300+ TOP Basics of Radio Programming & Production MCQs and Answers

Basics of Radio Programming and Production Multiple Choice Questions

1. The first radio programme in India was broadcasted by the Radio Club of
A. Delhi

B. Bombay

C. Madras

D. Lucknow

Answer:
B.Bombay

2. AIR is also termed as
A. Akashwani

B. Vividh Bharati

C. FMs

D. All of These

Answer:
A.Akashwani

3. Which is one of the best known services of AIR ?
A. Social Equity

B. Liberalisation

C. Vividh Bharati

D. stereo

Answer:
C.Vividh Bharati

4. Red FM 93.5 is owned by
A. ADAG

B. Sun Group

C. Entertainment Network Limited

D. None of these

Answer:
B.Sun Group

5. Suno Sunao Life Banao’ is the famous slogan of which FM channel ?
A. Red FM

B. Big FM

C. Radio Mirchi

D. None of these

Answer:
B.Big FM

6. Vividh Bharati was started in
A. 1972

B. 1958

C. 1957

D. None of these

Answer:
C.1957

7. In radio, the term FM stands for
A. Frequency Modification

B. Frequency Modulation

C. Frank Mode

D. Frank Mass

Answer:
B.Frequency Modulation

8. In which year, the Prasar Bharati Act enacted ?
A. 1989

B. 1997

C. 1994

D. 1988

Answer:
B.1997

9. Yuva Vani service was started from where ?
A. Delhi

B. Jammu

C. Chennai

D. Goa

Answer:
A.Delhi

10. Akashwani broadcast programmes to
A. urban

B. rural

C. all over nation

D. none of these

Answer:
C.all over nation

11. Which one of the following is the major element of radio production ?
A. Sound Effects

B. Texts

C. optimiser

D. Basics

Answer:
A.Sound Effects

12. Which one of the following is a type of microphone ?
A. Basic Microphone

B. stagnant mike

C. Omni- directional

D. Large Microphone

Answer:
C.Omni- directional

13. What is the third stage in Radio production?
A. Pre Production

B. Post Production

C. Multi Production

D. Production

Answer:
B.Post Production

14. Which of the following is an ethic should be followed in radio reporting?
A. Truth and Accuracy

B. Fairness and Impartiality

C. Accountability

D. All of the above

Answer:
D.All of the above

15. Which one of the software is used to edit radio programmes ?
A. Adobe Dreamweaver

B. Adobe Audition

C. Zingle

D. Adobe Photoshop

Answer:
B.Adobe Audition

16. What are the major 3 components of radio programme ?
A. Spoken Word or human voice

B. Music

C. Sound Effects

D. All of these

Answer:
D.All of these

17. The radio clubs in Bombay and Madras started bro
A. a 1940

B. 1928

C. 1923

D. 1938

Answer:
C.1923

18. The modulation technology that is used for analogue radio transmission in MW and SW is
A. Amplitude Modulation

B. Frequency Modulation

C. Generic Modulation

D. High Modulation

Answer:
A.Amplitude Modulation

19. Radio News are also edited according to which for
A. m Vessel

B. Inverted Pyramid

C. Join Line

D. None of the above

Answer:
B.Inverted Pyramid

20. The opening lines of the story, called
A. Extract

B. Body

C. Lead

D. Resume

Answer:
C.Lead

21. Which media is suitable for Communication Campaign for illiterate population?
A. Newspaper

B. Radio

C. Pamphlets

D. Digital

Answer:
B.Radio

22. What are the major 3 ingredients of radio programme ?
A. Spoken Word or human voice

B. Music

C. Sound Effects

D. All of these

Answer:
D.All of these

23. Radio was invented by
A. Rajesh Chandra Bose

B. Guglielmo Marconi

C. Anotonio Gramsci

D. Belmero Stephen

Answer:
B. Guglielmo Marconi

24. What is the full form of VHF ?
A. Very High Frequency

B. Very Heavy Frequecy

C. Versatile Heavy V Frequecy

D. arious High Frequec

Answer:
A.Very High Frequency

25. VHF is transmitted through
A. Amplitude Modulation

B. Frequency Modulation

C. Average Modulation

D. Frequent Modulation

Answer:
B.Frequency Modulation

26. The private radio stations as well as Community Radio Stations broadcast in
A. FM mode

B. AM mode

C. KW mode

D. RW mode

Answer:
A.FM mode

27. Radio News Bulletins are typed in
A. 14 font

B. 12 font

C. 16 font

D. 10 font

Answer:
A.14 font

Basics of Radio Programming and Production Objective Questions with Answers Pdf Quiz Download