300+ TOP CRISPR-Cas9 Technology MCQs and Answers

CRISPR-Cas9 Technology Multiple Choice Questions

1. What are the two main components of CRISPR-Cas9?

A. CRISPR RNA and Cas1 protein

B. Guide RNA and Cas9 protein

C. Guide RNA and Cas2 protein

D. CRISPR RNA and Cas9 Nuclease

Answer: B

2. How does CRISPR-Cas9 work?

A. The guide RNA binds to a specific DNA sequence, and the Cas9 protein cuts the DNA at that location.

B. The CRISPR RNA binds to a specific DNA sequence, and the Cas9 protein repairs the DNA at that location.

C. The guide RNA binds to a random DNA sequence, and the Cas9 protein deletes the DNA at that location.

D. The guide RNA binds to a specific DNA sequence, and the Cas9 protein inserts a new DNA sequence at that location.

Answer: A

3. What are some of the potential applications of CRISPR-Cas9?

A. Gene therapy

B. Crop improvement

C. Disease treatment

D. All of the above

Answer: D

4. Who were the two scientists who won the 2020 Nobel Prize in Chemistry for their work on CRISPR-Cas9?

A. Emmanuelle Charpentier and Jennifer Doudna

B. Francis Collins and Craig Venter

C. George Church and Feng Zhang

D. Jack Szostak and Elizabeth Blackburn

Answer: A

5. What does CRISPR-Cas9 stand for?

A. Cas 9 Regulated Interspaced Short Palindromic Repeats

B. Clustered Regularly Interspaced Small Palindromic Repeats-Cleaved Sequence 9

C. Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats-Caspase 9

D. Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats-Cas9

Answer: D

6. What are some of the ethical concerns associated with CRISPR-Cas9?

A. The potential for creating designer babies

B. The potential for accidental gene editing

C. Ecological imbalance

D. All of the above

Answer: D

7. What are some of the limitations of CRISPR-Cas9?

A. It is not always possible to target the desired DNA sequence.

B. It can be difficult to control the extent of gene editing.

C. It can cause non targeted mutations.

D. All of the above

Answer: D

8. Cas9 is an

A. exonuclease that makes ds breaks in DNA

B. exonuclease that makes ss breaks in RNA

C. endonuclease that makes ds breaks in DNA

D. endonuclease that makes breaks in DNA and RNA

Answer: C

9. CRISPR-Cas9 was originally discovered as a part of defense mechanism against viruses in

A. Fungi

B. Bacteria

C. Humans

D. Chimps

Answer: B

10. Single stranded RNA that is complementary to the target DNA sequence used in CRISPR-Cas9 is called

A. snoRNA

B. guide RNA

C. Cas RNA

D. spliceosome

Answer: B

11. Which of the following statements is true regarding DNA repair in CRISPR-Cas9 gene editing?

A. Endogenous DNA repair to repair double-strand breaks by Cas9

B. DNA repair by nonhomologous end-joining (NHEJ)

C. DNA repair by homology-directed repair (HDR)

D. All of the above

Answer: D

12. Which of the following is not a genome editing technology?

A. DNA foot printing

B. Zinc finger nuclease (ZFN)

C. Transcription activator-like effector nuclease (TALEN)

D. CRISPR-Cas9

Answer: A

CRISPR-Cas9 Technology objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *