300+ Top Electron.js MCQ Questions and Answers Quiz

Electron.js Multiple Choice Questions

1. What company created the electron framework?

  1. IBM
  2. Apache
  3. Microsoft
  4. GitHub

Answer: D GitHub

Explanation: GitHub created the Electron open-source framework.

2. Which of the following is the product of the Electron framework?

  1. Visual studio
  2. Discord
  3. Sublime
  4. GitHub Desktop
  5. All of the above

Answer: E) All of the above

Explanation: Following are the products of the electron framework:

  • Visual studio
  • Discord
  • Sublime
  • GitHub Desktop

3. In Electron, the ____ is in charge of producing the main window and handling the application life cycle.

  1. Main process
  2. Renderer process
  3. Inter process

Answer: A Main process

Explanation: In Electron, the main process is in charge of producing the main window and handling the application life cycle.

4. Can the electron framework be used to construct both mobile and desktop applications?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: No, Electron is intended for the development of cross-platform desktop apps rather than mobile applications.

5. What language does the electron framework employ?

  1. Python
  2. Java
  3. JavaScript

Answer: C JavaScript

Explanation: The major programming language in Electron is JavaScript.

6. Is the Electron framework open-source?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, the electron framework is an open-source framework.

7. A ____ process is in charge of rendering the UI of an Electron application.

  1. Main process
  2. Renderer process
  3. Inter process

Answer: B Renderer process

Explanation: A renderer process is in charge of rendering the UI of an Electron application.

8. Electron uses ____ to communicate between the main process and the renderer processes.

  1. TPC
  2. UDP
  3. IPC

Answer: C IPC

Explanation: Electron uses IPC to communicate between the main process and the renderer processes.

9. If the renderer process crashes, will it affect the rest of the application?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: If a renderer process fails, the remainder of the program will not be affected.

10. To quit the application ____ method is used.

  1. App.end()
  2. App.close()
  3. App.quit()

Answer: C App.quit()

Explanation: To quit the application app.quit() method is used.

Electron.js MCQs

11. ____ function reads a file’s contents.

  1. fs.fileread(filePath, options, callback)
  2. fs.readFile(filePath, options, callback)
  3. fs.read(filePath, options, callback)

Answer: B fs.readFile(filePath, options, callback)

Explanation: fs.readFile(filePath, options, callback), the function reads a file’s contents.

12. In the electron framework, fs stands for?

  1. File system
  2. Folder scheme
  3. File sync

Answer: A File system

Explanation: Fs stands for the file system.

13. The gzip format is used to compress and decompress data in ____ library.

  1. Zlib
  2. Crypto
  3. Path
  4. Fs

Answer: A Zlib

Explanation: The gzip format is used to compress and decompress data in the zlib library.

14. ____ library allows you to access the file system to read and write files, create directories, and do other file operations.

  1. Zlib
  2. Http
  3. Path
  4. fs

Answer: D fs

Explanation: fs library allows you to access the file system to read and write files, create directories, and do other file operations.

15. Which of the following library contains routines for working with file and directory paths?

  1. Zlib
  2. Http
  3. Path
  4. fs

Answer: C Path

Explanation: The path library contains routines for working with file and directory paths.

16. ____-method builds a new network server that can accept connections.

  1. Net.startserver
  2. Net.createServer
  3. Net.Newserver
  4. Net.addserver

Answer: B Net.createServer

Explanation: net.createServer method builds a new network server that can accept connections.

17. Which of the following method begins listening for incoming connections on the port and host supplied?

  1. Server.listen
  2. Listen
  3. Client.listen

Answer: A Server.listen

Explanation: server.listen method begins listening for incoming connections on the port and host supplied.

18. IPC stands for ____.

  1. International process communication
  2. Inter process communication
  3. Inter procedure communication

Answer: B Inter process communication

Explanation: IPC stands for inter process communication.

19. Which of the following function delivers an IPC message to the main process from a renderer process?

  1. ipcRenderer.on
  2. Renderer.ipc
  3. ipcMain.send
  4. IpcRenderer.send

Answer: D IpcRenderer.send

Explanation: ipcRenderer.send function delivers an IPC message to the main process from a renderer process.

20. Which of the following function transmits an IPC message from one renderer process to another?

  1. ipcRenderer.on
  2. event.sender.send
  3. ipcMain.send
  4. IpcRenderer.send

Answer: B event.sender.send

Explanation: function transmits an IPC message from one renderer process to another.

21. Which of the following method adds an item to the menu’s end?

  1. Menu.append
  2. Menu.end
  3. Menu.append.end
  4. Menu.end.append

Answer: A Menu.append

Explanation: menu.append method adds an item to the menu’s end.

22. Which of the following method inserts an item into the menu at a given location?

  1. Menu.add
  2. Menu.in
  3. Menu.insert

Answer: C Menu.insert

Explanation: menu.insert method inserts an item into the menu at a given location.

23. Electron’s ____ module allows you to generate a system tray icon for your Electron apps.

  1. Generate
  2. Terminal
  3. Tray
  4. Panel

Answer: C Tray

Explanation: Electron’s Tray module allows you to generate a system tray icon for your Electron apps.

24. Which of the following creates a new tray object?

  1. New tray
  2. Start tray
  3. Fresh tray
  4. Begin tray

Answer: A New tray

Explanation: new tray constructor creates a new tray object.

25. ____ constructor generates a new notification object.

  1. New notify
  2. New notification
  3. New alert

Answer: B New notification

Explanation: New notification constructor generates a new notification object.

26. ____ function returns the audio and video streams for the chosen source.

  1. desktopCapturer.getUserMedia
  2. desktopCapturer.getSources
  3. desktopCapturer.getmedia
  4. desktopCapturer.getuser

Answer: A desktopCapturer.getUserMedia

Explanation: desktopCapturer.getUserMedia function returns the audio and video streams for the chosen source.

27. Which of the following command launches the Electron program in the current directory?

  1. Start
  2. Run
  3. Electron
  4. Node

Answer: C Electron

Explanation: electron command launches the Electron program in the current directory.

28. Electron’s ____ module allows Electron apps to collect audio and video streams from the desktop.

  1. AudioCapturer
  2. desktopCapturer
  3. AudVidCapturer

Answer: B desktopCapturer

Explanation: Electron’s desktopCapturer module allows Electron apps to collect audio and video streams from the desktop.

29. The URL of the web page to be shown in the WebView tag is specified by ____ attribute.

  1. Preloader
  2. Url
  3. path
  4. src

Answer: D src

Explanation: The URL of the web page to be shown in the WebView tag is specified by the src attribute.

30. Electron’s ____ tag allows you to incorporate web pages into your Electron application.

  1. Head
  2. Body
  3. Widget
  4. WebView

Answer: D WebView

Explanation: Electron’s WebView tag allows you to incorporate web pages into your Electron application.

31. Electron is based on the open-source web browser project ____.

  1. Chromium
  2. GitHub
  3. Google Chrome
  4. Mozilla Firefox

Answer: A Chromium

Explanation: Electron is based on the open-source web browser project Chromium.

32. ____ shortcut launches the Electron application’s DevTools window.

  1. Ctrl + Shift + I
  2. Ctrl + Shift + T
  3. Ctrl + Shift + R

Answer: A Ctrl + Shift + I

Explanation: Ctrl + Shift + I shortcut launches the Electron application’s DevTools window.

33. In an Electron application, the ____ class is in charge of producing new windows.

  1. Browser menu
  2. Browser widget
  3. BrowserWindow

Answer: C BrowserWindow

Explanation: In an Electron application, the BrowserWindow class is in charge of producing new windows.

34. ____ function establishes a new network connection to a given host and port.

  1. net.create
  2. net.createConnection
  3. createConnection

Answer: B net.createConnection

Explanation: net.createConnection function establishes a new network connection to a given host and port.

35. ____ method terminates the notification.

  1. Notification.remove
  2. Notification.end
  3. Notification.close

Answer: C Notification.close

Explanation: notification.close method, terminates the notification.

36. ____ property specifies whether the WebView tag will be able to use Node.js APIs.

  1. nodeintegrate
  2. Nodeintegration
  3. integrateNode

Answer: B Nodeintegration

Explanation: nodeintegration property specifies whether the WebView tag will be able to use Node.js APIs.

37. ____ property specifies the location of a JavaScript file that will be run within the context of the WebView element.

  1. Preloader
  2. Url
  3. path
  4. src

Answer: A Preloader

Explanation: Preloader property specifies the location of a JavaScript file that will be run within the context of the WebView element.

38. How many types of environment variables are encoded in an electron?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A 2

Explanation: Two types of environment variables are encoded in electron: production variable and development variable.

39. ____ shortcut reloads the Electron application’s current window.

  1. CTRL + K
  2. CTRL + Q
  3. CTRL + S
  4. CTRL + R

Answer: D CTRL + R

Explanation: CTRL+ R shortcut reloads the Electron application’s current window.

40. The Electron application is closed when you use ____ shortcut.

  1. CTRL + K
  2. CTRL + Q
  3. CTRL + S
  4. CTRL + R

Answer: B CTRL + Q

Explanation: The Electron application is closed when you use the CTRL+ Q shortcut.

Electron.js objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *