300+ TOP Assam অসমৰ সাধাৰণ জ্ঞান Questions and Answers

Assam gk Quiz Questions in assamese language | Assamese GK MCQs

1. অসমীয়া  ভাষাৰ প্ৰথম কবিতা পুথিখনৰ নাম কি?

Answer: হেম সৰস্বতীৰ “প্ৰহ্লাদ চৰিত”।

2. ইংৰাজৰ পৰা “ছাৰ” উপাধি লাভ কৰা প্ৰথমগৰাকী অসমীয়া কোন ?

Answer: ছাৰ চৈয়দ চাদুল্লা।

3. অসমৰ পুৰণি নাম কি?

Answer: কামৰূপ ।

4. প্ৰাচীন কামৰূপ  চাৰিটা ভাগ কি কি ?

Answer: ৰত্নপীঠ,  2. কামপীঠ 3. স্ৱৰ্ণপিঠ আৰু 4. সৌমাৰ পিঠ।

5. বিহগী কবি, বুলিলে কোন অসমীয়া কবিক বুজায়?

Answer: ৰঘুনাথ চৌধীৰীক।

6. সাহিত্য অকাডমী বঁটা লাভ কৰা “ককাদেউতাৰ হাড় ” পুথিখনৰ লেখক কোন?

Answer: নৱকান্ত বৰুৱা।

7. সংস্কৃতৰ পৰা অসমীয়ালৈ অনৃদিত হোৱা প্ৰথম নাটকখন কি আছিল?

Answer: শকুন্তলা (লম্বোদৰ বৰা)।

8. অসমৰ প্ৰথম চনেট কবি কোন আছিল?

Answer: হেমচন্দ্ৰ গোস্বামী।

9. প্ৰাক্ বৈষ্টৱ যুগৰ শ্ৰেষ্ঠ কবি কোন আছিল?

Answer: মাধব কন্দলি আৰু হেম সৰস্বতী।

10. শংকৰদেৱৰ প্ৰিয় শিষ্য কোন  আছিল?

Answer: মাধৱদেৱ।

Assam GK Questions

11. অসমত প্ৰথম বিশ্ববিদ্যালয় কেতিয়া স্থাপিত হয়?

Answer: 1948 চনত (গুৱাহাটী. ।

12. প্ৰথম অসমীয়া অনাতাঁৰ নাত?  

Answer: বীন বৰাগীয।

13. ‘বাঁহী’ ৰ প্ৰথম সম্পদক কোন আছিল?

Answer: লক্ষ্মনাথ বেজৱৰুৱা।

14.  ৈচয়দ আব্দুল মালিকে মাধৱদেৱৰ বিষয়ে লিখা পুথিখনৰ নাম কি?

Answer: প্ৰেম অমৃতৰ নদী। 

15. প্ৰথম অসমীয়া সংহীত সাধনাৰ পুথিখনৰ  নাম কি?

Answer: সংগীত কোষ।

16. লক্ষ্যধৰ চৌধুৰীয়ে কোনখন পুথিৰ বাবে সাহিত্য অকাডেমী বঁটা লাভ কৰিছিল?

Answer: ‘মানুহ বিচাৰি’ নামৰ পুথিৰ বাবে।

17. “আৱাহন” ৰ প্ৰথম সম্পাদক কোন আছিল?

Answer: দীননাথ শৰ্মা ।

18. অসমীয়া ভাষাত প্ৰথম ব্যাকৰন ৰচোঁতা কোন আছিল?

Answer: ৰবিন্সন (১৮৯৩ খ্ৰীঃ)

19. অসমীয়া সাহিত্যত ৰোমান্টিক যুগৰ আৰম্ভণি  কোতিয়াৰ পৰা হয় ?

Answer: ‘জোনাকী’ কাকত ওলোৱাৰ পৰ।

20. অসমীয়া ভাষা-সাহিত্যৰ জনক কোন আছিল?

Answer: শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ।

21. সাহিত্য অকাডেমী পুৰস্কাৰ পোৱা ‘ ৰং মিলিৰ হাঁহি ‘ উপন্যাসখনৰ ৰচক কোন?

Answer: ৰংবং তেৰাং।

22. শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ বিৰচিত প্ৰধান পুথিখনৰ নাম কি ?

Answer: কীৰ্ত্তন ঘোষা ।

23. অসমৰ শক্ষাৰ স্তৰ কেইটা আৰু কি কি ?

Answer: তিনিতা- (১. প্ৰথমিক (২. মাধ্যমিক আৰু (৩. উচ্চ শিক্ষ ।

24. অসম সাহিত্য সভাই প্ৰকাশ কৰা অভিধানখনৰ নাম কি ?

Answer: চন্দ্ৰকান্ত অভিধান (১৯৩৩. ।

25. বড়ো সাহিত্য সভাৰ প্ৰথমজন সভাপতিৰ নাম কি ?

Answer: জয়ভদ্ৰ হাগজে।

26. বড়ো সাবিত্য সভা কেতিয়া  গঠন হৈছিল?

Answer: ১৯৫৫ চনৰ ১৬ নৱেম্বৰত ।

27. অসমৰ প্ৰথম শিশু আলোচনীখনৰ নাম কি?

Answer: ‘ল’ৰাবন্ধু’ (১৮৮৮), সম্পাদক ঃ কৰুণাভিৰাম বৰুৱা।

28. প্ৰথম অসমীয়া গল্প সংকলন কোন ?

Answer: লক্ষ্মীনাথ বেজবৰুৱা

29. প্ৰথম কথা-কবিতাৰ ৰচক কোন আছিল?

Answer: যতীন্দ্ৰনাথ দুৱাৰ।

30. অসমৰ প্ৰথম মহিলা আলোচনী  কী ?

Answer: ঘৰ জেউতি (১৯২৭. সম্পাদক কমলালয় কাকতি।

31. অসমীয়া ৰোমপান্টিক সাহিত্য গুৰি ধৰোঁতা কোন ?

Answer: চন্দ্ৰকুমাৰ আগৰৱালা।

32. প্ৰথম অসমীয়া সংবাদ পত্ৰ খনৰ নাম কি ?

Answer: অৰুনোদই (১৯৪৬-১৮৮২. সম্পদক ড ঃনাথান ব্ৰাউন।

33. অসমৰ প্ৰথম অসমীয়া দৈনিক বাতৰিকাকতখনৰ নাম কৰি ?

Answer: “দৈনিক বাতৰি” (১৯৩৫-৩৬), সম্পাদক ঃ নীলমণি ফুকন।

35. অসমীয়া ব্যাকৰণক আধুনিক ৰূপ দিওঁতা প্ৰথম ব্যক্তি কোন ?

Answer: হেমচন্দ্ৰ বৰুৱা ।

36. “অসমীয়া ভাষা-উন্নতি সাধিনী সভা”ৰ জন্ম কেতিয়া হৈছিল?

Answer: ১৮৮৮ চনৰ ২৫ আগস্স্টত, কলিকতাত।

37. সাহিত্য অকাডেমী বঁটা পোৱা কবি হীৰেণ ভট্ৰাচাৰ্যৰ কবিতা পুথিখনৰ নাম কি?

Answer: সুগন্ধি পখিলা।

38. অসমৰ প্ৰথম ইংৰাজী দৈনিক কাকতখনৰ নাম কি?

Answer: আছাম ট্ৰিবিউন (১৯৪৬), প্ৰথম সম্পাদক লক্ষ্মীনাথ ফুকন।

39. ‘সাহিত্য  অকাডেমী’পুৰস্কাৰ লাভ কৰা প্ৰথম অসমীয়া গল্প সংকলনখৰনৰ লাম কি?

Answer: সৌৰভ কুমাৰ চিলিহাৰ ‘গোলাপ’ ।

40. অসমীয়া ভাষাৰ প্ৰথম মিনি আলোচনীখনৰ নাম কি?

Answer: বিন্দু।

41. কোনে প্ৰথমে অসমীয়া ভাষাৰ অভিধান লিখিছিল?

Answer: যাদুৰাম ডেকা বৰুৱাই।

42. কেৱল মহিলাৰ বাবে প্ৰকাশিত অসমীয়া বাতৰিকাকত?

Answer: ‘উৰুলি’

43. প্ৰথম অসমীয়া ছপা পুথিখনৰ নাম কি?

Answer: বাইবেল ।(১৮১৩ চনত ছপা হয় )।

44. জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালাৰ কবিতা পুথিখনৰ নাম কি

Answer: ‘লুইতৰ পাৰৰ অগ্নিসুৰ’।

45. অসম সাহিত্য সভাৰ প্ৰথম মহিলা সভানেক্তী কোন ?

Answer: নলিনীবালা দেৱী ।

46. আনন্দৰাম ঢেকিয়াল ফুকন কোন আছিল?

Answer: “অৰুণোদয় ” যুূগৰ এজন বিখ্যাত লিখক।

47. অসমীয়া ভাষাত প্ৰথম ব্যঈ আলোচনীখনৰ ৱনাম কি?

Answer: ‘কটুন।

48. ৰঘুনাথ চোধাৰীৰ ৰথা কবিতা গ্ৰন্থখনৰ নাম কি ?

Answer: নৱমল্লিকা ।

49. দেৱকান্ত  বৰুৱাৰ একমাক্ত কবিতা পুখনৰ নাম কি?

Answer: ‘সলাগৰ দেখিছা’।

50. কাক অসমীয়া ব্যাস বুলি কোৱা হয় ?

Answer:ৰাম সৰস্বতী ।

51. ‘জোনাকী’ ৰ প্ৰথম সম্পাদক কোন আছিল?

Answer: চন্দ্ৰকুমাৰ আগৰৱালা ।

52. ‘অনুৰাধাৰ দেশ ‘ উপন্যাসখন কোনে ৰচনা কৰিছিল?

Answer: ফণীন্দ্ৰ কুমাৰ দেৱ চোধুৰীয়ে।

53. ‘পৃথিৱীৰ অসুখ’ নামৰ গল্প পুথিখন কোনে লিখিছিল?

Answer: যোগেশ দাসে (সাহিত্য আকাডেমী বঁটাৰে পুৰস্কৃত. ।

54. ‘সোনৰ খাৰু নালাগে মোক ‘ নামৰ উপন্যাসৰ লেখক কোন ?

Answer:দীৰেণ বৰুৱা ।

55. ‘ৰামধেনু ‘ আলোচনীৰ সম্পাদক কোন আছিল?

Answer: মহেশ্বৰ নেত্তগ, বীৰেন্দ্ৰ কুমাব় ভট্ৰাচায, ৰাধিকা মোহন ভগৱতী ।

56. অসমৰ “সাহিত্যৰথী” কোন?  

Answer: লক্ষ্মীনাথ বেজবৰুৱা ।

57. অসমীয়া নাট্য সাহিত্যৰ জন কোন? তেত্তঁৰ প্ৰথম নাটক খনৰ নাম কি ?  

Answer: শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ। নাটকখনৰ নাম ‘চিহ্নযাএা’ ।

58. অসমৰ প্ৰথম মহিলা মন্ত্ৰীগৰাকী কোন আছিল ?

Answer: মেভিচ ডন।

59. অসমৰ উচ্চ ন্যায়ালয় কিমান চনত স্থাপিত হয় ? 

Answer: ১৯৪৮ চনত গুৱাহাটী হাই কোট স্থাপিত হয় ।

60. অসম বিধানসভাৰ আসন কেইকন ?

Answer:  ১২৬ খন ।

61. অসমৰ লোকসভাৰ আসন কেইখন?

Answer:  ১৪ খন।

62. কেতিয়া অসমৰ গুৱাহাটীত চাহ নিলাম কেন্দ্ৰ স্থাপিত হয় ?

Answer:  ১৯৭০ চনত ।

63. নুমুলীগড় শোধানাগাৰৰ ধাৰনা ক্ষমতা (Installed capacity. আৰু মুঠ ব্যয়ৰ পৰিমান কিমান? 

Answer:  ৩ মিতাৰ টন ধাৰন ক্ষমতা আৰু মুঠ ব্যয়ৰ পৰিমান ২,৩৫০ কোটি টকা ।

64.  হাতীদাঁতৰ বস্তু তৈয়াৰ কৰা ঠাইখনৰ নাম কি ?

Answer: বৰপেটা ।

65. অসমৰ তামৰ আকৰ থকা ঠাইখনৰ নাম কি  ?

Answer: ধুবুৰী জিলাৰ মহামায়া পাহাৰ ।

66. অসমৰ প্ৰথমটো তেল শোধানাগাৰ কেতিয়া ক’ত স্থাপিত কৰা হৈছিল ?   

Answer: ১৯০১ চনত ডিগবৈত ।

67. কোনখন ঠাইক  অসমৰ খাজুৰাহো  বুলি কোৱা হয় ? 

Answer: মদন কামদেৱ দেৱালয় (বাইহাটা চাৰিআলি )।

68. অসম বিধানসভাৰ প্ৰথম মহিলা উপাধ্যক্ষা গৰাকী কোন ?

Answer: বনেলি খং মেন ।

69. প্ৰথম ভ্ৰাম্যমণ থিয়েটাৰ খন কি?

Answer: নটৰাজ থিয়েটাৰ ।

70. প্ৰথম অসমীয়া চলচ্চিএ পৰিচালক কোন ?

Answer: জ্যোতি প্ৰসাদ আগৰৱালা ।

71. প্ৰথম অসমীয়া ৰঙীন ছবি কি? 

Answer: ভাইটি (১৯৭২. ।

72. প্ৰথম অসমীয়া শিশু চলচিএ খনৰ নাম কি ?

Answer: অবুজ বেদনা (১৯৯৩. ।

73.  অসমৰ প্ৰথম দূৰদশন কেন্দ্ৰ কিমান চনত স্থাপিত হৈছিল ? 

Answer: ১৯৮৫ চনত।

74. বাংলা কথাছবিৰ অসমীয়া পৰিচালকজন কোন?

Answer: প্ৰমথেশ বৰুৱা । (ছবি দেৱদাস )

75. অসমৰ প্ৰথম অঁনাতাৰ কেন্দ্ৰ কিমান চনত স্থাপিত হৈছিল?

Answer: ১৯৪৮ চনত ।

76. ব্ৰজেন বৰুৱাৰ প্ৰথম ছবি কি আছিল ?

Answer: ইটো সিটো বহুতো ।

77. প্ৰথম অসমীয়া কথাছবিৰ নায়িকা গৰাকী কোন আছিল ? 

Answer: আইদেউ সন্দিকৈ প্ৰথম অসমীয়া কথাছবি জয়মতীৰ নায়িকা আছিল ?

78. অভিনেতা বিজু ফুকনৰ প্ৰথম ছবি কি ?

Answer: বৰুৱাৰ সংসাৰ ।

79. তপন দাসে অভিনয় কৰা প্ৰথম ছবিখনৰ নাম কি ?

Answer: ১৯৮৪ চনত কৰা “সেন্দূৰ”।

80. অসমৰ প্ৰথম যাদুঘৰ কিমান চনত স্থাপিত হৈছিল?

Answer: ১৯৪০ চনত ।

81. হিন্দী পৰা অসমীয়ালৈ ভাষান্তৰ কৰা প্ৰথম ছবি কি?

Answer: ভাগ্য ।

82. প্ৰমথেশ বৰুৱা পৰিচালিত প্ৰথম চলচ্চিএ কি ?  

Answer: দেৱদাস (বঙালী. ।

83. প্ৰথম অসমীয়া চলচিএ নিমান কোনে কৰিছিল ?

Answer: জ্যোতি প্ৰসাদ আগৰৱালা ।

84. মহিলা পৰিচালকৰ পৰিচালাকা প্ৰথম অসমীয়া চলচ্চিএ খনৰ নাম কি?

Answer: নয়নমণি।

85. প্ৰথম অসমীয়া চিনেমাস্কোপ ছবি কনৰ নাম কি?

Answer: জীৱন সুৰভি ।

86. প্ৰথম অসমীয়া চলচ্চিএ কি ?

Answer: জয়মতী (১৯৩৫)।

87. প্ৰথম অসমীয়া আংশিক ৰঙীন ছবি কি ? 

Answer: শকুন্তলা (১৯৬১. ।

88. জ্যোতি চিত্ৰবন কেতিয়া স্থাপিত হয় ?

Answer: ১৯৬৮ চনত ।

89. দূৰদৰ্শনত সম্প্ৰচাৰিত প্ৰথম অসমীয়া ছবিখন কি?

Answer: বৃষ্টি ।

90. স্বৰ্ণকমল বঁটা পোৱা প্ৰথম অসমীয়া চলচ্চিত্ৰ খনৰ নাম কি?

Answer: হালধীয়া চৰাইয়ে বাও ধান খায় (১৯৮৭. ।

91. বিদেশত প্ৰদৰ্শিত প্ৰথম অসমীয়া ছবি কো ?

Answer: পূবেৰুণ (১৯৫৯ চনত বাৰ্লিনত প্ৰদৰ্শিত হয়।

92. “অসমৰ মানচেষ্টাৰ” বুলি কোনখন ঠাইক কোৱা হয়?

Answer: শুৱালকুছিক।

93. অসমত মঞ্চৰ জন্মদাতা কোন ?

Answer: শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ ।

94. আহোমসকলে অসমলৈ কেতিয়া আহিছিল ?

Answer: ১২২৮ চনত ।

95. আহোমৰ প্ৰথম ৰাজধানী ক’ত আছিল  ?

Answer: চৰাইদেউ ।

96. অসমৰ ৰাজধানী শ্বিলঙৰ কেতিয়া পাতে ? 

Answer: ১৯৬৮ চনত ।

97. চুকাফা কোন চনত ৰাজপাটত উথে ?

Answer: ১২২৮ চনত ।

98. অসমলৈ মানসকলক কোনে আনিছিল?

Answer: বদন বৰফুকনে।

99. অসমৰ ৰ্সবপ্ৰথম বুৰঞ্জী কোনে আনিছিল ? 

Answer: আহোমসকলে ।

100. মুছলমানে প্ৰথম অসম আক্ৰমন কেতিয়া কৰিছিল ?          

Answer: ১২০৬ চনত।

102. শৰাইঘাটৰ ৰণ কাৰ দিনত হৈছিল ?

Answer: চক্ৰধবজ সিংহৰ দিনত ।

103. মুছলমানৰ শেষ আক্ৰমন কাৰ দিনত হৈছিল ?                     

Answer: গদাধৰ সিংহৰ দিনত ।

104. কাৰ দিনত চীন পৰিব্ৰাজক হাউৱেন চাং অসমলৈ আহহিছিল ?

Answer: কুমাৰ ভাস্কৰ বৰ্মাৰ দিনত।

105. কোঁচ ৰাজবংশৰ শ্ৰেষ্ঠ ৰজাজন কোন আছিল  ?

Answer: নৰনাৰায়ণ ।

106. আহোমসকলে অহাৰ আগত অসমত কোন ৰজাই ৰাজত্ব কৰিছিল ?

Answer: কোঁচ ৰজাই ৰাজত্ব কৰিছিল ।

107. আটাইতকৈ কম বয়সৰ আহোম ৰজাজনৰ নাম কি ?

Answer: চুলিকফা বা ল’ৰা ৰজা (ৰত্নধবজ সিংহ. ।

108. স্বৰ্গদাউ  ৰুদ্ৰসিংহৰ পূৰ্বৰ নাম কি আছিল ?

Answer: লাইকোঁৱৰ (চুখ্ৰামফা ১৬১৯-১৭১৪. ।

109. অসম সাহিত্য সভাৰ প্ৰথম সভাপতিজনৰ নাম কি?

Answer: পদ্মনাথ গোহাঞি বৰুৱা ।

110. অসমীয়া সাহিত্যৰ প্ৰথম বুৰঞ্জীখনৰ নাম কি?

Answer: অসমীয়া সাহিত্যৰ বুৰঞ্জী (১৯১২), দেবেন্দ্ৰনাথ বেজবৰুৱা ।

111. আধুনীাক যুগৰ প্ৰথম অসমীয়া উপন্যাসখনৰ নাম কি?

Answer:  ‘ভানুমতী ‘, পদ্মনাথ গোহাঞিবৰুৱা ।

112. অসমৰ  “উপন্যাস সম্ৰাট” কোন ?

Answer: ৰজনীকান্ত বৰদলৈ ।

113. প্ৰথম অসমীয়া ছপা পুথিখনৰ নাম কি ? 

Answer: ধৰ্ম পুস্তক (১৮১৩), আত্মাৰাম শৰ্মা ।

114. প্ৰথম কথা-কবিতাৰ ৰচক কোন ?

Answer: যতীন্দ্ৰনাথ দুৱাৰ ।

115. সৰ্বপ্ৰথম অসমীয়া ডি. লিট. কোন ?

Answer: সূৰ্য কুমাৰ ভূঞা।

116. এছিয়ান গেমছত স্বৰ্ণ পদক  পোৱা অসমীয়া জনকোন ?

Answer: ভোগেশ্বৰ বৰুৱা (১৯৬৬. ।

117. অসমীয়া ভাষাত নাটক অভিনয় কৰা প্ৰথম নাট্যদল কোন ?

Answer: পাঠশালা থিয়েটাৰ পাৰ্টি ।

118. নামদাং নৈৰ ওপৰত কোন ৰজাই শিলৰ  সাকোঁ নিৰ্মান কৰিছিল ?

Answer: মহাৰাজ ৰুদ্ৰসিংহই।

119. কোনজন আহোম ৰজাৰ দিনত মোৱামৰিয়া বিদ্ৰোহ হৈছিল ? 

Answer: স্বৰ্গদেউ লক্ষ্মী সিংহৰ ৰাজত্ব কালত ।

120. সৰ্বপ্ৰথম মেডিকেল কলেজ ক’ত আছে  ?

Answer: অসম মেডিকেল কলেজ , ডিব্ৰুগড় ।

121. কোনজন অসমীয়াই ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে প্ৰথম বিদ্ৰোহ ঘোষনা কৰিছিল  ?

Answer: গোমধৰ কোঁৰে ।

122. অহোম আৰু মোগলৰ মাজত হোৱা শেষ ৰণখনৰ নাম কি আছিল ?

Answer: ইটাখুলিৰ ৰণ (১৬৮২ খ্ৰীঃ. ।

123. ভবেন্দ্ৰ নাথ শইকৰীয়াই সাহিত্য অকাডেমী বঁটা পোৱা পুথিখনৰ নাম কি ?

Answer: শংখল (১৯৭৬. ।

124. অসম সাহিত্য সভাৰ প্ৰথম গৰাকী সম্পাদক কোন আছিল ?

Answer: শৰৎ চন্দ্ৰ গোস্বামী ।

125. প্ৰথম অসমীয়া চুটি গল্পটোৰ নাম কি ?

Answer: লক্ষ্মীনাথ বেজবৰুৱা ।

126. অসমৰ এটি প্ৰাচীন কৃষি উৎসৱৰ নাম কি?

Answer: মিচিংসকলৰ “আলি-আই লৃগাং ” উৎসৱ ।

127. সৰ্বপ্ৰথম নাট্যকাৰ  কোন আছিল ?

Answer: ব্ৰজ শৰ্মা ।

128. সৰ্বপ্ৰথম জাতীয় কংগ্ৰেছৰ সভাপতি কোন আছিল ?

Answer: দেৱকান্ত বৰুৱা ।

129. সৰ্বপ্ৰথম মহিলা সাহিত্যিক পেন্সনাৰ কোন আছিল ?

Answer: নলিনীবালা দেৱী ।

130. সৰ্বপ্ৰথম মহিলা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী কোন আছিল ?

Answer: ৰেণুকা দেৱী বৰকটকী ।

131. সৰ্বপ্ৰথম মহিলা মুখ্যমন্ত্ৰী কোন আছিল ?

Answer: চৈয়দা আনোৱাৰা টাইমুৰ ।

132. সৰ্বপ্ৰথম মহিলা পাইলত কোন আছিল ?

Answer: ধীৰ হাজৰীকা ।

133. সৰ্বপ্ৰথম অসমীয়া সংবাদ পত্ৰ কি আছিল ?

Answer: অৰুনোদই ।

134. সৰ্বপ্ৰথম অসমীয়া বিলাতলৈ যাওঁতা কোন আছিল ?

Answer: আনন্দৰাম বৰুৱা ।

135. সৰ্বপ্ৰথম দেশৰ কাৰণে প্ৰাণ দিওঁতা কোন ? 

Answer: পিয়লী ফুকন ।

136. সৰ্বপ্ৰথম গদ্য লিখককোন ?

Answer: ভট্ৰদেৱ ।

137. সৰ্বপ্ৰথম বোলছবি কি ?

Answer:জয়মতী (জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালা . ।

138)সৰ্বপ্ৰথম বুৰঞ্জী লিখক কোন ?

Answer: হলিৰাম ঢেকিয়াল ফুকন ।

139. সৰ্বপ্ৰথম স্নাতক কোন আছিল ?

Answer: আনন্দ ৰাম বৰুৱা ।

140. সৰ্বপ্ৰথম কথাছবি পৰিচালৰ কোন ?

Answer: প্ৰমথেশ বৰুৱা ।

141. সৰ্বপ্ৰথম মহিলা মহকুমাধিপতি কোন আছিল ?

Answer: শুচিব্ৰতা ৰায়চৌধুৰী ।

142. সৰ্বপ্ৰথম অসমীয়া ইঞ্জিনিয়াৰ কোন আছিল ?

Answer: বলিনাৰায়ণ বৰা ।

143. ২০০৩ চনত অসম সাহিত্য বঁটা লাভ কৰা অসমীয়া সাহিত্যিক গৰাকী কোন ?

Answer: নিৰুপমা বৰগোহাঞি ।

144. অসম সাহিত্য সভাৰ প্ৰথম অভিবেশনৰ ক’ত অনুষ্ঠিত হৈছিল ? 

Answer: ১৯১৭ খ্ৰীষ্টাব্দত , শিৱসাগৰত ।

145. চৈয়দ আব্দুল মালিকে শেীমন্ত শংকৰদেৱ বিষয়ে লিখা পুথতিখন কি ?

Answer: ধন্য নৰতনু ভাল ।

146. স্বাধীন অসমৰ প্ৰথম ৰাজ্যপাল কোন আছিল ?

Answer: ছাৰ চালেহ মহম্মদ আকবৰ হাইদৰী ।

147. প্ৰথম অসমীয়া ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল ?

Answer: গোপীনাথ বৰদলৈ ।

148. অসম বিধানসভাৰ প্ৰথম মহিলা উপাধ্যক্ষা গৰাকী কোন ?

Answer: বনেলি খংমেন ।

149. প্ৰথম অসমীয়া বেৰিষ্টাৰগৰাকী কোন ?

Answer: আনন্দৰাম বৰুৱা ।

150. অসম চুক্তি কেতিয়া স্বাক্ষৰিত হৈছিল ?

Answer: ১৯৮৫ চনত ১৫ আগষ্টত ।

151. প্ৰথম অসমীয়া ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল ?

Answer: ফখৰুদ্দিন আলী  আহমেদ ।

152. ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ প্ৰথম অসমীয়া সঞ্চালকগৰাকী কোন ?

Answer: গণেশ ফুকন ।

153. কাঁহৰ বাচন তৈয়াৰ কৰা ঠাইখনৰ নাম কি ?

Answer:বৰপেটা জিলাৰ সৰ্থেবাৰী ।

154. এৰি, মুগা আৰু পাটৰ কাপোৰ উপাদন হোৱা ঠাইখন ক’ত আছে ?

Answer: কামৰূপ জিলাৰ শুৱালকুছি ।

155. পিতলৰ বাচন তৈয়াৰ কৰা ঠাইখনৰ নাম কি ?

Answer: কামৰূপ জিলাৰ হাজো ।

156. অসমীয়া কথাছবি প্ৰথম পৰিৱেশকৰ নাম কি ?

Answer: জোনাকী ফিল্ম ডিষ্ট্ৰিউটৰছ ।

157. “জয়মতী ” কথাছবি গদাপাণিৰ  চৰিত্ৰত কোন অভিনয় কৰিছিল ?

Answer: ফুনু বৰুৱা ।

158. অসমীয়া বোলছবিৰ প্ৰথম মহিলা পৰিচালিকা কোন আছিল ?

Answer: মনিষা হাজৰিকা ।

159. ২০০০ চনৰ আঞ্চলিক ভাষাৰ শ্ৰেষ্ঠ অসমীয়া বোলছবিখনৰ নাম কি ?

Answer: “পখী”, পৰিচালক জদাহ্নু বৰুৱা ।

160. অসমৰ অস্তিত্ব ৰক্ষা আন্দোলনৰ ওপৰত নিৰ্মিত কথাছবিখনৰ নাম কি ?

Answer: হেম বৰা নিৰ্মিত “সংকল্প”।

161. অভিনেতা ইন্দ্ৰ বণিয়াই অভিনয় কৰা প্ৰথম ছবিখনৰ নাম কি ? 

Answer: ১৯৭৫ চনত কৰা “খোজ”  ।

162. ৰাষ্টীয় সাঁতোৰ পতিযোগিতাত অসমৰ হৈ কোনে পদক লাভ কৰিচিল ?

Answer: মিঠু বৰুৱাই (১৯৮৫ চনত লক্ষ্ণৌত . ।

163. অসমত প্ৰথম সহ-অভিনয়ৰ পাতনি মেলে কোনে ?

Answer: ব্ৰজ শৰ্মাই ।

164. যাত্ৰাভিনয়ৰ প্ৰথম অসমীয়া নাটকখন কি ?

Answer: অম্বিকাগিৰী ৰাইচৌধুৰীৰ “জয়দ্ৰথ বধ ” (১৯০৯ )।

165. স্বৰ্ণকমল পদক পোৱা দ্বিতীয়খন কথাছবিৰ নাম কি ?

Answer: “সাগৰলৈ বহুদূৰ”, পৰিচালক জাহ্নু বৰুৱা (১৯৯৪ চন . ।

166. ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ৰূপৰ পদক পোৱা প্ৰথমখন অসমীয়া কথাছবিৰ নাম কি ?

Answer: নিপ বৰুৱা পৰিচালিত “ৰঙা পুলিচ ” ।

167. গুৱাহাটী অনাতাঁৰ কেন্দ্ৰৰ পৰা প্ৰচাৰিত প্ৰথম অসমীয়া নাটকখনৰ নাম কি ?

Answer: সত্যপ্ৰসাদ বৰুৱাৰ “ধৰালৈ যিদিনা নামিব সৰগ” ।

168. প্ৰথম অসমীয়া অনাতাঁৰ অভিনেত্ৰীগৰাকী নাম কি ?

Answer: জ্ঞানদা কাকতি ।

169. “চামেলি মেমচাব ” কথাছবিৰ শ্ৰেষ্ঠ সংগীত পৰৰিচালক কোন ?

Answer: ড° ভূপেন  হাজৰিকা ।

170. প্ৰথম ভ্ৰমন কাহিনী কি ?

Answer: বিলাতৰ চিঠি (১৯৩৯ . লেখক, জ্ঞানদাভিৰাম বৰুৱা ।

171. সাহিত্য অকৈডেমী পুৰস্কাৰ পোৱা অসমীয়া পুথিখনৰ নাম কি ?

Answer: “বনফুল”(১৯৫২ . যতীন্দ্ৰনাথ দুৱাৰ ।

172. জ্ঞানপীঠ বঁটা বিজয়ী প্ৰথম অসমীয়া পুথিখনৰ নাম আৰু লেখক নাম কি ?

Answer: মৃত্যু়ঞ্জয় (১৯৭৯), বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰ ভট্ৰাচাৰ্য ।

173. সাহিত্য অকাডেমী পুৰস্কাৰ পোৱা প্ৰথম-অসমীয়া উপন্যাসখনৰ নাম কি ?

Answer: ঈয়াৰুইঈম; বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰ  ভট্ৰাচাৰ্য (১৯৮১. ।

174. জ্ঞানপীঠ বঁটা পোৱা দ্বিতীয়গৰাকী সাহিত্যিকৰ নামং কি ?

Answer:ড° মামণি ৰয়ছম গোস্বামী ।

175. অসমীয়া ভাষাৰ উৎপওি কেতিয়া হয়?

Answer: খ্ৰীষ্টীয় নৱম-দশম শতিকাৰ।

176. বৈষ্ণৱ যুগৰ শ্ৰেষ্ঠ কবি-সাহিত্য কোন আছিল ?

Answer: মহাপুৰুষ শংকৰদেৱ ।

177. অসমত স্থাপিত প্ৰথম কলেজ খনৰ নাম কি, প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু প্ৰথম জন অধ্যক্ষক নাম কি ?

Answer: কটন কলেজ (১৯০১ চন . প্ৰতিষ্ঠাপক হেনৰি কটন;প্ৰথম অধ্যক্ষ মিঃ চুডমাৰ্চন।

178. ভাষা আন্দোলনৰ প্ৰথম শ্বহীদ কোন আছিল?

Answer: ৰঞ্জিত বৰপূজাৰী (১৯৬০ চনৰ ৪ জুলাই. ।

179. ২০০২ চনৰ কমল কুমাৰী বঁটা লাভ কৰা অসমীয়া সাহিত্যিক গৰাকী কোন ?

Answer:ড° ভবেন্দ্ৰ নাথ শইকীয়া ।

180. ড° মামণি ৰযছম গোস্বামীয়ে সাহিত্য অকাডেমী বঁটা পোৱা গ্ৰন্থখনৰ নাম কি ?

Answer: মামৰে ধৰা তৰোৱাল (১৯৮২ চন . ।

181. অসম সাহিত্য সভাৰ কনিষ্ঠতম সভাপতি কোন আছিল ?

Answer: কৃষ্ণকান্ত সন্দিকৈ (৩৯ বছৰ বয়সত. ।

182. ‘চিৰ চেনেহী মোৰ ভাষা জননী’ -এই গীততটো কোনে ৰচনা কৰিছিল ?

Answer: সাহিত্যাচাৰ্য মিত্ৰদেৱ মহন্তই ৰচনা কৰিছিল ?

183. ২০০৮ চনৰ সাহিত্য অকাডেমী পুৰস্কাৰ লাভ কৰা অসমীয়া সাহিত্যিক গৰাকী কোন ?

Answer: ৰীতা চৌধুৰী (গ্ৰন্থ ঃ দেও লাংখুই )।

184. ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ‘পদ্মশ্ৰী’ উপাধী পোৱা প্ৰথম অসমীয়া গৰাকী কোন ?

Answer: নলিনী দেৱী ।

185. অসমৰ মাটিৰ জৰীপ কাৰ্য প্ৰথমতে কোনে প্ৰৱৰ্তন কৰে ?

Answer: স্বৰ্গদেউ গদাধৰ সিংহই ।

186. আহোমৰ প্ৰথম ৰজা কোন আছিল আৰু তেওঁ কিমান দিন ৰাজত্ব কৰিছিল ?

Answer: চুকাফা । তেওঁ মুঠ চল্লিশ বছৰ ৰাজত্ব কৰিছিল ?

187. অহোমসকলে মুঠ কিমান বছৰ ৰাজত্ব কৰিছিল ?

Answer: ছশ বছৰ ৰাজত্ব কৰিছিল ।

188. ৰাষ্ট্ৰপতি “পদ্ম বিভূষণ ” সন্মান পোৱা প্ৰথম অসমীয়া গৰাকী কোন ?

Answer: প্ৰক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী বিমলা প্ৰসাদ চলিহা ।

189. মাদ্ৰাজত প্ৰথম অসমীয়া ৰাজ্যপাল কোন আছিল?

Answer: বিষ্ণুৰাম মেধি ।

190. অসমৰ প্ৰথম উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ কোন আছিল ?

Answer: হলীৰাম ডেকা ।

191. ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ প্ৰথম অসমীয়া ন্যায়াধীশ কোন আছিল ?

Answer: পাৰ্বতী কুমাৰ গোস্বামী ।

192. অসমৰ প্ৰথম ভাইচ চেঞ্চেলৰ কোন আছিল ?

Answer: কৃষ্ণকান্ত সন্দিকৈ ।

193. অসমৰ পৰা প্ৰথম কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ সদস্য কোন আছিল ?

Answer: সুৰেণ বুঢ়া গোহাঞি ।

194. প্ৰথম অসমীয়া বিমান প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত ব্যক্তিগৰাকী কোন ?

Answer: মহানন্দ দাস ।

195. ইংৰাজী ভাষাত প্ৰথম অসমৰ নিৰ্ভৰযোগ্য বুৰঞ্জী প্ৰণেতা কোন ?

Answer: ছাৰ এডৱাৰ্ড গেইট ।

196. ৰাষ্ট্ৰপতি “পদ্ম বিভূষণ ” সন্মান পোৱা প্ৰথম অসমীয়া গৰাকী কোন ?

Answer: প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী বিমলা প্ৰসাদ চলিহা ।

197. সৰ্বপ্ৰথম কেন্দীয় মন্ত্ৰীসভাৰ অসমীয়া মহিলা মন্ত্ৰী কোন আছিল ?

Answer: ৰেণুকা দেৱী বৰকটকী ।

198. অআসমৰ প্ৰথমটো জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ নাম কি ?

Answer: কাৰ্বি লাংপি (১৯৭৯ চনত নিৰ্মান আৰম্ভ হোৱা এই প্ৰকল্পৰ কাম ২০০৭ চনত সমাপ্ত হয়. ।

199. অসমত কপাহ উৎপাদন হোৱা ঠাইখনৰ নাম কি?

Answer: মিকিৰ পাহাৰ।

200. অসমৰ বাঁহ-বেতৰ বস্তু আৰু জাপি উৎপন্ন হোৱা ঠাইখনৰ নাম কি ?

Answer: নলবাৰী জিলাৰ মুগকুছি গাঁও।

201. অসমত চাহ খেতি কেতিয়াৰ পৰা হয়?

Answer: ১৮২২-২৩ চনত পৰীক্ষামূলকভাৱে আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ১৮৬০ চনৰ পৰা ভালদৰে খেতি কৰিবলৈ লোৱা হয়।

202. অসমত চাহ গছ কোনে আৱিস্কাৰ কৰে

Answer: ১৮২২-২৩ চনত চাৰ্লছ আলেকজেণ্ডা ব্ৰুচে ।

203. প্ৰাপ্তবয়স্কৰ চাৰ্টিফিকেট পোৱা প্ৰথম অসমীয়া ছবি ? 

Answer: মৰিচিকা।

204. ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মান লাভ কৰা প্ৰথম অসমীয়া ছবি খন কি?

Answer: পিয়লী ফুকন ।

205. অসমীয়া চলচ্চিত্ৰৰ প্ৰথম লংপ্লেয়ি ৰেকৰ্ড কি ?

Answer: চিকমিক বিজুলী ।

206. ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত শ্ৰেষ্ঠ চিত্ৰট্যৰ কাৰৰনে বঁটা পোৱা প্ৰথম অসমীয়া ছবি খন কি ?

Answer: অগ্নিস্নান ।

207. অসমীয়া বোলছবিৰ একমাত্ৰ মহিলা কলা নিৰ্দেশিকাগৰাকীৰ নাম কি ?

Answer: এলি আহমেদ ।

208. অসমীয়া” এ” চাটিফিকেট পোৱা প্ৰথম খন ৰথাছবিৰ খনৰ নাম কি ?

Answer: হৃদয়ৰ সংসাৰ ।

209. জাহ্নু বৰুৱাই তেওঁৰ কপোনখন ছবি আৰু শ্ৰেষ্ঠ পৰিৱেশ পুৰস্কাৰ লাভ কৰপে ?

Answer: “বনানী” (১৯৮৯. ।

211. ড° ভূপেন হাজৰিকাই পৰপিচালনা কৰা প্ৰথম খন অসমীয়া কথাছবি নাম কি?

Answer: “এৰাবাটৰ সুৰ ” ।

212. ‘অদাহ্য’ নামৰ কথাছবিখন গ্ৰন্থৰ নিৰ্মিত হবৈছিল?

Answer: মামণি ৰয়চম গোস্বামীৰ “দঁতাল হাতীৰ উঁয়ে খো ৱা হাওদা ” ।

213. ১৯৯৮ চনত সংগীত নাীটক অকাডেমীৰ বাবে নিৰ্বাচকিত হোৱা ব্যক্তিজন কোন ?

Answer: ড° ভূপেন হবাজৰিকা ।

214. ৫১ তম (২০০৩. ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ পতিযোগীতাত শ্ৰেষ্ঠ নেপথ্য গায়িকাৰ সন্মান লাভ কৰা প্ৰথম অসমীয়া শিল্পীগৰাকী কোন ?

Answer: তৰালি শৰ্মা ।

215. তৰালি শৰ্মাই কোনখন চলচ্চিত্ৰত কণ্ঠদহান কৰি প্ৰথম গৰাকী অসমীয়া হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰেষ্ঠ নেপথ্য গায়িকাৰ সন্মান অৰ্দন কৰে ?

Answer: “আকাশী তৰাৰ কথাৰে” ছবিখনত কন্ঠদান ককৰি এফাকী ঘোষাৰ যোগেদি ।

216. দাদা-চাহেব ফাল্কে বঁটা বিজয়ী অসমৰ ব্যক্তিগৰাকী কোন ?

Answer:ড° ভূপেন হাজৰিকা (১৯৯২ চন . ।

217. মৃদুলা বৰুৱাৰ প্ৰথম অভিনীত ছবিখনৰ নাম কি?

Answer: প্ৰথম অভিনীত ছবি “উপপথ”। প্ৰথম মুক্তিপ্ৰাপ্ত ছবি “মৰমী”।

218. সৰ্বভাৰতীয় শ্ৰেষ্ঠ-অভিনেত্ৰীৰ সন্মান পাওঁতা কোন ?

Answer: মলাই গোস্বামী (ফিৰিঙতি ), সীমা বিশ্বাস (বেণ্ডিত কুইন. ।

219. গোৱালপৰীয়া লোকগীতৰ বাবে প্ৰতিমা পাণ্ডে বৰুৱাৰ জিৱন কাহিনীৰ আধাৰত নিৰ্মিত তথ্যচিত্ৰ খনে  ৰাষ্ট্ৰীয় ৰজত কমলা বঁটা পায় । তথ্যচিত্ৰ খনৰ নাম কি ।

Answer:  “হস্তীৰ কন্যা”।

220. ১৯৯২ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় পুৰস্কাৰ  প্ৰাপ্ত গৌতম বৰা পৰিচালিকা তথ্যচিত্ৰখনৰ নাম কি?

Answer: “দি চনছ্ অব্ আবটানী দি মিছিং” ।

221. দুৰ্গেশ্বৰ বৰঠাকুৰে কৰা প্ৰথম ছবিখনৰ নাম কি ?

Answer: ১৯৫৫ চনত কৰা “স্মৃতিৰ পৰশ” ।

224. অসমীয়া ভাষাত কথাছবিৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক বৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পুৰস্কাৰ পোৱা ব্যক্তিজন কোন ?

Answer: ড° ভবেন্দ্ৰ নাথ শইকীয়া আৰু জাহ্নু বৰুৱা (সাত বাৰকৈ. ।

Answer:ভবেন্ধ্ৰ নাথ শইকীয়া “অন্তৰীপ” উপন্যাসৰ আধাৰত নিৰ্মিত তেওঁৰ চলচ্চিত্ৰ খনৰ নাম কি ?

Answer: “অগ্নিস্নান” ।

226.ড° ভবেন্ধ্ৰ নাথ শইকীয়া মুঠ আঠখন চলচ্চিত্ৰৰ ভিতৰত সাতখনেই ভাৰতীয় পেনেৰামাত শ্যেষ্ঠ অসমীয়া ভাষাৰ ছবিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা লাভ কৰে । ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা লাভ নকৰা চলচ্চিত্ৰ .খনৰ নাম কি ? 

Answer: “অনিৰ্বাণ” (১৯৯৭চন. ।

227. অস্কাৰ পুৰস্কাৰৰ বাবে মনোনিত হোৱা প্ৰথম আৰু একমাত্ৰ অসমীয়া ছবি কি ?

Answer: ভিলেজ ৰকষ্টাৰছ ।

228. ২০১৭ চনৰ বোবে প্ৰদান কৰা ৬৪ তম ৰাষ্ট্ৰীয় সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কথাছবি হবিচাপে পুৰস্কাৰ পাইছে ?

Answer: ‘ভিলেজ ৰকষ্টাৰচ্’ , পৰিচালিকা ঃ ৰীমা দাস ।

229. ভাৰতীয় ক্ৰিকেটৰ ‘এ’ দললৈ লিৰি্বাচিত হোৱা প্ৰথম অসমীয়া খেলুৱৈ গৰাকী কোন আছিল ?

Answer: জাভেদ জামান ।

230. ৰঞ্জিতট্ৰফীত ১০০ টতা উইকৰেট লাভ কৰা প্ৰথম অসমীয়া ক্ৰিকেট খেলুৱিৈ গৰাককী কোন ?

Answer: অনুপ ঘটক ।

231. অসমত প্ৰথমখন এদিনীয়া আন্তৰ্জাতিক ক্ৰিকেট খেল কেতিয়া, ক’ত আৰু কাৰ কাৰ মাজত অনুষ্ঠিত হৈছিল?

Answer: ১৯৮৩ চনৰ ১৭ ডিচেম্বৰত (গুৱাহবাটী. ভাৰত আৰু ৱেষ্ট ইণ্ডিজৰ মাজত ।

232. ৰঞ্জিত ট্ৰফীত ত্ৰি শতৰান কৰা অসমৰ প্ৰথম জন খেলুৱৈ কোন ?

Answer: ৰাম প্ৰসাদ কাপুৰ ।

233. ভাৰতীয় স্কুল ক্ৰিকেট দলত স্থান পোৱা অসমৰ খেলুৱিৈগৰাকী কোন আছিল?

Answer: মাধুৰ্য প্ৰসাদ বৰুৱা ।

234. অসমৰ ফুটবল খেলৰ প্ৰধান ট্ৰফী খেলকেইখন  আৰু কি কি ?

Answer: স্বাধিনতা দিৱস কাপ প্ৰতিযোগিতা (১৯৪৭)
বৰদলৈ ট্ৰফী প্ৰতিযোগিতা (১৯৫২)

এ.টি.পি.এ শ্বিল্ড প্ৰতিযোগিতা (১৯৫২)

ডুগৰ শ্বল্ড ফুটবল প্ৰতিযোগিতা (১৯৬২. ।

235. ৩৩ তম ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত অসমে সৰ্বমুঠ কিমানটা পদক পাইছিল?

Answer: মুঠ ১৪৮ টা । তাৰে সোন ৪৮, ৰূপ ৫৩ ঈৰু ব্ৰঞ্জ ৫৭ টা ।

236. ভাৰতীয় স্কুল ফুটবল দলত খেলা অসমৰ প্ৰথম গৰাকহী খেলুৱৈ কোন আছিল ?

Answer: বীৰেন বড়ো ।

237. অসমে পোনপ্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ ফুটবলৰ স্বৰ্ণ পদক নাভ কৰে কোন ৰাজ্যৰ দলক হৰুৱাই ? এই খেলখন ক’ত ,কেতিয়া অনুষ্ঠিত হবৈছিল?

Answer: তামিলনাডুক ৬-৫ গ’লৰ ব্যৱধানত বৰুৱাই । এই খেল খন ৩৩ তম ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া, নেহেৰু ষ্টেডিয়াম গুৱাহাটী, ১৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০০৭।

238. অসমত ২০০৭ চলত অনুষ্ঠিত হোৱা ৩৩ তম ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত ভাৰতৰ কোন দলে সৰ্বাধিক সোণৰ পদক নাভ কৰিছিল?

Answer: চাৰ্ভিচেছ (৫৯ টা . ।

239. ভাৰতীয় দলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা অসমৰ একমাত্ৰ ফুটবল খেলুৱৈগৰাকী কোন আছিল?

Answer: ফ্ৰান্সিচ বৰুৱা (১৯৮৫ চনত বেংককলৈ, জুননিয়ৰ দল . ।

240. ভাৰতৰ ৩৩ তম ৰাষ্ট্ৰীয় খেলখন ক’ত  অনুষ্ঠিত হৈছিল ?

Answer: অসমত (২০০৭. ।

241. ভাৰতীয় ভলীবল দলত স্থান নাভ কৰা অসমৰ খেলুৱিৈ জন কোন আছিল ?

Answer: অভিজিত ভট্ৰাচাৰ্য ।

242. অসম ফুটবল দলৰ সংন্থাই প্ৰদান কৰা ২০০৬-০৭ চনৰ শ্ৰেষ্ঠ ফুটবল খেলুৱৈ সন্মান কোনে নাভ .কৰিছিল?

Answer: অসম ফুটবল দলৰ গ’লৰক্ষক গোবিন্দ বড়ো ।

243. ৩৩ তম ৰাষ্ট্ৰীয় খেলৰ শুভাংকৰ প্ৰকীকটো কি আছিল ?

Answer: ৰংমন নামৰ এটা গঁড় পোৱালি ।

245. ৩৩ তম ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ শ্ৰেষ্ঠ পুৰুষ আৰু মহিলা প্ৰতিযোগী কোন কোন ?

Answer: শ্ৰোষ্ঠ পুৰুষ প্ৰতিযোগী ৰেহান পুন্চা (কৰ্ণাটক )
শ্ৰোষ্ঠ মহিলা প্ৰতিযোগী ৰিচা মিশ্ৰ (দিল্লী. ।

246. অসমৰ কোনগৰাকী খেলুৱৈয়ে ভাৰতীয় টেবুল টেনিছ দলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল ?

Answer: নন্দিনী বৰুৱাই ।

247. অৰ্জুন বঁটা বিজয়ী দ্বিতীয়গৰাকী খেলুৱৈ কোন ?

Answer: মনালিছা বৰুৱা ।

248. অসমৰ কোনগৰাকী খেলুৱৈয়ে প্ৰথম অৰ্জুন বঁটা নাভ কৰিছিল ?

Answer: ভোগশ্বৰ বৰুৱাই।

249. প্ৰতিবছৰে এজন খেলুৱৈ ৰ জন্মদৰিনত “অভিৰুচি ক্ৰীড়া দিৱস ” পতা হয়। খৰেলুৱৈ গৰাকৰী কোন ? 

Answer: অৰ্জুন বঁটা বিজয়ী ভোগেশ্বৰ বৰুৱা >

250. এছিয়া গেমছত খেলা প্ৰথম গৰাকী অসমীয়া টেনিছ খেলুৱৈ কোন আছিল?

Answer: বিদ্যুৎ গোস্বামী ।

251. ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ৰ টেনিছত বিজয়ী হোৱা অসমৰ প্ৰথম গৰাকী খেলুৱৈ কোন আছিল?

Answer: সুশান দাস (চৌধুৰী , ১৯৭৩ চন . ।
 
252. ৰাষ্ট্ৰীয় জুনিয়ৰ ৰ্সাতোৰ প্ৰতিযোগীতাত অসমৰ কোনগৰাকী খেলুৱৈয়ে তিনিটা মীট ৰেকৰ্ড প্ৰতিষ্ঠাৰে নটাকৈ স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰিছিল?

Answer: এলভিছ আলী হাজৰিকা (১৯৯৬ চনত. ।

253. অসম সাহিত্য সভাৰ প্ৰতীতটো কোনে আঁকিছিল?

Answer:
যুগল দাসে।

অসম কুইজ | Assam Quiz | অসমীয়া ভাষাত অসম কুইজ। Assamese Language Assam Quiz