300+ TOP Ext.js MCQ Questions and Answers Quiz

Ext.js Multiple Choice Questions

1. Which of the following architecture does Ext.js use?

  1. Layered architecture
  2. Component architecture
  3. Master-server architecture
  4. Model view controller

Answer: D Model view controller

Explanation: Ext.js is based on MVC architecture.

2. ____ is a command-line tool for creating, building, and managing Ext.js applications.

  1. Karma
  2. Snecha
  3. Plugin

Answer: B Snecha

Explanation: Snecha cmd is a command-line tool for creating, building, and managing ExtJS applications.

3. Does Ext.js supports cross-platform development?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, Ext.js support cross-platform development.

4. Ext.js stands for ____?

  1. Extended JavaScript
  2. Events JavaScript
  3. Easy JavaScript

Answer: A Extended JavaScript

Explanation: Ext.js stands for extended JavaScript.

5. Ext.js is used for ____.

  1. Creating one-page website
  2. Creating multi-page website
  3. Creating desktop application

Answer: C Creating desktop application

Explanation: Ext.js is used for Creating desktop applications.

6. ____ is a debugging tool that assists the debugger in troubleshooting any issues that arise during development?

  1. Sencha Plugin
  2. Sencha CMD
  3. Sencha Inspector

Answer: C Sencha Inspector

Explanation: Sencha Inspector is a debugging tool that assists the debugger in troubleshooting any issues that arise during development.

7. ____ is the main file that includes all of the application’s functionality?

  1. Ext.js
  2. Ext-all.js
  3. Ext-all-debug.js
  4. Ext.dev.js

Answer: A Ext.js

Explanation: Ext.js is the main file that includes all of the application’s functionality.

8. This file contains all of the code that has been minified, with no comments?

  1. Ext.js
  2. Ext-all.js
  3. Ext-all-debug.js
  4. Ext.dev.js

Answer: B Ext-all.js

Explanation: Ext-all.js file contains all of the code that has been minified, with no comments.

9. Ext.js was first released in ____?

  1. 2000
  2. 2001
  3. 2005
  4. 2006

Answer: D 2006

Explanation: Ext.js was first released in 2006.

10. In Ext.js can you write the class name starting with a small letter?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: Class names in ExtJS should start with a capital letter and use CamelCase, for example, “MyClass”.

Ext.js MCQs

11. In Ext.js can you write the property name starting with a small letter?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: ExtJS property names should begin with a lowercase letter and be written in CamelCase.

12. Variable names in Ext.js should start with ____?

  1. Lower case
  2. Upper case
  3. Camel case
  4. All of the above

Answer: A Lower case

Explanation: Variable names in Ext.js should begin with a lowercase letter and then move to camel case.

13. ExtJS method names should begin with a ____?

  1. Lower case
  2. Upper case
  3. Camel case
  4. All of the above

Answer: A Lower case

Explanation: ExtJS method names should begin with a lowercase letter.

14. Constant in Ext.js should be always in ____?

  1. Lower case
  2. Upper case
  3. Camel case
  4. All of the above

Answer: B Upper case

Explanation: Constant in Ext.js should be always in uppercase.

15. Which of the following contains the application’s interface, which is visible to the user?

  1. Controller.js
  2. Model.js
  3. View.js
  4. App.js

Answer: C View.js

Explanation: View.js contains the application’s interface, which is visible to the user.

16. Which of the following holds locally cached data that will be presented on the screen using model objects?

  1. Controller.js
  2. Model.js
  3. View.js
  4. Store.js

Answer: D Store.js

Explanation: Store.js holds locally cached data that will be presented on the screen using model objects.

17. Which of the following Contains the items that connect the store data to the view?

  1. Controller.js
  2. Model.js
  3. View.js
  4. App.js

Answer: B Model.js

Explanation: Model.js contains the items that connect the store data to the view.

18. Does Ext.js follows the concept of object-oriented programming language?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Ext JS is a JavaScript framework with object-oriented programming capabilities.

19. ____ is used in Ext JS to define classes?

  1. Ext.use()
  2. Ext.desc()
  3. Ext.define()
  4. Ext.describe()

Answer: C Ext.define()

Explanation: Ext.define() is used in Ext JS to define classes.

20. Does Ext.js supports the inheritance concept?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, ExtJS uses inheritance to allow you to construct new classes that inherit the attributes and functions of existing classes.

21. A ____ is an element that can hold other elements?

  1. Model
  2. View
  3. Container
  4. Component

Answer: C Container

Explanation: A container is an element that can hold other elements.

22. ____ is a simple container that can house additional components like buttons, form fields, and grids?

  1. Ext.tab.panel
  2. Ext.panel.panel
  3. Ext.window.window

Answer: B Ext.panel.panel

Explanation: Ext.panel.panel is a simple container that can house additional components like buttons, form fields, and grids.

23. Which of the following is a container that represents a screen window?

  1. Ext.tab.panel
  2. Ext.panel.panel
  3. Ext.window.window

Answer: C Ext.window.window

Explanation: Ext.window.Window is a container that represents a screen window.

24. The arrangement of items in a container is referred to as ____.

  1. Component
  2. Module
  3. Plugin
  4. Layout

Answer: D Layout

Explanation: The arrangement of items in a container is referred to as layout.

25. Which of the following layout allows you to stack all of the elements inside the container (one on top of the other)?

  1. Absolute
  2. Anchor
  3. Border
  4. Accordion

Answer: D Accordion

Explanation: layout allows you to stack all of the elements inside the container (one on top of the other).

26. Which of the following layout allows the user to determine the size of each element in relation to the container size?

  1. Absolute
  2. Anchor
  3. Border
  4. Accordion

Answer: B Anchor

Explanation: Anchor layout allows the user to determine the size of each element in relation to the container size.

27. Which of the following layout enables the element to be spread vertically?

  1. vBox
  2. hbox
  3. Anchor
  4. Border
  5. Accordion

Answer: A vBox

Explanation: vBox layout enables the element to be spread vertically.

28. Which of the following layout enables the element to be spread horizontally?

  1. vBox
  2. hbox
  3. Anchor
  4. Border
  5. Accordion

Answer: B hbox

Explanation: hBox layout enables the element to be spread horizontally.

29. ExtJS UI is composed of one or more widgets known as ____?

  1. Module
  2. Model
  3. View
  4. Component

Answer: D Component

Explanation: ExtJS UI is composed of one or more widgets known as Components.

30. Set the draggable configuration option to ____ to enable drag and drop for a component.

  1. False
  2. True
  3. None

Answer: B True

Explanation: Set the draggable configuration option to true to enable drag and drop for a component.

31. Which of the following Ext.js method renders a component of the page?

  1. Render()
  2. Sync()
  3. On()
  4. Use()

Answer: A Render()

Explanation: Render() method Renders a component of the page.

32. Which of the following method Saves data from storage to a server?

  1. Render()
  2. Sync()
  3. On()
  4. Use()

Answer: B Sync()

Explanation: Sync() method saves data from storage to a server.

33. ____ function makes a component visible.

  1. Render()
  2. Visible()
  3. Show()
  4. Use()

Answer: C Show()

Explanation: Show() function makes a component visible.

34. With the help of ____ function a component is removed from a container.

  1. Del()
  2. Delete()
  3. Truncate()
  4. Remove()

Answer: D Remove()

Explanation: With Remove() function a component is removed from a container.

35. The store communicates with a server using which of the following data class?

  1. Reader class
  2. Proxy class
  3. Writer class
  4. Store class

Answer: B Proxy class

Explanation: The store communicates with a server using the proxy class.

36. Store data can be fetched in how many ways?

  1. 4
  2. 5
  3. 2
  4. 3

Answer: C 2

Explanation: Store data can be fetched in two ways: static or dynamic.

37. ____ can be used to retrieve dynamic data?

  1. Reader
  2. Proxy
  3. Writer
  4. Model
  5. Store

Answer: B Proxy

Explanation: Proxy can be used to retrieve dynamic data.

38. How many types of Proxies are there?

  1. 4
  2. 5
  3. 3
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: There are two types of proxies: client proxy and server proxy.

39. Memory and local storage are ____ that use HTML5 local storage?

  1. client proxy
  2. Server proxy.

Answer: A client proxy

Explanation: Memory and local storage are client proxies that use HTML5 local storage.

40. Which of the following class specifies the structure of data saved in a store?

  1. Reader class
  2. Model class
  3. Writer class
  4. Store class

Answer: B Model class

Explanation: The model class specifies the structure of data saved in a store.

41. Ajax, JSON data, and Rest service are used by ____ to handle data from remote servers.

  1. Server proxies
  2. Client proxies

Answer: A Server proxies

Explanation: Ajax, JSON data, and Rest service are used by server proxies to handle data from remote servers.

42. The process of modifying an application to fit the language and cultural demands of users in different countries is referred to as ____ in ExtJS.

  1. Globalization
  2. Accessibility
  3. Localization

Answer: C Localization

Explanation: The process of modifying an application to fit the language and cultural demands of users in different countries is referred to as localization in ExtJS.

43. Which of the following method returns the variable’s datatype?

  1. Ext.data()
  2. Ext.typeof()
  3. Ext.dataType()

Answer: B Ext.typeof()

Explanation: Ext.typeof() method returns the variable’s datatype.

44. Which of the following browser is supported by Ext.js?

  1. IE 6 and above
  2. Firefox 3.6 and above
  3. Chrome10 and above
  4. Safari 4 and above
  5. Opera 11 and above
  6. All of the above

Answer: F) All of the above

Explanation: Following browsers do Ext.js support:

  • IE 6 and above
  • Firefox 3.6 and above
  • Chrome10 and above
  • Safari 4 and above
  • Opera 11 and above

45. Which of the following are the alternative to ext.js?

  1. Angular.js
  2. React
  3. Vue.js
  4. All of the above

Answer: D All of the above

Explanation: Following are the alternatives of ext.js:

  • Angular.js
  • React
  • Vue.js

Ext.js objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *