300+ Top Beginnings of Indian Philosophy MCQs and answers

Beginnings of Indian Philosophy Multiple Choice Questions

1. The meaning of Darsana is
a. sight

b. vision

c. mission

d. inner vision

Answer: d. inner vision

2. Indian Philosophy is
a. subjective in nature

b. objective in nature

c. both

d. none

Answer: a. subjective in nature

3. Which among the following is not a period of Indian Philosophy
a. vedic period

b. contemporary period

c. post- vedic period

d. period of customs

Answer: d. period of customs

4. Orthodox Systems are otherwise known as
a. atheistic

b. theistic

c. astika

d. nastika

Answer: c. astika

5. Heterdox systems are otherwise know as
a. atheistic

b. theistic

c. astika

d. nastika

Answer: d. nastika

6. ————- is the realization of Divinity in man
a. psychology

b. science

c. religion

d. metaphysics

Answer: c. religion

7. Rita means
a. legal order

b. moral order

c. official order

d. cosmic order

Answer: d. cosmic order

8. Which among the following is not accepted by Karma Doctrine
a. karma phala

b. karma samskara

c. rebirth

d. materialism

Answer: d. materialism

9. The sum total of Papa and Punya in the life of man constitute
a. ignorance

b. desire

c. karma samskara

d. karma neeti

Answer: c. karma samskara

10. The cause of Rebirth according to Indian Philosophy is
a. karmic bondage

b. god

c. knowledge

d. death

Answer: a. karmic bondage

11. The origin of Indian philosophical thought is in
a. systems

b. vedas

c. ithihasas

d. puranas

Answer: c. ithihasas

12. Vedas are also called as
a. smriti

b. chinda

c. sruthi

d. pravrittis

Answer: c. sruthi

13. Which among the following is not a Veda
a. rig

b. sama

c. yajur

d. sankhya

Answer: d. sankhya

14. There are —– Vedas
a. 2

b. 3

c. 4

d. 5

Answer: c. 4

15. The word ‘Rik’ means
a. verse

b. song

c. prose

d. none of the above

Answer: a. verse

16. Veda consists of ———— parts
a. 10

b. 12

c. 4

d. 6

Answer: c. 4

17. The part which consists of hymns is called
a. mantra

b. brahmana

c. aranyaka

d. upanishad

Answer: a. mantra

18. The part which consists of directions for performing sacrifices is called
a. mantra

b. brahmana

c. aranyaka

d. upanishad

Answer: b. brahmana

19. The part which consists of mystic interpretation of Brahmana is called
a. mantra

b. brahmana

c. aranyaka

d. upanishad

Answer: c. aranyaka

20. The end portion of Veda is called
a. mantra

b. brahmana

c. aranyaka

d. upanishad

Answer: d. upanishad

21. Which one of the following is not a Vedanga
a. vyakarana

b. jyothisha

c. jathaka

d. niruktha

Answer: c. jathaka

22. The religion which believe in one Ultimate Reality is called
a. polytheism

b. henotheism

c. monotheism

d. monism

Answer: d. monism

23. The word ‘Theism’ means
a. belief in caste

b. belief in creed

c. belief in race

d. belief in god

Answer: d. belief in god

24. Qualified Monism mentioned about
a. personalistic view of brahman

b. impersonalistic view of brahman

c. both

d. none of the above

Answer: a. personalistic view of brahman

25. Upanishads are also called
a. vedanga

b. vedanta

c. vedabhashya

d. vedasadana

Answer: b. vedanta

26. Upanishad teaches
a. realism

b. idealistic monism

c. monotheism

d. pragmatism

Answer: b. idealistic monism

27. According to Acosmic view
a. brahman alone is real

b. the world alone is real

c. brahman & world are real

d. brahman & world are unreal

Answer: a. brahman alone is real

28. According to Cosmic view
a. brahman alone is real

b. the world alone is real

c. brahman & world are real

d. brahman & world are unreal

Answer: d. brahman & world are unreal

29. The power of Illusion is called
a. brahman

b. maya

c. atman

d. sandhya

Answer: b. maya

30. Who among the following is the proponent of Advaita Vedanta
a. sri krishna

b. kanada

c. sri sankaracharya

d. ramanuja

Answer: c. sri sankaracharya

