300+ TOP Athletics Quiz Questions and Answers | MCQs

Athletics Quiz Questions Pdf

1. Which of the following is not a type of athletics events?
A. Course

B. Track

C. Field

Answer: A

2. Which of the following is not a field event in athletics?
A. Long jump

B. 100m sprint

C. Discus throwing

Answer: B

3. How many lanes are there in a typical running track?
A. 4

B. 8

C. 12

Answer: B

4. What does the word “athlete” mean in Greek?
A. Strength

B. Sports

C. Competition

Answer: C

5. When was athletics first introduced to the modern Olympics Summer Games?
A. 1896

B. 1900

C. 1904

Answer: A

6. Which athlete is generally considered to be the greatest sprinter of all time with 8 Olympic gold medals and 19 world records?
A. Carl Lewis

B. Usain Bolt

C. Jesse Owens

Answer: B

7. Which of the following athletes have won gold medals for Great Britain in the Olympics Summer Games?
A. Mo Farah

B. Jessica Ennis

C. Both

Answer: C

8. What is decathlon in athletics?
A. An event with 3 field and track events

B. An event with 7 field and track events

C. An event with 10 field and track events

Answer: C

9. In which athletic even do contesters have to throw a very heavy round ball as far as possible?
A. Shot put

B. Javelin

C. Discus

Answer: A

10. Which of the following is a short distance in sprinting?
A. 300 metres

B. 400 metres

C. 500 metres

Answer: B

11. What is a relay race in athletics
A. A race in which members of each team take turns completing parts of the race

B. A race in which each athlete has to jump over an obstacle

C. A race with a distance more than 10,000 metres

Answer: A

12. In athletics, field events include which two events?
A. Sprinting and running

B. Jumping and throwing

C. Throwing and sprinting

Answer: B

13. Which country will be the host of the 2022 World Athletics Championships?
A. The United Kingdom

B. Canada

C. The United States

Answer: C

14. Which of the following athletic events was played in the ancient Olympic Games?
A. Discus

B. Pole-vault

C. Steeplechase

Answer: B

15. Who was the first athlete to win medals for Great Britain at three consecutive Olympic Games?
A. Steve Backley

B. Mo Farah

C. Laura Muir

Answer: A

16. Who is the only female British athlete to won titles in Olympic Games, Commonwealth Games, European Championships, and World Championships?
A. Jessica Ennis-Hill

B. Sally Gunnell

C. Katarina Johnson-Thompson

Answer: B

17. Which of the following is the right sequence in the triple jump?
A. Step, Hop, Jump

B. Step, Jump, Hop

C. Hop, Step, Jump

Answer: C

18. How many runners are there in each team in a relay race?
A. 4

B. 5

C. 6

Answer: A

19. How heavy is the metal ball used for men’s hammer throw?
A. 4 kilograms or 8.82 pounds

B. 7.26 kilograms or 16 pounds

C. 10.43 kilograms or 23 pounds

Answer: B

20. What is the current world record in the high jump hold by Javier Sotomayor since 1993?
A. 2 metres 35

B. 2 metres 45

C. 2 metres 55

Answer: B

21. How many laps do athletics have to complete in a 10,000m race on a standard outdoor athletics track?
A. 10

B. 25

C. 40

Answer: B

22. What is the opening event in the men’s heptathlon?
A. Pole vault

B. 60 metres hurdles

C. 60 metres

Answer: C

23. In a 400m hurdles race, how many hurdles do athletes have to jump over?
A. 8

B. 10

C. 20

Answer: B

24. In sprint events of all major championships, how many false starts are allowed before the offending athletes are disqualified?
A. 0

B. 1

C. 2

Answer: A

25. Which of the following throwing events in athletics is not performed with a safety cage?
A. Discus

B. Hammer throw

C. Javelin

Answer: C

26. The headquarters of World Athletics, the international governing body for athletics, is located in which European country?
A. Monaco

B. Sweden

C. Hungary

Answer: A

27. As of 2019, which country won the most medals in the World Athletics Championships?
A. Kenya

B. The United States

C. Jamaica

Answer: B

28. All forms of athletics are individual sports, except which event?
A. Cross country running

B. Relay racing

C. 400 metres hurdles

Answer: B

29. Which of the following movies is based on the true story of British athletes in the 1924 Olympics?
A. The Loneliness of the Long Distance Runner

B. Spirit of the Marathon

C. Chariots of Fire

Answer: C

30. How often is the world athletics championships held?
A. Every year

B. Every two years

C. Every four years

Answer: B

Athletics Quiz Questions with Answers Pdf Download Online Test