300+ TOP Bridge Engineering MCQs and Answers Quiz Exam

Bridge Engineering Multiple Choice Questions

1. Bridge can operate on both layers those are

a. physical and the data link layer
b. physical and the sessional layer
c. application and the data link layer
d. physical and presentation layer

2. The bridge must discard any frames too large for its

a. Medium
b. Connection
c. frame format
d. System

3. In transparent bridges, redundancy of the bridges can create loops in the system which is very

a. Desirable
b. Undesirable
c. Rare
d. Easy to unloop

4. Bridges are also repeaters and

a. Regenerator
b. Preprocessor
c. Amplifier
d. All of the above

5. A transparent bridge’s duties include

a. filtering frames
b. forwarding
c. blocking
d. All of them

6. Arrange correct order of component of Bridge from river-bad (1) Abutment (2) Girder (3) Foundation (4) Flooring

a. 3-2-1-4
b. 3-1-4-2
c. 3-4-2-1
d. 3-1-2-4

7. Arrange correct order of component of Bridge from Top (1) Girder (2) Bearing (3) Cables (4) Weep holes

a. 3-2-1-4
b. 3-1-2-4
c. 3-4-2-1
d. 3-1-4-2

8. Arrange correct order of phenomena occur at bridge site from Top (1) HFL (2) Scouring (3) Afflux (4) Natural flow of river

a. 2-1-4-3
b. 2-3-1-4
c. 2-4-1-3
d. 2-4-3-1

9. At bridge site water flows from (1) Cut water to Ease water (2) Ease water to Cut water (3) (1) and (2) both (4) None

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

10. Arrange order of Stages of bridge site investigation (1) Project report stage (2) Reconnaissance or technical feasibility stage (3) Preliminary or techno-economic feasibility stage (4) Detailed survey

a. 2-1-3-4
b. 2-3-4-1
c. 2-4-3-1
d. 3-2-4-1

11. To stabilize the river channel along a certain alignment with certain cross section is known as

a. River network
b. River divert
c. River training
d. None of the above

12. Select incorrect statement : The objectives of river training is (1) To prevent the river from changing its course (2) To prevent from changing its cross section (3) To prevent flooding on surrounding area (4) To provide minimum depth for navigation purpose

a. (1) and (2)
b. (2) and (3)
c. (3) and (4)
d. All the above

13. In river training work for bridge the spur is constructed______________

a. Parallel to river flow
b. Transverse to river flow
c. Inclined to the river flow
d. All the above

14. In river training work for bridge the embankment is constructed______________

a. Parallel to the river flow
b. Transverse to the river flow
c. Inclined to the river flow
d. None of the above

15. In river training work for bridge the vibro-flotation is used when soil is ______________

a. Cohesive
b. Clayey
c. Cohesionless
d. All the above

16. The alignment of a bridge should be:

(A) Skew

(B) Curved

(C) Square

(D) None of the above

17. A bridge is treated as a long-span bridge if it has a length of more than:

(A) 100 m

(B) 120 m

(C) 180 m

(D) 220 m

18. Movable bridges are generally built across:

(A) Dry valley

(B) Channels

(C) Rivers

(D) Streams

19. A bascule bridge is basically a:

(A) Deck bridge

(B) Through the bridge

(C) Fixed bridge

(D) Moveable bridge

20. From the following which statement is not the correct: Bridge Site?

(A) Be geologically sound

(B) Be at a reasonable proximity to the direct alignment of the road

(C) Should not possess high banks

(D) Be narrow

21. Preliminary survey should always be carried out to at least—— distance on the upstream and downstream side:

(A) 100 to 200 m

(B) 200 to 500 m

(C) 600 to 800 m

(D) 900 to 950 m

22. in preliminary survey cross-section at which interval should be determined:

(A) 30 m

(B) 50 m

(C) 70 m

(D) 90 m

23. Height of bridge should always be kept ———- above high flood level:

(A) 1. 8 to 2.1 m

(B) 1.2 to 1.5 m

(C) 2 to 2.2 m

(D) None of the above

24. Masonry arch bridges are usually used to span:

(A) 3 to 15 m

(B) 20 to 30 m

(C) 40 to 50 m

(D) 16 to 19 m

25. Slab bridges are usually used to a maximum span of:

(A) 3 m

(B) 6 m

(C) 9 m

(D) 12 m

26. Generally the cross-section of a pier may be:

(A) With triangular edges towards upstream and downstream sides

(B) With curved faces on upstream and downstream sides

(C) Rectangular

(D) All of the above

27. From the following which one is not a low cast bridge?

(A) Movable bridge

(B) Floating bridge

(C) Masonry Bridge

(D) Wooden bridge

28. The end supports of a bridge superstructure are basically known as:

(A) Bed blocks

(B) Abutments

(C) Piers

(D) Wing walls

29. Below the river bed the floor provided between masonry walls is known as:

(A) Kerb

(B) Bed block

(C) Curtainwall

(D) Wing wall

30. Generally width and height of kerbs on bridges are —– respectively:

(A) 450 mm *200 mm

(B) 600 mm * 225 mm

(C) 200 mm * 300 mm

(D) 450 mm *600 mm

31. The roadside slope of a kerb is generally:

(A) 1 in 3

(B) 1 in 5

(C) 1 in 8

(D) 1 in 10

32. Generally Rockers bearings are suitable for spans up to:

(A) More than 20 m

(B) 5 to 10 m

(C) 10 to 12 m

(D) 7 to 9 m

33. Generally fixed plate bearings are suitable for spans up to:

(A) 10 m

(B) 11 m

(C) 12 m

(D) 14 m

34. Generally Deep cast bearings are suitable for spans up to:

(A) 6 to 8 m

(B) 2 to 4 m

(C) 20 to 30 m

(D) 12 to 20 m

35. If at one end of a bridge girder, a rocker and roller is provided, then the other end will be:

(A) Free end

(B) Rocker bearing

(C) Simple support

(D) Fixed end

36. At the site of pier construction, the arrangement made to prevent the entry of water is known as:

(A) Cofferdam

(B) Earthen dam

(C) Caisson

(D) None of the above

37. In an arch bridge for piers, the minimum depth of foundation below the source line should not be less than:

(A) 1.8 m

(B) 1.4 m

(C) 1.2 m

(D) 1.1 m

38. From the following which one is not a type of culvert?

(A) Slab culvert

(B) Through culvert

(C) Box culvert

(D) Pipe culvert

39. A culvert has generally span less than:

(A) 2 m

(B) 4 m

(C) 6 m

(D) 8 m

40. A bridge having a span of 25m can be treated as:

(A) Minor bridge

(B) Major bridge

(C) Long-span bridge

(D) Culvert

41. Temporary bridges are usually built during:

(A) Rescue operation

(B) Military operations

(C) Project execution

(D) All of the above

42. Bridge whose flooring supported or suspended at the bottom of the superstructure is called

  1. Through bridge
  2. Deck bridge
  3. Semi-through bridge
  4. None of the above

Answer: A

43. A longest extradosed bridge in India is

  1. Naramada Bridge
  2. Barapulla Bridge
  3. Indraprastha Bridge
  4. Vivekanand Bridge

Answer: A

44. Consider the following statements:

  1. Bearings are provided in bridges to transmit the load from superstructure to the sub-structure
  2. Fixed bearing allows both rotation and translation
  3. The design of bearing depends upon the type of superstructure, type of supports and also on the length of support  Which of these statement(s) is/are true?
  1. Only ii
  2. Only i
  3. i and ii
  4. i and iii

Answer: D

45. In a bridge, which are the components of an abutment?

  1. Breast Wall
  2. Wing Wall
  3. Back Wall
  1. Only i
  2. i and ii
  3. ii and iii
  4. i, ii and iii

Answer: D

46. It is generally assumed that the cable in a cable stayed bridge is

  1. perfectly flexible
  2. perfectly inflexible
  3. extensible
  4. perfectly flexible and extensible

Answer: A

47. The stream at the ideal bridge site should be

  1. Well defined and as deep as possible
  2. Well defined and as wide as possible
  3. Well defined and as narrow as possible
  4. Deep and as wide as possible

Answer: C

48. Suspension bridges are

  1. movable bridges
  2. suitable for long spans
  3. suitable for short spans
  4. used for navigable channels

Answer: B

49. IRC standard loading for bridge designs are

  1. Class A, Class B, Class AB and Class 70-R
  2. Class A, Class B, Class AB and Class 90-R
  3. Class A, Class B, Class BB and Class 70-R
  4. Class A, Class B, Class AA and Class 70-R

Answer: D

50. ________ can be rolled backwards and forwards across the opening.

  1. Traverser bridges
  2. Lift bridges
  3. Transporter bridges
  4. Bascule bridges

Answer: A

51. For seismic consideration of bridge design, _________ code is to be used for knowing seismic zone of bridge site in India.

  1. I.S. : 456 – 2000
  2. I.S. : 1893 (Part 1) – 2002
  3. I.S. : 12269 – 2013
  4. I.S. : 875 – (Part 3) – 1987

Answer: B

52. Impact factor for R.C. bridges for class ‘A’ or class ‘B’ loading is ________, where, L = length of span in meter:

  1. (6)/(4.5L)
  2. (4.5)/(6+L)
  3. (9)/(13.5+L)
  4. (13.5)/(9+L)

Answer: B

53. The advantages of providing bearings in bridge is/are

  1. To absorb movement of girder
  2. To spread the load from the superstructure in such a manner that the bearing stress induced on the material is within the permissible limits.
  3. To take up vertical movement due sinking of supports
  1. i and ii
  2. Only ii
  3. i, ii and iii
  4. i and iii

Answer: C

54. Skew of bridge is the angle between

  1. centreline of water course/road and centreline of track
  2. centreline of water course and centreline of pier
  3. centreline of water course/road and normal centreline of track
  4. centreline of abutment to centreline of pier

Answer: C

55. Expansion bearing in bridge super structure permits

  1. Only rotation
  2. Only translation
  3. No movement
  4. Rotation and translation

Answer: D

56. A submersible bridge is designed

  1. to be moved to pass the ship
  2. to be temporary bridge
  3. to be submerged during high flood
  4. to create a storage upstream

Answer: C

57. The main forces in a suspension bridge of any type are _________ in the cables and _______ in the pillars.

  1. Tension, Compression
  2. Tension, Pull
  3. Compression, Tension
  4. Torsion, Compression

Answer: A

58. The most common countermeasure used to prevent scour at bridge abutments is

  1. Cut water
  2. Sand bags
  3. Turf
  4. Rip rap

Answer: D

59. For a bridge with large spans requiring deep foundations, the suitable type of foundation for piers is

  1. Well foundation
  2. Open foundation
  3. Grillage foundation
  4. Block foundation

Answer: A

60. Extradosed bridges combine the characteristics of

  1. Suspension bridge with cantilever
  2. Cable-stayed bridges with conventional box girder bridges
  3. Suspension bridge with cable stayed bridge
  4. Girder bridge with tall towers connecting cables

Answer: B

61. For long spans such as above 800m, which type of bridge is provided?

  1. Beam bridge
  2. Cantilever bridge
  3. Truss bridge
  4. Suspension bridge

Answer: D

62. Which of the following shall be considered while designing high level bridges for buoyancy effect?

  1. Full buoyancy for the superstructure
  2. Full buoyancy for the abutments
  3. Buoyancy forces due to submerged part of the substructure and foundation
  4. Partial buoyancy for superstructure

Answer: C

63. For high level bridges, the freeboard should not be less than

  1. 400 mm
  2. 200 mm
  3. 800 mm
  4. 600 mm

Answer: D

64. As per IRC specifications, the minimum cement content in concrete is _________ for major bridges.

  1. 340 kg/m3
  2. 350 kg/m3
  3. 360 kg/m3
  4. 370 kg/m3

Answer: C

65. As per the Indian road congress recommendation, the minimum grip length of well foundation is

  1. Ds/3, below the maximum scour level
  2. 2Ds/3, below the maximum scour level
  3. Ds/3, above the maximum scour level
  4. 2Ds/3, above the maximum scour level

where Ds is the depth of maximum scour level.

Answer: A

66. Roller bearings are used in bridges for the span of

  1. 12 to 18 m
  2. 18 to 24 m
  3. up to 6 m
  4. 6 to 12 m

Answer: B

67. For IRC class A and B loading, the impact factor, for R.C.C. bridges having spans more than 45 meters, is taken as

  1. 0.088
  2. 0.078
  3. 0.154
  4. 0.098

Answer: A

68. The type of loading to be considered while designing temporary bridges is

  1. IRC class AA
  2. IRC class A
  3. IRC class 70R
  4. IRC class B

Answer: D

69. For a bridge deck the most economical section shall be

  1. A double Tee section
  2. An I section
  3. Box section
  4. A channel section

Answer: C

70. IRC class-B loading is intended for the design of

  1. Temporary bridges
  2. Bridge in B class cities
  3. Box-girder bridges
  4. Suspension bridges

Answer: A

71. For designing railways bridges, the load considered are as per

  1. IRC class AA
  2. IRC class 70R
  3. EUDL as per bridges rules
  4. IRC class 70 R for designing and class AA for checking

Answer: D

72. For a bridge having span more than 150m, the recommended type of bridge is

  1. Riveted plate Girder
  2. Welded plate Girder Bridge
  3. Suspension Bridge
  4. Truss Girder Bridge

Answer: C

Bridge Engineering Objective Questions with Answers Pdf Download Quiz