300+ MCQs on Environmental Studies in Islam & Human Rights

Environmental Studies in Islam and Human Rights Multiple Choice Questions and Answers

1. The rights to freedom of expression and freedom of religion are

A. Limited rights
B. absolute rights
C. Qualified rights
D. Absolute rights

Answer: B. absolute rights

2. The six freedoms of Indian citizens have been included in

A. Article 10
B. article 19
C. article 16
D. article 18

Answer: B. article 19

3. Generally rights are classified in to civil and

A. Political rights
B. economical rights
C. social rights
D. cultural rights

Answer: A. Political rights

4. Fundamental rights are

A. Justifiable
B. unjustifiable
C. acceptable
D. none of these

Answer: A. Justifiable

5. Which article of UDHR ensures the right to family

A. Article 17
B. article 18
C. article 16
D. article 30

Answer: C. article 16

6. When was Universal Declaration of Human rights adopted

A. 10 December 1948
B. 10 December 1949
C. 15 December 1948
D. 15 December 1948

Answer: A. 10 December 1948

7. How many articles do the Universal Declaration of Human rights have?

A. 31
B. 30
C. 40
D. 40

Answer: B. 30

8. How many countries are in the Commission on Human rights

A. 53
B. 51
C. 40
D. 41

Answer: A. 53

9. When is the International Human rights day

A. 10 December
B. 11 December
C. 15 December
D. 17 December

Answer: A. 10 December

10. Right to resistance is

A. Political right
B. social right
C. economical right
D. behavioural right

Answer: A. Political right

11. Article 1 0f ICCPR ensures

A. Right of self-determination
B. right to live
C. freedom of education
D. freedom of marriage

Answer: C. freedom of education

12. Article 6 of ICCPR deals with

A. Right to education
B. right to marriage
C. right to life
D. right to trial

Answer: A. Right to education

13. In which article of ICCR protected the child rights

A. Article 24
B. article 23
C. article 16
D. article 4

Answer: A. Article 24

14. Child rights are protected in the article of UDHR

A. 25 (2)
B. 16
C. 16 25 (1)
D. none of above

Answer: A. 25 (2)

15. The year of 1995 was designated as the International year for

A. Tolerance
B. peace
C. education
D. women

Answer: B. peace

16. The year 1985 was designated as

A. Aged
B. youth
C. children
D. women

Answer: A. Aged

17. What is the most Human rights treaty adopted by General assembly

A. Protection of all migrant workers
B. protection of rights of aged
C. protection of rights of women
D. none of these

Answer: A. Protection of all migrant workers

18. Right to freedom of speech and expression includes

A. Freedom of press
B. right to education
C. right to marriage
D. right against defamation

Answer: C. right to marriage

19. Cultural and educational rights do not include the provisions of

A. Minorities have the right to protection
B. Minorities can preserve their language script,law and culture
C. Minorities cannot setup educational institutional
D. Governments will not discriminates while giving grants to Minority institutions

Answer: B. Minorities can preserve their language script,law and culture

20. The headquarter of UN located at

A. New Delhi
B. New York
C. Geneva
D. Hague

Answer: B. New York

21. The protection of Human rights Act in India was enacted in the year

A. 1995
B. 1993
C. 1994
D. 1996

Answer: C. 1994

22. Right to Education guaranteed under article

A. 14
B. 19
C. 21 A
D. 21

Answer: A. 14

23. Human rights were divided in to

A. Three generations
B. four generations
C. six generations
D. two generations

Answer: D. two generations

24. Who proposed the division of Human rights into different generations

A. Nehru
B. Kennedy
C. Bill Clinton
D. Karel Vasak

Answer: A. Nehru

25. The second Bill of rights were proposed by

A. Franklin D Roosevelt
B. Churchill
C. Karel Vasak
D. none of these

Answer: B. Churchill

26. Magna Carta was signed in the year

A. 1216
B. 1215
C. 1217
D. 1218

Answer: A. 1216

27. Petition of rights was in

A. 1628
B. 1632
C. 1629
D. 1630

Answer: C. 1629

28. Solidarity rights include

A. First category of Human rights
B. second category of Human rights
C. third category of Human rights
D. none of above

Answer: A. First category of Human rights

29. ICCPR signed in the year

A. 1976
B. 1978
C. 1977
D. 1980

Answer: A. 1976

30. ICCPR is in accordance with

A. Article 49
B. article 30
C. article 16
D. article 4

Answer: C. article 16

31. How many parties are there in ICCPR

A. 178
B. 174
C. 173
D. 17

Answer: A. 178

32. When was Human rights Council Established?

A. 2006
B. 2007
C. 2008
D. 2009

Answer: A. 2006

33. Which is the largest and most complex subsidiary body of UN

A. Economic and social council
B. security council
C. political council
D. none of above

Answer: A. Economic and social council

34. UN Economic and social council was founded in

A. 1945
B. 1946
C. 1948
D. 1949c

Answer: A. 1945

35. Which is the sixth principal organ of UN

A. ECOSOC
B. ICCPR
C. ICESCR
D. none of these

Answer: A. ECOSOC

36. Who was the seventy fifth president of ECOSOC

A. Monna Juul
B. Trump
C. Netha nyahu
D. none of these

Answer: A. Monna Juul

37. The number of members in ECOSOC

A. 10
B. 54
C. 51
D. 11

Answer: C. 51

38. How many experts have the UN Committee of on the elimination of Racial discrimination

A. 10
B. 12
C. 18
D. 17

Answer: A. 10

39. One of the oldest monitoring body of UN

A. CERD
B. ECOSOC
C. CEDAW
D. none of these

Answer: C. CEDAW

40. The number of general recommendations of CERD

A. 30
B. 29
C. 31
D. 40

Answer: A. 30

41. The Committee on racial discrimination against women is adopted in the year

A. 1979
B. 1980
C. 1981
D. 1982

Answer: A. 1979

42. The number of experts in the Committee on Economic and Social cultural rights

A. 18
B. 17
C. 16
D. 15

Answer: B. 17

43. Where is the headquarter of Committee on Economic and Social cultural rights

A. New York
B. Geneva
C. Turkey
D. America

Answer: C. Turkey

44. Indian Constitution has borrowed the preamble from

A. Italian Constitution
B. Canadian Constitution
C. French Constitution
D. Constitution of USA

Answer: A. Italian Constitution

45. International Covenant on Economic Social and Cultural right adopted in the year

A. 1966
B. 1977
C. 1968
D. 1967

Answer: D. 1967

46. How many members are there in the Human rights committee

A. 13
B. 16
C. 10
D. 18

Answer: A. 13

47. The Human rights committee is

A. UN expert body
B. States parties
C. ICCPR
D. UN political body

Answer: A. UN expert body

48. Human rights council is

A. UN political body
B. UN expert body
C. States parties
D. none of above

Answer: B. UN expert body

49. Commission on Human rights is a

A. UN expert body
B. UN political body
C. ICCPR
D. UN Human rights treaty body

Answer: C. ICCPR

50. The idea of concurrent list in the Indian Constitution is taken from

A. Ireland
B. Canada
C. Australia
D. Japan

Answer: A. Ireland

51. Human rights committee is established by

A. Article 28 of ICCPR
B. Article 16 of ICCPR
C. Article 18 of ICCPR
D. Article 14 of ICCPR

Answer: B. Article 16 of ICCPR

52. The functions of Human rights committee are outlined in the part

A. II of Constitution
B. IV constitution
C. V constitution
D. 1 of constitution

Answer: C. V constitution

53. Human rights committee meets

A. Two times in a year
B. one time in a year
C. three time in a year
D. five time in a year

Answer: A. Two times in a year

54. Constitution of India is

A. Federal in nature
B. central in nature
C. provincial in nature
D. none of above

Answer: A. Federal in nature

55. The constitution of India was adopted by Indian constituent Assembly on

A. 26 th November 1949
B. 26 th December 1949
C. 26 th October 1949
D. 26 th August 1949

Answer: A. 26 th November 1949

56. Constitution of India came into effect on

A. 26 th January 1950
B. 26 th March 1950
C. 26 th April 1950
D. 27 th January 1951

Answer: C. 26 th April 1950

57. Which article of Constitution of India high lights right to equality

A. Article 1-13
B. Article 2- 5
C. Article 14-18
D. Article 20

Answer: B. Article 2- 5

58. Which Article of Constitution of India prohibits discrimination on the basis of religion,caste,race and sex

A. Article 14
B. Article 15
C. Article 10
D. Article 9

Answer: D. Article 9

59. Which Article is related with Un touch ability

A. Article 20
B. Article 19
C. Article 18
D. Article 17

Answer: A. Article 20

60. How many Article were there originally in Constitution of India

A. 395
B. 397
C. 403
D. 413

Answer: C. 403

61. Fundamental rights in India are guaranteed by it through

A. The right to equality
B. Right against exploitation
C. right to constitutional remedies
D. education and cultural rights

Answer: B. Right against exploitation

62. How many fundamental rights are there in Indian Constitution

A. Eight
B. six
C. nine
D. ten

Answer: D. ten

63. Who is the father of fundamental rights

A. Gandhi
B. Patel
C. Nehru
D. B.R Ambedkar

Answer: A. Gandhi

64. What is the article of 17 of Indian Constitution

A. Abolition of untouchability
B. right to equality
C. right to education
D. right to property

Answer: B. right to equality

65. The fundamental duties in the constitution of India were adopted from

A. Canadian constitution
B. Russian constitution
C. American constitution
D. French constitution

Answer: A. Canadian constitution

66. Indian constitution is

A. Quasi federal
B. Unitary
C. Presidential
D. Federal

Answer: C. Presidential

67. The Indian constitution has been divided into

A. 16 chapters
B. 24 chapters
C. 25 chapters
D. 22 chapters

Answer: A. 16 chapters

68. The fundamental right that aims at the abolition of social distinction is the right

A. To equality
B. to property
C. against exploitation
D. to freedom

Answer: C. against exploitation

69. Preamble means

A. The preface of book
B. the head of body
C. introduction especially that of an act of parliament stating its aim and objectives

Answer: B. the head of body

70. Right to speedy trial is

A. Legal act
B. constitutional right
C. Fundamental right
D. Directive principle of State policy

Answer: A. Legal act

71. The directive principle of State policy are the guidelines

A. For framing laws for the Government
B. for framing laws for the supreme court
C. for framing laws for the company
D. none of these

Answer: B. for framing laws for the supreme court

72. Fundamental rights are defined in part

A. Part II of Constitution
B. Part III Constitution
C. Part IV Constitution
D. none of these

Answer: A. Part II of Constitution

73. Fundamental duties are defined in the part

A. Part IV of constitution
B. part II of constitution
C. part III of constitution
D. none of these

Answer: C. part III of constitution

74. Directive principles of state policy embodied in part

A. Part II of Constitution
B. part III Constitution
C. part IV of Constitution
D. none of above

Answer: B. part III Constitution

75. Total number of schedule in the constitution is

A. 8
B. 12
C. 10
D. 2

Answer: C. 10

76. Women’s suffrage means

A. Right to marry
B. right to divorce
C. right to vote
D. right to property

Answer: A. Right to marry

77. Which is the act protect women from Domestic Violence

A. Act 2005
B. Act 2002
C. Act 2001
D. 2004

Answer: B. Act 2002

78. Which is the Act prohibits the giving or taking of dowry

A. Act of 1967
B. 1961
C. 1960
D. 1987

Answer: A. Act of 1967

79. What is the article related with prohibition of practice of human trafficking in India

A. Article 23 (1)
B. 24(1)
C. 39 (1)
D. 16(2)

Answer: A. Article 23 (1)

80. What are the three ‘’3Ps’’ related to the child right

A. Provision, protection and participation
B. provision , pupil and protection
C. provision ,participation and playing
D. none of these

Answer: C. provision ,participation and playing

81. Which Article of Constitution relates to the minority

A. Article 2
B. Article 10
C. Article 30
D. Article 14

Answer: C. Article 30

82. Minority rights day is

A. December 8
B. December 10
C. December 18
D. December 2

Answer: A. December 8

83. The National Commission for Minorities established in

A. 1992
B. 1991
C. 1995
D. 1994

Answer: A. 1992

84. The UDHR , Article 27 , recognizes

A. Share in scientific advancement and its benefits
B. equality
C. right to live
D. right to trial

Answer: A. Share in scientific advancement and its benefits

85. Who is the Chairperson of National Human rights Commission

A. Judge of Supreme court
B. Judge of High court
C. Prime minster
D. Chief minister

Answer: C. Prime minster

86. How many members are in National Human Rights Commission

A. 6
B. 5
C. 7
D. 8

Answer: A. 6

87. Which is the World’s first charter of Human rights

A. Cyrus Cylinder
B. Magna Carta
C. Bill of rights
D. none of above

Answer: A. Cyrus Cylinder

88. The Kerala State Human rights Commission constituted on

A. December 11 1998
B. December11 1999
C. December 11 2000
D. December 11 2002

Answer: C. December 11 2000

89. Who was the first Chairperson of Kerala State Human rights Commission

A. Mal hotra
B. Pinarayi Vijay an
C. M.M.Pareed Pillai
D. none of these

Answer: C. M.M.Pareed Pillai

90. The number of permanent members of UN Security Council

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer: B. 4

91. The number of non-permanent members of UN Security Council

A. 8
B. 10
C. 12
D. 14

Answer: B. 10

92. UN Charter was signed on

A. 24 th June 1945
B. 26 th June 1945
C. 24 th July 1945
D. 26 th July 1945

Answer: C. 24 th July 1945

93. Which is the executive arm of UN

A. General Assembly
B. Commission
C. Secretariat
D. Council

Answer: A. General Assembly

94. Who is the head of UN Secretariat

A. Secretary General
B. President
C. Vice president
D. none of above

Answer: D. none of above

95. The Chief spokesman of UN

A. President
B. General
C. Admiral
D. Secretary General

Answer: D. Secretary General

96. How many Articles does the Universal Declaration of Human rights contain

A. 40
B. 29
C. 31
D. 30

Answer: A. 40

97. How many countries are members of the Commission on Human rights

A. 53
B. 54
C. 55
D. 56

Answer: D. 56

98. How many Human rights treaty bodies are there?

A. 8
B. 5
C. 4
D. 6

Answer: D. 6

99. The Article 23-24 related to

A. equality
B. freedom
C. education
D. exploitation

Answer: D. exploitation

100. Environmental Protection Act was declared in the year

A. 1988
B. 1985
C. 1986
D. 1987

Answer: C. 1986

101. The first of the Major Environmental Protection Act to be promulgated in India was

A. Water Act
B. Air Act
C. Environmental Act
D. Noise Pollution Rule

Answer: A. Water Act

102. Which are the following is the International Convention on Environmental Protection

A. ASEAN (Agreement on Trans boundary Haze Pollution
B. Bilateral Investment Treaties
C. United Nations Framework Convention on Climate Change
D. The Geneva Convention

Answer: A. ASEAN (Agreement on Trans boundary Haze Pollution

103. Who Authored the book “Islam and Environmental Crisis”

A. Hazrat Ali
B. Muhammad Ibn Zakariya Al- Rzi
C. Akhtharuddin Ahammad
D. Al- Farabi

Answer: C. Akhtharuddin Ahammad

104. Who authored the book “ Environmental Dimensions of Islam”

A. Marul Izzi Dien
B. Al – Ma arri
C. Avicenna
D. Nasir Khusru

Answer: A. Marul Izzi Dien

105. In which year United Nations General Assembly Passed the Resolution of UDHR

A. 1945
B. 1946
C. 1948
D. 1949

Answer: C. 1948

106. ICCPR Stands for

A. International Conference on Civil and Political Right
B. International Covenant on Civil and Political Right
C. International Commission on Civil and Political Right
D. International Colloquium on Civil and Political Right

Answer: B. International Covenant on Civil and Political Right

107. OHCHR Stands for

A. Office of the High Commissioner for Human Right
B. Organization for Human Rights Commission
C. Office of Human Right Commission

Answer: A. Office of the High Commissioner for Human Right

108. UDHR Stands for

A. United Nations Democratic Human Rights
B. Universal Declaration of Human Right
C. United Demand 0f Human Right
D. Union Declaration of Human Right

Answer: B. Universal Declaration of Human Right

109. Which day is celebrated as Hum an Right Day

A. August 19
B. January 26
C. December 10
D. December 11

Answer: C. December 10

110. Who authored the book “ International Human Rights Law “

A. H. O. Agarwal
B. S. P. Guptha
C. Olivier De Schutter
D. Mashood A Baderin

Answer: C. Olivier De Schutter

111. In which year United Nations Commission on Human Rights was replaced by the United Nations Human Rights Council

A. 2004
B. 2005
C. 2006
D. 2007

Answer: A. 2004

112. Who is the current Chairman of National Human Rights Commission in India

A. Rajrnrd Mal Lodha
B. T. S. Thakur
C. H. L. Dattu
D. Altamas Kahir

Answer: C. H. L. Dattu

113. Environmental ethics is the discipline in Philosophy which studies

A. The Moral Relationship of Human Being
B. Non – Human contents
C. Traditional ethical theories
D. Traditional Western ethical Theory

Answer: A. The Moral Relationship of Human Being

114. When was the International Association for Environmental Philosophy created

A. 1998
B. 1995
C. 1997
D. 1996

Answer: B. 1995

115. Which concept in lists that environmental ethics evolve from two fundamental values i,e, self realization end biocentrism equality?

A. Animism
B. Deep Ecology
C. Transcendentalists
D. Oriental Religions

Answer: B. Deep Ecology

116. Global Warming also refer to as?

A. Climate Change
B. Ecological Change
C. Atmosphere Change
D. None of the above

Answer: A. Climate Change

117. Global Warming is observed century scale rise in the ————— of the Earths climate system?

A. Maximum temperature
B. Minimum temperature
C. Average temperature
D. Temperature

Answer: A. Maximum temperature

118. Which of the following are the anticipated effects of Global Warming?

A. Rising Sea Level
B. Changing Participation
C. Expansion of Deserts
D. All of the above

Answer: C. Expansion of Deserts

119. LAS Stands for?

A. League of Arab State
B. Law of Arab State
C. Law of Arabian state
D. League of Arab World

Answer: A. League of Arab State

120. ICPD Stand for?

A. International Conference on Population and Development
B. International Commission on Population and Development
C. International Colloquium on Population and Development
D. Indian Conference on Population and Development

Answer: A. International Conference on Population and Development

121. MDGs stand for?

A. Millennium Development Goals
B. Minimum Development Goals
C. Maximum Development Goals
D. Manual Development Goals

Answer: A. Millennium Development Goals

122. ESCWA Stands for?

A. Economic and Social Commission for Western Asia
B. Economic and Social Conference for Western Asia
C. Economic and Social Colloquium for Western Asia
D. Economic and Social Contest for Western Asia

Answer: A. Economic and Social Commission for Western Asia

123. ECA Stand for?

A. Economic Commission for Africa
B. Economic Commission for Asia
C. Economic Commission for Arabia
D. Economic Commission for Australia

Answer: A. Economic Commission for Africa

124. CRPD Stand for?

A. Convention on the Rights of Person with Disability
B. Commission on the Rights of Person with Disability
C. Conference on the Rights of Person with Disability
D. Colloquium on the Rights of Person with Disability

Answer: A. Convention on the Rights of Person with Disability

125. Surah- Al- Buquara is organized by which structure

A. Ring Composition Structure
B. Round Composition Structure
C. Square Composition Structure
D. Musical Composition Structure

Answer: A. Ring Composition Structure

126. Who authored the book “ Human Rights in Islam”

A. Sayyid Abul Ala Maududi
B. Al Farabi
C. Muhammad Ibn Zkariya Al Rzi
D. Hazrath Ali

Answer: A. Sayyid Abul Ala Maududi

127. CDHRI Stand for

A. Cairo Declaration on Human Rights in Islam
B. Cairo Declaration on Human Rights in Island
C. Cairo Declaration on Human Rights in Israel
D. Cairo Declaration on Human Rights in India

Answer: A. Cairo Declaration on Human Rights in Islam

128. United Nations Organization was established in which year

A. 1945 December 24
B. 1945 August 25
C. 1945 October 30
D. 1945 August 15

Answer: A. 1945 December 24

129. The different generation of Human Right was proposed in which year

A. 1971
B. 1976
C. 1979
D. 1975

Answer: C. 1979

130. Who proposed the term different generation of Human Rights for the first time

A. N. Y. Const
B. Czch Jrist Karel Vsak
C. Maurice Carnston
D. Paul Rahe

Answer: B. Czch Jrist Karel Vsak

131. The `Blue rights’ also known as ————————

A. Firs generation human rights
B. Third generation human rights
C. Second generation human rights
D. None of these

Answer: A. Firs generation human rights

132. Magna Carta was established in which year

A. 1935
B. 1119
C. 1216
D. 1215

Answer: D. 1215

133. The Rid Declaration on Environment and Development was occurred in which year

A. 1992
B. 1993
C. 1991
D. 1995

Answer: A. 1992

134. The term `Green rights’ also known as —————-

A. First generation human rights
B. Second generation human rights
C. Third generation human rights
D. None of these

Answer: C. Third generation human rights

135. New York’s “ Forever Wild” constitutional article gave emphasis on what- ———

A. Civil and political rights
B. Protection of Forests
C. Environmental protection
D. Wild life sanitary

Answer: C. Environmental protection

136. “Scarcity means that supposed Second generation and Third generation rights are net really rights at all “ who proposed this concep

A. Maurice Cranston
B. Charles Kesler
C. FredSeric Bastiat
D. De Lamurtine

Answer: A. Maurice Cranston

137. ICCPR established in which year

A. 1967 December 10
B. 1967 April 10
C. 1966 December 10
D. 1966 December 16

Answer: D. 1966 December 16

138. ICERD established in which year

A. 1965 December 21
B. 1967 December 21
C. 1965 December 10
D. 1967 December 10

Answer: A. 1965 December 21

139. ICERD Stand for

A. International Convention on the Elimination of all forms of Racial Discrimination
B. International Convert on the Elimination of all forms of Racial Discrimination
C. International Commission on the Elimination of all forms of Racial Discrimination
D. International Conference on the Elimination of all forms of Racial Discrimination

Answer: A. International Convention on the Elimination of all forms of Racial Discrimination

140. Who is the current secretory general of United Nations Organization

A. Gladwyn Jebb
B. Antonio Guterres
C. Trygve Lie
D. U Thant

Answer: B. Antonio Guterres

141. Which of the following is not a major green house gas

A. Carbon Dioxide
B. Water Vapor
C. Methane
D. Calcium Carbonate

Answer: D. Calcium Carbonate

142. The air pollutants are mainly classified as

A. Point sources and non- point sources
B. Primary and secondary pollutants
C. Natural or anthropogenic pollutants
D. None of the above

Answer: B. Primary and secondary pollutants

143. Atmospheric pollutants are mainly present in

A. Ionosphere
B. Stratosphere
C. Troposphere
D. Mesosphere

Answer: B. Stratosphere

144. Thermal power generation in India is carried out by burning

A. Coal
B. Oil
C. Natural gas
D. All of the above

Answer: B. Oil

145. Which of the following causes the last pollution when burnt ?

A. Petrol
B. Coal
C. Natural gas
D. Diesel

Answer: C. Natural gas

146. Which of the following Soil is very hard to cultivate?

A. Alluvial
B. Colton Soil
C. Red Soil
D. Sandy Soil

Answer: B. Colton Soil

147. The largest Soil group of India is

A. Red Soil
B. Black Soil
C. Sandy Soil
D. Mountain Soil

Answer: A. Red Soil

148. Which of the following is measured by the promoter?

A. Soil fertility
B. Soil Sanity
C. Soil Acidity
D. All of the above

Answer: B. Soil Sanity

149. Which of the following States has forests rich in sandalwood?

A. Kerala
B. Karnataka
C. Madhya Pradesh
D. Assam

Answer: B. Karnataka

150. Which of the following are Salt Water Wet Land?

A. Marsh Land
B. Bogs
C. Fish Pounds
D. Estuaries

Answer: D. Estuaries

151. Which of the following is not a biomass energy sources?\

A. Wood
B. Gohar gas
C. Nuclear Energy
D. Biogas

Answer: C. Nuclear Energy

152. Which of the following is not a fossil fuel?

A. Wood
B. Coal
C. Petroleum
D. Natural Gas

Answer: A. Wood

153. Which one of the following is a none w able resource

A. Natural Gas
B. Petroleum
C. Ground Water
D. Coal

Answer: C. Ground Water

154. The metal used in a Solar panel is?

A. Gold
B. Silver
C. Copper
D. Nickel

Answer: B. Silver

155. CBD Stand for

A. Coal Bed Methane
B. Cheap Bed Methane
C. Commercial Bed Methane
D. None of the above

Answer: A. Coal Bed Methane

156. The main Which Country is the leader in harnessing wind energy?

A. Denmark
B. Germany
C. India
D. U S A

Answer: B. Germany

157. constituent of LPG is ?

A. Methane
B. Butane
C. Hydrogen
D. Propane

Answer: B. Butane

158. The main constituent of CNG is

A. Methane
B. Butane
C. Ethane
D. Propane

Answer: A. Methane

159. Production of electricity from waste material is called?

A. Pyrolysis
B. Landfill
C. Dumping
D. None of the above

Answer: A. Pyrolysis

160. Which of the following element is used in the making of Solar Cells?

A. Platinum
B. Carbon
C. Silicon
D. Silver

Answer: C. Silicon

161. Biodiesel is produced in India presently forms?

A. Calotropis
B. Cathuranthus
C. Jatropha
D. Delonix

Answer: C. Jatropha

162. What is Eco tone?

A. It denotes a mosaic boundaries or inter-Digit ting zone between two more homogenous vegetation unit
B. A term was applied by Earhart to periods of soil formation.
C. It is formed by the interactions among population of living animals and plants
D. None of the above

Answer: A. It denotes a mosaic boundaries or inter-Digit ting zone between two more homogenous vegetation unit

163. Find out the salient features of environment ?

A. It is the sum of biotic and abiotic elements
B. It is based on the four interactive and functional relationship between and biotic and abiotic
C. It always tens to maintain ecological balance
D. All of the above

Answer: D. All of the above

164. Which of the following three R’s are regarded as environment friendly?

A. Reduce, Reuse, Recycle
B. Read, Register, Recall
C. Random, Reduce, Recall
D. Reduce, Rebuild, Restrict

Answer: A. Reduce, Reuse, Recycle

165. Which of the following fuels causes minimum environmental pollutions ?

A. Coal
B. Hydrogen
C. Diesel
D. Kerosene

Answer: B. Hydrogen

166. Kyoto Protocol an agreement signed by various countries, is associated with?

A. International Trade
B. Deep sea oil and mineral exploration
C. Clean environment and climate change
D. Building common food stock to save human beings from any natural disaster

Answer: C. Clean environment and climate change

167. Human Environment conference 1972 was held at?

A. Paris
B. Geneva
C. Stockholm
D. Australia

Answer: C. Stockholm

168. The Environment (Protection) act was enacted in the year?

A. 1986
B. 1987
C. 1992
D. 1999

Answer: A. 1986

169. Environment refers to

A. The circumstances, object, or condition by which one is surrounded
B. A natural covering such as a test or shell that encloses and protest an animal or a colony of zooids
C. The pervading tone or mood of place situation or creative work
D. A fluid that has neither independent shape nor volume but tends to expand indefinitely

Answer: A. The circumstances, object, or condition by which one is surrounded

170. The most visually striking evidence of global warming is ?

A. The increased precipitation along the Gulf coast States
B. Highly varying temperature fluctuations felt during the winter months
C. Rapid melting of glacial ice on nearly every continent
D. All of the above

Answer: D. All of the above

171. How those climate change (global warming) affect human health?

A. By increasing illnesses such as heat stress, cardiovascular disease and kindly disease
B. By increasing respiratory illnesses such as a Asthma and allergies
C. By increasing insect borne infection such as Dengue fever
D. All of the above

Answer: D. All of the above

172. Natural environment, Artificial environment, Social environment and psychological environment there are the four types of environmental

A. Kimoal young
B. Gisbut
C. Julium cearer
D. Thoman jeffason

Answer: B. Gisbut

173. The non-renewable resource in the environment

A. Fish
B. Insects
C. Fossil fuel
D. Forest

Answer: C. Fossil fuel

174. Environmental

A. Living and non- living
B. Living things only
C. Non-living things only
D. All of the above

Answer: A. Living and non- living

175. Fish, insects and forest are

A. Renewable resource
B. Non-renewable resource
C. Artificial resource
D. All of the above

Answer: A. Renewable resource

176. The sustainable use of natural resources are amounted with environmental

A. Reservation
B. Protection
C. Exploitation
D. Conservation

Answer: D. Conservation

177. Protection of an Ecosystem refer to

A. Conservation
B. Preservation
C. Exploitation
D. Pollution

Answer: B. Preservation

178. Restore an Ecosystem or natural environment to a Previous State called

A. Remediation
B. Preservation
C. Protection
D. Conservation

Answer: A. Remediation

179. What you mean by “Ummah”?

A. Community
B. Clan
C. Society
D. Culture

Answer: A. Community

180. In which year was proclaimed the Cairo Declaration?

A. 1990
B. 1948
C. 1995
D. 1992

Answer: A. 1990

181. In which day was established the Cairo Declaration?

A. August 05
B. December 10
C. May 06
D. June 10

Answer: B. December 10

182. ACHR Stands for?

A. Arab Charter on Human Rights
B. Arab Commission on Human Rights
C. Arab Conference on Human Rights
D. Arab Convention on Human Rights

Answer: A. Arab Charter on Human Rights

183. AHDR Stands for?

A. Arab Human Development Report
B. Asian Human Development Report
C. Arab Human Digital Report
D. Arab Human Democratic Report

Answer: A. Arab Human Development Report

184. Islamic Law also known as?

A. Sharia
B. Quran
C. Islamic Principles
D. Islamic Logics

Answer: A. Sharia

185. CRC stands for?

A. Convention on the Rights of the Child
B. Commission on the Rights of the Child
C. Conference on the Rights of the Child
D. Committee on the Rights of the Child

Answer: A. Convention on the Rights of the Child

186. Which reference of basis on the formation of CDHRI?

A. Sharia
B. UDHR
C. Shoora Council
D. ICCPR

Answer: A. Sharia

187. Cairo Declaration was held which Country?

A. Egypt
B. America
C. Saudi
D. Jordan

Answer: A. Egypt

188. What is mean by the term of “ Hima”?

A. Environment Protection
B. Protection of Animals
C. Protection of Human
D. Protection of Woman

Answer: A. Environment Protection

189. Stand for OIC?

A. Organization of Islamic Corporation
B. Organization of Islamic Corporative
C. Organization of Islamic Community
D. Organization of Islamic Indian Corporate

Answer: A. Organization of Islamic Corporation

190. The word “Baqarah” mean?

A. Cow
B. Cattle
C. Elephant
D. Owl

Answer: A. Cow

191. Who was the prime minister of Egypt at the same time of Cairo Declaration?

A. Hosni Mubarak
B. Muhammad Morsi
C. Anwar Sadat
D. Sufi Abu Taleb

Answer: A. Hosni Mubarak

192. Which year was finally announced the Cairo Declaration?

A. 2017
B. 2019
C. 2018
D. 2016

Answer: A. 2017

193. In which year was proclaimed the Cairo Declaration in Islamic Calendar?

A. Muharam 1411
B. Shawal 1422
C. Muharam1441
D. Muharam 1440

Answer: A. Muharam 1411

194. Stands for AWE?

A. Association for World Education
B. Association for Wide Education
C. Association for Workers Employment
D. Association for World Economic

Answer: A. Association for World Education

195. Stands for AWC?

A. Association of World Citizen
B. Association of World Community
C. Association of Woman Cell
D. Association of World Conference

Answer: A. Association of World Citizen

196. ICESCR Stands for?

A. International Colloquium on Economic , Social and Cultural Rights
B. International Conference on Economic , Social and Cultural Rights
C. International Commission on Economic, Social and Cultural Rights
D. International Covent on Economic, Social and Cultural Rights

Answer: D. International Covent on Economic, Social and Cultural Rights

197. The word “ Ahzab” mean?

A. Clan
B. Society
C. Family
D. Guide Line

Answer: B. Society

198. The word “ Nahl” mean?

A. Bees
B. Bird
C. Cow
D. Tiger

Answer: A. Bees

199. The word “Fajr” mean?

A. Dawn
B. Star
C. Rain
D. Sky

Answer: A. Dawn

Environmental Studies in Islam and Human Rights objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *