility for the separation between Islamic theology and philosophy may be attributed to:
A. al kindi

B. averroes

C. matta lbin

D. al frabi

Answer: D. al frabi

51. “ Principles of the views of the Citizen of the Best State” is written by:
A. al kindi

B. averroes

C. al frabi

D. matta lbin

Answer: C. al frabi

52. Al Frabi’s ‘ Principles of the views of the Citizen of the Best State’ give an Islamic coloration to:
A. aristotelian teachings

B. platonic teachings

C. cartesian teachings

D. buddhist teachings

Answer: B. platonic teachings

53. —————— called as ‘Philosopher of the Arabs’.
A. al kindi

B. averroes

C. al frabi

D. matta lbin

Answer: A. al kindi

54. —————- is not a book written by Avicenna.
A. galenic canon

B. shiffa

C. qanun tibb

D. on first philosophy

Answer: D. on first philosophy

55. Who is the founder of Jodo Shinhu?
A. shinran

B. kukai

C. laozi

D. hakuin ekaku

Answer: A. shinran

56. ———————- was the national religion of the ancient Iran.
A. sufism

B. islam

C. zoroastrianism

D. shintoism

Answer: C. zoroastrianism

57. ———– is the prophet of Zoroastrianism.
A. zoratha

B. ahura mazda

C. zarathustra

D. gathas

Answer: C. zarathustra

58. Zoroaster’s hymns to Ahura Mazda is called:
A. geethas

B. gathas

C. ganas

D. aviras

Answer: B. gathas

59. The Japanese Philosopher Dogen discusses action in the term of———-
A. yi

B. le

C. dharma

D. none of these

Answer: C. dharma

60. Arabic al-aql-al-fa means:
A. agent intellect

B. intellect

C. . active agent

D. none of these

Answer: A. agent intellect

61. “Al-aql’ means:
A. reason

B. freedom

C. liberation

D. experience

Answer: A. reason

62. Zazen means:
A. meditation

B. sudden meditation

C. seated meditation

D. none of these

Answer: C. seated meditation

Asian Philosophy Objective Questions with Answers Pdf Download Online Test