300+ TOP Bhakti & Sufi Movement MCQs and Answers

Bhakti and Sufi Movement Multiple choice Questions

  1. “Gita Gobinda” the famous poem was written by
    (A) Jayachandra
    (B) Jayadeva
    (C) Jayasimha
    (D) Jayant

    Answer: B Jayadeva

     

  2. Kabir was the disciple of?
    (A) Nanak
    (B) Ramanuj
    (C) Shankaracharya
    (D) Ramananda

    Answer: D Ramananda

     

  3. Who founded the four mathas (i.e. monasteries) in the four corner of India?
    (A) Shankaracharya
    (B) Ramanujacharya
    (C) Bhaskaracharya
    (D) Madhvacharya

    Answer: A Shankaracharya

     

  4. Which philosophical system did Vallabhacharya found?
    (A) Mahaeashta Dharma
    (B) Suddhadvaita
    (C) Aanekantavada
    (D) Visistadvaita

    Answer: B Suddhadvaita

     

  5. Which philosophy is called the Advaita?
    (A) Shankaracharya
    (B) Ramanujacharya
    (C) Nagarjuna
    (D) Vasumitra

    Answer: A Shankaracharya

     

  6. A common feature to all Bhakti Saints was that they?
    (A) composed their verses in a language understood by followers
    (B) rejected the authority of the priestly class
    (C) encourage woman to go to temple
    (D) encouraged idol worship

    Answer: A composed their verses in a language understood by followers

     

  7. Bhakti movement was started by
    (A) Alwar saints
    (B) Sufi saints
    (C) Surdas
    (D) Tulsidas

    Answer: A Alwar saints

     

  8. Who among the following was the saint of the Varkari Sect?
    (A) Namadeva
    (B) Nimbarka
    (C) Chakradhara
    (D) Ramdasa

    Answer: A Namadeva

     

  9. Which one of the following gives equal importance to Jnana, Karma and Bhakti as a means of liberation?
    (A) Advait Vedant
    (B) Visistadvaitvad Vedant
    (C) Bhagvad Gita
    (D) Mimansa

    Answer: C Bhagvad Gita

     

  10. The mystic poet Mira Bai was:
    (A) a Rajput noble woman who never married
    (B) from a Gujarati royal family married to a Rajput
    (C) the daughter of priest from Madhya Pradesh
    (D) one of the wives of a Rajput rulers

    Answer: D one of the wives of a Rajput rulers
  11. Who was the Hindu saint to have as disciple both Hindu and Muslims?
    (A) Sri Chaitanya
    (B) Ramanuja
    (C) Ravidas
    (D) Namdev

    Answer: A Sri Chaitanya

     

  12. Who among the following was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message?
    (A) Dadu
    (B) Kabir
    (C) Ramananda
    (D) Tulsidas

    Answer: C Ramananda

     

  13. The Shrine of Hazarat Nizamuddin Auliya is situated at
    (A) Aligarh
    (B) Roorkee
    (C) Delhi
    (D) Ajmer

    Answer: C Delhi

     

  14. Who was the founder of the Sufi order in India?
    (A) Khwaja Moinuddin Chisti
    (B) Khwaja Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
    (C) Shaikh Nizamuddin Auliya
    (D) Shaikh Nasiruddin Mahmud

    Answer: A Khwaja Moinuddin Chisti

     

  15. Which one of the following term was used by the Sufis for the successor nominated by the teacher of a particular order or silsila?
    (A) Pir
    (B) Murid
    (C) Khalifah
    (D) Khanqah

    Answer: C Khalifah

     

  16. Which Sufi Saint’s Dargarh is at Ajmer?
    (A) Khwaja Nizamuddin Auliya
    (B) Khwaja Moinuddin Chisti
    (C) Khwaja Salim Chisti
    (D) Khwaja Qutubuddin Bakhtiyar Kaki

    Answer: B Khwaja Moinuddin Chisti

     

  17. What were the Khanqah in the Medieval India?
    (A) Sufi Shrine
    (B) State Granary
    (C) Provincial treasury
    (D) Wayside resting place for traders

    Answer: A Sufi Shrine

     

  18. Which one of the following Sultans of Delhi did Nizamuddin Auliya refuse an audience?
    (A) Jalaluddin Firoz Khalji
    (B) Alauddin Khilji
    (C) Ghiyasuddin Tughlaq
    (D) Mohammad-bin-Tughlaq

    Answer: A Jalaluddin Firoz Khalji

     

  19. The Chistiya Sufi order was established in India by.
    (A) Khwaja Badruddin
    (B) Khwaja Moinuddin
    (C) Sheikh Ahmad Sirhindi
    (D) Sheikh Bahauddin Zakariya

    Answer: B Khwaja Moinuddin

     

  20. Amir Khusrau played a pioneer role in the development of
    (A) Khari Boli
    (B) Awadhi
    (C) Bhojpuri
    (D) Maithili

    Answer: A Khari Boli
  21. Amir Khusrau was born at?
    (A) Patti
    (B) Patli
    (C) Patiali
    (D) Patiala

    Answer: C Patiali

     

  22. Sheikh Nizamuddin Auliya was the disciple of?
    (A) Sheikh Alauddin Sabir
    (B) Khwaja Moinuddin Chisti
    (C) Baba Farid
    (D) Sheikh Ahmad Sirhindi

    Answer: C Baba Farid

     

  23. The Sufi Saint Khwaja Moinuddin Chisti came to Rajasthan during the reign of?
    (A) Maharana Pratap
    (B) Rana Sanga
    (C) Rana Kumbha
    (D) Prithviraj Chauhan

    Answer: D Prithviraj Chauhan

     

  24. Who was known as Tuti-e-Hindustan (the Parrot of Indian)?
    (A) Amir Khusrau
    (B) Malik Mohammad Jayasi
    (C) Roy Vanmal
    (D) Purandar Khan

    Answer: A Amir Khusrau

     

  25. Select the correct order
    (A) Nizamuddin Auliya, Kabir, Mirabai, Tulsidas
    (B) Mirabai, Kabir Niza-muddin Auliya, Tulsidas
    (C) Kabir, Nizamuddin Auliya, Tulsidas, Mirabai
    (D) Tulsidas, Mirabai, Kabir, Nizamuddin Auliya

    Answer: A Nizamuddin Auliya, Kabir, Mirabai, Tulsidas

     

  26. Which of the following is associated with Sufi saints?
    (A) Tripitaka
    (B) Dakhma
    (C) Khanjah
    (D) Synagogue

    Answer: C Khanjah

     

  27. Which of the following aspects is not common to both Bhakti movement and Sufi movement?
    (A) Personal love for God
    (B) Worship of idols
    (C) Mysticism
    (D) Visit to holy shrines

    Answer: B Worship of idols

     

  28. Who was the greatest Bhakti poet of Maharasthra?
    (A) Ramdas
    (B) Tukaram
    (C) Namdeva
    (D) Eknath

    Answer: B Tukaram

     

  29. The famous Bhakti Saint who be longed to the royal family of Mewar was
    (A) Chaitanya
    (B) Meerabai
    (C) Andal
    (D) Ramabai

    Answer: B Meerabai

     

  30. The first Bhakti Movement was organised by
    (A) Nanak
    (B) Meera
    (C) Ramdas
    (D) Ramanujacharya

    Answer: D Ramanujacharya
  31. The Sufi saint who maintained that devotional music was one way of moving closer to God was
    (A) Muin-ud-din-Chisti
    (B) Baba Farid
    (C) Saiyid Mummed
    (D) Shah Alam Bukhari

    Answer: B Baba Farid

     

  32. The Bhakti cult spread in Maharashtra with the teaching of
    (A) Sant Tukaram
    (B) Sant Jnanesvar
    (C) Samarth Guru Ramdas
    (D) Chaitanya Mahaprabhu

    Answer: A Sant Tukaram

     

  33. What is meant by a ‘Pir’ in the Sufi tradition?
    (A) The Supreme God
    (B) The Guru of the Sufis
    (C) The greatest of all Sufi saints
    (D) The orthodox teacher who contests the Sufi beliefs

    Answer: B The Guru of the Sufis

     

  34. Kabir was the disciple of?
    (A) Nanak
    (B) Ramanuj
    (C) Shankaracharya
    (D) Ramananda

    Answer: D Ramananda

     

  35. Who founded the four mathas (i.e. monasteries) in the four corner of India?
    (A) Shankaracharya
    (B) Ramanujacharya
    (C) Bhaskaracharya
    (D) Madhvacharya

    Answer: A Shankaracharya

     

  36. Who among the following was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message?
    (A) Dadu
    (B) Kabir
    (C) Ramananda
    (D) Tulsidas

    Answer: C Ramananda

     

  37. Which of the following is associated with Sufi saints? [SSC Tax Assistant (Income & Central Excise 2004]
    (A) Tripitaka
    (B) Oakhma
    (C) Khanjah
    (D) Synagogue

    Answer: C Khanjah

     

  38. Which philosophical system was founded by Vallabhacharya?
    (A) Mahaeashta Dharma
    (B) Suddhadvaita
    (C) Aanekantavada
    (D) Visistadvaita

    Answer: B Suddhadvaita

     

  39. Which philosophy is called the Advaita?
    (A) Shankaracharya
    (B) Ramanujacharya
    (C) Nagarjuna
    (D) Vasumitra

    Answer: A Shankaracharya

     

  40. Who was the greatest Bhakti poet of Maharasthra?
    (A) Ramdas
    (B) Tukaram
    (C) Namdeva
    (D) Eknath

    Answer: B Tukaram
  41. Bhakti movement was started by :
    (A) Alwar saints
    (B) Sufi saints
    (C) Surdas
    (D) Tulsidas

    Answer: A Alwar saints

     

  42. The first Bhakti Movement was organised by :
    (A) Nanak
    (B) Meera
    (C) Ramdas
    (D) Ramanujacharya

    Answer: D Ramanujacharya

     

  43. Who among the following was the saint of the Varkari Sect?
    (A) Namadeva
    (B) Nimbarka
    (C) Chakradhara
    (D) Ramdasa

    Answer: A Namadeva

     

  44. A common feature to all Bhakti Saints was that they?
    (A) composed their verses in a language understood by followers
    (B) rejected the authority of the priestly class
    (C) encourage woman to go to temple
    (D) encouraged idol worship

    Answer: A composed their verses in a language understood by followers

     

  45. The Bhakti Movement was first organized by:
    (A) Ramanuja
    (B) Kabirdas
    (C) Nanak
    (D) Ramananda

    Answer: D Ramananda

     

  46. Who among the following was contemporary of Namdev?
    (A) Madhav
    (B) Ramdas
    (C) Sena
    (D) Nimbark

    Answer: C Sena

     

  47. Who wrote the commentary on Vedanta Sutras in Sanskrit?
    (A) Ramananda
    (B) Tulsidas
    (C) Lalleswari
    (D) Vallabhacharya

    Answer: D Vallabhacharya

     

  48. Whose philosophy is called the ‘Advaita’
    (A) Vallabhacharya
    (B) Vasumitra
    (C) Nagarjuna
    (D) Sankaracharya

    Answer: D Sankaracharya

     

  49. ‘Let no man ask a man’s sect or cast’ Whose dictum was this?
    (A) Kabirdas
    (B) Ramanuja
    (C) Ramananda
    (D) Tulsidas

    Answer: C Ramananda

     

  50. Who among the following was a blind poet who worshipped Lord Krishna and spread Krishna Bhakti cult?
    (A) Surdas
    (B) Kabirdas
    (C) Tulsidas
    (D) Bihari

    Answer: A Surdas
  51. The pioneer in preaching Nirguna Bhakti in medieval India was:
    (A) Sankaracharya
    (B) Vallabhacharya
    (C) Ramananda
    (D) Namadeva

    Answer: C Ramananda

     

  52. Who said “Ram and Rahim are two different names of God”?
    (A) Kabirdas
    (B) Manudas
    (C) Tulsidas
    (D) Surdas

    Answer: A Kabirdas

     

  53. Which Sufi saint’s dargah is at Ajmer?
    (A) Salim Chishti
    (B) Muinuddin Chishti
    (C) Baba Farid
    (D) Hazrat Nizamuddin

    Answer: B Muinuddin Chishti

     

  54. Tulsidas wrote Ramacharitamanas during the reign of:
    (A) Jahangir
    (B) Rama Raya
    (C) Akbar
    (D) Krishnadev Raya

    Answer: C Akbar

     

  55. The oldest composition in Punbi are devotional compositions by
    (A) Ramanuja
    (B) Kabirdas
    (C) Ramanand
    (D) Nanak

    Answer: C Ramanand

     

  56. In which region of India was the Suharawadi order of Sufism popular?
    (A) Delhi and Bihar
    (B) Delhi and Doab region
    (C) Punjab and Sind
    (D) Around Ajmer

    Answer: C Punjab and Sind

     

  57. In which region of India was the Firdausi order of Sufism popular
    (A) Sind
    (B) In and around Delhi
    (C) Deccan
    (D) Bihar

    Answer: D Bihar

     

  58. Kabirdas was the disciple of
    (A) Chaitanya
    (B) Sankaracharya
    (C) Ramananda
    (D) Vallabhacharya

    Answer: C Ramananda

     

  59. Who among the following saints wrote ‘Bijak’?
    (A) Ramdas
    (B) Kabirdas
    (C) Thulsidas
    (D) Guru Arjun

    Answer: B Kabirdas

     

  60. The term ‘Sufi’ is derived from
    (A) A type of poetry
    (B) A type of garment
    (C) A language
    (D) A name of a place

    Answer: B A type of garment
  61. Which of the following Bhakti saints used the medium of dance and songs (Kirtans) to make one feel the personal presence of God near him ?
    (A) Chaitanya Mahaprabhu
    (B) Jnanadeva
    (C) Shankaradeva
    (D) Chandidasa

    Answer: A Chaitanya Mahaprabhu

     

  62. In him within whose heart is truth doth God Himself abide, said
    (A) Kabir
    (B) Vallabha
    (C) Chaitanya
    (D) Madhya

    Answer: A Kabir

     

  63. The author of Sri Bhashya is
    (A) Vallabha
    (B) Ramanuja
    (C) Kabir
    (D) Sankara

    Answer: B Ramanuja

     

  64. Devotion to Lord Krishna was preached by
    (A) Madhva
    (B) Ramananda
    (C) Vallabha
    (D) Kabir

    Answer: C Vallabha

     

  65. During his pilgrimage, Chaitanya received enlightenment at
    (A) Rameswaram
    (B) Allahabad
    (C) Gaya
    (D) Kanchipuram

    Answer: C Gaya

     

  66. To which Sufi did the famous saint of Bihar, Makhdum Sharfuddin Maneri belong ?
    (A) Kubrawi
    (B) Suhrawardi
    (C) Firdausi
    (D) Chisti

    Answer: C Firdausi

     

  67. The sage who is said to have Aryanised South India was
    (A) Vasishtha
    (B) Yagyavalkya
    (C) Vishwamitra
    (D) Agastya

    Answer: D Agastya

     

  68. The most famous and the earliest biographer of Chaitanya, who wrote Chaitanya Charitamrita, was
    (A) Madhavacharya
    (B) Krishnadas Kaviraj
    (C) Sunderdas
    (D) Kritivasa

    Answer: D Kritivasa

     

  69. Sufi sect developed in the religion
    (A) Hinduism
    (B) Jainism
    (C) Sikhism
    (D) Islam

    Answer: D Islam

     

  70. Who amongst the following was a blind poet who worshipped Krishna and spread Krishna Bhakti cult?
    (A) Kabir
    (B) Raskhan
    (C) Bihari
    (D) Surdas

    Answer: D Surdas
  71. The saint from Gujarat, who preached non-sectarianism in medieval times was
    (A) Ramanand
    (B) Dadu Dayal
    (C) Raghunandan
    (D) Tukaram

    Answer: B Dadu Dayal

     

  72. Which of the following does not belong to Nirgun cult?
    (A) Kabir
    (B) Ravidas
    (C) Nanak
    (D) Meera

    Answer: D Meera

     

  73. Who amongst the following Acharyas is regarded as having combated the absolute monoism of Sankara in the 12th century?
    (A) Udyotaka
    (B) None of these
    (C) Ramanuja
    (D) Hemachandra

    Answer: C Ramanuja

     

  74. Sri Perumbudur, a temple town in the south, is the birthplace of
    (A) Adi Shankaracharya
    (B) Madhavacharya
    (C) Vidyaranya
    (D) Ramanuja

    Answer: D Ramanuja

     

  75. Which of the following was a saint of the Bhakti movement in Bengal?
    (A) Tulsidas
    (B) Vivekananda
    (C) Chaitanya
    (D) Kabir

    Answer: C Chaitanya

Bhakti and Sufi Movement Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz Test