31. Who among the following is the proponent of Visishta Advaita
a. gautama

b. kanada

c. sri sankaracharya

d. ramanuja

Answer: c. sri sankaracharya

32. Individual soul is called
a. jivatman

b. paramatman

c. manas

d. indriya

Answer: a. jivatman

33. Which among the following is not a Kosa
a. annamaya kosa

b. pranamaya kosa

c. santhoshamaya kosa

d. manomaya kosa

Answer: c. santhoshamaya kosa

34. Annamaya Kosa is called
a. bodly sheath

b. vital sheath

c. mental sheath

d. intellectual sheath

Answer: a. bodly sheath

35. Pranamaya Kosa is called
a. bodly sheath

b. vital sheath

c. mental sheath

d. intellectual sheath

Answer: b. vital sheath

36. Manomaya Kosa is called
a. bodly sheath

b. vital sheath

c. mental sheath

d. intellectual sheath

Answer: c. mental sheath

37. Vijnanamaya Kosa is called
a. bodly sheath

b. vital sheath

c. mental sheath

d. intellectual sheath

Answer: d. intellectual sheath

38. Anandamaya Kosa is called
a. bodly sheath

b. vital sheath

c. sheath of bliss

d. intellectual sheath

Answer: c. sheath of bliss

39. Pure form of Atman is called
a. jivatman

b. paramatman

c. manas

d. indriya

Answer: b. paramatman

40. Waking stage is called
a. swapna

b. sushupti

c. jagrit

d. turiya

Answer: c. jagrit

41. Dreaming stage is called
a. taijasa

b. sushupti

c. jagrit

d. turiya

Answer: a. taijasa

42. Dreamless stage is called
a. swapna

b. prajna

c. jagrit

d. turiya

Answer: b. prajna

43. Ecstatic stage is called
a. swapna

b. sushupti

c. jagrit

d. turiya

Answer: d. turiya

44. Which one of the following is not a Mahavakya
a. aham brahmasmi

b. prajnam brahman

c. brahma sathyam

d. tat tvam asi

Answer: c. brahma sathyam

45. Which one of the following is a way towards Liberation
a. karma marga

b. kama marga

c. sneha marga

d. yukthi marga

Answer: a. karma marga

46. The word ‘Liberation’ means
a. realization of self

b. realization of the world

c. realization of environment

d. none of the above

Answer: a. realization of self

47. Cultivation of Detachment means
a. jnana

b. vidhi

c. vairagya

d. nisheda

Answer: c. vairagya

48. Which among the following is not an Asrama
a. grihastya

b. vanaprastha

c. yuvavastha

d. sannyasa

Answer: c. yuvavastha

49. The stage of Student life is called
a. brahmacharya

b. vanaprastha

c. grihastya

d. sannyasa

Answer: a. brahmacharya

50. Householder’s life is called
a. vanaprastha

b. sannyasa

c. brahmacharya

d. grihastha

Answer: d. grihastha

51. Acquisition of Knowldege is called
a. karma

b. jnana

c. bhakthi

d. prapatti

Answer: b. jnana

52. Which among the following is not a step of Jnana Marga
a. sravana

b. manana

c. dhyana

d. asana

Answer: d. asana

53. The word ‘Moksha’ means
a. bondage

b. karma phala

c. desire

d. liberation

Answer: d. liberation

54. Acosmic view of Brahman is otherwise known as
a. prapanja vada

b. saprapanja vada

c. nishprapanja vada

d. none of the above

Answer: b. saprapanja vada

55. Acosmic view of Brahman is accepted by
a. sankaracharya

b. ramauja

c. madhvacharya

d. pathanjali

Answer: a. sankaracharya

56. Cosmic view of Brahman is accepted by
a. sankaracharya

b. ramauja

c. madhvacharya

d. pathanjali

Answer: b. ramauja

57. The person who gets liberation in this life itself is called
a. jivatman

b. paramatman

c. jivan mukta

d. videha mukta

Answer: c. jivan mukta

58. Path of action is called
a. ashtanga marga

b. madhyamika marga

c. pravritti marga

d. nivartti marga

Answer: c. pravritti marga

59. Path of Inaction is called
a. ashtanga marga

b. madhyamika marga

c. pravritti marga

d. nivartti marga

Answer: d. nivartti marga

60. Each chapter of Bhagavad Gita is referred as
a. kanda

b. mandala

c. parva

d. yoga

Answer: d. yoga

61. Mahatma Gandhi called Bhagavad Gita as
a. universal god

b. universal mother

c. universal world

d. universal law

Answer: b. universal mother

62. How many verses are there in Bhagavad Gita
a. 108

b. 1010

c. 700

d. 708

Answer: c. 700

63. How many chapters are there in Bhagavad Gita
a. 21

b. 18

c. 52

d. 25

Answer: b. 18

64. Which chapter is called Viswarupa Darsana Yoga
a. one

b. thirteen

c. eighteen

d. eleven

Answer: c. eighteen

65. Last chapter of Bhagavad Gita is called
a. mokshasamnyasa yoga

b. samnyasa yoga

c. bhakthi yoga

d. vibhuti yoga

Answer: a. mokshasamnyasa yoga

66. Performing one’s duties in accordance with his position in the society is called
a. nityakarma

b. kamyakarma

c. swadharma

d. anyadharma

Answer: c. swadharma

67. Performing one’s duties without any selfish motive is called
a. karma phala

b. nishkama karma

c. karma samskara

d. naimittika karma

Answer: b. nishkama karma

68. ‘Path of action in inaction’ is the contribution of
a. upanishads

b. samkhya yoga

c. buddhism

d. bhagavad gita

Answer: b. samkhya yoga

69. Path of action towards self realization is called
a. karma marga

b. jnana marga

c. bhakti marga

d. raja marga

Answer: a. karma marga

70. Path of wisdom towards self realization is called
a. karma marga

b. jnana marga

c. bhakti marga

d. raja marga

Answer: b. jnana marga

71. Path of devotion towards self realization is called
a. karma marga

b. jnana marga

c. bhakti marga

d. raja marga

Answer: c. bhakti marga

72. Bhagavad Gita provides a synthesis of
a. jnana & bhakti

b. jnana & karma

c. karma, bhakti &jnana

d. none of the above

Answer: c. karma, bhakti &jnana

73. Purification of mind through Nishkama karma is called
a. prana sudhi

b. chitta sudhi

c. tapas

d. dhyana

Answer: b. chitta sudhi

74. ‘Yoga karmasu kausalam’ is the ideology of
a. advaita vedanta

b. visishta advaita

c. bhagavad gita

d. ramayana

Answer: c. bhagavad gita

75. The person with steady mind is called
a. sthitaprajna

b. prajna sree

c. vanaprastha

d. grahatha

Answer: a. sthitaprajna

76. Yogi satisfied with the thoughts of
a. self

b. body

c. sense organ

d. mind

Answer: a. self

77. The way towards self realization according to Bhagavad Gita is
a. escape from sorrow

b. escape from household duties

c. nishkama karma

d. swadyaya

Answer: c. nishkama karma

78. According to Bhagavad Gita ‘Preservation of world of humanity’ means
a. sthitha prajna

b. environmental ethics

c. mukti marga

d. loka samgraha

Answer: d. loka samgraha

79. Concept of ‘lokasamgraha’ aims at
a. welfare of humanity

b. protection of environment

c. presevation of biosphere

d. preservation of nature

Answer: a. welfare of humanity

80. Social dimension of Bhakti is called
a. asrama

b. varna

c. lokasamgraha

d. sthithaprajna

Answer: c. lokasamgraha

81. . Orthodox systems are otherwise known as
a. astika darsana

b. nastika darsana

c. theism

d. atheism

Answer: a. astika darsana

82. Heterodox systems are otherwise known as
a. astika darsana

b. nastika darsana

c. theism

d. atheism

Answer: b. nastika darsana

83. Which among the following is not a Heterodox system
a. charvaka materialism

b. jainism

c. buddhism

d. purva mimamsa

Answer: d. purva mimamsa

84. Which among the following is not a Heterodox system
a. charvaka materialism

b. jainism

c. nyaya vaiseshika

d. buddhism

Answer: c. nyaya vaiseshika

85. Which among the following is not a Heterodox system
a. samkhya yoga

b. jainism

c. buddhism

d. charvaka materialism

Answer: a. samkhya yoga

86. Which one of the following is a Heterodox system
a. nyaya

b. buddhism

c. samkhya

d. vaiseshika

Answer: a. nyaya

87. Which one of the following is a Heterodox system
a. jainism

b. yoga

c. purva mimamsa

d. vaiseshika

Answer: a. jainism

88. Which one of the following is a Heterodox system
a. advaita vedanta

b. nyaya

c. charvaka materialism

d. vaiseshika

Answer: c. charvaka materialism

89. Which one of the following is an Orthodox system
a. nyaya

b. jainism

c. buddhism

d. lokayata

Answer: a. nyaya

90. Which among the following is not an Orthodox system
a. nyaya

b. vaiseshika

c. samkhya

d. buddhism

Answer: d. buddhism

91. Uttara Mimamsa is otherwise known as
a. purva mimamsa

b. mimamsa sutra

c. advaita vedanta

d. upanishad

Answer: c. advaita vedanta

92. Charvaka Materialism is otherwise known as
a. advaita vedanta

b. lokayata

c. lokasamgraha

d. visishta advaita

Answer: b. lokayata

93. Which one of the following elements is not accepted by Charvaka materialism
a. earth

b. air

c. water

d. ether

Answer: d. ether

94. How many pramanas are accepted by Charvaka materialism
a. one

b. three

c. four

d. six

Answer: a. one

95. Name the Pramana accepted by Lokayata
a. inference

b. comparison

c. perception

d. all the above

Answer: c. perception

96. Which among the following is accepted by Charvaka materialism
a. god

b. matter

c. soul

d. rebirth

Answer: b. matter

97. Which among the following are Parama Purusharthas according to Indian Philosophy
a. dharma & moksha

b. artha & kama

c. both a & b

d. none of the above

Answer: c. both a & b

98. Purusharthas accepted by Charvaka materialism
a. artha & kama

b. dharma & moksha

c. dharma and kama

d. artha & moksha

Answer: a. artha & kama

99. Which one among the following is called ‘Indian Hedonism’
a. buddhism

b. charvaka materialism

c. jainism

d. nyaya

Answer: b. charvaka materialism

100. Who among the following is the Author of ‘Sarva Darsana Samgraha’
a. gautama buddha

b. pathanjali

c. jaimini

d. brihaspati

Answer: d. brihaspati

101. Who among the following is the founder of Buddhism
a. rishabha deva

b. vardhmana mahavira

c. gautama buddha

d. brihaspati

Answer: c. gautama buddha

102. Which one among the following is a Buddhist sect
a. digambara

b. mahayana

c. swethambara

d. avadhuta

Answer: b. mahayana

103. Buddhists scripture is known as
a. nigama

b. pitika

c. agama

d. karika

Answer: b. pitika

104. Which one among the following is not a Pitika
a. visesha

b. sutta

c. vinaya

d. abhidamma

Answer: a. visesha

105. Central teaching of Buddha consist of —– Truths
a. three

b. two

c. five

d. four

Answer: d. four

106. Which one among the following is not a Noble Truth of Buddha
a. dukha marga

b. sarvam dukham

c. dukha nirodha

d. dukha karana

Answer: a. dukha marga

107. Buddha’s ‘Noble Truths’ are known as
a. skanda

b. nidhana

c. arya satya

d. chitta satya

Answer: c. arya satya

108. Buddha’s concept of liberation is called
a. jivan mukti

b. kaivalya

c. videha mukti

d. nirvana

Answer: d. nirvana

109. Buddha’s ‘Dukha nirodha marga’ is called
a. ashtanga marga

b. ashtanga yoga

c. saptha bhangi naya

d. pratitya samutpada

Answer: a. ashtanga marga

110. Eight fold path of Buddhism is also known as
a. path of wisdom

b. middle path

c. path of action

d. path of devotion

Answer: b. middle path

111. Which one among the following is not come under 8 fold path
a. right speech

b. right behaviour

c. right action

d. right concentration

Answer: b. right behaviour

112. . No- Soul theory of Buddhism is also known as
a. paramanu vada

b. parinama vada

c. kshanika vada

d. anatma vada

Answer: d. anatma vada

113. Soul according to Buddhism is
a. a cluster of 12 nidhana

b. a cluster of 8 steps

c. a cluster of 5 skandas

d. a cluster of 5 yamas

Answer: c. a cluster of 5 skandas

114. Theory of causation in Buddhism is called
a. theory of dependent origination

b. theory of no-soul

c. theory of momentariness

d. theory of error

Answer: a. theory of dependent origination

115. Theory of Momentariness is also called
a. paramanu vada

b. parinama vada

c. kshanika vada

d. anatma vada

Answer: c. kshanika vada

116. . The word ‘Jainism’ came from the word
a. maya

b. jnana

c. jina

d. jiva

Answer: c. jina

117. The famous prophet of Jainism who is known as 24th Thirthangara is
a. rshabha deva

b. prabhakara

c. kumarila bhatta

d. vardhamana mahavira

Answer: d. vardhamana mahavira

118. Which one among the following is a sect of Jainism
a. hinayana

b. digambara

c. mahayana

d. sankalpa

Answer: b. digambara

119. According to Jainism ‘Jiva’ means
a. atmosphere

b. soul

c. matter

d. none of the above

Answer: b. soul

120. According to Jainism ‘Ajiva’ means
a. atmosphere

b. soul

c. matter

d. none of the above

Answer: c. matter

121. ‘Jiva’ is present in
a. all living beings

b. all non-living beings

c. only in some living beings

d. only in some non-living beings

Answer: a. all living beings

122. ‘Jiva’ is
a. unconscious

b. conscious

c. both conscious and unconscious

d. none of the above

Answer: b. conscious

123. According to Jainism ‘Baddha’ means
a. bounded soul

b. free soul

c. both

d. none of the above

Answer: a. bounded soul

124. According to Jainism ‘Mukta’ means
a. bounded soul

b. free soul

c. both

d. none of the above

Answer: b. free soul

125. According to Jainism, Liberation means
a. soul bounded by karma

b. soul bounded by ignorance

c. soul free from karmic bonds

d. soul bounded by pre- disposition

Answer: c. soul free from karmic bonds

126. Jaina theory of Reality is known as
a. anatma vada

b. kshanika vada

c. syad vada

d. anekanda vada

Answer: d. anekanda vada

127. Jaina theory of Reality is known as
a. theory of probability

b. theory of momentariness

c. theory of multiplicity

d. theory of dependent origination

Answer: c. theory of multiplicity

128. Jaina Epistemology is known as
a. anatma vada

b. kshanika vada

c. syad vada

d. anekanda vada

Answer: c. syad vada

129. Jaina theory of Knowldege is known as
a. theory of probability

b. theory of momentariness

c. theory of multiplicity

d. theory of dependent origination

Answer: a. theory of probability

130. The ‘Seven Conditional judgements’ for knowledge according to Jainism is called
a. saptharshi

b. sapthanga marga

c. saptha bhangi naya

d. saptha arya satya

Answer: c. saptha bhangi naya

131. According to ‘Anekanda Vada’ , Reality has
a. 2 aspects

b. 5 aspects

c. three aspects

d. many aspects

Answer: d. many aspects

132. According to Jaina Epistemology, ordinary man gets
a. absolute knowledge

b. relative knowledge

c. both

d. none

Answer: b. relative knowledge

133. The founder of Nyaya system is
a. kanada

b. jaimini

c. gautama

d. madhva

Answer: c. gautama

134. The author of Nyaya Sutra is
a. kanada

b. jaimini

c. gautama

d. madhva

Answer: c. gautama

135. The founder of Vaiseshika system is
a. kanada

b. jaimini

c. gautama

d. madhva

Answer: a. kanada

136. The author of Vaiseshika Sutra is
a. kanada

b. jaimini

c. gautama

d. madhva

Answer: a. kanada

137. How many pramanas are accepted by Nyaya philosophy
a. 3

b. 7

c. 4

d. 8

Answer: c. 4

138. Which one of the pramanas is not accepted by Nyaya epistemology
a. pratyaksha

b. anumana

c. upamana

d. arthapathi

Answer: d. arthapathi

139. Nyaya gives importance to —— pramana
a. perception

b. inference

c. verbal testimony

d. comparison

Answer: b. inference

140. Vaiseshika accepted —– Categories
a. 10

b. 7

c. 13

d. 6

Answer: b. 7

141. Vaiseshika gives importance to —— category
a. non-existence

b. generality

c. particularity

d. inherance

Answer: c. particularity

142. Paramanu vada is the contribution of
a. vaiseshika

b. samkhya

c. yoga

d. purva mimamsa

Answer: a. vaiseshika

143. The minutest particle of matter which cannot be further divided is called
a. samavaya

b. paramanu

c. samanya

d. visesha

Answer: b. paramanu

144. Which one among the following is not an atomic structure
a. earth

b. air

c. ether

d. water

Answer: c. ether

145. Nyaya-Vaiseshika Theory of Causation is called
a. satkarya vada

b. asatkarya vada

c. parinama vada

d. theory of dependent origination

Answer: b. asatkarya vada

146. Asatkarya vada is also known as
a. arambha vada

b. parinama vada

c. brahma parinama vada

d. pratitya samutpada

Answer: a. arambha vada

147. The author of Samkhya Sutra is
a. kanada

b. kapila

c. gautama

d. jaimini

Answer: b. kapila

148. The author of Yoga Sutra is
a. kanada

b. kapila

c. gautama

d. pathanaji

Answer: d. pathanaji

149. There are ——— according to Samkhya philosophy
a. 1

b. 2

c. 5

d. 8

Answer: b. 2

150. The word ‘Samkhya’ means
a. reasoning

b. discriminative knowledge

c. number

d. investigation

Answer: b. discriminative knowledge

151. The word ‘Yoga’ means
a. union with the absolute

b. union with matter

c. union with the world

d. union with the body

Answer: a. union with the absolute

152. Which among the following realities are accepted by Samkhya Darsana
a. a. jiva & ajiva

b. prakriti & purusha

c. pritvi & akasha

d. dravya & guna

Answer: b. prakriti & purusha

153. According to Samkhya Darsana, the world is evolved from
a. purusha

b. prakriti

c. samanya

d. visesha

Answer: b. prakriti

154. Theory of Causation according to Samkhya Darsana is called
a. asatkarya vada

b. satkarya vada

c. pratitya samutpada

d. syad vada

Answer: b. satkarya vada

155. Satkarya vada is also known as
a. arambha vada

b. kshanika vada

c. parinama vada

d. anatma vada

Answer: c. parinama vada

156. Eight steps of Yoga together known as
a. ashtanga yoga

b. ashtanga marga

c. madhyamika marga

d. arya satya

Answer: a. ashtanga yoga

157. Which one among the following is the first step of Ashtanga Yoga
a. asana

b. pranayama

c. dhyana

d. yama

Answer: d. yama

158. Which one among the following is the second step of Ashtanga Yoga
a. asana

b. pranayama

c. niyama

d. yama

Answer: c. niyama

159. Which one among the following is the last step of Ashtanga Yoga
a. dhyana

b. samadhi

c. pranayama

d. dharana

Answer: b. samadhi

160. Which one among the following is an Antaranga Sadhana of Ashtanga Yoga
a. yama

b. samadhi

c. pranayama

d. niyama

Answer: b. samadhi

161. Which one among the following is not a Bhahiranga Sadhana of Ashtanga Yoga
a. yama

b. samadhi

c. pranayama

d. niyama

Answer: b. samadhi

162. Pranayama is meant for
a. controlling desire

b. controlling breath

c. controlling angry

d. controlling sense organs

Answer: b. controlling breath

163. The author of Mimamsa Sutra is
a. gautama

b. vatsyana

c. iswara krishna

d. jaimini

Answer: d. jaimini

164. Purva Mimamsa investigates
a. mantra

b. brahmana

c. both

d. none

Answer: c. both

165. Which one among the following investigates Karma Kanda of Veda
a. uttara mimamsa

b. purva mimamsa

c. samkhya yoga

d. nyaya vaiseshika

Answer: b. purva mimamsa

166. Purva Mimamsa is otherwise called
a. jnana mimamsa

b. karma mimamsa

c. raja mimamsa

d. uttara mimamsa

Answer: b. karma mimamsa

167. Purva Mimamsa accepted ———— Pramanas
a. 3

b. 4

c. 6

d. 1

Answer: b. 4

168. Obligatory duties according to Purva mimamsa are called
a. nitya karma

b. naimittika karma

c. kamya karma

d. viswa karma

Answer: a. nitya karma

169. Uttara Mimamsa is also known as
a. purva mimamsa

b. vedanta

c. advaita vedanta

d. yoga

Answer: c. advaita vedanta

170. Sankaracharya accepted
a. acosmic view of brahman

b. cosmic view of brahman

c. both

d. none

Answer: a. acosmic view of brahman

171. The power of Illusion is called
a. brahman

b. maya

c. atman

d. iswara

Answer: b. maya

172. Liberation from bondage is called
a. punya

b. papa

c. moksha

d. jiva

Answer: c. moksha

173. Sankaracharya regarded Brahman as
a. saguna brahman

b. nirguna brahman

c. both

d. none

Answer: b. nirguna brahman

174. ‘Avarana Sakti’ is the power of
a. brahman

b. jiva

c. karma

d. maya

Answer: d. maya

175. ‘Vikshepa Sakti’ is the power of
a. brahman

b. jiva

c. karma

d. maya

Answer: d. maya

176. Advaita Vedanta investigates ———— of Veda
a. karma kanda

b. bhakti kanda

c. jnana kanda

d. none of these

Answer: c. jnana kanda

Beginnings of Indian Philosophy Objective Questions with Answers Pdf Download