300+ TOP EMBEDDED PROCESSORS Objective Questions and Answers

EMBEDDED PROCESSORS Objective Questions :-

1. Which function/s is/are provided by Integrated Memory Management Unit in 80386 architecture?

A. Optional on-chip paging
B. 4 levels of protection
C. Virtual Memory Support
D. All of the above

Ans: All of the above

2. Which unit in 80386 DX architecture plays a crucial role in the conversion of linear address to physical address?

A. Execution
B. Protection
C. Segmentation
D. Paging

Ans: Paging

3. In Intel x86 architecture, which general purpose register is used for repeated string instructions as well as shift, rotate and loop instructions?

A. EAX (Accumulator)
B. ECX (Counter)
C. EDX (Data register)
D. EBP (Data Pointer)

Ans: ECX (Counter)

4. Which status flag in x86 family is used to enable or disable the interrupt especially when the Pentium processor operates in the virtual mode?

A. ID
B. VIP
C. VIF
D. AC

Ans: VIF

5. Which control register in x86 family is reserved for future use and generally not adopted for current implementation?

A. CR0
B. CR1
C. CR2
D. CR4

Ans: CR1

6. Which functional unit of ARM family architecture is responsible for upgrading the address register contents before the core reads or writes the next register value from memory location?

A. Data bus
B. Barrel Shifter
C. Incrementer
D. Instruction Decoder

Ans: Incrementer

7. Which type of non-privileged processor mode is entered due to raising of high priority of an interrupt?

A. User mode
B. Fast Interrupt Mode (FIQ)
C. Interrupt Mode (IRQ)
D. Supervisor Mode (SVC)

Ans: Fast Interrupt Mode (FIQ)

8. Abort mode generally enters when _______

A. an attempt access memory fails
B. low priority interrupt is raised
C. ARM processor is on rest
D. undefined instructions are to be handled

Ans: an attempt access memory fails

9. In the process of pipelining, which instructions are fetched from the memory by the ARM processor during the execution of current instruction?

A. Previous
B. Present
C. Next
D. All of the above

Ans: Next

10. If the three stages of execution in pipelining are overlapped, how would be the speed of execution?

A. Higher
B. Moderate
C. Lower
D. Unpredictable

Ans: Higher

11. Which parameter/s is/are included in ‘Time to market’ design metric of an embedded system?

A. Time to prototype
B. Time to refine
C. Time to produce in bulk
D. All of the above

Ans: All of the above

12. How is the nature of instruction size in CISC processors?

A. Fixed
B. Variable
C. Both a and b
D. None of the above

Ans: Variable

13. What is/are the configuration status of control unit in RISC Processors?

A. Hardwired
B. Microprogrammed
C. Both a and b
D. None of the above

Ans: Hardwired

14. At an active HIGH reset pin of 8051 microcontroller, for how many machine cycles should the positive going pulse be provided, if the power is switched ON?

A. only one
B. two
C. three
D. four

Ans: two

15. While designing an embedded system, which sub-task oriented process allocates the time steps for various modules that share the similar resources?

A. Simulation and Validation
B. Iteration
C. Hardware-Software Partitioning
D. Scheduling

Ans: Scheduling

16. In DAC 0808, which among the following is configured as a reference in addition to R-2R ladder and current switches?

A. Voltage amplifier
B. Current amplifier
C. Transconductance amplifier
D. Transresistance amplifier

Ans: Current amplifier

17. In DAC 0808, what is the high speed multiplying input slew rate?

A. 2 mA/μ sec
B. 4 mA/μ sec
C. 8 mA/μ sec
D. 16 mA/μ sec

Ans: 8 mA/μ sec

18. In LPC 2148, which among the following is/are the functions of Mask register?

A. Byte addressability
B. Relocation to ARM local bus for fastest posible I/O timing
C. Treating sets of port bits in the form of group without changing other bits
D. All of the above

Ans: Treating sets of port bits in the form of group without changing other bits

19. What is the size range of the alphanumeric LCDs?

A. 1 to 8 characters
B. 8 to 80 characters
C. 100 to 150 characters
D. 250 to 400 characters

Ans: 8 to 80 characters

20. Which type of handshake packet indicates that the device is incapable of accepting data as it is supposed to be busy with some another task?

A. ACK
B. NAK
C. STALL
D. None of the above

Ans: NAK

21. Which among the following is/are integrated by OTG controller in order to implement OTG dual-role device functionality?

A. Host Controller
B. Device Controller
C. Master-only I2C bus interface
D. All of the above

Ans: All of the above

22. Which mode of operation is exhibited by RS-485 standard?

A. Single ended
B. Differential
C. Both a and b
D. None of the above

Ans: Differential

23. In Von Neumann architecture, which among the following handles all the operations of the system that are inside and outside the processor?

A. Input Unit
B. Output Unit
C. Control Unit
D. Memory Unit

Ans: Control Unit

24. In CPU structure, where is one of the operand provided by an accumulator in order to store the result?

A. Control Unit
B. Arithmetic Logic Unit
C. Memory Unit
D. Output Unit

Ans: Arithmetic Logic Unit

25. In CPU structure, which register provides the address for fetching of data or instruction especially by means of processor?

A. Data Register
B. Instruction Register
C. Accumulator
D. Memory Address Register

Ans: Memory Address Register

26. In CPU structure, what kind of instruction to be executed is held by an instruction Register (IR)?

A. Current (present)
B. Previous
C. Next
D. All of the above

Ans: Current (present)

27. In ADSP 21xx architecture, which notation represents ALU overflow condition?

A. AC
B. AV
C. NE
D. EQ

Ans: AV

28. Which kind of low-order 16 bits control register is also regarded as ‘Machine Status Word’ (MSW) in order to make it compatible with i286?

A. CR0
B. CR1
C. CR2
D. CR3

Ans: CR0

29. In the test registers, what do/does the linear address bit hold/s with respect to TLB (Translation Look-aside Buffers)?

A. Physical address
B. Selection between write and lookup of TLB
C. Tag field
D. All of the above

Ans: Tag field

30. For addressing in real mode, which segment plays a significant role in the storage of destination operands during the string operation?

A. Code Segment
B. Data Segment
C. Stack Segment
D. Extra Segment

Ans: Extra Segment

Embedded Processors Multiple Choice Questions ::

31. In x86 architecture, which type of gate acts as an intermediary between code segments at different privilege levels (PLs)?

A. Call gates
B. Task gates
C. Interrupt gates
D. Trap gates

Ans: Call gates

32. In Pentium processor, which write buffer is used by the pipeline ALUs in order to write the result to the memory?

A. External Snoop Write Buffer
B. Internal Snoop Write Buffer
C. Line Replacement Write Buffer
D. Write-back Buffer

Ans: Write-back Buffer

33. Which stage associated with pipelining mechanism recognizes the instruction that is to be executed?

A. Fetch
B. Decode
C. Execute
D. None of the above

Ans: Decode

34. Which kind of addressing mode for memory access operands support pre-index and post-index in addition to the generation of memory address by an immediate value added to a register?

A. Register indirect addressing mode
B. Relative register indirect addressing mode
C. Base indexed indirect addressing mode
D. Base with scale register addressing mode

Ans: Relative register indirect addressing mode

35. Which mnemonic implies ‘plus’ meaning in the branch instructions?

A. BPL
B. BEQ
C. BMI
D. BAL

Ans: BPL

36. In the branch instructions of ARM, what does the mnemonic BVC imply?

A. Overflow Set
B. Carry Set
C. Carry Clear
D. Overflow Clear

Ans: Overflow Clear

37. Which type of branching instructions of thumb possesses 11-bit address & is generally applicable for slightly longer jumps in order to implement the instructions like GOTO of high level languages?

A. Short Conditional Branch
B. Medium Range Unconditional Branch
C. Long Range Subroutine Calls
D. None of the above

Ans: Medium Range Unconditional Branch

38. Which types of an embedded systems involve the coding at a simple level in an embedded ‘C’, without any necessity of RTOS?

A. Small Scale Embedded Systems
B. Medium Scale Embedded Systems
C. Sophisticated Embedded Systems
D. All of the above

Ans: Small Scale Embedded Systems

39. Which microcontrollers are adopted for designing medium scale embedded systems?

A. 8-bit
B. 16-bit to 32-bit
C. 64-bit
D. All of the above

Ans: 16-bit to 32-bit

40. In Cortex-A processor series, which among the following is the standalone and smallest processor in size constraints with high-end application support?

A. Cortex-A5
B. Cortex-A9
C. Cortex-A53
D. Cortex-A59

Ans: Cortex-A5

41. Which interrupt controller is present in Cortex-A15 processor?

A. GIC-390
B. GIC-500
C. Integrated GIC
D. GIC-400

Ans: Integrated GIC

42. In Cortex-R processor series, which among the following represent/s dual core configuration along with the space saving the floating point unit?

A. Cortex-R 4
B. Cortex-R 5
C. Cortex-R 7
D. All of the above

Ans: Cortex-R 5

43. For the supplied data, which edge level is necessary for LCD in order to latch the data?

A. High-to-Low
B. Low-to-High
C. High-to-High
D. Low-to-Low

Ans: High-to-Low

44. In LCD, which function is executed by ‘0x05’ hex command?

A. Shift display left
B. Shift display right
C. Clear display
D. Return cursor to home

Ans: Shift display right

45. In LCD, which hex command performs the function of ‘Display on, cursor on and blinking’?

A. 0x0A
B. 0x0C
C. 0x0E
D. 0x0F

Ans: 0x0F

46. In DC motor interfacing, which field/s is/are generated by forcing current through the coil for spinning of the motor?

A. Electric field
B. Electrostatic field
C. Magnetic field
D. All of the above

Ans: Magnetic field

47. In DC motor interfacing, which modulation controls the duty cycle of square wave provided at the output by generating variation in the average DC voltage?

A. Amplitude Modulation
B. Frequency Modulation
C. Pulse Width Modulation
D. Phase Modulation

Ans: Pulse Width Modulation

48. What is the value of maximum data rate in RS 232 standard?

A. 20 kb/s
B. 40 kb/s
C. 80 kb/s
D. 100 kb/s

Ans: 20 kb/s

49. In Modbus Protocol, which codes are included in Request PDU?

A. Function code, Response data
B. Function code, Function data
C. Error code, Exception code
D. All of the above

Ans: Function code, Function data

50. Which category of function code represents the currently used codes by some companies especially for legacy products?

A. Public
B. User-defined
C. Reserved
D. Exceptions

Ans: Reserved

51. In ISA, what is/are the application/s of Timer2 which acts as a speaker timer?

A. Date & time maintenance in RAM
B. General purpose timer
C. Diagnostic purpose
D. All of the above

Ans: Diagnostic purpose

52. In ISA, Timer 0 is also regarded as ______

A. System Timer
B. Refresh Timer
C. Speaker Timer
D. All of the above

Ans: System Timer

53. Match the following STKY multiplier (MAC) flag notations with their meanings in ADSP 21 xx family architecture.

A. MOS —————— 1) Multiplier floating-point invalid operation
B. MIS ——————- 2) Multiplier Underflow
C. MUS —————— 3) Multiplier floating-point overflow
D. MVS —————— 4) Multiplier fixed-point overflow

A. A-3, B-2, C-4, D-1
B. A-2, B-3, C-1, D-4
C. A-1, B-4, C-3, D-2
D. A-4, B-1, C-2, D-3

Ans: A-4, B-1, C-2, D-3

54. In ADSP 21 xx architecture, how many previously executed instructions are stored in instruction cache of cache memory?

A. 4
B. 8
C. 16
D. 32

Ans: 16

55. In TMS 320 C5X processor, which operation/s is/are performed by Compare Select & Store Unit (CSSU)?

A. Selection of large word in accumulator for storing into the data memory
B. Comparison between high & low word of accumulator
C. Maintain the record of transition histories
D. All of the above

Ans: All of the above

56. In TMS 320 C5X processor, which memory segment provides interfacing to external memory mapped peripherals and also serves as extra data storage space?

A. Program Memory
B. Data memory
C. I/O Memory
D. All of the above

Ans: I/O Memory

57. How are the instructions executed in DSP Processors?

A. In Parallel manner
B. In Sequential manner
C. Both a and b
D. None of the above

Ans: In Parallel manner

Embedded Processors Questions and Answers Pdf ::

300+ [UPDATED] Embedded Processors Interview Questions and Answers

Q1. Define Hcmos?

High density n-type Complementary Metal Oxide silicon field effect Tristor.

Q2. What Is The Difference Between Microprocessor And Microcontroller?

In microprocessor more op-codes, few bit handling instructions but in microcontroller: fewer op-codes and more bit handling instructions also microcontroller defined as a device that includes microprocessor, memory and input-output signal lines in a single chip.

Q3. What Is Machine Cycle?

The steps performed by computer processor for each machine language instruction received. The machine cycle is 4 process cycle.

  • Fetch: Retrieve an instruction from memory
  • Decode: Trlate the retrieved instruction into series of computer commands.
  • Execute: Execute the computer command.
  • Store: Send and write the result back into memory.

Q4. Explain The Function Of Cpu In Microprocessor?

A Microprocessor controls all the functions of CPU Central Processing Unit of a computer or digital device. The microprocessor is programmed to give and receive instructions from other components of the device. The system can control everything from small devices such as calculators and mobile phones to large automobile.

Q5. What Are The Basic Units Of Microprocessor?

The basic units or block of microprocessor are ALU, an Array of Registers and control unit.

Q6. What Is Software And Hardware?

The software is set of instruction or commands needed for performing a specific task by programmable device or a computing machine. The hardware refers to the component or device used to form computing machine in which software can be run and tested. Without software hardware is idle machine.

Q7. What Is Nv-ram?

Non Volatile Read Write memory, also called flash memory. It is also known as shadow RAM.

Q8. What Are Disadvantages Of Microprocessor?

Microprocessor has limitation on size of data. Most microprocessor does not support floating point operation.

Q9. Why Status Signal Is Provided In Microprocessor?

The status signal can be used by the system designer to track the internal operation of the processor. Also it can be used for memory expion (by providing separate memory bank for program, data and selecting the bank using status signals.

Q10. Explain The Working Of A Handshake Output Port?

In handshake output operation the processor will load a data to port. When the port receives the data, it will inform the output device to collect the data. Once the output device accepts the data, the port will inform the processor that it is empty. Now the processor can load another data to port and above process is repeated.

Q11. What Is Instruction Set?

The set of instructions that the microprocessor can execute.

Q12. What Is Cache Memory?

Cache memory is small high speed memory. It is used for temporary storage of data & information between main memory and CPU (central processing unit).

Q13. What Is Microprocessor?

Microprocessor is a CPU fabricated on a single chip program controlled device, which fetched the instructions from memory, decodes and execute the instructions. Three basic characteristic differentiate microprocessor.

  • Instruction Set: The set of instruction microprocessor can execute.
  • Bandwidth: The number of bit’s processed in a single instruction
  • Clock Speed: Given in MHz Megahertz, the clock speed determines how many instructions per second the processor can execute.

In addition to this, microprocessors are classified as being RISC (Reduced Instruction Set Computer) or CISC (Complex Instruction Set Computer).

Q14. What Is Register?

In computer architecture, a processor register (or general purpose register) is a small amount of storage available on the CPU whose contents can be accessed more quickly than storage available elsewhere. Typically, this specialized storage is not considered part of normal memory range for the machine. Processor registers are at the top of the memory hierarchy, and provide the fastest way for a CPU to access data.

Q15. What Is Clock Cycle?

The speed of computer processor is determined by clock cycle, which is amount of time between two pulses of an oscillator. In general, the higher number of pulses per second the faster the computer processor will be able to process information.

Q16. Give Examples For8/16/32-bit Microprocessor?

  • 8-bit Processors- 8085, Z80, 6800
  • 16-bit Processors- 8086, 68000, Z8000
  • 32-bit Processors- 80386, 80486
  • 64-bit Processors- Intel 64(x64), AMD64, IBM (Power PC), SUN (SPARC).

Q17. What Is Flag?

Flag is flip-flop used to store the information about the status of a processor and status of instruction executed most recently.

Q18. What Are 1st/ 2nd/3rd/4th Generation Processors?

The processors made of PMOS, NMOS, HMOS, HCMOS technology are called 1st/ 2nd/3rd/4th generation processor’s and are made up of 4, 8, 16, 32-bits.

Q19. What Is Called Scratch Pad Of Computer?

Cache memory is scratch pad of computer.

Q20. Distinguish Between Microprocessor And Microcontroller?

The microprocessor is a digital integrated circuit that can be programmed with a series of instructions to perform a specified function on data. The microcontroller is tiny little computer on single integrated circuit, which has memory, input-output on chip itself. So we can say microprocessor can perform few functions but microcontroller can perform many functions.

Q21. What Is Instruction Cycle?

The sequence of operation that the processor has to carry out while executing a instruction is called instruction cycle. Each instruction cycle of processor consist of a number of machine cycles. The sequence of stages is:

  1. Read an instruction.
  2. Decode the instruction.
  3. Find the address of operand.
  4. Retrieve an operand.
  5. Perform desired operation.
  6. Find the address of destination.
  7. Store the result into destination.

Q22. What Does Microprocessor Speed Depends On?

The speed of microprocessor depends on various factors such as Data Bus Width (Number of instruction it processes) and clock speed.

Q23. Why Address Bus Is Unidirectional?

The address is identification number used by the microprocessor to identify or access a memory location or IO device. It is an output signal from the processor. Hence the address bus is unidirectional.

Here is the end of this post. Probably in the next post will see more challenging interview questions on embedded processors. I hope you’ll find this post educational.

Q24. What Is Programmable Peripheral Device?

If the function performed by a peripheral device can be altered or changed by a program instruction then the peripheral device is called programmable device. Usually the programmable devices will have control registers. The device can be programmed by sending control word in the prescribed format to the control register.

Q25. Why Does Microprocessor Contain Rom Chip?

Microprocessor contain ROM chip because it contain instruction to execute data.

Q26. What Is An Instruction?

An instruction is an order given to a computer processor by a computer program. At the lowest level each instruction set is a sequence of 0s and 1s that describes a physical operation that computer is to perform (such as “Add”) and depending on the particular instruction type, the specification of special storage areas called registers that may contain data be used in carrying out the instruction or the location in computer memory of data.

Q27. What Is Direction Flag?

This is used by string manipulation instructions. If this flag bit is ‘0’, the string is processed beginning from the lowest to highest address i.e. Auto increment mode. Otherwise string is processed from the highest towards the lowest address i.e. auto decrementing mode.