300+ Cytokines, Interferon & Interleukins MCQs & Answers

Cytokines, Interferon & Interleukins Multiple Choice Questions

1. Tumor necrosis factor (TNF) is an endogenous pyrogen that induces fever.
Which of the following statement is true regarding TNF, Except?

A. TNF induces IL-1 production for induction of fever
B. TNF induces the synthesis of prostaglandins
C. TNF induces the production of acute-phase proteins
D. TNF level is lower in septic shock

Answer: D

2. Interleukin-1 is an inflammatory cytokine that has the following function, Except?

A. Inflammation
B. Leukocyte adhesion
C. Production of acute phase reactant protein
D. All of the above

Answer: D

3. Cytokines regulate the intensity and duration of the immune response by activating or downregulating both innate and adaptive immune responses.
The mode of action of the cytokine is the following, Except?

A. Autocrine
B. Paracrine
C. Endocrine
D. Cell-autonomous

Answer: D

4. The characteristic properties of cytokines are:

A. pleiotropy and redundancy
B. synergy and antagonism
C. cascade induction and amplification
D. All of the above

Answer: D

5. Which of the following class of cytokine receptors utilize G-protein coupled receptors for its downstream function?

A. Chemokines receptor
B. Hematopoietic receptor
C. Interferon receptor
D. None of the above

Answer: A

6. Chemokines are the structurally homologous cytokines family that regulate lymphocyte migration. Which of the following is an incorrect statement regarding the cytokines?

A. Chemokines consist of characteristic N-terminal cysteine residues
B. Chemokines are produced by endothelial cells, epithelial cells, and fibroblasts
C. Chemokines are suppressed by microbes, TNF and IL-1
D. Chemokines bind to the heparan sulfate on the endothelial tissue that enables recruitment and trapping of cells into infection sites

Answer: C

7. Interleukin 12 is a key inducer of the cell-mediated immunity in response to infection by intracellular pathogens.
Interleukin activate cell-mediated immune response by increasing the synthesis of which of the following cytokines?

A. TNF
B. Interferon-beta
C. Interferon-gamma
D. Interleukin 1

Answer: C

8. Interferon type I mediate the early innate immune response to viral.
Which of the following viral antigens activates the production of Type I interferon?

A. Capsid protein
B. Double-stranded RNA
C. Double-stranded DNA
D. None of the above

Answer: B

9. Which of the following cytokine antagonizes the function of IL-12 and the absence of specific cytokine in mice develop inflammatory bowel disease?

A. IL-1
B. IL-2
C. IL-10
D. IFN-gamma

Answer: C

10. Which of the following cytokine is used for the treatment of the chronic granulomatous disease?

A. INF-alpha
B. INF-beta
C. INF-gamma
D. TNF

Answer: C

Cytokines, Interferon & Interleukins MCQs

11. Which of the following cytokine is used for the treatment of viral hepatitis and multiple sclerosis?

A. INF-alpha
B. INF-beta
C. INF-gamma
D. TNF

Answer: B

12. Which of the following interleukin is responsible for T cell expansion after antigen recognition?

A. IL-1
B. IL-2
C. IL-4
D. IL-5

Answer: B

13. Which of the following interleukin stimulate differentiation of Th2 subset and production of IgE?

A. IL-1
B. IL-2
C. IL-4
D. IL-5

Answer: C

14. Which of the following interleukin activates eosinophil that consists of FcR for IgE?

A. IL-1
B. IL-2
C. IL-4
D. IL-5

Answer: D

15. Which of the following cytokines stimulate the production of IgA that is required for mucosal immunity?

A. Interferon-gamma
B. Tumor Necrosis Factor
C. Transforming growth factor-beta
D. All of the above

Answer: C

16. Cytokines recognize and engage with their receptors for biological action.
Which of the following is the correct sequence of high-affinity to low-affinity interactions?

A. Antibody> MHC > Cytokine
B. MHC> Antibody > Cytokine
C. Cytokine > Antibody > MHC
D. None of the above

Answer: C

Cytokines, Interferon & Interleukins objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *