800 Civil Engineering Multiple Choice Questions MCQ

Civil Engineering MCQs

Q1) Number of independent equations to be specified for static equilibrium in a space structure is:
a) 4
b) 6
c) 3
d) 2

Answer: b

Q2) How can the relation between the air base (B), focal length (f), photographic base (b) and flying height (H) of a vertical photograph be defined?
a) B=H/bf
b) B=bH/f
c) B=b/fH
d) B=f/bH

Answer: b

Q3) What is the unit of force in S.I. system of units?
a) Newton
b) Watt
c) Kilogram
d) Dyne

Answer: a

Q4) The centre of gravity of a semi-circle lies at a distance of:
a) 3r/4
b) 3r/8
c) 8r/3
d) 4r/3

Answer: d

Q5) A first class brick should not absorb water more than
a) 25%
b) 10%
c) 20%
d) 15%

Answer: c

Civil Engineering Multiple Choice Questions

Q6) What is the maximum mechanical advantage of a lifting machine?
a) 1/m
b) 1+m
c) 1-m
d) M

Answer: a

Q7) The expansion of cement should not exceed
a) 20 mm
b) 10 mm
c) 15 mm
d) 5 mm

Answer: b

Q8) The concrete becomes ____when a suitable admixture is added at the time of preparing the concrete mix:
a) Acid proof
b) Highly strong
c) Water proof
d) All the above options

Answer: d

Q9) In Vicat’s apparatus, the length of Vicat plunger can vary from:
a) 30-40 mm
b) 20-30 mm
c) 40-50 mm
d) 50-60 mm

Answer: c

Q10) What should be the broad gauge?
a) 0.762 m
b) 0.6096 m
c) 1.676 m
d) 1.00 m

Answer: c

Q11) For wooden sleepers used over bridge girders, what is the minimum composite sleeper index
a) 1455
b) 1652
c) 1555
d) 1352

Answer: a

Q12) The external diameter of cast iron or steel shaft in a screw pile varies from:
a) 150-300 mm
b) 0-150 mm
c) 450-600 mm
d) 300-450 mm

Answer: a

Q13) What is the quality of concrete recommended for the pre-cast reinforced concrete piles?
a) M 250 to M 300
b) M 200 to M 250
c) M 150 to M 200
d) M 100 to M 150

Answer: c

Q14) Which of the following sections should be used preferably at places where torsion occurs?
a) Box type section
b) Angle section
c) Channel section
d) None of the above

Answer: a

Q15) The maximum permissible span of asbestos cement sheets is
a) 1680 mm
b) 1250 mm
c) 810 mm
d) 650 mm

Answer: a

1. Fluid Mechanics                              VIVA QUESTIONS
2. Surveying
3. Irrigation, Water Resources Engineering and Hydrology
4. Highway Engineering
5. Railway Engineering                   INTERVIEW QUESTIONS
6. Environmental Engineering
7. Construction Planning and Management
8. Soil Mechanics and Foundation Engineering
9. Building Materials and Construction
10. Strength of Materials
11. Applied Mechanics and Graphic Statics
12. Structural Analysis
13. Design of Steel Structures
14. Concrete Technology and Design of Concrete Structures
15. Airport Engineering
16. Design of Masonry Structures
17. Dock and Harbor Engineering
18. Tunnel Engineering
19. Hydraulics and Fluid Mechanics
20. Water Supply Engineering
21. Waste Water Engineering
22. RCC Structures Design
23. Theory of Structures
24. Estimating and Costing
25. Elements of Remote Sensing
26. Engineering Economy
27. Structural Design Specifications
28. SI Units
29. Airport Engineering
30. UPSC Civil Service Exam Questions
31. GATE Exam Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *