300+ Environmental Impact Assessment EIA MCQs & Answers

Environmental Impact Assessment EIA Multiple Choice Question Quiz

1. EIA is defined as
A. process of identifying, predicting, and evaluating the likely impacts of a proposed project or development to define mitigation actions to reduce negative impacts and to provide positive contributions to the natural environment and well-being
B. report written by government representatives on the planned development impacts of environment, socioeconomic issues and culture
C. project life-cycle assessment
D. none of above

Answer: A

2. What is essential in an EIA?
A. that it allows decision makers to assess a project’s impacts in all its phases
B. that it allows the public and other stakeholders to present their views and inputs on the planned development
C. that it contributes to and improve the project design, so that environmental as well as socioeconomic
measures are core parts of it
D. All of the above

Answer: D

3. What is the purpose of the “screening” step of EIA?
A. To assess the quality of the project design
B. To facilitate informed decision making by providing clear, well-structured, factual analysis of the effects and consequences of proposed actions
C. To determine whether a full EIA needed
D. b and c both

Answer: D

4. EIA is study of probable change in socio economic and characteristics of environment due to proposed action.
A. biophysical
B. geological
C. hydrological
D. Potential

Answer: A

5. What is included in an Impact assessment?
A. a detailed assessment of the planned project and selected alternatives compared to the baseline conditions
B. Qualitative descriptions measuring high, medium and low impacts
C. Quantitative descriptions such as indicating the cubic metres of water withdrawn, sewage produced, and pollutants released
D. All of the

Answer: D

6. What is a contingency plan?
A. A set of guidelines ensuring that the development project will remain within its boundaries.
B. A plan of actions to prevent an emergency and to be taken when emergencies occur.
C. A plan describing the measures that will be taken to contain or treat any waste produced by the development project.
D. None of the above

Answer: B

7. EIA is and environmental impacts.
A. beneficial and adverse
B. social and benefit
C. adverse and economical
D. None of above

Answer: A

8. is evident that order to identify, assess and predict the environmental impacts.
A. Environmental attributes
B. Environmental impact
C. Complex system
D. Variable parameter

Answer: A

9. Prediction of impact is .
A.qualitative
B.quantitative
C. economic
D.beneficial

Answer: A

10. EIA is a which helps to evaluate environmental impact of proposed developmental projects or programs.
A. quantitative
B. tool
C. subjective
D. clearance

Answer: B

Environmental Impact Assessment EIA MCQs

11. EIA was introduced in India in ________ .
A. 1978
B. 1976
C. 1879
D. 1789

Answer: A

12. Screening criteria based on .
A.type and location of development
B. difficult and control attribute
C. type and difficult to development
D. partial development

Answer: A

13. Scoping is procedure of environmental issues.
A. identifying
B. impact
C. physical impact
D. attributes

Answer: A

14. EIA is including mechanisms for monitoring, and evaluation.
A. specification
B. auditing
C. reporting
D. concluding

Answer: B

15. EIA is step activity.
A. three
B. four
C. two
D. five

Answer: B

16. Prediction include determination of and magnitude of impact.
A. nature
B. action
C. predict
D. extend

Answer: A

17. Prediction is data and technical knowledge.
A. scientific
B. evaluate
C. error
D. operational

Answer: A

18. EIA is tool for decision making process.
A. management
B. social
C. essential
D. systemating

Answer: A

19. required to measure the variables.
A. Skills
B. Value
C. Data source

Answer: A

20. EIA is report.
A. applicant
B. logical
C. legal
D. documental

Answer: A

21. Lead agencies decided whether is required or not.
A. EIS
B. EIA
C. MOEF
D. SPCB

Answer: B

22. Lead agency decision on whether issue permit or the project.
A. rejected
B. decided
C. approved
D. negotiated

Answer: C

23. EIA is study to delineate between beneficial and detrimental impacts.
A. micro
B. action
C. proposed
D. macro

Answer: D

24. Which are environmental attributes?
A. Detailed attributes
B. Review level attributes
C. Economic attributes
D. a and b both

Answer: D

25. EIA is consuming process.
A. Time
B. Preventive
C. Control
D. Short term

Answer: A

26. EIA is intristic link between and economic growth.
A. ecological
B. polluted
B. beneficial
C. environment

Answer: D

27. Identification may confirm and __________.
A. existing
B. new one added
C. stages complete
D. invite

Answer: B

28. The baseline studies in EIA pertain to _____________.
A. Collection of demographic data only
B. prediction of significant residual environmental impact
C. existing environmental settling of proposed development area
D.selection of best project option available

Answer: C

29. Which one of the following steps is not included in the scoping process?
A. baseline description and potential additional data collection needs
B. description of environmental impacts and creation of contingency plan
C. defining set of criteria to assess the projects
D. settling of expert team that will conduct EIA

Answer: B

30. which capacity based on developmental planning process?
A. regional carrying capacity
B. economic development
C. quality of life
D. resources

Answer: A

31. EIA is way of evaluating and controlling
A. different development activities
B. beneficial and adverse impact
C. quality of human, environment
D. proposed action or project

Answer: C

32. EIA is report to relevant regulatory authority.

A. applicant
B. polluter
C. applicable
D.all of the above

Answer: A

33. must pay principle is applicable.
A. MOEF
B. GPCB
C. polluter
D. applicable

Answer: C

34. EIA may define formal process used to predict environmental consequences of ___________
A. identify project
B. any development projects
C. reduced cost
D. impact of laws

Answer: B

35. EIA is supporting the goals of environmental protection and __________.
A. sustainable development
B. economic growth
C. involvement of public
D. proposed activities

Answer: A

36. EIA is provided for of public, government agencies to review proposed activities.
A. beneficial
B. mitigation
C. involvement
D. adverse

Answer: C

37. is a way of mapping environmental consequences of significant aspect of project.
A. Impact prediction
B. social impact
C. adverse effect
D. economic

Answer: A

38. Scale and severity of impact is determined by whether it is .
A. development
B. reversible
C. adverse
D. reversible or irreversible

Answer: D

39. EIA is necessary because …………
A. development is bad for the environment
B. there is growing interest in sustainability
C. environmental impacts of developments are of public interest
D. none of the above

Answer: C

40. Which of the following statements are false?
A. land use planning systems do the same thing as EIA
B. EIA is costly and time consuming
C. EIA is intended to be a rational and comprehensive assessment
D. EIA is a process

Answer: B

41. Where undertaken, EIA should be used to help determine whether consent is given for development?
A. never
B. hardly ever
C. often
D. always

Answer: D

42. The primary reason for Environmental Impact Assessment is to
A. mitigate existing environmental impacts of development
B. predict the size of impacts of developments
C. describe proposed developments
D. identify the environmental consequences of development in advance

Answer: D

43. Environmental impact assessment is specification.
A. site
B. time consuming
C. quantification
D. energy resource

Answer: A

44. Which is EIA methodology?
A. assessment
B. mitigation
C. adverse
D. land use

Answer: B

45. The EIA procedure identifies the possible positive and negative impacts to the environment resulting from a proposed project. These impacts are identified over both __________ and ______________ time frame.
A. short term and long term
B. adverse and time consuming
C. beneficial and short
D. adhoc and matrix

Answer: A

46. Who will be decided EIA required or not?
A. public
B. consumer
C. lead agency
D. EIAS

Answer: C

47. what is EIAS?
A. environmental impact assessment statement
B. environmental Indian association statement
C. environmental international assess state
D. none of the above

Answer: A

48. EIA is evaluating and simulator quality of ____________.
A. economic
B. human and environment
C. action
D. proposed

Answer: B

49. Screening is whether project required as per statutory notification.
A. environmental clearance
B. environmental impact assessment
C. Seia
D. eias

Answer: A

50. Mitigation measures may be public awareness programme.
A. lead agency
B. correction
C. preventive
D. aspect

Answer: C

Environmental Impact Assessment EIA objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *