300+ TOP Crime and Society MCQs with Answers Quiz

Crime and Society Multiple Choice Questions

1. Scientific study of crime and criminal behavior is known as ………..

A. Criminal study
B. Pathology
C. Psychology
D. Criminology

Answer: D. Criminology

2. The term criminology was coined in the year?

A. 1885
B. 1800
C. 1774
D. 1856

Answer: A. 1885

3. …………… is the stirring up of feelings against lawful authority?

A. Sedition
B. Revolt
C. Rebellion
D. Treason

Answer: A. Sedition

4. Who propounded the theories of differential association?

A. Adler
B. Sutherland
C. Cotron
D. Lombroso

Answer: B. Sutherland

5. Theoretical explanation of criminal behavior is classified into …………. categories.

A. six
B. seven
C. three
D. four

Answer: A. six

6. Who defined crime as the intentional Act in violation of the criminal law committed detense of excuse and penalized by the state

A. Paul Tappan
B. Lombroso
C. Edwin Sutherland
D. Howard Becker

Answer: A. Paul Tappan

7. Differential association theory of crime was developed by

A. George Ritzer
B. Howard Becker
C. Edwin Sutherland
D. Lombroso

Answer: C. Edwin Sutherland

8. Who coined the term Criminology?

A. Raffaele Garosfalo
B. Beccaria
C. Lombroso
D. Becker

Answer: A. Raffaele Garosfalo

9. Who is considered as the father of Criminology?

A. Adler
B. Sutherland
C. Lombroso
D. Becker

Answer: C. Lombroso

10. …………. crime is used to mean Socio-economic crimes?

A. White collar
B. Public property
C. Cyber
D. Private property

Answer: A. White collar

11. The person who commits a crime is known as ………..

A. Gambler
B. Criminal
C. Prisoner
D. Accused

Answer: B. Criminal

12. Hacking belongs to which type of crime?

A. Crimes against individual
B. Sedition
C. Crimes against property
D. Cyber crime

Answer: D. Cyber crime

13. Who among the following uses symbolic interactionism to evaluate crimes?

A. Howard Becker
B. Merton
C. Alison knees
D. Sobah

Answer: A. Howard Becker

14. National Cyber crime unit is the Cyber crime inspection wing of which country?

A. USA
B. Australia
C. U.K
D. Austria

Answer: C. U.K

15. Federal Bureau of Investigation is the domestic security service of which country?

A. Pakistan
B. China
C. U.S.A
D. Hungary

Answer: C. U.S.A

16. Halocaust is considered as ……….?

A. Crime against Humanity
B. International crime
C. Crime against property
D. Cyber crime

Answer: A. Crime against Humanity

17. Who among the following applied positivist approach in analyzing crimes?

A. Merton
B. Sakov
C. Lombroso
D. Becker

Answer: C. Lombroso

18. According to Lombroso criminals are not born criminals but they are………?

A. Criminaloids
B. Very innocent
C. Situational criminals
D. Hackers

Answer: A. Criminaloids

19. Who revised the classical theory in 1810-1819?

A. Classicist
B. Neo classist
C. Functionalists
D. Neo-functionalists

Answer: B. Neo classist

20. Who wrote the book ‘On crimes and Punishments’?

A. Lombroso
B. Tarde
C. Becker
D. Beccaria

Answer: D. Beccaria

21. In which year did the book ‘On crimes and punishments’ was published?

A. 1764
B. 1808
C. 1777
D. 1882

Answer: A. 1764

22. ‘Primary deviance’ is the core concept associated with……….. theory of deviance.

A. Labelling theory
B. Anomic theory
C. Differential association theory
D. Psycho-analytical theory

Answer: A. Labelling theory

23. Who put forward Psycho-analytical theory of crime?

A. Sigmund Freud
B. Alfred Adler
C. Karen Horney
D. William Wyndt

Answer: B. Alfred Adler

24. Which theory emphazises on the physiology of the criminals?

A. Theory of evolutionary atavism
B. Psycho-analytic theory
C. Anomic Theory
D. Labelling theory

Answer: A. Theory of evolutionary atavism

25. Malicious morphing belongs to……………… crime.

A. Seditious
B. Cyber
C. Racial
D. Misogynistic

Answer: B. Cyber

26. National crime Records Bureau of India was founded in the year

A. 1986
B. 1982
C. 1950
D. 1996

Answer: A. 1986

27. Sociogenic approach to the study of crime focuses on……. ?

A. Psychological factors
B. Ecological factors
C. Social factors
D. Racial factors

Answer: C. Social factors

28. According to differential association theory………… leads to crimes.

A. Social interactions
B. Psychological exchanges
C. Social conflicts
D. Social changes.

Answer: A. Social interactions

29. The headquarters of National Crime records bureau is located in …………

A. Mumbai
B. Bangalore
C. Poona
D. New Delhi

Answer: D. New Delhi

30. Which theory states that criminals are born with the traits of primitive men?

A. Psycho-analytical theory
B. Differential association theory
C. Evolutionary atavism
D. Labelling theory

Answer: C. Evolutionary atavism

31. Among the following embezzlement belongs to which category of crime?

A. Crime against property
B. Cyber crime
C. Crime against humanity
D. Crime against women

Answer: A. Crime against property

32. Among the following who led the Italian school of positivist criminology?

A. Becker
B. Merton
C. Lombroso
D. Adler

Answer: C. Lombroso

33. Famous criminologist Cesure Lombroso was born in the year ……….

A. 1835
B. 1830
C. 1820
D. 1881

Answer: A. 1835

34. The book ‘Crime : It’s causes and Remedies’ was written by

A. Merton
B. Lombroso
C. Sutherland
D. Becker

Answer: B. Lombroso

35. The book ‘Criminal Man’ was written by ………….

A. Sutherland
B. Sumner
C. Mayo
D. Lombroso

Answer: D. Lombroso

36. The article’ Physiogonomy of the anarchists’ was written by …………..

A. Bakunin
B. Merton
C. Lombroso
D. Durkheim

Answer: C. Lombroso

37. Who wrote the famous book Criminal woman?

A. Fulbright
B. Lombroso
C. Adler
D. Becker

Answer: B. Lombroso

38. ‘Espionage’ can be categorized as ……………

A. Crime against state
B. Crime against humanity
C. Cyber crime
D. Horific crime

Answer: A. Crime against state

39. Who wrote the article ‘Illustrative studies in Criminal Anthropology’?

A. Merton
B. Horton
C. Lombroso
D. Becker

Answer: C. Lombroso

40. The article ‘Why Criminals of Genius Have No Types’ was written by ……

A. Lombroso
B. Merton
C. Beccaria
D. Horton

Answer: A. Lombroso

41. The article ‘Criminal anthropology applied to Pedagogy’ was written by ……..

A. Sutherland
B. Lombroso
C. Fullbright
D. Becker

Answer: B. Lombroso

42. Name the criminologist who wrote the article ‘Was Columbus morally responsible’

A. Lombroso
B. Merton
C. Sutherland
D. Durkheim

Answer: A. Lombroso

43. Who wrote the book Criminal Sociology?

A. Enrico Ferri
B. Garofalo
C. Lombroso
D. Merton

Answer: A. Enrico Ferri

44. Who among the following was the student of Lombroso?

A. Merton
B. Becker
C. Sutherland
D. Enrico Ferri

Answer: D. Enrico Ferri

45. Argentina’s penal code was based on the works and findings of which criminologist?

A. Sutherland
B. Ferri
C. Becker
D. Merton

Answer: B. Ferri

46. Who wrote the book ‘The positive school of Criminology’?

A. Enrico Ferri
B. Garofalo
C. Lombroso
D. Merton

Answer: A. Enrico Ferri

47. Among the following who focused on the psychological characteristics of criminality?

A. Garatolo
B. Ferri
C. Sutherland
D. Merton

Answer: B. Ferri

48. “Detective resistance to criminal tendencies and temptations due to that ill balanced, impulsiveness which characterizes children and savages”. Who provided this definition for criminal psychology?

A. Paretto
B. Sutherland
C. Ferri
D. Lombroso

Answer: C. Ferri

49. Famous Italian criminologist Enrico Ferri was born in the year……..

A. 1856
B. 1850
C. 1848
D. 1840

Answer: A. 1856

50. According to whom crime prevention methods to be the mainstay of law enforcement rather than punishment of criminals?

A. Garofalo
B. Becker
C. Lombroso
D. Ferri

Answer: D. Ferri

51. Among the following who opposed the biological positivism of Lombroso and emphasized psychological and social positivism.

A. Ferri
B. Sutherland
C. Durkheim
D. Garofalo

Answer: A. Ferri

52. This famous Italian criminologist was a member of the Italian Socialist party and got elected to the parliament in 1886.

A. Lombroso
B. Ferri
C. Garofalo
D. Paretto

Answer: B. Ferri

53. Name the criminologist who edited the famous Italian newspaper ‘Avanti’

A. Ferri
B. Lombroso
C. Merton
D. Garofalo

Answer: A. Ferri

54. Among the following who argued that crime can be understood only if it is studied by scientific methods?

A. Raffaele Garofalo
B. Ferri
C. Lombroso
D. Sutherland

Answer: A. Raffaele Garofalo

55. This Italian criminologist worked as a jurist

A. Ferri
B. Lombroso
C. Sutherland
D. Garofalo

Answer: D. Garofalo

56. Name the criminologist who rejected the free will aspect of Lombroso’s classical school.

A. Garofalo
B. Ferri
C. Paretto
D. Merton

Answer: A. Garofalo

57. Which criminologist used Charles Darwin’s biological principles for his law of adoption relating to criminal circumstances

A. Merton
B. Lombroso
C. Garofalo
D. Ferri.

Answer: C. Garofalo

58. Which criminologist said that those criminals with permanent psychological anomaly should be sentenced for death because they are incapable of social life?

A. Garofalo
B. Merton
C. Ferri
D. Lombroso

Answer: A. Garofalo

59. Famous Italian criminologist Raffaele Garofalo was born in the year ………….

A. 1850
B. 1851
C. 1840
D. 1845

Answer: B. 1851

60. Who proposed long time imprisonment for those criminals who are fit only for the life of nomadic hordes?

A. Ferri
B. Lombroso
C. Garofalo
D. Sutherland

Answer: C. Garofalo

61. Along with Cesare Lombroso and Raffaele Garofalo who formed the Italian school of Criminology?

A. Merton
B. Beccaria
C. Adler
D. Ferri

Answer: D. Ferri

62. Among the following which criminologist examined the skull of the notorious criminal Giuseppe villela?

A. Lombroso
B. Ferri
C. Merton
D. Garofalo

Answer: A. Lombroso

63. The term ‘atavism’ is associated with the theory of ……….

A. Merton
B. Ferri
C. Lombroso
D. Garofalo

Answer: C. Lombroso

64. Which criminologist wrote the book ‘On crimes and Punishments’?

A. Lombroso
B. Cesare Beccaria
C. Garofalo
D. Ferri

Answer: B. Cesare Beccaria

65. Among the following criminologists who opposed torture and death penalty?

A. Garofalo
B. Merton
C. Beccaria
D. Ferri

Answer: C. Beccaria

66. Name the genius who excelled in both the fields of criminology and penotogya

A. Beccaria
B. Lombroso
C. Ferri
D. Garafelo

Answer: A. Beccaria

67. Famous criminologist Beccaria was born in the year …………

A. 1738
B. 1750
C. 1779
D. 1720

Answer: A. 1738

68. Who is considered as the father of modern criminal law

A. Paretto
B. Ferri
C. Lombroso
D. Beccaria

Answer: D. Beccaria

69. According to John Bessler whose work’s had a profound influence on the founding fathers of the United States?

A. Beccaria
B. Lombroso
C. Adler
D. Paretto

Answer: A. Beccaria

70. Who is considered as the father of criminal justice

A. Parsons
B. Pareto
C. Durkheim
D. Beccaria

Answer: D. Beccaria

71. Name the famous criminologist who born in the Italian city of Milan?

A. Lombroso
B. Beccaria a
C. Garofalo
D. Ferri

Answer: B. Beccaria a

72. Name the criminologist who founded ‘the academy of fists’ the famous Italian criminology study group?

A. Beccaria
B. Garofalo
C. Ferr
D. Lombroso

Answer: A. Beccaria

73. Name the criminologist who was profoundly influenced by the thoughts of French enlightenment thinker Helvetius?

A. Ferri
B. Merton
C. Beccaria
D. Lombroso

Answer: C. Beccaria

74. Beccaria’s ground breaking work ‘on crimes and punishments’ was published in the year- —–

A. 1750
B. 1720
C. 1780
D. 1764

Answer: D. 1764

75. Name the criminologist who advocated for reform in the criminal low system?

A. Merton
B. Beccaria
C. Garofalo
D. Ferri

Answer: B. Beccaria

76. Who argued that criminal justice should conform to rational principles?

A. Beccaria
B. Garofalo
C. Paretto
D. Sutherland

Answer: A. Beccaria

77. Among the following who introduced the concept of natural law in the field of criminology?

A. Hugo Grotius
B. Beccaria
C. Garofalo
D. Lombroso

Answer: A. Hugo Grotius

78. Name the criminologist who wrote the book ‘on the law of war and peace?

A. Beccaria
B. Garofalo
C. Grotius
D. Ferri

Answer: C. Grotius

79. Which criminologist wrote the book ‘Free seas’

A. Grotius
B. Ferri
C. Beccaria
D. Lombroso

Answer: A. Grotius

80. Name the criminologist who emphazised the notion of ‘rights’ in criminology?

A. Ferri
B. Grotius
C. Lombroso
D. Beccaria

Answer: B. Grotius

81. Name the criminologist who uses the philosophical theories of social contract and utility for developing his own theory?

A. Beccaria
B. Grotius
C. Garofalo
D. Lombroso

Answer: A. Beccaria

82. Who argued that punishment is justified only to defend social contract

A. Grotius
B. Adler
C. Lombroso
D. Beccaria

Answer: D. Beccaria

83. Who argued that the method of punishment selected should be that which serves the greatest public good?

A. Lombroso
B. Beccaria
C. Garofalo
D. Ferri

Answer: B. Beccaria

84. Name the criminologist who took utilitarian approach towards criminal justice?

A. Beccaria
B. Grotius
C. Ferri
D. Garofalo

Answer: A. Beccaria

85. According to whom the purpose of punishment is to create a better society, not revenge

A. Adler
B. Merton
C. Beccaria
D. Lombroso

Answer: C. Beccaria

86. Who argued that punishment should serve to deter others from committing crimes, and to prevent the criminal from repeating his crimes

A. Beccaria
B. Lombroso
C. Garofalo
D. Ferri

Answer: A. Beccaria

87. Who argued that the temporal proximity of the punishment is needed to maximize deterrence value?

A. Merton
B. Ferri
C. Garofalo
D. Beccaria

Answer: D. Beccaria

88. Name the criminologist who emphazises the importance of discouraging criminal activity?

A. Garofalo
B. Beccaria
C. Paretto
D. Lombroso

Answer: B. Beccaria

89. Who argued that when a punishment quickly follows a crime, then the two ideas of crime and punishment will be more closely associated in a person’s mind?

A. Garofalo
B. Beccaria
C. Paretto
D. Lombroso

Answer: B. Beccaria

90. Name the criminologist who argued that the swiftness of punishment has the greatest impact on deterring others from crime?

A. Pareto
B. Lombroso
C. Beccaria
D. Ferri

Answer: C. Beccaria

91. Who argued that there is no justification for severe punishment?

A. Merton
B. Beccaria
C. Ferri
D. Lombroso

Answer: B. Beccaria

92. Which criminologist argued that there are limits both to how much torment we can endure and also how much we can inflict?

A. Beccaria
B. Merton
C. Grotius
D. Ferri

Answer: A. Beccaria

93. Who argued that in time we will naturally grow accustomed to increases in severity of punishment and thus the initial increase in severity will lose its effects?

A. Lombroso
B. Beccaria
C. Garofalo
D. Ferri

Answer: B. Beccaria

94. Name the criminologist who argued that punishments should be in degree to the severity of the crime?

A. Ferri
B. Garofalo
C. Grotius
D. Beccaria

Answer: D. Beccaria

95. Who argued that treason is the worst crime because it harms the social contract?

A. Merton
B. Adler
C. Lombroso
D. Beccaria

Answer: D. Beccaria

96. Name the criminologist who suggested that crimes against property should be punished by fines?

A. Merton
B. Lombroso
C. Beccaria
D. Ferri

Answer: C. Beccaria

97. Who argued that the best ways to prevent crimes are to enact clear and simple laws, reward virtue and improve education?

A. Sutherland
B. Beccaria
C. Ferri
D. Lombroso

Answer: B. Beccaria

98. Three tenets served as the basis of Beccaria’s theories on criminal justice. Free will and rational manner are the two among them. Which is the third one?

A. Manipulability
B. Flexibility
C. Rigidity
D. Uneasiness

Answer: A. Manipulability

99. Who argued that because people act out of self-interest and their interests sometimes conflicts with societal laws, they commit crimes?

A. Beccaria
B. Sutherland
C. Garofalo
D. Ferri

Answer: A. Beccaria

100. According to Beccaria if the punishment outweighs the benefits of the crime, then the crime became on …………… choice.

A. Logical choice
B. Illogical choice
C. Hard choice
D. Easy choice

Answer: B. Illogical choice

101. Who introduced and defined the concept of white collar crime?

A. Beccaria
B. Edwin Sutherland
C. Grotius
D. Lombroso

Answer: B. Edwin Sutherland

102. Who wrote the book ‘Principles of Criminology’?

A. Ferri
B. Lombroso
C. Sutherland
D. Garofalo

Answer: C. Sutherland

103. Name the criminologist who wrote the book ‘Twenty Thousand Homeless men’?

A. Lombroso
B. Sutherland
C. Merton
D. Garofalo

Answer: B. Sutherland

104. Famous American criminologist Edwin Sutherland was born in the year?

A. 1883
B. 1880
C. 1870
D. 1868

Answer: A. 1883

105. Name the Sociologist who founded the Bloomington school of criminology?

A. Merton
B. Paretto
C. Sutherland
D. Lombroso

Answer: C. Sutherland

106. Bloomington school of Criminology was founded in the year …………..

A. 1950
B. 1940
C. 1920
D. 1960

Answer: A. 1950

107. Who wrote the book ‘The Professional Thief’?

A. Lombroso
B. Sutherland
C. Adler
D. Merton

Answer: B. Sutherland

108. Name the famous criminologist who also served as the president of the ‘American sociological society?

A. Sutherland
B. Merton
C. Grotius
D. Ferri

Answer: A. Sutherland

109. Edwin Sutherland’s ground breaking work ‘White collar crime’ was published in the year ………………….

A. 1943
B. 1950
C. 1949
D. 1952

Answer: C. 1949

110. Name the book written by Edwin Sutherland which was censored by American government?

A. The professional thief
B. White collar crime
C. The crime
D. The filed

Answer: B. White collar crime

111. Who said that Sutherland’s concept of White-collar crime afford the study of crime throughout the world in fundamental ways?

A. Lombroso
B. Grotius
C. Gilbert Geis
D. Garofalo

Answer: C. Gilbert Geis

112. Sutherland’s famous work ‘Criminology’ was published in the year…….

A. 1924
B. 1920
C. 1931
D. 1928

Answer: A. 1924

113. Who argued that the development of habitual patterns of criminality arise from association with those who commit crime?

A. Garofalo
B. Gilbert Geis
C. Sutherland
D. Lombroso

Answer: C. Sutherland

114. According to Sutherland ………… and Social disorganisaiton are the underlying causes of crime.

A. Conflict
B. Interests
C. Patterns
D. Riots

Answer: A. Conflict

115. According to whom Social class is an important factor in criminality?

A. Beccaria
B. Sutherland
C. Ferri
D. Merton.

Answer: B. Sutherland

116. Sutherland defined …………. as a crime committed by a person of respectability and high social status in the course of his occupation?

A. Blue collar crime
B. White collar crime
C. Cyber crime
D. horrific crime

Answer: B. White collar crime

117. Name the criminologist who extended Sutherland’s concept of White Collar crime?

A. Merton
B. Gilbert Geis
C. Parsons
D. Becker

Answer: B. Gilbert Geis

118. Who wrote the book ‘Criminal Behaviour systems’?

A. Gilbert Geis
B. Grotius
C. Morton
D. Parsons

Answer: A. Gilbert Geis

119. Who wrote ‘The Encyclopedia of Criminology’ and Criminal Justice?

A. Becker
B. Gilbert Geis
C. Parsons
D. Lombroso

Answer: B. Gilbert Geis

120. Who wrote the book ‘White collar and corporate crime’?

A. Lombroso
B. Sutherland
C. Gilbert Geis
D. Merton

Answer: C. Gilbert Geis

121. Which among the following is an example for a learning theory of deviance?

A. Atavism theory
B. Psy-analytical theory
C. Structural theory
D. Differential association

Answer: D. Differential association

122. Who argued that through interaction with others individuals learn the values, attitudes, techniques and motives for criminal behavior?

A. Lombroso
B. Sutherland
C. Merton
D. Garofalo

Answer: B. Sutherland

123. Which theory states that an individual will choose the criminal path when the balance of definitions for law-breaking exceeds those for law obiding?

A. Differential association
B. Atavism theory
C. Psycho-analytical theory
D. Labelling theory

Answer: A. Differential association

124. Who argued that criminal behavior is learned in interaction with other persons in a process of communication?

A. Lombroso
B. Garofalo
C. Sutherland
D. Merton

Answer: C. Sutherland

125. The word Crime is derived from the Latin word ………..

A. Cria
B. Cerno
C. Crimia
D. Crimasos

Answer: B. Cerno

126. What is the meaning of the Latin word ‘Cerno’ from which the word crime evolved?

A. I decide
B. Charged
C. Culpable
D. Cruel

Answer: A. I decide

127. The earliest proponent of natural law theory of order and crime was ………

A. Plato
B. Thomas Aquinas
C. Kant
D. Hegel

Answer: B. Thomas Aquinas

128. Which theory argued for the existence of objective morality and defined crime as the breach of this objective morality?

A. Labelling theory
B. Psycho-analytical
C. Natural law theory
D. Differential association

Answer: C. Natural law theory

129. Who argued that a person becomes delinquent because of an excess of definitions favorable to violation of law over definitions unfavorable to violation of the law?

A. Merton
B. Ferri
C. Garofalo
D. Sutherland

Answer: D. Sutherland

130. Who argued that criminals learn how to commit criminal acts by learning motives, drives, rationalizations and attitudes?

A. Sutherland
B. Ferri
C. Merton
D. Lombroso

Answer: A. Sutherland

131. Biogenic approach to the study of Crime is characterized by emphasis on ……..

A. Physiology
B. Psychology
C. Sociological factors
D. Cultural factors

Answer: A. Physiology

132. Famous criminologist Howard Becker wrote his ground breaking work ‘Outsiders’ in the year ……….?

A. 1958
B. 1968
C. 1963
D. 1920

Answer: C. 1963

133. Among the following criminologists who were part of Chicago school of criminology?

A. Merton
B. Becker
C. Parsons
D. Lombroso

Answer: B. Becker

134. Who wrote the book ‘The other side: Perspectives on deviance’?

A. Parsons
B. Ferri
C. Merton
D. Becker

Answer: D. Becker

135. Famous criminologist Becker was born in the year ……….

A. 1928
B. 1920
C. 1911
D. 1923

Answer: A. 1928

136. Name the criminologist who wrote the book ‘Telling about Society”?

A. Parsons
B. Becker
C. Sutherland
D. Garofalo

Answer: B. Becker

137. Who argued that deviance is simply a social construction used to persuade the public to fear and criminalize certain groups?

A. Alfred Lindesmith
B. Sutherland
C. Garofalo
D. Becker

Answer: D. Becker

138. Name the criminologist who wrote the book ‘A sociological theory of drug addiction’.

A. Sutherland
B. Becker
C. Alfred Lindesmith
D. Lombroso

Answer: C. Alfred Lindesmith

139. Among the following which sociologist studied about ‘Murijuana’ related crimes?

A. Becker
B. Sutherland
C. Grotius
D. Garofalo

Answer: A. Becker

140. Among the following who is considered as the exponent of modified labeling theory?

A. Becker
B. Brule Lin
C. Ferri
D. Merton

Answer: B. Brule Lin

141. Becker categorizes deviance into …………… types

A. 7
B. 3
C. 8
D. 4

Answer: D. 4

142. Secondary deviance is a concept associated with which theory?

A. Differential Association
B. Atavism theory
C. Natural Law theory
D. Labeling theory

Answer: D. Labeling theory

143. Which famous criminologist founded the ‘Lacassagne school of Criminology’?

A. Joseph Lacassagne
B. Peter Lacassagne
C. Alexandre Lacassagne
D. Ronald Lacassagne

Answer: C. Alexandre Lacassagne

144. Lacassagne School of Criminology was opposed to ……….. School of criminology.

A. Lombroso Italian School
B. Merton’s American school
C. Beccaria’s School
D. Garofalo School

Answer: A. Lombroso Italian School

145. Famous French criminologist Alaxndre Lacassagne was born in the year

A. 1834
B. 1843
C. 1850
D. 1861

Answer: B. 1843

146. Name the Criminologist who said “Every Society gets the kind of Criminal it deserves”

A. Lombroso
B. Garofalo
C. Becker
D. Alaxndre Lacassagne

Answer: D. Alaxndre Lacassagne

147. According to whom ‘the social environment is the breeding ground of criminality’?

A. Lacassagne
B. Beccaria
C. Sutherland
D. Merton

Answer: A. Lacassagne

148. In his theory of criminality Lacassagne placed the main emphasis on ………..

A. Psychological factors
B. Environmental influence
C. Heredity
D. Biological factors

Answer: B. Environmental influence

149. Lacassagne was inspired and influenced by the theory of which French Sociologist

A. August Comte
B. Durkheim
C. Gabriel Tarde
D. George Simmel

Answer: C. Gabriel Tarde

150. Who is the founder of Phrenology?

A. Lacassagne
B. Franz Gall
C. August Comte
D. Simmel

Answer: B. Franz Gall

151. …………….. is a pseudo science which involves the measurement of bumps on the skull to predict mental traits?

A. Bumpism
B. Estarism
C. Phrenology
D. Cosology

Answer: C. Phrenology

152. ……….. argued that only the reorganization of the disorganized brain would bring about a change in criminals.

A. Phrenology
B. Penology
C. Sociology
D. Psychology

Answer: A. Phrenology

153. Name the criminologist who used some aspects of phrenology in developing his theory of crime?

A. Sutherland
B. Lombroso
C. Becker
D. Beccaria

Answer: B. Lombroso

154. Name the Criminologist who wrote the book ‘Without conscience’?

A. Hans Eysenck
B. Sutherland
C. Robert D Hare
D. Lombroso

Answer: C. Robert D Hare

155. Who developed the Hare Psychopathy Checklist used to assess cases of Psychopathy?

A. Sutherland
B. R.D. Hare
C. Lombroso
D. Merton

Answer: B. R.D. Hare

156. ……………… is used to indicate violation of social norms or anti-social behavior

A. Psychopathy
B. Sociopathy
C. Anarchy
D. Penology

Answer: B. Sociopathy

157. Name the criminologist who focused on psychoticism as part of his interest in criminology?

A. Alexandre Lacassagne
B. Hans Eysenck
C. Lombroso
D. Merton

Answer: B. Hans Eysenck

158. Who argue that poverty and miserable social conditions leads to crime?

A. Jane Adams
B. R.D Hare
C. Sutherland
D. Merton

Answer: A. Jane Adams

159. Lombroso classified criminals into ………… types.

A. 4
B. 3
C. 8
D. 7

Answer: A. 4

160. ‘Strain theory’ of Criminology was developed by …………

A. Merton
B. Eysenck
C. Jane Adams
D. Lombroso

Answer: A. Merton

161. Strain theory is also known as ………..

A. Atavism theory
B. Labeling theory
C. Anomic theory
D. Natural theory

Answer: C. Anomic theory

162. Who used the notion of ‘American Dream’ to develop his theory of Criminality?

A. Parsons
B. Durkheim
C. Merton
D. Lombroso

Answer: A. Parsons

163. Name the criminologist who argued that it is the social strain which leads individuals to commit crimes?

A. Merton
B. Durkheim
C. Parsons
D. Grotius

Answer: A. Merton

164. Merton found that Untied States is a Prime example of high levels of deviance because of the high social value of achieving ……….

A. Greatness
B. Success
C. Performance
D. Money

Answer: B. Success

165. Who argued that the Gap between goals and the proper means to achieve goals leads to deviance?

A. Merton
B. Beccaria
C. Ferri
D. Durkheim

Answer: A. Merton

166. When individuals are faced with Strain Merton outlined ………… different ways that they respond?

A. 6
B. 5
C. 4
D. 2

Answer: B. 5

167. According to Meton ……….. means pursuing cultural goals through socially approved means?

A. Conformity
B. Innovation
C. Ritualism
D. Retreatism

Answer: A. Conformity

168. ‘General Strain theory’ was developed by ……………..

A. Grotius
B. H.D. Hare
C. Robert Agnew
D. Beccaria

Answer: C. Robert Agnew

169. According to general strain theory which is the main motivating factor for crime?

A. Money
B. Emotion
C. Thirst for success
D. Greed

Answer: B. Emotion

170. According to general strain theory there are …………. main sources of strain.

A. 5
B. 4
C. 2
D. 3

Answer: D. 3

171. ‘Institutional anomic theory’ was developed by …………..

A. Merton
B. Robert Agnew
C. Richard Rosenfeld
D. Beccaria

Answer: C. Richard Rosenfeld

172. ‘Role strain theory’ was developed by whom?

A. William J. Goode
B. Merton
C. Richard Rosenfeld
D. Beccaria

Answer: A. William J. Goode

173. Who developed ‘the self control theory of Crime’?

A. Richard Rosenfeld
B. Travis Hirschi
C. Merton
D. Grotius

Answer: B. Travis Hirschi

174. Who wrote the book ‘causes of delinquency’?

A. Travis Hirschi
B. Merton
C. Lombroso
D. Sutherland

Answer: A. Travis Hirschi

175. ‘Sexual Harassment of women at work place (prevention, prohibition and redressal) Act’ was passed in the year?

A. 2000
B. 2010
C. 2013
D. 2018

Answer: C. 2013

176. ‘Indecent Representation of Women (prevention) Act’ was passed in the year?

A. 2006
B. 1986
C. 2008
D. 1988

Answer: B. 1986

177. The killing of elderly is known as

A. Genocide
B. elder killing
C. adultcide
D. eldercide

Answer: A. Genocide

178. International day for elderly

A. September3
B. October1
C. November4
D. December5

Answer: B. October1

179. Who coined the term criminology?

A. Raffele Garafalo
B. Lombroso
C. Bccaria

Answer: A. Raffele Garafalo

180. Gerontology is viewed as a branch of

A. Biology
B. Sociology
C. Anthropology
D. Psychology

Answer: A. Biology

181. Study of social aspects of aging is known as

A. Gerontology
B. Social gerontology
C. geriatrics
D. Aging sociology

Answer: B. Social gerontology

182. The term gerontology derived from

A. Latin
B. Greek
C. Arabic
D. French

Answer: B. Greek

183. ———– is the study of social, psychological and biological aspects of aging

A. Gerontology
B. Social gerontology
C. Geriatrics
D. Aging science

Answer: A. Gerontology

184. Who revised the classical theory in 1810-1819?

A. Classicist
B. neo-classicist
C. Functionalists

Answer: B. neo-classicist

185. Who made the biogenic explanation?

A. Lombroso
B. Adler
C. Sigmund Freud

Answer: A. Lombroso

186. Biogenic explanation is related with———-

A. tradition
B. heredity
C. environment

Answer: B. heredity

187. Father of Criminology?

A. Lombroso
B. Becker
C. Adler

Answer: A. Lombroso

188. Who propounded the theory of Evolutionary Atavism?

A. Adler
B. Lombroso
C. Sutherland

Answer: A. Adler

189. Evolutionary Atavism theory is also known as———–

A. Theory of born criminals
B. Theory of criminals
C. Theory of criminality

Answer: A. Theory of born criminals

190. According to Lombroso criminals are not ‘born criminals’ , but they are————–

A. Situational criminals
B. criminaloids
C. very innocent

Answer: B. criminaloids

191. Criminals who are individuals of normal physical and psychological make-up are known as

A. Criminaloids
B. born-criminals
C. situational criminals

Answer: A. Criminaloids

192. Psychogenic explanation of the crime is based on

A. Personality
B. psychology
C. attitude

Answer: A. Personality

193. Adler explains the crime in terms of

A. personality
B. inferiority complex
C. physical factors

Answer: B. inferiority complex

194. ———–argue that criminal behavior is learned and it is conditioned by the social environment

A. sociologists
B. psychologists
C. classicist

Answer: A. sociologists

195. Sociological explanation may be classified into———— and ————–

A. structural, processual
B. structural, functional
C. structural,innovative

Answer: A. structural, processual

196. Who propounded the theory of Differential association?

A. Sutherland
B. Adler
C. Cohen

Answer: A. Sutherland

197. Who coined the concept of ageism?

A. Robert Butler
B. James Schultz
C. Joseph Quinn
D. Pearl Roberts

Answer: A. Robert Butler

198. Who propounded the labeling theory?

A. Becker
B. Merton
C. Cloward

Answer: A. Becker

199. Empty Nest syndrome is a problem faced by elderly due to

A. Poor health
B. Lack of income
C. Threat to privacy
D. Living alone at home

Answer: B. Lack of income

200. Who propounded the theory of anomie?

A. Becker
B. Merton
C. Sigmund Freud

Answer: B. Merton

201. What described the acceptance of goals and means of the society?

A. innovation
B. ritualism
C. conformity

Answer: C. conformity

202. ———-represents the acceptance of the goals but the rejection of the means.

A. Retreatism
B. Innovation
C. rebellion

Answer: B. Innovation

203. ———–crime is used to mean socio-economic crimes.

A. cyber
B. white collar
C. public property

Answer: B. white collar

204. ————-is the latest and most complicated problem in the cyber world.

A. cyber crime
B. white collar crime
C. public order crime

Answer: A. cyber crime

205. —————is the crime of betraying a nation by acts considered dangerous to its security, selling military secrets.

A. Treason
B. sedition
C. rebellion

Answer: A. Treason

206. ———-is the stirring up of feelings against lawful authority

A. Rebellion
B. Sedition
C. Treason

Answer: B. Sedition

Crime and Society objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *