300+ TOP Basics of Civil Engineering MCQs and Answers Quiz

Basics of Civil Engineering Multiple Choice Questions

1. The rocks formed due to solidification of molten mass are called.
A. aqueous rocks

B. sedimentary rocks

C. metamorphic rocks

D. igneous rocks

Answer: D. igneous rocks

2. Granite is an example of
A. aqueous rocks

B. sedimentary rocks

C. metamorphic rocks

D. igneous rocks

Answer: D. igneous rocks

3. Solidification of molten magma at the surface of the earth results in the formation of
A. sedimentary rock

B. basalt and traps

C. granite

D. metamorphic rock

Answer: B. basalt and traps

4. .Solidification of molten magma within the earth’s crust results in the formation of
A. sedimentary rock

B. basalt and trap

C. granite

D. metamorphic rack

Answer: C. granite

5. Sedimentary rocks are formed due to
A. solidification of molten mass

B. gradual deposition of materials like sand, clay, generally by setting water

C. alteration of original stones under heat and pressure

D. none of the above

Answer: B. gradual deposition of materials like sand, clay, generally by setting water

6. Under metamorphism, which of the following changes is correct?
A. granite changes to gnesis.

B. trap and basalt change into laterite.

C. limestones change into marble.

D. all the above

Answer: D. all the above

7. Granite has
A. crystalline, glossy and fused texture

B. foliated structure

C. layers of different compositions

D. none of the above

Answer: A. crystalline, glossy and fused texture

8. The principal constituent of argillaceous rock is
A. Sand

B. lime

C. clay

D. all the above

Answer: C. clay

9. Laterite is chemically classified as
A. calcareous rock

B. siliceous rock

C. metamorphic rock

D. argillaceous rock

Answer: D. argillaceous rock

10. Which of the following is an example of siliceous rock?
A. granite

B. gnesis

C. quartzite

D. all the above

Answer: C. quartzite

11. Marble is an example of
A. aqueous rock

B. metamorphic rock

C. sedimentary rock

D. igneous rock

Answer: B. metamorphic rock

12. Slate is used for
A. building walls

B. road metal

C. manufacture of cement

D. roofing

Answer: D. roofing

13. Which one of the following takes polish very well?
A. basalt and trap

B. granite

C. sandstone

D. quartzite

Answer: B. granite

14. The colour of granite is
A. grey

B. green

C. brown

D. all of these

Answer: D. all of these

15. A fine grained granite
A. can be polished well

B. can be used for exterior facing of buildings

C. offers higher resistance to weathering

D. all of the above

Answer: D. all of the above

16. Siliceous sand subjected to metamorphic action is known as
A. laterite

B. murram

C. quartzite

D. dolomite

Answer: C. quartzite

17. When quarrying is to be done in hard and compact rocks, the usual method employed is
A. wedging

B. using channeling machine

C. blasting

D. all of the above

Answer: C. blasting

18. Quarrying by using channeling machine is employed for quarrying in
A. soft rock

B. hard rock

C. sandstones

D. all the above

Answer: A. soft rock

19. Heating technique of breaking rocks is suitable if the aim is to get
A. aggregates

B. slabs

C. building blocks

D. none of the above

Answer: A. aggregates

20. The process of taking out stones of various sizes from natural rock is known as
A. dressing

B. seasoning

C. polishing

D. quarrying

Answer: D. quarrying

21. The process of giving required shape and size to stones is known as
A. dressing

B. seasoning

C. polishing

D. quarrying

Answer: A. dressing

22. Boasted finish of dressing stone is
A. making non-continuous parallel marks

B. giving finish to a 20 mm margin only at edges

C. providing continuous lines on the face

D. working out 30–50 mm wide margin around the face with chisel

Answer: A. making non-continuous parallel marks

23. Dressing of the stone is made
A. immediately after quarrying

B. after three months of quarrying

C. just before using for building works

D. after seasoning

Answer: A. immediately after quarrying

24. The most powerful explosive used in blasting is.
A. gunpowder

B. guncotton

C. dynamite

D. cordite

Answer: B. guncotton

25. Moisture absorption of a good stone should be less than
A. 1%

B. 5%

C. 8%

D. 12%

Answer: B. 5%

26. Most of the stones possess the specific gravity in the range of
A. 1.2 – 1.6

B. 1.6 – 2.0

C. 2.4 – 2.8

D. 3.0 – 4.0

Answer: C. 2.4 – 2.8

27. Limestone used for manufacture of cement is
A. kankar

B. magnesium limestone

C. compact limestone

D. granular limestone

Answer: A. kankar

28. Which of the following has the highest crushing strength?
A. granite

B. gneiss

C. basalt

D. trap

Answer: D. trap

29. Which of the following stone has the highest resistance to fire?
A. granite

B. limestone

C. sandstone

D. argillaceous material

Answer: D. argillaceous material

30. Smith’s test on stone is to check
A. toughness

B. hardness

C. compressive strength

D. presence of muddy substance

Answer: D. presence of muddy substance

31. Los Angeles testing machine is used to find the following. In stone
A. surface wear

B. hardness

C. compressive strength

D. presence of mud

Answer: A. surface wear

32. Impact value of stone for road work specified are
A. wearing coat 30%

B. bituminous macadam 35%

C. water bound macadam 40%

D. all the above

Answer: D. all the above

33. Deterioration of stones takes place due to
A. temperature variation

B. freezing and thawing

C. rainwater

D. all of the above

Answer: D. all of the above

34. Which one of the following is not a preservative of stone
A. coal tar

B. paraffin

C. linseed oil

D. ASCU

Answer: D. ASCU
Timber

35. After felling and separating branches the tree is known as
A. log

B. converted timber

C. rough timber

D. none of the above

Answer: C. rough timber

36. Which one of the following does not belong to exogenous tree
A. deodar

B. pine

C. mahogany

D. bamboo

Answer: C. mahogany

37. Which one of the following dose not belong to endogenous trees
A. teak

B. coconut

C. bamboo

D. cane

Answer: C. bamboo

38. On the basis of durability test, Forest Research Institute of India, Dehradun, a tree ishighly durable if its average life is more than
A. 5 years

B. 10 years

C. 15 years

D. 20 years

Answer: B. 10 years

39. The trees, of which leaves fall in autumn and new ones appear in spring are classified as
A. coniferous trees

B. deciduous trees

C. endogenous trees

D. none of the above

Answer: B. deciduous trees

40. The oldest part of exogenous tree is
A. pith

B. heartwood

C. sapwood

D. cambium layer

Answer: A. pith

41. Age of exogenous tree can be judged from
A. medullary rays

B. annual rings

C. cambium layer

D. inner bark

Answer: B. annual rings

42. The layer between the dark and sapwood which is yet to be converted into wood is known as
A. pith

B. heartwood

C. softwood

D. cambium layer

Answer: D. cambium layer

43. Which one of the following is softwood
A. deodar

B. teak

C. sal

D. mahogany

Answer: A. deodar

44. Which one of the following is not a softwood:
A. oak

B. pine

C. deodar

D. bamboo

Answer: A. oak

45. On the basis of availability, timber is classified as
A. I. II, III Class

B. grade I, II, and III

C. A, B, C Class

D. , Y, Z Class

Answer: D. , Y, Z Class

46. Seasoning makes timber
A. durable

B. light, strong and stable

C. resistant to fungi and termites

D. all of the above

Answer: D. all of the above

47. Which of the following statements is not correct?
A. by kiln seasoning moisture content can be reduced to the desired extent.

B. kiln seasoning is quicker than natural seasoning.

C. kiln seasoning is superior to natural seasoning.

D. kiln seasoning needs less stacking place than natural seasoning.

Answer: C. kiln seasoning is superior to natural seasoning.

48. Most economical method of sawing wood is
A. ordinary sawing

B. quarter sawing

C. tangential sawing

D. radial sawing

Answer: A. ordinary sawing

49. Sections of more uniform moisture content are obtained by
A. ordinary sawing

B. quarter sawing

C. tangential sawing

D. radial sawing

Answer: B. quarter sawing

50. The defect in timber due to broken branch of the tree during the tree growth is
A. knot

B. shake

C. rind gall

D. burl

Answer: A. knot

51. Stain appears in wood due to
A. poor ventilation during storage

B. contact with water and chemicals for long time

C. shock when it was young

D. crushing during growth

Answer: B. contact with water and chemicals for long time

52. Honeycomb and cracks may occur in timber due to
A. erroneous conversion

B. erroneous seasoning

C. attack by fungi

D. contact with water for a long time

Answer: B. erroneous seasoning

53. Which one of the following is not a preservative of timber
A. solignum salt

B. chemical salt

C. creosote

D. solution of barium hydroxide

Answer: D. solution of barium hydroxide

54. A thin sheet of wood sliced from log is called
A. plywood

B. lamin board

C. veneer

D. particle board

Answer: C. veneer

55. In a plywood the veneers are placed such that the gra ns of a layer are
A. at 45° to the grains of a layer below it

B. at 60° to the grains of a layer below it

C. at right angles to the layer below it

D. at 180° to the grains of a layer below it

Answer: C. at right angles to the layer below it

56. Plywood is identified by
A. volume

B. weight

C. area

D. thickness

Answer: D. thickness

57. An assembled product made up of veneers and adhesives is called
A. batten

B. plank

C. board

D. plywood

Answer: D. plywood

58. Particle boards are manufactured by using
A. chips of wood, rice husk and bagasse

B. strips of wood of width 25–80 mm

C. wood pulp

D. none of the above

Answer: A. chips of wood, rice husk and bagasse

59. The wood that cannot be attacked by white ants is
A. mahogany

B. rosewood

C. sissoo

D. teak

Answer: D. teak

60. The standard size of bricks as per Indian Standards is
A. 230 × 120 × 80 mm

B. 200 × 100 × 100 mm

C. 190 × 90 × 90 mm

D. 190 × 100 × 100 mm

Answer: C. 190 × 90 × 90 mm

61. Red colour of brick is due to the pre ence of
A. lime

B. silica

C. manganese

D. iron oxide

Answer: D. iron oxide

62. Excess of lime in the brick earth makes the bricks
A. brittle and weak

B. crack and warp

C. melt and lose shape

D. improve durability

Answer: C. melt and lose shape

63. Excess of iron oxide in brick earth makes the bricks
A. stronger

B. darker

C. brittle

D. crack

Answer: B. darker

64. Alumina in brick earth gives the bricks
A. strength

B. colour

C. plasticity

D. resistance to shrinkage

Answer: C. plasticity

65. Excess of alkalies in the brick earth results into
A. Brittleness

B. white patches

C. yellowish colour

D. porous structure

Answer: B. white patches

66. Pug mill is used to
A. blend clay

B. tempering

C. weathering clay

D. burning bricks

Answer: B. tempering

67. The size of mould used for making bricks compared to size of brick is
A. 10% more

B. 5% more

C. exactly equal

D. 5% less

Answer: A. 10% more

68. Pallet board is used to
A. make frog in the brick

B. to mount the mould

C. for table moulding of bricks

D. none of the above

Answer: B. to mount the mould

69. In stiff mud process of machine moulding, water used for mixing is
A. 8–12%

B. 12–18%

C. 20–24%

D. 30%

Answer: B. 12–18%

70. Gradual drying of moulded bricks is necessary to
A. prevent shrinkage

B. permit shrinkage without cracking

C. permit blending of alumina and silica

D. none of the above

Answer: B. permit shrinkage without cracking

71. The brick is considered dry when the moisture content is
A. 8%

B. 5%

C. 2%

D. zero

Answer: C. 2%

72. Hand moulded bricks take ______ days for drying while stiff-mud machine made bricks ______ days.
A. 30, 5

B. 15, 2

C. 10, 1

D. 8, 1/4

Answer: B. 15, 2

73. The indentation mark left on bricks during the process of moulding are
A. pallets

B. fillets

C. marks

D. frog

Answer: D. frog

74. Which one of the following statements is wrong about clamp burning
A. it is cheap

B. does not need skilled labour

C. control on burning process is good

D. burning process is slow

Answer: C. control on burning process is good

75. Continuous kiln is
A. bull’s trench kiln

B. Hoffman’s kiln

C. tunnel kiln

D. all of the above

Answer: D. all of the above

76. The minimum strength of brick required for building wall is
A. 7.5 N/mm2

B. 5.0 N/mm2

C. 3.5 N/mm2

D. 2.5 N/mm2

Answer: C. 3.5 N/mm2

77. To check the size of brick number of bricks to be kept side by side is
A. 30

B. 20

C. 10

D. 5

Answer: B. 20

78. The bricks which may be used to build wall but to be provided with plaster are
A. Ist Class

B. IInd Class

C. IIIrd Class

D. IVth Class

Answer: B. IInd Class

79. The compressive strength of high duty bricks should be more than
A. 40 N/mm2

B. 20 N/mm2

C. 5 N/mm2

D. 3.5 N/mm2

Answer: A. 40 N/mm2

80. Thickness of web of hollow bricks should not be less than
A. 20 mm

B. 16 mm

C. 12 mm

D. 8 mm

Answer: D. 8 mm

81. Compressive strength of paving bricks should not be less than
A. 40 N/mm2

B. 30 N/mm2

C. 20 N/mm2

D. 40 N/mm2

Answer: A. 40 N/mm2

82. Field test for strength of good bricks is to drop it from a height of ______ and they shouldnot break
A. 1.2 m

B. 1.0 m

C. 0.7 m

D. 0.75 m

Answer: B. 1.0 m

83. For making stabilized soil brick the soil is stabilized with
A. sand

B. coal

C. cement

D. salt

Answer: C. cement

84. Refractory bricks resist
A. high temperature

B. chemical action

C. action of frost

D. all of the above

Answer: A. high temperature
Clay Products

85. In case of round tiles, under-tiles are used with their narrow ends
A. towards eve

B. towards ridge

C. towards valley

D. in any one fashion

Answer: A. towards eve

86. Maximum water absorption permitted on class AA type Mangalore tiles is
A. 13%

B. 15%

C. 17%

D. 19%

Answer: D. 19%

87. Which of the following statement is wrong?
A. Pan tiles are similar to half round tiles but less curved

B. Pan tiles are weaker than half round tiles

C. Allahabad tiles are interlocking tiles

D. Mangalore tiles are also interlocking tiles

Answer: B. Pan tiles are weaker than half round tiles

88. Terracotta means
A. insulated

B. fit for sanitary services

C. good for ornamental work

D. baked earth

Answer: D. baked earth

89. Water absorption of vitrified tiles is not more than
A. 0.5%

B. 1.0%

C. 2.0%

D. 5.0%

Answer: A. 0.5%

90. To make terracotta porous, the following is mixed with clay before burning.
A. lime

B. silica

C. sawdust

D. none of the above

Answer: C. sawdust
Ferrous Materials

91. By calcining and smelting iron ores, a crude and impure form of iron obtained is knownas
A. cast iron

B. wrought iron

C. steel

D. pig iron

Answer: D. pig iron

92. The colour of cast iron is
A. grey

B. white

C. both grey and white

D. none of the above

Answer: C. both grey and white

93. The compressive and tensile strength of cast iron are
A. 700 N/m2 and 150 N/mm2

B. 600 N/mm2 and 400 N/mm2

C. 415 N/mm2 and 415 N/mm2

D. 400 N/mm2 and 600 N/mm2

Answer: A. 700 N/m2 and 150 N/mm2

94. For making spiral staircases, ideal material is
A. pig iron

B. cast iron

C. wrought iron

D. steel

Answer: B. cast iron

95. Purest form of iron is
A. pig iron

B. cast iron

C. wrought iron

D. steel

Answer: C. wrought iron

96. Carbon content in wrought iron is
A. 0.15%

B. 0.25 to 1.5%

C. 2 to 4%

D. more than 4%

Answer: A. 0.15%

97. The ratio of tensile strength to compressive strength of steel is
A. less than 1

B. equal to 1

C. more than 1

D. nothing can be said definitely

Answer: B. equal to 1

98. Ribs are made on steel wires to increase
A. strength is compression

B. strength is tension

C. bond strength

D. fatigue quality

Answer: C. bond strength

99. The property of metal enabling it to be drawn into thin weir is known as
A. malleability

B. ductility

C. toughness

D. plasticity

Answer: B. ductility

100. Non-ferrous Materials
A. Market form of copper is/are

B. ingots

C. sheets

D. tubes

Answer: D. tubes

101. The ore from which aluminium is extracted economically is
A. kaolin

B. kryolite

C. corundum

D. bauxite

Answer: D. bauxite

Basics of Civil Engineering Objective Questions with Answers pdf Download Online Exam Test