300+ TOP Jean-Jacques Rousseau MCQs and Answers

Jean-Jacques Rousseau Multiple Choice Questions

1. Rousseau’s famous work “Emile” was on which topic?

A. Politics
B. Economy
C. Society
D. Education

Answer: D. Education

2. Who believed that human beings are naturally amoral (not immoral) and asocial (not antisocial)?

A. Hobbes
B. Locke
C. Rousseau
D. Filmer

Answer: C. Rousseau

3. In one of his essays, Rousseau writes that the “Human Association are due largely to the accidents of nature”. The essay is?

A. First Discourse
B. Second Discourse
C. On the Origin of Languages
D. The Social Contract

Answer: C. On the Origin of Languages

4. Who was the intellectual father of the French Revolution?

A. Rousseau
B. John Locke
C. Kant
D. Sarter

Answer: A. Rousseau

5. Rousseau’s life span was?

A. 1711-1778
B. 1710-1778
C. 1712-1778
D. 1721-1778

Answer: C. 1712-1778

6. “The Social Contract” by Rousseau was published in?

A. 1759
B. 1760
C. 1762
D. 1761

Answer: D. 1761

7. The nation-state was promised upon the consolidated and centralization of

A. Democracy
B. Rule of Law
C. Liberty
D. Power

Answer: D. Power

8. The modern concept of sovereignty would have been inconceivable without the reality of

A. Parliament
B. Natural Law
C. Nation-State
D. Constitutionalism

Answer: C. Nation-State

9. Initially modern political theorists perceived no problem inherent in the rejection of the

A. Romantic Tradition
B. Jacobian Tradition
C. Reformation
D. Classical Tradition

Answer: D. Classical Tradition

10. Who has laid the foundation of contemporary political thought?

A. Locke
B. Filmer
C. Hobbes
D. Rousseau

Answer: D. Rousseau

11. The separation of ethics and Politics emphasizes power as the organizational basis of

A. Authority
B. Constitution
C. Civil Society
D. State

Answer: D. State

15. What is the significance of the year 1789 in modern political history?

A. American Revolution
B. Dawn of Democracy
C. French Revolution
D. Separation of State and Church

Answer: D. Separation of State and Church

16. The measures taken by the constituted French National Assembly increasingly isolated from major segments of the society

A. The King and his monarchy
B. The third estate of France
C. The State General of France
D. The Clergy from nobility

Answer: C. The State General of France

17. The nations that defeated Napoleon in 1815 formed a

A. Monarchical Alliance
B. Nobel Alliance
C. Holy Alliance
D. Political Alliance

Answer: C. Holy Alliance

Jean-Jacques Rousseau objective questions with answers pdf download online exam test